ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού στην έναρξη της μάχης της Μοσούλης

Copyright 2016 The Associated

Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού στην έναρξη της μάχης της Μοσούλης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η έναρξη της μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, χτες ξημερώματα, από δυνάμεις του ιρακινού στρατού, Κούρδους Πεσμεργκά, σιιτικές πολιτοφυλακές και περίπου 3.000 (εκπαιδευμένους από την Τουρκία) Ιρακινούς στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις τουλάχιστον των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, θεωρείται από τα κομβικά γεγονότα που θα κρίνουν την έκβαση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Και βέβαια το συσχετισμό δύναμης, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία ενεργειακά και γεωστρατηγικά.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά (που σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ Μαζούντ Μπαρζανί) πολεμούν υπό κοινή διοίκηση με τον ιρακινό στρατό, ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα ότι κατάφεραν «βαριά πλήγματα σε ζωές και εξοπλισμό τζιχαντιστών νοτιοανατολικά της Μοσούλης». Ωστόσο, παρά τον πρώτο ενθουσιασμό, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μάχες θα είναι δύσκολες, αιματηρές και σφοδρές, αφού οι περίπου 5.000 τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη από τον Ιούνη του 2014 δύσκολα θα την εγκαταλείψουν ...Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν, εδώ και καιρό, για τις νέες στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που αναμένεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω των συγκρούσεων.

Ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίζουν τις αντικειμενικές δυσκολίες της επιχείρησης είναι ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που αναγγέλλοντας την έναρξη της επιχείρησης σημείωσε ότι η μάχη «θα είναι μακρά και δύσκολη» και ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ (νέος διοικητής του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού) που προέβλεψε ότι η επιχείρηση είναι πιθανόν να διαρκέσει βδομάδες, «ενδεχομένως περισσότερο»...

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η κατάσταση μπορεί να μπλεχτεί επικίνδυνα και από το ρόλο γειτονικών δυνάμεων όπως η Τουρκία. Μετά από τις γνωστές πρόσφατες κόντρες με την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, η Αγκυρα έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών στη Βαγδάτη σε μία κίνηση «καλής θέλησης» και εκτόνωσης της έντασης. Από την άλλη, όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυε, σε υψηλούς τόνους, ότι η χώρα του θέλει να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Μοσούλης και θα συμμετάσχει.

«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ' έξω», δήλωσε χτες ο Ερντογάν σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας: «Λένε να μην μπει η Τουρκία στη Μοσούλη. Πώς να μην μπω. Εχω σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων και δέχομαι απειλή. Εχουμε 911 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία και 350 χλμ. σύνορα με το Ιράκ...».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Νουμάν Κουρτουλμούς, τόνιζε πως στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 Ιρακινοί στρατιώτες εκπαιδευμένοι από την Τουρκία.

Την Κυριακή, η απαίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή στην επιχείρηση της Μοσούλης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, ενόψει της προγραμματισμένης για αργά χτες βράδυ, συνάντηση των υπουργών Αμυνας του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στην αεροπορική βάση Αντριου στο Μέριλαντ, δίχως να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα.

ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-συριακή πρόταση για περιορισμένη εκεχειρία στο Χαλέπι

Θα τεθεί σε εφαρμογή για οκτώ ώρες την Πέμπτη...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΖΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι επιχειρήσεις στα πολεμικά πεδία της Συρίας, με το επίκεντρο να εστιάζεται στη βόρεια συριακή πόλη του Χαλεπιού. Χτες το απόγευμα, ωστόσο, ρωσικές και συριακές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν οκτάωρη εκεχειρία στις 20 Οκτώβρη (μεθαύριο Πέμπτη) από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν από το μπαρουτοκαπνισμένο Ανατολικό Χαλέπι όσοι άμαχοι μπορέσουν και όσοι αντικαθεστωτικοί το επιθυμούν. Την εξέλιξη ανακοίνωσε πρώτος στη Μόσχα ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ραντσκόι, τονίζοντας ότι για οκτώ ώρες την Πέμπτη θα σταματήσουν όλες οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις με άλλα όπλα.

Η πρόταση προκάλεσε συγκρατημένα θετική αντίδραση στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, που τη χαρακτήρισε «θετικό βήμα, όχι όμως αρκετά μεγάλο».

Από όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στα πεδία των συγκρούσεων της Συρίας ξεχωρίζει η ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Νταμπίκ (10 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα) από Σύρους αντικαθεστωτικούς με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτικών. Εκτός από το Νταμπίκ (που είχε ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές λόγω της λεγόμενης τελικής μάχης με αλλόθρησκους και μουσουλμάνους), αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανέκτησαν τον έλεγχο άλλων δύο συριακών κωμοπόλεων και έξι χωριών. Σημαντική ανάκτηση εδάφους πέτυχαν το Σαββατοκύριακο δυνάμεις του συριακού στρατού και οι σύμμαχοί τους σε κεντρικά προάστια του Ανατολικού Χαλεπιού.

Διπλωματικά παζάρια σε Λοζάνη και Λονδίνο

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διπλωματικές, πλην άκαρπες, διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών Εξωτερικών στη Λοζάνη της Ελβετίας και στο Λονδίνο.

