ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις για τον Δ. Σολωμό

«Ποίηση: Λόγος και τέχνη - Δεκαπέντε μαθήματα για τον Διονύσιο Σολωμό», τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ιδρυμα - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, που φέρει το όνομα του αξέχαστου ποιητή Τάκη Σινόπουλου, σε συνεργασία με το δήμο Ν. Ιωνίας και τον Ιωνικό Σύνδεσμο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για τα 150 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή.

Εισηγητές των μαθημάτων είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, μελετητές της λογοτεχνίας και λογοτέχνες: Π. Μαστροδημήτρης (22/10, «Διονύσιος Σολωμός: Η ζωή του»). Μ. Μερακλής (5/11, «Σολωμός και νεοελληνική παράδοση»). Κ. Μπαλάσκας (19/11, «Σολωμός και Εικοσιένα»). Ευρ. Γαραντούδης (3/12, «Σολωμός και Επτάνησα»). Γ. Δάλλας (17/12, «Η ποιητική του Σολωμού»). Τ. Καραγεωργίου (14/1, «Ο άλλος Σολωμός: Η γυναίκα της Ζάκυθος»). Κ. Στεργιόπουλος (28/1, «Η ενδιάμεση και η ώριμη περίοδος από τον "Λάμπρο" στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους"»). Ε. Λιαροπούλου (11/2, Η ώριμη περίοδος: "Ο Κρητικός"»). Λ. Κούσουλας (18/2, «Σολωμός - Ελευθερία και γλώσσα»: «Διάλογος»). Στ. Ροζάνης (25/2, «Ο Σολωμός και τα σύγχρονά του αισθητικά και ιδεολογικά ρεύματα»). Γ. Κεντρωτής (17/3, «Σολωμός και Ιταλία. Η Ιταλική παραγωγή»). Ευρ. Γαραντούδης (31/3, «Ο Σολωμός στην ποίηση των άλλων»). Δ. Δημηρούλης (14/4, «Ο Σολωμός και η κριτική»). Γ. Ανδρειωμένος (5/5, «Ο Σολωμός και το έθνος»). Γ. Παπαθεοδώρου (19/5, «Σολωμός και αριστερά. Αποστολάκης - Βάρναλης: Η διαμάχη»).

Παράλληλα, στις 3/11 (10.30 π.μ.) στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ο Σολωμός σήμερα». Θα μιλήσουν οι: Στ. Ζουμπουλάκης, Στ. Ράμφος, Α. Πολίτης, Δ. Καψάλης. Επιμέλεια ανθολογίου Δ. Σολωμού: Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της «Γυναίκας της Ζάκυθος» από τον Χάρη Βρόντο.

«Λογαριασμοί»... γιου - πατέρα

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση για κάποιους άλυτους «λογαριασμούς». Μια «βουτιά» σε μια αμφίδρομη σχέση ζωής και επόμενα στην ύπαρξή μας. «Τι γυρεύεις στον ύπνο μου πατέρα...» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση του Διονύση Τσακνή, που θα παίζεται από τις 5/11 (Δευτέρα - Τρίτη), στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34 και Κουντουριώτου, τηλέφωνο: 210.8253.489).

