ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Περιοδεία Μενέντεζ και «προειδοποιήσεις» για «επίσπευση στρατιωτικών ανταγωνισμών»

Ο Ρ. Μενέντεζ με τον Κύπριο Πρόεδρο
Ο Ρ. Μενέντεζ με τον Κύπριο Πρόεδρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πλατφόρμα προτάσεων για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - και ειδικότερα της στρατιωτικής τους συνεργασίας με Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο την αντιμετώπιση της ρωσικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιφέρεια, κάτι που περιλαμβάνεται σε πρόταση νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία των ΗΠΑ - παρουσιάζει και αυτοπροσώπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα (στην Αθήνα έρχεται την επόμενη βδομάδα).

Ο Μενέντεζ από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνυπογράφει το νομοσχέδιο με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο (και οι δύο γνωστοί για την αντικουβανική τους δράση), συναντήθηκε χτες στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους «εξαιρετική» και «πολύ εκτενή», ο Μενέντεζ είπε ότι «συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, όπως για τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για τη δυναμική αλλαγή στα τραπεζικά ζητήματα της Κύπρου (...) Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο ώστε να υπάρξει μια καινούργια μέρα στη σχέση της όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση».

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή τόσο με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, όσο και για το ρόλο που παίζει ως μια προέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, πόσο μάλλον αφού τώρα πλέον ενισχύεται με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο». Μίλησε κι αυτός για «ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «ζητήθηκε η συνδρομή (σ.σ. των ΗΠΑ) ώστε να υπάρξει αλλαγή στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» στο Κυπριακό.

Την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους και της ίδιας της Τουρκίας για τα σχέδια άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εξέφρασε το τουρκοκυπριακό «υπουργείο Εξωτερικών», που σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να προειδοποιήσουμε ότι η άρση του εμπάργκο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά θα επισπεύσει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Συμπλήρωσε δε ότι κατοχικοί «αξιωματούχοι» θα συνεχίσουν να μεταφέρουν «αυτούς τους κινδύνους» σε επαφές με ξένους διπλωμάτες και σε διεθνείς οργανισμούς, επιβεβαιώνοντας και ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος προσπαθειών για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την «καταξίωσή» του διεθνώς.

Οι «προειδοποιήσεις» αυτές για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών (στρατιωτικών, ενεργειακών και άλλων) αφορούν το βάθεμα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με πρώτες τις κόντρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΤΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητος στο νομό ο Αμερικανός πρέσβης

Στο πλαίσιο της προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικά των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στις Σέρρες, συνοδευόμενος από τον πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάιατ συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γ. Μωυσιάδη και τον βουλευτή Σερρών της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα δε με πηγές, «έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών, του τουρισμού και της αγροδιατροφής, και προς τις προοπτικές ανάπτυξής τους».

Την επίσκεψη σχολίασε σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι ανεπιθύμητος στο νομό μας» και αναδεικνύοντας τους κινδύνους για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Καλεί τον σερραϊκό λαό να αντιταχθεί στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των ΝΑΤΟ - ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους, για να πάψει η Ελλάδα να χρησιμοποιείται ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μετατρέπεται σε στρατιωτικό ορμητήριο (Γ' Σώμα Στρατού, Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Νέα Σάντα Κιλκίς κ.λπ.) για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια χρονική περίοδο που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία - Κίνα, ενώ μαγειρεύονται "διευθετήσεις" σε βάρος των λαών (συμφωνία των Πρεσπών, Κόσοβο, Βοσνία, Κυπριακό, Αιγαίο, Ιόνιο). Τα παραδείγματα της Συρίας και της Ουκρανίας είναι ενδεικτικά των αποτελεσμάτων που επιφυλάσσουν για τους λαούς οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστών.

Για τις παραπάνω επικίνδυνες εξελίξεις τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία για να αναβαθμίσει τη θέση των Ελλήνων καπιταλιστών στον ανταγωνισμό τους με καπιταλιστές από άλλες χώρες της περιοχής κατέστησε τη χώρα μας "μεντεσέ" για λογαριασμό των αμερικανικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, ευθύνες έχουν και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα του "κέντρου" και τα ακροδεξιά μορφώματα, όπως η ναζιστική - εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς όλοι τους καλωσορίζουν την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς και καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες στον ελληνικό λαό σχετικά με τις συνέπειές της. Την ίδια ώρα, δεν αποτελεί επιλογή προς το συμφέρον του ελληνικού λαού η πρόσδεση της χώρας στα συμφέροντα άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, υπέρ της οποίας φωνασκούν το ακροδεξιό κόμμα του κυρίου Βελόπουλου και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Το συμφέρον του ελληνικού λαού δεν βρίσκεται στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλευρό του Α ή του Β ιμπεριαλιστή, αλλά στην απεμπλοκή της απ' αυτούς».

