ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
«Γάμος» συμφερόντων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας
  • Τον Οκτώβρη του 2005 ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ
  • Μέσα από τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων σε Αιγαίο και Κύπρο περνά ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας
  • Θριαμβολογίες από τον Κ. Καραμανλή

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Με τους όρους που επιβάλλουν τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών-μελών και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου η Τουρκία πήρε επίσημα χτες το «διαβατήριο» για τη βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ.

Η «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας, όπως επιβεβαιώθηκε από τη χτεσινή απόφαση των «25», περνά, εκτός των άλλων, μέσα από τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπήκε όρος η λύση τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Με τις χτεσινές αποφάσεις των «25» το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ικανοποιεί τις ανάγκες του για επέκταση σε νέες αγορές και καλύτερη πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές του πλανήτη, χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως «προγεφύρωμα». Αναλαμβάνει ταυτόχρονα να καταβάλει τα σχετικά ανταλλάγματα στο τουρκικό κατεστημένο, προσπαθώντας να τα καταβάλει σε «δόσεις» και σε «βάθος χρόνου».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι ηγέτες των «25» αδιαφόρησαν επιδεικτικά τόσο για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και για τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο.

Παρ' όλα αυτά ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου ισχυρίστηκε ότι «πετύχαμε όλους μας τους στόχους», δημιουργώντας έτσι ερωτήματα για το ποιοι στ' αλήθεια ήταν οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Κυπριακό στο στόχαστρο

Το Κυπριακό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του παζαρέματος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ καθώς η κυβέρνηση της Αγκυρας το ανέδειξε σε ζήτημα αιχμής και «υπόθεση γοήτρου».

Η αναφορά που τελικά περιελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων είναι σκόπιμα θολή και ασαφής, ώστε επέτρεψε στον Ερντογάν να δηλώσει μετά τη σύνοδο ότι δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά του.

Πράγματι, η σχετική διατύπωση επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών, κυρίως όμως επιτρέπει στην Τουρκία να αναγνωρίσει όχι την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά τη διαίρεση του νησιού από την εισβολή και κατοχή. Ειδικότερα, η ΕΕ, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 19, χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας ότι «είναι έτοιμη να υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής στη συνθήκη της Αγκυρας πριν την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού επιτευχθεί συμφωνία και οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέλη της Ενωσης».

Είναι φανερό ότι η δυσνόητη διατύπωση έχει σκοπό να διευκολύνει τον Ερντογάν να μην προχωρήσει όχι μόνο άμεσα αλλά και στο ορατό μέλλον στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσδοκώντας προφανώς την εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν», οπότε θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα που αυτό θα διαμορφώνει...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Καραμανλής είδε με θετικό μάτι την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το «σχέδιο Ανάν». «Δε θα δούμε αρνητικά αν εκδηλωνόταν διάθεση επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου», είπε στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι βάση παραμένει το «σχέδιο Ανάν» με ορισμένες βελτιώσεις.

«Ευρωνομιμοποίηση» στο Αιγαίο

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά το κείμενο των συμπερασμάτων στην πραγματικότητα συνιστά ευρωνομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων, αφού επαναλαμβάνεται ο όρος του Ελσίνκι «περί εκκρεμών συνοριακών διαφορών» μεταξύ των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση, ότι θα πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Πετύχαμε την ουσιαστική βελτίωση του Ελσίνκι», καυχήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ξεχνώντας την κριτική που είχε τότε ασκήσει. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η σταθερή εμπλοκή της ΕΕ στην παρακολούθηση των Ελληνοτουρκικών συνιστά θετική εξέλιξη, παραβλέποντας ότι η ΕΕ είναι με το μέρος του «ισχυρού».

