ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο νόμο για την ασφάλεια

Συνεχίζονται στη Γαλλία οι λαϊκές διαμαρτυρίες για τον νόμο για την ασφάλεια

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζονται στη Γαλλία οι λαϊκές διαμαρτυρίες για τον νόμο για την ασφάλεια
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νόμο για την «καθολική ασφάλεια» που η κυβέρνηση Μακρόν θέτει στην τελική ευθεία, μεγαλώνοντας πολύμορφα τα περιθώρια δράσης των δυνάμεων καταστολής. Χαρακτηριστική είναι η διάταξη που περιορίζει τη δυνατότητα δημοσίευσης πλάνων από επιθέσεις της αστυνομίας κ.τ.λ. αλλά και άλλες, με στόχο επίσης την παρακολούθηση, τρομοκράτηση και παρεμπόδιση εργατικών - λαϊκών αγωνιστικών δράσεων.

Διαδηλώσεις έγιναν ξανά τις τελευταίες μέρες, σε Παρίσι, Τουλούζη, Λυών, Μασσαλία, Σεντ Ετιέν, Πουατιέ, Μπρεστ, Αβράνς, Λιλ.

Στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο περίπου 10.000 διαδηλωτές. Η αστυνομία έσπευσε να επιδείξει την ετοιμότητά της προχωρώντας σε 149 «προληπτικές» συλλήψεις και 123 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο δημοσιογράφοι. Στην πλατεία Δημοκρατίας έγινε και χρήση αύρας για να διαλυθεί η πορεία. Ο δε υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν υπερηφανεύτηκε για τις συλλήψεις αναφέροντας πως «η δύναμη παρέμεινε με το νόμο. Αρκετές εκατοντάδες κακοποιοί είχαν έρθει να διαπράξουν βία». Στους δρόμους παρατάχθηκαν 3.000 αστυνομικοί, περίπου οι διπλάσιοι από την περασμένη βδομάδα.

Συνδικάτα και διάφορες συλλογικές οργανώσεις κατήγγειλαν «μαζικές συλλήψεις με αβάσιμες κατηγορίες» και πως «η διαδήλωση μετατράπηκε σε ποντικοπαγίδα».

ΙΝΔΙΑ
Ετοιμάζονται και άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για «να βαδίσει η Ινδία στον νέο αιώνα»

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στην Ινδία, όπου η κυβέρνηση Μόντι επιταχύνει με σειρά νόμων τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια ακόμα λιγότερων, εξωθώντας σε αφανισμό μεγάλα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.

Εδώ και τρεις βδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες μικροπαραγωγοί και αγρότες πραγματοποιούν πορείες και αποκλεισμούς μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που οδηγούν σε μεγαλουπόλεις όπως το Νέο Δελχί, ζητώντας την απόσυρση τριών κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων ανήγγειλαν και κινητοποιήσεις με τρακτέρ προς το Νέο Δελχί κ.τ.λ. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση απαντά με την επιστράτευση όλο και περισσότερων δυνάμεων καταστολής και συλλήψεις, επιμένοντας την ίδια στιγμή ότι η μεταρρύθμιση έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα.

Χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας διαμεσολαβητών, ώστε κυβέρνηση και αγροτικές οργανώσεις να επιδιώξουν συνεννόηση, όπως ανακοινώθηκε.

Η επιβίωση σχεδόν του 60% του ινδικού πληθυσμού εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Οι νέοι νόμοι ουσιαστικά καταργούν διατάξεις που έως τώρα λειτουργούσαν προστατευτικά για μικροπαραγωγούς (π.χ. διασφαλίζοντας «ελάχιστες τιμές» πώλησης των προϊόντων τους), λύνοντας κι άλλο τα χέρια των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται σε συναφείς κλάδους (από την παραγωγή και διάθεση τροφίμων μέχρι όμως και τη χημική βιομηχανία).

Σύμβουλοι του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, ώστε «η Ινδία να μπορέσει να βαδίσει στον νέο αιώνα» και ότι η έως τώρα λειτουργία του αγροτικού τομέα «δεν μας εξυπηρετούσε για την ανάπτυξη της οικονομίας», εννοώντας φυσικά την καπιταλιστική ανάπτυξη της 2ης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Οι ίδιοι αποκαλούν «ηχηρή μειοψηφία» όσους αγρότες αντιδρούν και «σιωπηλή πλειοψηφία» όσους δεν αντιδρούν, δηλαδή τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τα οικονομικά οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων», παραπέμποντας σε αναλύσεις όλων των τελευταίων δεκαετιών που τονίζουν την ανάγκη να μειωθεί η «υπερπαραγωγή» που χαρακτηρίζει ορισμένα εδώδιμα προϊόντα της Ινδίας, ώστε να ωφεληθεί η ανταγωνιστικότητα συνολικά της ντόπιας καπιταλιστικής οικονομίας. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν ότι οι ντόπιες παραγωγικές δυνατότητες και πρώτες ύλες της χώρας πρέπει να «προσαρμοστούν» ακόμα πιο στενά στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αχρήστευσή τους, σε ακόμα μεγαλύτερο βάρος των λαϊκών αναγκών, σε μια χώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στερούνται ακόμα και ένα πιάτο φαΐ τη μέρα.

