ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολα ρευστά εν αναμονή της νέας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί

Η Κομισιόν κάλεσε τις δυο πλευρές να ξεπεράσουν τις «σκοπέλους»

Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη
Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δεν συμμερίζομαι προσεγγίσεις περί οριστικού «ναυαγίου» των συνομιλιών, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο φόντο της νέας αβεβαιότητας για τις εξελίξεις που ενίσχυσε και η προχτεσινή διακοπή της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που απαίτησε «διόρθωση» της πρόσφατης τροπολογίας την οποία ενέκρινε η κυπριακή βουλή (ώστε να τιμάται στα σχολεία η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1950 για την «ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα).

Αλλά και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι «εάν η ίδια αποφασιστικότητα διακρίνει και την άλλη πλευρά, καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα». Μάλιστα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει να καθοριστεί άμεσα η ημερομηνία συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη.

Από τη μεριά του, ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε ότι ο Ν. Αναστασιάδης «πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει» (για τη «διόρθωση» της απόφασης), προσθέτοντας ότι μέχρι την επόμενη Πέμπτη υπάρχει καιρός «να δούμε τις εξελίξεις βήμα - βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα». Ακόμα, ο Ακιντζί δήλωσε από προχτές ότι πιθανώς, μεθαύριο, θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων

Από τη μεριά του ΔΗΣΥ - του οποίου οι βουλευτές απείχαν από την επίμαχη ψηφοφορία - ο πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της λύσης για να πετάξουμε αυτή την προσπάθεια». Χαρακτήρισε πάντως «άκαιρη» την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ενώ χτες φερόταν έτοιμος να καταθέσει νομοσχέδιο ώστε η Βουλή να μην εμπλέκεται στον καθορισμό σχολικών επετείων, ως μία κίνηση «καλής πρόθεσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε από την πρώτη στιγμή «να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων... Αυτό που προέχει τώρα είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώθηκαν μπροστά μας και να επαναρχίσουμε τον ουσιαστικό διάλογο για να φτάσουμε σε λύση βασισμένη σε αρχές». Χτες, ο Αντ. Κυπριανού είχε επαφές με διάφορα τουρκοκυπριακά κόμματα στο πλαίσιο «πρωτοβουλιών» για άρση των εμποδίων που δημιουργούνται για τις συνομιλίες.

Το ΔΗΚΟ, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι ο Ακιντζί «ενεργεί ως φερέφωνο και εντεταλμένος της Τουρκίας αντί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επιμονή σε αδιάλλακτες θέσεις και η επίρριψη ευθυνών για ανύπαρκτα θέματα».

Παρέμβαση και της Κομισιόν

Στο θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφέρθηκε χτες και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, που είπε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές ούτως ώστε να προσπεράσουν τις σκοπέλους και να συνεχίσουν τις διαδικασίες, με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Συμπλήρωσε επίσης ότι εάν όλοι εργαστούν σκληρά, η λύση του Κυπριακού δεν είναι αδύνατη.

ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες και αντιθέσεις για νέες συνομιλίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΟΝΝΗ.--

Τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει «τεταμένη», η εκεχειρία «εύθραυστη» και η ανθρωπιστική κατάσταση «καταστροφική» έκανε χτες από τη Βόννη ο Γερμανός νέος υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στις συριακές αρχές, ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σημείωσε, ακόμη, ότι αξιωματούχοι από χώρες του G-20 που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση (ανάμεσά τους ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία κ.ά.) συμφώνησαν σε συνάντηση στη Βόννη της Γερμανίας, ότι υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να προωθήσει μια πολιτική λύση στις επικείμενες συνομιλίες της 23ης Φλεβάρη στη Γενεύη της Ελβετίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Μαρκ Ερό, κάλεσε επίσης Ρωσία και Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στη συριακή κυβέρνηση «και να την πείσουν να πάψει να αντιμετωπίζει όλη την αντιπολίτευση ως τρομοκράτες». Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μόνο υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση. Αλλος Γάλλος διπλωμάτης, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο Αμερικανός νέος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε σχέση με την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τόνισε πως «οι αμερικανικές δεσμεύσεις παραμένουν ίδιες».