Στη Λοζάνη συναντήθηκαν, το Σάββατο, πρώτα για λίγη ώρα διμερώς, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και στη συνέχεια κάθισαν, για ώρες, στο τραπέζι με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ. Παρών ήταν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Δυτικοί και Αραβες υπουργοί αξιοποίησαν την αφορμή για να επικρίνουν τη Ρωσία για τους συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Α. Χαλέπι. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα ο Τζον Κέρι, υπήρξαν προτάσεις και ιδέες «που μπορεί να ακολουθηθούν γρήγορα». Κατά γενική ομολογία οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη νέας εκεχειρίας στο Χαλέπι και της επανέναρξης των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, δίχως να ανακοινώσουν ημερομηνία νέας συνάντησης.

Ούτε στην επακόλουθη κυριακάτικη συνάντηση, που έγινε στο Λονδίνο με «οικοδεσπότες» τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, και ομολόγους τους από 11 χώρες, που συμμετέχουν στο «διεθνή συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Κάποιοι (μεταξύ των οποίων ο Μπόρις Τζόνσον) έθεσαν ζήτημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη δράση της στη Συρία. Ομως, οι μεταξύ τους κόντρες δεν οδήγησαν σε σχετική απόφαση. Χαρακτηριστική ήταν δε τη Δευτέρα η αντίδραση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που δήλωσε στο Βερολίνο ότι η αποκατάσταση της εκεχειρίας στη Συρία είναι «πιο σημαντική για τη Γερμανία από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Παρεμβάσεις για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ εστιάζοντας σε όλα τα μέτωπα όπου προωθούνται συμφέροντα ευρωενωσιακών μονοπωλίων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Το Συμβούλιο υιοθέτησε αναφορά πάνω στην πολιτική της ΕΕ για ζητήματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας εστιάζοντας καταρχάς στις σχέσεις της (ή καλύτερα τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία) σε ό,τι αφορά τις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες Ουκρανία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν, όπου για την καθεμία προκρίνονται διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης. Αντίστοιχη κουβέντα έγινε για την Κεντρική Ασία και τις χώρες Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελούν οι σχέσεις με την Τουρκία, υπό τη σκιά της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν αλλά και της διαχείρισης του Προσφυγικού. Εξετάστηκαν και οι σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και πώς προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με όσες δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές στο μαντρί της ΕΕ. Συζητήθηκαν, παραπέρα, οι σχέσεις με Νορβηγία, Ελβετία, αλλά και η κατάσταση στην Αρκτική, στο φόντο των μελλοντικών ανταγωνισμών.

Εγινε, επίσης, κουβέντα για την παρουσιαζόμενη ως ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για τις σχέσεις με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, αυτές στο Κέρας της Αφρικής (σημαντικός ναυτικός δίαυλος), και το Ιράν, όπως επίσης και την Αφρική, βόρεια και υποσαχάρια.

Στο ίδιο μοτίβο, συζήτησαν για τα παζάρια γύρω από τη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ, τις οικονομικές - εμπορικές σχέσεις με Καναδά, τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Δεν παρέλειψαν να αναλύσουν τις σχέσεις με τις χώρες της Απω Ανατολής και του Ειρηνικού χαρακτηρίζοντας «στρατηγικούς εταίρους» της ΕΕ τις Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα.

Σε ό,τι αφορά τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη Συρία, ξαναβάζουν θέμα απομάκρυνσης του Ασαντ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό το σημερινό καθεστώς». Παράλληλα, καλεί τη Ρωσία (χωρίς να θέτει ζήτημα κυρώσεων αφού υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις) να καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε το «συριακό καθεστώς να σταματήσει τους άνευ διακρίσεων βομβαρδισμούς, να αποκαταστήσει την παύση των εχθροπραξιών, την άμεση και εκτεταμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μετάβαση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές ζυμώσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνάντηση μιάμιση ώρας είχαν χτες οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο φόντο των διεργασιών που συνεχίζονται σχετικά και με την αναθεώρηση του συντάγματος και την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος στη χώρα.

Δηλώσεις δεν έγιναν μετά τη συνάντηση, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στο «τραπέζι» βρέθηκαν η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και γενικά οι εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ, «κεφάλαια» δηλαδή κρίσιμα για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας. Το ΑΚΡ εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τις δηλώσεις Μπαχτσελί, που ουσιαστικά έθεσαν ζήτημα επίσπευσης της σχετικής πρότασης και της έγκρισής της. Από την άλλη, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επανέφερε την κριτική του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι καταδικάζει τη χώρα σε «αποκλεισμό» από την επιχείρηση για τη Μοσούλη. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μιλά και φέρεται «ακατάλληλα», επικρίνοντας την κυβέρνηση και για τις σήμερα «άσχημες» σχέσεις με την Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, αναλυτές από ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» εντοπίζουν την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, συνδέοντάς την και με την «ανάγκη» του ΑΚΡ να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του από υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης» FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν αντιπάλου της σημερινής ηγεσίας του ΑΚΡ.

Τέλος, τρεις αστυνομικοί και ένας από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν σε έκρηξη στην πόλη Γκαζιαντέπ στα νότια της Τουρκίας, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για εντοπισμό «τρομοκρατών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