Στη σχετική παράγραφο (20) οι γενικόλογες αναφορές που υπάρχουν καθόλου «δε βάζουν χαλινάρι» στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ημερομηνία με στόχο την ένταξη

Παρ' όλα αυτά η Τουρκία εξασφάλισε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις 3 του Οκτώβρη 2005, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι «στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η προσχώρηση» στην ΕΕ, το νωρίτερο μετά από 10 χρόνια.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ διατήρησαν, όπως άλλωστε συνέβαινε, το δικαίωμα να έχουν τον τελικό λόγο για την πλήρη ένταξη, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εναλλακτική λύση όπως η «προνομιακή σχέση».

Αυτός είναι ο λόγος που στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι μια ανοικτή διαδικασία, η έκβαση της οποίας δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί εκ των προτέρων».

Σημειώνεται ακόμα ότι σε περίπτωση που το υποψήφιο κράτος-μέλος (Τουρκία) δε θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του που συνεπάγεται η ιδιότητα του μέλους, τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα προσδεθεί στις ευρωπαϊκές δομές με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο. Κατά τη διάρκεια των πολύχρονων διαπραγματεύσεων «ενδέχεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο μακρών μεταβατικών περιόδων, παρεκκλίσεων, ειδικών ρυθμίσεων και μόνιμων ρητρών διασφάλισης», όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι διαρθρωτικές πολιτικές και η γεωργία.

Η συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού

Σε θριαμβολογικούς τόνους κινήθηκε ο Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου, ισχυριζόμενος ότι πετύχαμε και τους πέντε στόχους που είχαμε θέσει από την αρχή.

Πρώτος στόχος ήταν να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας και σταθερή πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεύτερος στόχος «να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός συνεχούς επιτήρησης και ελέγχου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

Τρίτος στόχος να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων.

Τέταρτος η διασφάλιση σεβασμού των ανθρωπίνων, θρησκευτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Πέμπτος στόχος να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ολους αυτούς τους στόχους τους πετύχαμε, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή...

Ενημερώθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημέρωσε για τα αποτελέσματά του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11.30 το πρωί, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται την Κυριακή να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τρομοκρατική επιχείρηση

Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής καθόρισαν οι «25» στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Ο έλεγχος για την εφαρμογή των μέχρι τώρα αποφάσεων για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής αποτέλεσαν βασικό ζήτημα των αποφάσεων των «25».

Παρ' όλο που δεν έγινε καμία συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει εκτενής αναφορά στην «τρομοκρατία», γεγονός που δείχνει ότι οι «25» δε «χαλαρώνουν» ούτε στιγμή, όταν πρόκειται για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους λαούς. Ειδικότερα οι ηγέτες των «25» ζήτησαν την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος της Χάγης, δίνοντας έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, αξιώνει πιο χειροπιαστά αποτελέσματα στα εξής:

1. Στο ζήτημα της πρακτικής και επιχειρησιακής συνεργασίας, ιδίως μέσω της Ευρωπόλ και της Ειδικής Ομάδας (Task Force) αρχηγών αστυνομίας. Βελτίωση, όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, της Ευρωπόλ και της Eurojust (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δικαιοσύνης), ανταλλαγή δεδομένων με την Ιντερπόλ σχετικά με την απώλεια και κλοπή διαβατηρίων.

Για όλα αυτά θα υπάρξει αξιολόγηση από τους υπεύθυνους των κρατών - μελών, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη του 2005.

2. Στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας, προβλέπεται βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών περί ποινικών μητρώων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005, βάσει της Λευκής Βίβλου της Κομισιόν. Μέσα στο 2005 θα συμφωνηθεί η διατήρηση δεδομένων τηλεπικοινωνιών («φακέλωμα», τηλεφώνων, Ιντερνετ, κ.ο.κ.) και το ευρωπαϊκό ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων. Η Κομισιόν καλείται να υποβάλει σύντομα ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα «προστασίας μαρτύρων» («κουκουλοφόροι») σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

3. Αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων, η έμφαση δίνεται στην προσθήκη βιομετρικών στοιχείων (εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα), καθώς και στην ίδρυση του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα σύνορα που θα πρέπει να λειτουργήσει το αργότερο το Μάη του 2005.

