ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σημαντική πρόοδο» διαπιστώνει ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γοργές συνεχίζονται οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, καθώς μετά τη νέα χτεσινή συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε στα ΜΜΕ: «Εχουμε πει ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν θέματα στα οποία είμαστε πολύ πλησίον, συνεπώς θεωρώ ότι είναι η ώρα να γίνει μια συνάντηση με αντικείμενο το εδαφικό σε συσχετισμό με το περιουσιακό, όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές».

Οπως έχει διευκρινιστεί ήδη, η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει εκτός Κύπρου (με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποφευχθούν διαρροές που θα δυσκολέψουν τις συνομιλίες), ενώ στη συνέχεια θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία των διαπραγματεύσεων και θα αποφασιστεί αν υπάρχουν οι συνθήκες για «διεθνή διάσκεψη» (με τη συμμετοχή τουλάχιστον Ελλάδας - Τουρκίας - Μ. Βρετανίας, που με βάση διεθνή συνθήκη παραμένουν «εγγυήτριες δυνάμεις»), όπου θα συζητηθεί και το φλέγον κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν απέκλεισε να γίνει συνάντηση για το εδαφικό μέσα στο Νοέμβρη, ενώ στις 4 Νοέμβρη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της κατάστασης.

Προχτές, Αναστασιάδης - Ακιντζί είχαν κι άλλη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν και τα θέματα της ιθαγένειας, των βασικών ελευθεριών, του δικαιώματος ψήφου. Ο Κύπριος ηγέτης μίλησε και πάλι για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», εξηγώντας ότι «διαφαίνεται να υπάρχουν στα πλείστα όσα των θεμάτων συγκλίσεις», αν και «παραμένουν κάποια θέματα προς διευκρίνιση». Απαντώντας σε ερώτημα για τον αριθμό των εποίκων που αναμένεται να παραμείνουν στα Κατεχόμενα, αναφέρθηκε σε 90.000, ωστόσο χτες υποστήριξε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τελικά 40.000.

Παζαρεύουν την παραμονή ξένου στρατού

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί συνεχίζει τις προκλήσεις, διαμηνύοντας την Κυριακή (απευθυνόμενος σε Αθήνα και Λευκωσία) ότι «εάν λέτε για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία».

Ολα δείχνουν ότι Τουρκία και Κατεχόμενα θα επιμείνουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων που εκπροσωπούν και από αυτή τη σκοπιά το παζάρεμα στις πλάτες του κυπριακού λαού θα γίνει ακόμα πιο σκληρό. Πλέον, οι πληροφορίες εμφανίζουν την Αγκυρα να μελετά «εναλλακτικές», ώστε αν δε διασφαλίσει τη δημιουργία δικής της στρατιωτικής βάσης, να αποκτήσει π.χ. δικαιώματα «εγγυήτριας δύναμης» όχι σε όλο το νησί, αλλά ...μόνο την τουρκοκυπριακή «συνιστώσα» πολιτεία.

Από την άλλη μεριά, η κυπριακή κυβέρνηση προβάλλει πρόταση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης, με εκπροσώπηση χριστιανικών και μουσουλμανικών χωρών. Βεβαίως, τέτοιες προτάσεις δεν μοιάζουν εντελώς ασύνδετες με άλλες (εμπνευσμένες από ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ουάσιγκτον) για «συμμετοχή» και λυκοσυμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ στην «επιτήρηση» της εφαρμογής της συμφωνίας της «λύσης».

