ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αγώνας αντίστασης από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους

Από διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

AP Photo/Lindsey Leger

Από διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους, που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια η 17η Απρίλη, έφερε χτες στο διεθνές προσκήνιο τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το 1967 έως σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται γιατί τολμούν να αντισταθούν με κάθε τρόπο στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Σε μήνυμά του με αφορμή τη Μέρα Αλληλεγγύης ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισημαίνει το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Παλαιστινιακός λαός στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το ζυγό της κατοχής: «Ο πιο αυταρχικός χαρακτήρας των παραβιάσεων της ισραηλινής κατοχής είναι η στόχευση των Παλαιστινίων παιδιών με μεθόδους όπως οι εξωδικαστικές δολοφονίες, η αυθαίρετη κράτηση, οι ανακρίσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειας, τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κακοποίηση, η λεκτική και η σωματική βία». Οπως τονίζει, «από το 1967 έως σήμερα φυλακίστηκαν τουλάχιστον 950.000 Παλαιστίνιοι (!), εκ των οποίων 218 πέθαναν στα κελιά λόγω βασανιστηρίων, ιατρικής αμέλειας και κακουχιών. Σήμερα είναι κλεισμένοι στις ισραηλινές φυλακές, συχνά υπό πολύ κακές συνθήκες, περίπου 5.700 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά. Επίσης, ανάμεσά τους είναι 500 Παλαιστίνιοι που έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα δίχως καν την απαγγελία προσχηματικών κατηγοριών (υπό το καθεστώς της λεγόμενης διοικητικής κράτησης)».

«Δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό όσον αφορά την κατοχή, το απαρτχάιντ και τη μαζική φυλάκιση σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το τίμημα για την απαλλαγή από την αποικιοκρατική στρατιωτική κατοχή, την απαλλοτρίωση της γης και τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους», επισήμανε, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική αυθαίρετη σύλληψη και φυλάκιση παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία παλαιστινιακών οργανώσεων, το 70% των παιδιών κρατουμένων το 2018 κατήγγειλαν πως απειλήθηκαν με διάφορες μορφές βίας, όπως με βιασμό, ευνουχισμό, κατεδάφιση οικογενειακού σπιτιού, ισόβια φυλάκιση, στέρηση τροφής!

Πέρα από τις κατά καιρούς καταγγελίες για πειράματα φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος Παλαιστινίων κρατουμένων, οι κατοχικές δυνάμεις καταγγέλλεται πως εκμεταλλεύονται και οικονομικά τους χιλιάδες αντιστασιακούς που βρίσκονται στις φυλακές καθώς από την πώληση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων αποκόμισαν μεταξύ 2009 και 2011 πάνω από 34.000.000 δολάρια...

«Οι ΗΠΑ μάς κάνουν οικονομικό πόλεμο»

Για «οικονομικό πόλεμο» στο πλαίσιο προώθησης του δήθεν «ειρηνευτικού σχεδίου» της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χτες τις ΗΠΑ ο Παλαιστίνιος νέος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ (οικονομολόγος και στενός σύμβουλος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς).

Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτιμά πως το δημόσιο έλλειμμα από 400 εκατομμύρια δολάρια το 2018 θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια το 2019.

ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της χούντας

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κρατώντας στα χέρια τη σημαία του Σουδάν και φωνάζοντας δυνατά «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί εργαζόμενοι συνέχισαν και χτες, όπως κάνουν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, τις κινητοποιήσεις τους στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας την παραίτηση του «Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου» του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, που πήρε τη σκυτάλη της εξουσίας μετά την ανατροπή του επί 30 χρόνια Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της «άμεσης και άνευ όρων» συγκρότησης πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αίτημα που στηρίζει και το Σουδανικό ΚΚ καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα.

Χτες, Σουδανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη μεταφορά του πρώην Προέδρου Ομάρ Μπασίρ στη φυλακή Κοπάρ του Χαρτούμ, τερματίζοντας τις φήμες για τη φυγάδευσή του στο εξωτερικό ή την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν). Παρ' όλα αυτά, χτες η κυβέρνηση της Ουγκάντα πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Μπασίρ.