4. Στον τομέα των πληροφοριών, από την 1η Γενάρη του 2005 θα λειτουργήσουν οι σύνδεσμοι μεταξύ της ομάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα παρέχουν στο Συμβούλιο Κορυφής «εκτιμήσεις απειλών βασιζόμενες σε πληροφορίες από τις εθνικές υπηρεσίες και στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρωπόλ».

Στην προσπάθειά τους οι ηγέτες των «25» να βρουν κάποια δικαιολογία για την οικοδόμηση των τεράστιων μηχανισμών καταστολής, πρόσθεσαν την απειλή των ναρκωτικών. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε η «στρατηγική για τα ναρκωτικά 2005 - 2012», η οποία - διόλου τυχαία - θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα της Χάγης.

Ατελείωτα παζάρια και εμπαιγμός

(Του απεσταλμένου μας)

Το σκληρό παζάρι ξεκίνησε νωρίς χτες το πρωί, όταν κατέστη σαφές ότι ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την κοινή θέση των «25» που του παρουσίασε ο Ολλανδός προεδρεύων Γ.Π. Μπαλκενέντε.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αμέσως μετά την άρνηση του Ερντογάν - προφανώς για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής - η Ολλανδική Προεδρία εμφανίστηκε πρόθυμη και έτοιμη (!) να υποβάλει «νέες προτάσεις», προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το δεύτερο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι νέες προτάσεις που αποσκοπούσαν να διευκολύνουν το Ρ.Τ. Ερντογάν είχαν στο επίκεντρό τους το Κυπριακό. Με άλλα λόγια, το πρώτο και πιθανότατα το μόνο θέμα που «άντεξε» ήταν το Κυπριακό. Οπως φάνηκε στη συνέχεια αυτό «δεν ήταν για καλό»...

Συγκεκριμένα, προσφέρθηκε η δυνατότητα στον Ερντογάν να μην υπογράψει, όπως προέβλεπε η αρχική «κοινή θέση» των «25», χτες (17 Δεκέμβρη) το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης, αλλά να δεσμευτεί, μέσω μιας προσωπικής δήλωσης ενσωματωμένης στο παράρτημα του κειμένου Συμπερασμάτων ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή μέχρι τις 30 Οκτώβρη 2005.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε, ανεπίσημα, να χαιρετίσει την εξέλιξη, παρ' όλο που ήταν φανερό ότι ήταν πιο δυσμενής για τις θέσεις που προωθούσε. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «καλά νέα (!), ισχυριζόμενες ότι η δήλωση Ερντογάν είναι πιο ισχυρή δέσμευση από τη μονογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης. Μάλιστα, επιχειρώντας να πείσουν ότι πρόκειται για ευνοϊκή για τις «ελληνικές θέσεις» εξέλιξη, επικαλούνταν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται «σε δύσκολη θέση» και γι' αυτό είχε αποχωρήσει από το κτίριο που γινόταν η Σύνοδος Κορυφής και είχε πάει στο ξενοδοχείο του.

Τα χειρότερα ήρθαν μετά...

Η συνέχεια, όμως, ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι φαντάζονταν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν επέμενε ότι δεν μπορεί να αναλάβει καμία επίσημη και γραπτή δέσμευση για υπογραφή του πρωτοκόλλου, που στην ουσία συνιστά μια μορφή ντε φάκτο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοπρασίας.

Τη θέση αυτή εξέφρασε σε συνάντηση που είχε με τον Γ.Π. Μπαλκενέντε παρουσία του καγκελάριου Γκ. Σρέντερ, του Μ. Μπαρόζο και άλλων.