Αναβαθμισμένη συμμετοχή στη «Sea Shield»

Η πυραυλάκατος «Ρίτσος» περνά τα Στενά πλέοντας προς Μαύρη Θάλασσα για την άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 2019»
Η πυραυλάκατος «Ρίτσος» περνά τα Στενά πλέοντας προς Μαύρη Θάλασσα για την άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 2019»
Οπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, από 4 έως 14/4 το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο «Ρίτσος» και μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (με έδρα τη Σούδα) στη ΝΑΤΟικής κοπής πολυεθνική άσκηση «SEA SHIELD 19». Επισήμως, διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό «την εξάσκηση των συμμετεχόντων σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης των ασκουμένων». Στην πράξη έφερε στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και σε ευθεία αντιπαράθεση με τα πολεμικά της πλοία πρόσθετες ΝΑΤΟικές μονάδες. Εκτός από Ελλάδα και Ρουμανία, στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες από Βουλγαρία, Πολωνία και Τουρκία, καθώς και μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που κατέπλευσε στο Αιγαίο πριν από τρία χρόνια με πρόσχημα το Προσφυγικό και έκτοτε το χρησιμοποιεί ως ορμητήριο.

«Βούλιαξε» από ΝΑΤΟικούς ο Πειραιάς

Το ένα μετά το άλλο κατέπλευσαν στον Πειραιά πλοία ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που προβάλλουν όλο και πιο έντονα την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Συγκεκριμένα, κατέπλευσε στο λιμάνι η γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM, «Languedoc», στο πλαίσιο «εθιμοτυπικής επίσκεψης», όπως διαχέεται, ενώ λίγο αργότερα έδεσε στον Πειραιά και η αμερικανική πυραυλάκατος «USS Mitscher», κλάσης Alreigh Burke, επίσης για «εθιμοτυπική επίσκεψη». Στο μεταξύ, συνεχίζεται ασταμάτητα το πηγαινέλα πλοίων του θανάτου στη Σούδα, καθώς πριν από μερικές μέρες κατέπλευσε εκεί το αντιτορπιλικό «USS Ross», που είχε πάρει σε προηγούμενες φάσεις μέρος στις επιθέσεις κατά του λαού της Συρίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία στη Λάρισα

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα εντονότερη παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι στη Λάρισα, με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης, σταθμεύουν ήδη δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τύπου «MQ-9 Reaper», με τεράστιες δυνατότητες επιτήρησης σε εκτεταμένες ζώνες επιχειρήσεων που ενδιαφέρουν ΝΑΤΟ και Αμερικανούς (Ανατ. Ευρώπη, Β. Αφρική, Ανατ. Μεσόγειος). Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται - κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες - δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου «KC-135». Το δεύτερο αφορά την αντικατάσταση των υφιστάμενων UAV με άλλα, τύπου «Global Hawk RQ-4». Η συζήτηση για τα «KC-135» έχει πτυχές όπως ότι σήμερα αυτού του τύπου τα αεροσκάφη σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Για τα «Global Hawk» πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν εναλλακτικές θέσεις στάθμευσης, καθώς στην έως σήμερα βάση τους στη Σιγκονέλα στη Σικελία, λέγεται ότι θα ξεκινήσουν έργα το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηθείς χτες να σχολιάσει τι θα γίνει τελικά στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ο Ευ. Αποστολάκης απάντησε: «Η συνεργασία μας με τους συμμάχους και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για να αυξήσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, σε συνεργασία, όπου μπορούμε και όπου χρειάζεται, με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών».

Ερωτηθείς δε αν η βάση θα αποτελέσει και έδρα των «Global Hawk» στο μέλλον, είπε, παραπέμποντας σε ενδιαφέρον των Αμερικανών να αξιοποιήσουν περαιτέρω επί ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα ως ορμητήριό τους κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πως «εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα, τα οποία τα συζητάμε, τα εξετάζουμε και θα δούμε. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισκεπτόταν τη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Εσπευσε να τον υποδεχτεί ο διοικητής της Σχολής, αντιπτέραρχος Λαμπράκης Δημητρίου, ο δε πρέσβης πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές, αναπτύσσοντας - όπως διαχέεται από πλευράς πρεσβείας - τον «ζωτικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας» και την «ισχυρή εταιρική σχέση τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org