ΙΡΑΝ
«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Κέρι»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτήρισε, χτες, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που είπε πως η περιφερειακή πολιτική του Ιράν αποτελεί πρόβλημα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τραπεζών, υπαινισσόμενος στη συνέχεια την πιθανότητα άσκησης κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Οι δηλώσεις του Κέρι είναι εντελώς απαράδεκτες (...) Κατά τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, είχαμε πει ξεκάθαρα πως τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, τους βαλλιστικούς πυραύλους, την άμυνα και την περιφερειακή πολιτική μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά», σημείωσε ο Αραγτσί στην ιρανική δημόσια τηλεόραση.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική επιθεώρηση «Foreign Affairs», ο Κέρι δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν περισσότερες προσπάθειες απ' όσες έπρεπε προκειμένου να καθησυχάσουν «τις τράπεζες που είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τις συναλλαγές με το Ιράν για διάφορους λόγους». «Εχουμε άρει όλες τις κυρώσεις που είχαμε συμφωνήσει να άρουμε. Ομως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα (...) Οταν το Ιράν έχει εμπλακεί στην Υεμένη και υποστηρίζει τον (Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ) Ασαντ και τη (λιβανική) "Χεζμπολάχ", και ρίχνει πυραύλους που οι άνθρωποι θεωρούν απειλητικούς (...) αυτό περιπλέκει πάρα πολύ τις προσπάθειες», είχε πει στο περιοδικό...

  • Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από ξένους επενδυτές και εταιρείες για την εκμετάλλευση 29 πετρελαιοπηγών και 21 χώρων γεώτρησης φυσικού αερίου, ευελπιστώντας να συγκεντρώσει πάνω από 150.000.000 δολάρια.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Μετεκλογικές ζυμώσεις για συγκρότηση κυβέρνησης

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Σε διαδικασία μετεκλογικών διαβουλεύσεων και ζυμώσεων με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκονται από χτες κόμματα της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του απερχόμενου πρωθυπουργού (που κυβερνά πότε σαν πρωθυπουργός και πότε σαν πρόεδρος επί περίπου τρεις δεκαετίες), Μίλο Τζουκάνοβιτς, καθώς οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή δεν έβγαλαν καθαρό νικητή, ούτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από την τελική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, το κόμμα DPS του Μ. Τζουκάνοβιτς βγήκε πρώτο, παίρνοντας 35 έδρες στη βουλή, που διαθέτει συνολικά 81 έδρες. Ωστόσο, για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει εταίρους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 41 εδρών.

Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή βγήκε το «Δημοκρατικό Μέτωπο» με 20,4% (18 έδρες), τρίτο κόμμα ο «Μεγάλος Συνασπισμός-Κλειδί» με 10,7% (9 έδρες), οι «Δημοκράτες του Αλέξα Μπέσιτς» με 10,5% (9 έδρες), το κόμμα της βοσνιακής μειονότητας με 3,3% (2 έδρες), οι «Σοσιαλδημοκράτες του Ιβάν Μπράτζοβιτς» με 3,1% (2 έδρες), ενώ από μία έδρα παίρνουν κόμματα της κροατικής και αλβανικής μειονότητας.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Δημοκρατικό Μέτωπο») ζήτησαν από τα άλλα μικρότερα κόμματα να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση συνασπισμού, ώστε να εμποδίσουν τη διακυβέρνηση της χώρας από τις δυνάμεις του Μίλο Τζουκάνοβιτς, που μονοπωλεί επί δεκαετίες την εξουσία στο Μαυροβούνιο.

Στο μεταξύ, ένταση στις σχέσεις Μαυροβουνίου - Σερβίας προκαλεί η περίεργη σύλληψη 20 Σέρβων πολιτών, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός της σερβικής χωροφυλακής, Μπράτισλαβ Ντίκιτς, κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ημέρα εκλογών. Οι 20 Σέρβοι κατηγορούνται πως σχεδίαζαν επιθέσεις στο κτίριο του κοινοβουλίου, σε κτίρια και στελέχη της κυβέρνησης και φυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

ΛΟΥΝΤΒΙΧΣΧΑΦΕN.-- Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες σε συγκρότημα εργοστασίων της χημικής βιομηχανίας BASF στο λιμάνι Λουντβιχσχάφεν, στη δυτική Γερμανία, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας εργάτης, έξι έχουν τραυματιστεί και αγνοείται η τύχη άλλων 6. Αν και τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελλειπή μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Σε άλλο περιστατικό, τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου στις εγκαταστάσεις της BASF στην πόλη Λαμπερτχάιμ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον τα μισά από 65.000.000 παιδιά με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο που είναι σε σχολική ηλικία βρίσκονται μακριά από τις σχολικές τάξεις, διότι προϋπολογίζονται λίγα ή καθόλου χρήματα για τις ανάγκες τους, ανέφερε έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, «Light for the World».