Νωρίτερα, πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣ ανέφεραν την πιθανότητα οι τουρκικές αρχές να παραδώσουν στις ρωσικές τον Αλπαρσλάν Τσελίκ, που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία πιλότου του ρωσικού «Σουκούι-24» που καταρρίφθηκε και συνετρίβη από τουρκικό F-15 το Νοέμβρη του 2015, με το πρόσχημα πως παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας με τη Συρία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ σε «εκστρατεία» κατά της εξόδου από την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Τόνι Μπλερ, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που πρωταγωνίστησε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ και αλλού, εμφανίστηκε χτες «μπροστάρης» εκστρατείας ώστε να μεταπείσει τον βρετανικό λαό και να αλλάξει γνώμη για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Ο Μπλερ κάλεσε, μάλιστα, τους Βρετανούς να «εξεγερθούν» και να αλλάξουν άποψη για το Brexit, με το επιχείρημα ότι το «αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ συνιστά απειλή για τη χώρα». Κάλεσε τους αντίπαλους του Brexit να συσπειρωθούν, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος όταν αυτό διενεργήθηκε και ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο «Brexit με κάθε κόστος».

Σε ομιλία του στη φιλο-ΕΕ οργάνωση «Open Britain», σημείωσε: «Δεν είναι η ώρα για υποχώρηση, αδιαφορία ή απελπισία, αλλά είναι η ώρα να εξεγερθούμε υπερασπιζόμενοι αυτά που πιστεύουμε». Αντανακλώντας τις σκέψεις ενός μέρους των μονοπωλίων, ο Μπλερ υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την ΕΕ θα ήταν αρνητικές «για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο». Οταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε: «Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν «όχι») αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση».

Ο Μπλερ άσκησε κριτική έναντι της πρωθυπουργού Μέι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και αργότερα δεσμεύτηκαν να βγάλουν τη χώρα από την ενιαία αγορά για πολιτικούς λόγους.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, χαρακτήρισε αλαζονικά και αντιδημοκρατικά τα σχόλια του Μπλερ, ενώ ο πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι «συμφωνεί με κάθε λέξη». Ο πρώην αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, είπε ότι ο Μπλερ «είναι άνθρωπος του χτες», ενώ εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επέμεινε πως η κυβέρνηση είναι «απόλυτα δεσμευμένη» απέναντι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit.

Προβλέψεις Γιούνκερ για παζάρια πάνω από δύο χρόνια

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα χρειαστεί πάνω από δύο έτη, ώστε να διευθετηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν τουλάχιστον 20.000 νόμοι πριν μπορέσει η χώρα να αποχωρήσει από την Ενωση, υπενθυμίζοντας ότι «η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ενώ ανήκει ακόμα στην ΕΕ».

Τέλος, και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υποστήριξε ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο επίτευξης μίας συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και τις άλλες χώρες της ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια και πως το Λονδίνο «θα πρέπει να καταβάλει πολύ βαρύ αντίτιμο» πριν καταφέρει να βγει από την ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τους 80 έφτασαν τελικά οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε προχτές σε ναό της μειονότητας των Σούφι στην πόλη Σεουάν στο νότιο Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

ΣΕΟΥΛ.-- Την προφυλάκιση του αντιπροέδρου της «Samsung Electronics», 48χρονου Λι Τζέι-Γιονγκ, «με βάση ένα νέο κατηγορητήριο και νέες αποδείξεις», αποφάσισε δικαστήριο της Ν. Κορέας. Ο Λι, που είναι γιος του προέδρου της μητρικής «Samsung», θεωρείται ότι ουσιαστικά είναι το «νούμερο 1» του ομίλου. Το όνομά του εμπλεκόταν εδώ και καιρό στο σκάνδαλο που «στοίχισε» και την καρέκλα της πρώην Προέδρου Παρκ, αφού κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δωροδόκησε με σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια μια έμπιστη φίλη της Παρκ, με αντάλλαγμα «πολιτικές χάρες».

ΡΑΜΠΑΤ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η προσμονή καλύτερης ζωής στην Ευρώπη ανάγκασε χτες πάνω από 700 Αφρικανούς μετανάστες να ορμήσουν στο φράκτη ασφαλείας, ύψους 6 μέτρων, που χωρίζει τον ισπανικό θύλακα Θέουτα από το Μαρόκο. Πολλοί από αυτούς απωθήθηκαν από τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας πίσω, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, περίπου 500 κατάφεραν να εισέλθουν στο ισπανικό έδαφος. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και 11 Ισπανοί φύλακες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