Και - ω! του θαύματος - η Ολλανδική Προεδρία εμφανίστηκε να αποδέχεται τη νέα αξίωση του Τούρκου πρωθυπουργού και να την εισαγάγει ως δική της θέση στους «25». Σύμφωνα με τη θέση της Ολλανδικής Προεδρίας θα περιλαμβανόταν στο σχέδιο Συμπερασμάτων μια δήλωση που θα χαιρέτιζε την ...προφορική δέσμευση, που θα έκανε ο Ερντογάν για την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης. Φυσικά, αυτή η νέα θέση βρήκε κάθετα αντίθετο τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, που φέρεται να έκανε λόγο για «αδιέξοδο». Είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του Τόνι Μπλερ, ο οποίος προωθούσε διαρκώς τις θέσεις της Τουρκίας σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, έντονες ήταν οι ανησυχίες για σύνδεση της ντε φάκτο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία μέσω του πρωτοκόλλου με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση βέβαια του«σχεδίου Ανάν». Τις ανησυχίες ενίσχυσε η παρουσία του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ, χτες στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένου της Ολλανδικής Προεδρίας. Στις 2.30 χτες, το απόγευμα, οι «25» είχαν εισέλθει στην αίθουσα των συνεδριάσεων, για να συζητήσουν την τελευταία (;) πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωδινεν όρος και έτεκε μυν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζει τα παρακάτω:

«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν. Στην απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται ούτε η τυπική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ διαγράφει στην ουσία τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, και ειδικά τη διεθνή διάστασή του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τον τουρκικό στρατό του βόρειου μέρους της Κύπρου. Μπαίνουν υπό αμφισβήτηση οι αποφάσεις του ΟΗΕ που χαρακτηρίζουν ως παράνομη και άκυρη την απόφαση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς και το ζήτημα του εποικισμού.

Επιβεβαιώνεται και πάλι τι πραγματικά είναι και τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ για τους λαούς των κρατών-μελών της. Παρά τα μεγάλα και ηχηρά λόγια για δημοκρατικές αρχές και αξίες που δήθεν υπερασπίζεται αυτή η ένωση, αυτό που ισχύει είναι η κυριαρχία των γεωστρατηγικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής.

Υποτίθεται ότι η Τουρκία, σαν χώρα που ζητά την ένταξή της, θα υποχρεωνόταν εκ των πραγμάτων να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ από την 1η Μάη του 2004. Αντί αυτού η Τουρκία καλείται να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συνθήκης της Αγκυρας (τελωνειακή ένωση) με τα 10 νέα μέλη της ΕΕ πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Υποκρίνονται ότι αγνοούν την επίσημη δήλωση Ερντογάν, στην τουρκική Βουλή, ότι η τελωνειακή ένωση δε σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα συμπεράσματα επίσης γίνεται αναφορά και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπου αναγνωρίζονται πλέον συνοριακές διαφορές που εκκρεμούν ανάμεσα στις δυο χώρες! Η Τουρκία προβάλλει μονομερείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι διαφορές αυτές παραπέμπονται για επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλαδή στην ουσία μπαίνουν στην κρίση ενός δικαστηρίου τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση εξαφάνισε από τα συμπεράσματα το ζήτημα του Αιγαίου και των τουρκικών παραβιάσεων.

Ο λαός ας βγάλει συμπεράσματα».

Ομιχλώδης η παράγραφος 19

Με μία δήλωση, του Τούρκου πρωθυπουργού, προφορική μεν, καταγεγραμμένη δε, έληξε η συζήτηση, για το θέμα της Κύπρου. Η ΕΕ, κατάφερε να βγει από το αδιέξοδο χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες της υιοθετώντας μία ομιχλώδη διατύπωση, που φέρεται ως έμμεση αναγνώριση της Κύπρου...

Η παράγραφος 19, διαμορφώθηκε ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των 10 νέων κρατών - μελών. Υπό το φως αυτό, χαιρέτισε τη δήλωση της Τουρκίας ότι η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής στη Συνθήκη της Αγκυρας πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού επιτευχθεί συμφωνία και οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέλη της Ενωσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