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ-- Με την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στους χώρους της πανεπιστημιούπολης στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης ξανάνοιξε χτες το πανεπιστήμιο της πόλης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών, που κινητοποιούνται διεκδικώντας κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Βουλευτικές εκλογές στις 26 Νοέμβρη προκήρυξε χτες ο 87χρονος Εμίρης του Κουβέιτ, Σεΐχης Σάμπα αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, που διέλυσε την Κυριακή το κοινοβούλιο δίχως να ανακοινώσει την αιτία της απόφασής του.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο πύραυλος «Σεντζού 11» εκτοξεύτηκε χτες από τη διαστημική βάση Σιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι στη βόρεια Κίνα, μεταφέροντας δύο αστροναύτες σε πειραματικό διαστημικό εργαστήριο. Πρόκειται για τη νέα κινεζική επανδρωμένη διαστημική αποστολή που είναι ενταγμένη στη συνολική προετοιμασία του διαστημικού σταθμού «ΤΙΑΝΓΚΟΝΓΚ 2» που αναμένεται να είναι έτοιμος για λειτουργία έως το 2022.

ΕΕΔΔΑ
Απολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την απολογιστική συνέλευσή της (απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και απολογισμός της εξελεγκτικής επιτροπής) την Τετάρτη, 26/10/2016, στις 5.30 μ. μ., στα γραφεία της, Ηπείρου 5, 5ος όροφος.

ΗΠΑ
Αμφισβητεί τις εκλογές ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για μία ακόμη φορά, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. «Η εκλογική διαδικασία είναι απολύτως στημένη από τα ανήθικα ΜΜΕ που διαστρεβλώνουν την εικόνα και προωθούν τη διεφθαρμένη Χίλαρι. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά εκλογικά τμήματα - ΛΥΠΗΡΟ», έγραψε σε μήνυμά του στο «τουίτερ». Σε άλλη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε τους Δημοκρατικούς στη Βόρεια Καρολίνα... «ζώα που εκπροσωπούν την Χίλαρι Κλίντον» μετά την επίθεση που δέχτηκαν τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι στο κτίριο των Ρεπουμπλικάνων στο Χίλσμπορο έσπασαν τα μπροστινά παράθυρα, ενώ κάποιοι πέταξαν εύφλεκτο υλικό στο εσωτερικό του. Σε τοίχο του διπλανού κτιρίου γράφτηκε με σπρέι: «Ναζί Ρεπουμπλικάνοι να εγκαταλείψετε την πόλη μας ή...» συνοδευόμενο από μία σβάστικα.

H Κλίντον αποδοκίμασε έντονα την επίθεση στα γραφεία των Ρεπουμπλικάνων στη Β. Καρολίνα, αλλά στη συνέχεια προκλήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της να κάνουν τεστ αναβολικών πριν το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της 19ης του μήνα (ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας).

Η νέα όξυνση της έντασης στην προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ εκδηλώνεται με την Χίλαρι Κλίντον να αυξάνει και πάλι την διαφορά της (της τάξης περίπου των 10 ποσοστιαίων μονάδων) έναντι του αντιπάλου της, Ντ. Τραμπ, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σχετικά με την ανακοίνωση τoυ κόμματος «Αλληλεγγύη»

Σχετικά με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος «Αλληλεγγύη» της Κύπρου, με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, που αντιμετωπίζει τις θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό αποσπασματικά και το εμφανίζει, μεταξύ άλλων, ως δήθεν υπερασπιστή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού κεκτημένου», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε σε δήλωσή του τα εξής:

«Το ΚΚΕ με ευθύνη τοποθετείται για τις θέσεις που έχει για κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, και δεν εκχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να τοποθετείται εξ ονόματός του».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org