Το έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Πάτρα, αποσπώντας ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια (ήταν παραγγελία του οργανισμού «Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006»), εκτυλίσσεται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Αφορά στη «συνάντηση» ενός γιου - ο οποίος είναι πλέον και ο ίδιος πατέρας - με τους νεκρούς γονείς του. Είκοσι δύο τραγούδια, (10 παλιότερα και 12 καινούρια, γραμμένα ειδικά για την παράσταση) δίνουν «πάσες» σε ισάριθμα μικρά κείμενα και αντιστρόφως, όπου πέρα από μια σύντομη περιγραφή παιδικών και εφηβικών χρόνων του γιου, καταγράφουν και την αενάως επαναλαμβανόμενη σχέση πατέρα - γιου. Ο γιος, συνομιλεί με τους γονείς, μέσω της οθόνης (ερμηνεύουν οι Γιώργος Κιμούλης και Ταμίλα Κουλίεβα). Κείμενα: Διονύσης Τσακνής - Θανάσης Νιάρχος. Στίχοι - μουσική: Διονύσης Τσακνής. Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος - Γιώργος Αρμένης. Τηλεσκηνοθεσία: Κώστας Κιμούλης. Στις βιντεοσκοπημένες σκηνές παίζουν οι: Γιώργος Κιμούλης (πατέρας), Ταμίλα Κουλίεβα (μητέρα), Παντελής Παπαδόπουλος (ασφαλίτης - γυμνασιάρχης - στέλεχος ΜΜΕ). Επί σκηνής: Στάθης Μαντζώρος (γιος). Τραγουδούν: Διονύσης Τσακνής, Αποστόλης Ψυχράμης, Ειρήνη Ψυχράμη. Παίζουν οι μουσικοί: Ανδρέας Τσιρούλης (πλήκτρα) και Δημήτρης Παπαλάμπρου (κιθάρα).

Μαύρη κωμωδία

Συνεχίζονται εντατικά οι πρόβες της μαύρης κωμωδίας των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», που επαναλαμβάνεται για τέταρτη περίοδο, στο θέατρο «Αθηνά». Η πολύ επιτυχημένη παράσταση (στην Αθήνα και σε περιοδεία) ανεβαίνει ανανεωμένη με πολλά νέα στοιχεία, στο κείμενο και στη σκηνοθεσία. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ρήγα, η μουσική του Νίκου Βεντουράτου, τα σκηνικά της Λίας Ασβεστά, τα κοστούμια του Αλέξη Φούκου. Παίζουν: Τζέσυ Παπουτσή, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Πασχάλης Τσαρούχας, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Τζένη Διαγούπη, Πένυ Σταθάκη, Μάνος Τσότρας, Φώτης Σπύρος, Γιάννης Μάνιος, Γιάννης Αϊβάζης.

Εικαστικά το «απαγορευμένο»

Εργο του Δημήτρη Ρόκου
Εργο του Δημήτρη Ρόκου
Εξι νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα του απαγορευμένου και παρουσιάζουν έργα τους σε έκθεση (από 6-24/11) στην γκαλερί «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλ. Αμερικής). Ο καθένας με την προσωπική του θέαση και εκφραστική του γλώσσα, ανιχνεύει και οπτικοποιεί το πεδίο της απαγόρευσης. Οι φασματικές φιγούρες του Τζουλιάνο Καγκλή, οι λεπταίσθητες νοηματικές και χρωματικές υφάνσεις της Μαρίας Μπαχά, οι ονειρικοί - τραυματισμένοι χώροι του Βασίλη Παπατσαρούχα, η υπόγεια απειλή στα σχολαστικά οργανωμένα έργα του Δημήτρη Ρόκου, οι αστικές ουτοπίες του Στέφανου Ρόκου, οι διαστρωματώσεις του Δημήτρη Σκουρογιάννη συνομιλούν, αλληλοσυμπληρώνονται και προσφέρουν αντανακλάσεις του «τέρατος», του απαγορευμένου.

«Πολιτιστικές» μπίζνες

Εκ των «χορηγών» του συμποσίου για την «παραγωγικότητα του πολιτισμού» (βλ. χτεσινό «Ρ») είναι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο οποίο η κυβέρνηση παραχώρησε το «φιλέτο» του Ιπποδρόμου για δημιουργία «πολιτιστικού πάρκου». Προχτές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση «χορηγίας» του ιδρύματος για την αναστήλωση του ναϊκού οικοδομήματος στη θέση «Διάσελο» Περιβολιών αρχαίας Φιγαλείας, στο Νομό Ηλείας. Η «χορηγία» αφορά στις μελέτες και ανέρχεται στα 200.000 ευρώ. Κάπως έτσι γίνονται οι κρατικές «πολιτιστικές μπίζνες»: Δίνει το κράτος 200 στρέμματα ελεύθερου χώρου στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και αυτό προσφέρει ψίχουλα για αναστηλώσεις αλλού, φοροαπαλλάσσεται σαν «χορηγός» και προβάλλεται σαν «ευεργέτης»...