Την αντίθεσή της στο «Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο» του Σουδάν εξέφρασε χτες (για τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα) η ΕΕ. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση, απαιτώντας την άμεση μεταβίβαση εξουσιών σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση. Σε παρόμοια κίνηση προέβη προχτές και η Αφρικανική Ενωση, που έδωσε «τελεσίγραφο» στους Σουδανούς στρατιωτικούς έως τις 30 Απρίλη, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με αναστολή της συμμετοχής του Σουδάν στον οργανισμό. Τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση έχουν αντίθετα αναγνωρίσει χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ρωσία κ.ά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Είκοσι σχολεία του Κολοράντο, μεταξύ των οποίων το Λύκειο Κολουμπάιν, όπου το 1999 δύο μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσουν, τέθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταζητούν μία 18χρονη που κυκλοφορεί στην Πολιτεία του Κολοράντο «οπλισμένη» και με αμφίεση στρατιωτικής παραλλαγής. Εκπρόσωπος τοπικού σερίφη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η 18χρονη να σχεδιάζει επίθεση σε σχολεία της περιοχής ενόψει της 20ής επετείου από το άγριο φονικό σε σχολείο του Κολουμπάιν.

ΚΑΪΡΟ.-- Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης τροποποιήσεις του Συντάγματος που ανοίγουν το δρόμο στον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.

ΡΙΑΝΤ.-- Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από ένα εξάμηνο πραγματοποίησε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Στις αρχές Απρίλη είχε πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη στον Ιράν, που θεωρείται ισχυρός γεωπολιτικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας. Την ίδια περίοδο, η Σαουδική Αραβία άνοιξε το προξενείο στη Βαγδάτη για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ανακοινώνοντας παράλληλα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων στο Ιράκ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έγιναν χτες στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα, την Ινδονησία, όπου δικαίωμα ψήφου είχαν σχεδόν 190 εκατομμύρια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον απερχόμενο Πρόεδρο, τον 57χρονο (πρώην επιχειρηματία επίπλων) Τζόκο Γουιντόντο, μέχρι και 10 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του 67χρονου κυριότερου αντιπάλου του Πραμπόβο Σουμπιάντο, πρώην στρατηγού των ειδικών δυνάμεων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για την ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη, για απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει:

«Τεράστιες ευθύνες για τη βία και τον αυταρχισμό του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων έχουν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την απροκάλυπτη στήριξή τους στις δολοφονικές του πρακτικές. Αντίστοιχα είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενισχύει τη στρατιωτική - πολιτική - οικονομική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και κάνει μπίζνες πάνω στα πτώματα των Παλαιστινίων.

Με αφορμή την 17η Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, δυναμώνουμε τον αγώνα για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η απήχηση της Διεθνούς Καμπάνιας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι, με τεράστια συμμετοχή και κινητοποίηση των εργαζομένων και των νέων της Ελλάδας, είχε αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε!

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη με τον αγώνα του Ηρωικού Παλαιστινιακού Λαού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αναγνωριστεί άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015.
  • Να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις καθώς και η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που συνεχίζει και εμβαθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η βία και οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για

  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
  • Τη δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967.
  • Την παύση της εποικιστικής δραστηριότητας και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
  • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη.
  • Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους».
ΛΙΒΥΗ
Μάχες σε συνοικίες της Τρίπολης

Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην ένοπλη φρουρά του δοτού πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ Σάρατζ, και το «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, πολλαπλασιάζοντας τα πλήγματα σε βάρος των κατοίκων της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Από ρουκέτες και πυραύλους που έπληξαν αργά το βράδυ της Τρίτης νότιες συνοικίες της Τρίπολης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 36. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν ώρες αργότερα διαδήλωση στην κεντρική Πλατεία των Μαρτύρων αρκετών εκατοντάδων οργισμένων κατοίκων της Τρίπολης, που έχουν βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο δοτός πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει τη λαϊκή οργή πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σημεία που βομβαρδίστηκαν από τους όλμους των δυνάμεων του Χ. Χάφταρ, τον οποίο χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα προσφύγει εναντίον του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το ίδιο διάστημα, η Βρετανία (μία από τις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν το 2011 στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Λιβύης συμμετέχοντας στο αιματοκύλισμα του λαού και την καταστροφή της χώρας) προώθησε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας υποκριτικά «κατάπαυση πυρός» από όλες τις πλευρές, πιθανώς σε μία προσπάθεια να δοθεί χρόνος στις δυνάμεις του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ να ανασυγκροτηθεί και να ενισχύσει τις δυνάμεις του απέναντι σε αυτές του Χ. Χάφταρ.

Νέες αντιδράσεις στη Ρώμη

Παράλληλα, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη προβληματίζει την Ιταλία, μία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους μέσω του δοτού πρωθυπουργού, απέναντι σε ανταγωνιστές τους, όπως η Γαλλία, που έχει πάρει το μέρος του Χ. Χάφταρ. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κινδυνολόγησε για την «παρουσία τρομοκρατών» στα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες προς την Ιταλία διαμηνύοντας ότι τα ιταλικά λιμάνια θα μείνουν κλειστά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org