Εκρηκτικό διήμερο

Ο Γιώργος Τρανταλίδης και οι «Global Vision» εμφανίζονται (19-20/10, 10.30 μ.μ.), στο «Αθηνά Live» (στο Ωδείο Τέχνης, Λ. Ποσειδώνος 3 - Παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, 210.4813.605). Σπουδαίος ντράμερ ο Γ. Τρανταλίδης, είναι από τους πρώτους που έπαιξαν τζαζ σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Με τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου, τον αείμνηστο Γιώργο Φιλιππίδη και τον κιθαρίστα Λάκη Ζώη δημιούργησαν τους «Sphinx», το πρώτο ελληνικό τζαζ γκρουπ. Η τεχνική του υπήρξε από τα μέσα του '70 μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για όλους τους ντράμερς, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις του συνδυάζουν την εκρηκτικότητα με την ώριμη μουσικότητα. Με τους Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), Γ. Σαμαρά (κιθάρα), Παντελή Μπενετάτο (πιάνο), Manolo Vega (σαξόφωνο, φωνητικά), Manuel Orza (μπάσο) και Enrique Bu (κρουστά) θα παρουσιάσουν μία δυναμική προσέγγιση της τζαζ και λατινοαμερικανικών ρυθμών.

Στις 3 και 4/11 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εργοστάσιο Πουλοπούλου - Ηρακλειδών 66, Θησείο) θα πραγματοποιηθεί το 7ο Παζάρι Αντίκας, καθιερωμένος θεσμός του Σωματείου Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης. Είσοδος ελεύθερη.

Γιορτάζοντας τα 10χρονά τους, τα εικαστικά εργαστήρια «ΛΕΣΧΗ» (Μυκάλης 26 - Κεραμεικός) παρουσιάζουν έκθεση έργων των μαθητών της περσινής χρονιάς (ζωγραφική, ψηφιδωτά, κοσμήματα, κεραμικά). Επίσης, εκτίθενται σκηνικά, κοστούμια, μάσκες, αφίσες, φωτογραφίες. Με την ευκαιρία της έκθεσης, στις 20/10 (10 μ.μ.), θα δοθεί συναυλία των Λάμια Μπεντιούι και Ειρήνης Δασκαλάκη (φωνές) με τους μουσικούς Γιώργο Βουρνά και Νίκο Σουλιώτη, σε τραγούδια της Μεσογείου.

Το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων αρμοδιότητας της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων έως το τέλος του μήνα διαμορφώνεται ως εξής: Ακρόπολη, Πνύκα, Θέατρο Διονύσου, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Ολυμπίειο: καθημερινά 8 π.μ. - 6 μ.μ. Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου): Δευτέρα 11 π.μ. - 6 μ.μ., Τρίτη - Κυριακή 8 π.μ. - 6 μ.μ. Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού: Δευτέρα 11 π.μ. - 6 μ.μ., Τρίτη - Κυριακή: 8 π.μ. - 6 μ.μ.

Στα πλαίσια του «Δωδεκανησιακού Σπιτιού», δωρεά του λογοτέχνη Βασίλη Μοσκόβη, στον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων, ο ΠΟΔΑ, τιμώντας τη μνήμη του λογοτέχνη,, προκηρύσσει διαγωνισμό ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών και άλλων έργων για την ιστορία και τον πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού). Οι συγγραφείς σχετικών έργων, εκδομένων στα χρόνια 2004 - 2007 ας αποστείλουν τα έργα τους μέχρι 15/12/2007 στο «Δωδεκανησιακό Σπίτι» (Δωδώνης 119, 10443 Αθήνα). Το βραβείο είναι 1.000 ευρώ. Πληροφορίες: 210- 51 51 541, κ. Κατερίνα Τσάμη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org