BREXIT
«Στενός» ο δρόμος προς μια συμφωνία

Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο ζήτημα της αλιείας, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασιστικής σημασίας οι επόμενες μέρες για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα να «παραμένει πολύ περίπλοκο», όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυο βδομάδες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την ολοκληρωτική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στις 31 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με την φον Ντερ Λάιεν, «υπάρχει δρόμος προς τη συμφωνία», αν και «στενός», ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, εκτίμησε πως έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος», αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία.

Σχετικά με την εξασφάλιση «θεμιτού ανταγωνισμού» μεταξύ των ευρωπαϊκών και βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένα «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Εχουν διασφαλιστεί νομικές διαβεβαιώσεις, ένας «ισχυρός μηχανισμός που θα προλαμβάνει την απόκλιση» από τους κανόνες της ΕΕ σε εργασιακά, κοινωνικά, φορολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στο ζήτημα του πώς να υπάρχει πραγματικά θεμιτός ανταγωνισμός στο μέλλον», πρόσθεσε. Πρόοδος έχει σημειωθεί στο ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους, με «εποικοδομητικές συνεχείς συζητήσεις» σχετικά με τη «μελλοντική απόδειξη» κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προσφέροντας μια σαφή πορεία προς συμφωνία, ανέφερε η φον Ντερ Λάιεν.

Η δυσκολία έγκειται, όμως, στην εξεύρεση λύσης ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο μέλλον, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς η ΕΕ θέλει να εμποδίσει μια απορυθμισμένη βρετανική οικονομία «στην πόρτα της», που θα επιδίδεται σε dumping εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας και την επίλυση των διαφορών που θα προκύπτουν - τη λεγόμενη «διακυβέρνηση» - η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει επιλυθεί σε γενικές γραμμές.

«Η συζήτηση είναι ακόμα πολύ δύσκολη», τόνισε η φον Ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θέμα της αλιείας. «Δεν αμφισβητούμε την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στα δικά της ύδατα. Αλλά ζητάμε προβλεψιμότητα και σταθερότητα για τους ψαράδες της ΕΕ», είπε.

«Και με κάθε ειλικρίνεια, μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση», επισήμανε.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΖΑΧΑΡΟΦ»
Απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Το «Βραβείο Ζαχάροφ για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως λέγεται - που είχε απονεμηθεί τον περασμένο Οκτώβρη - παρέλαβε χτες η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Με το βραβείο αυτό, που συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τις προσπάθειες των αντιπάλων του Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για αλλαγή της αστικής εξουσίας στη Λευκορωσία και μια ενδεχόμενη αύξηση της επιρροής της Δύσης έναντι της Ρωσίας. Εξάλλου, η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, στηρίζει ανοιχτά την αντιπολίτευση και έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες αξιωματούχους της Λευκορωσίας για καταστολή διαδηλώσεων και νόθευση εκλογών, ενώ έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως Πρόεδρο.

Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο «Ζαχάροφ» υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη» (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).

Το βραβείο ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη, σε μια στιγμή που διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) ανταγωνίζονται για επιρροή στη Λευκορωσία, ενώ σε αυτό το φόντο και εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Το βραβείο «Ζαχάροφ» εναρμονίζεται πάντα με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της ΕΕ. Ενδεικτικά, πέρυσι δόθηκε σε Ουιγούρο οικονομολόγο που «αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων» της Κίνας, μειονότητα η οποία αξιοποιείται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδό της.

ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επικυρώθηκε συμφωνία για στρατηγική συνεργασία

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου επικύρωσε χτες συμφωνία για ολοκληρωμένη εταιρική σχέση και στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα «Al Ahram», σηματοδοτώντας την εντεινόμενη επενδυτική, εμπορική και στρατιωτική συνεργασία των δυο κρατών τα τελευταία χρόνια, όπως και τις γεωπολιτικές βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής - Μέσης Ανατολής.

Η ρωσική πρεσβεία χαιρέτισε την κίνηση ως «σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων Ρωσίας και Αιγύπτου» και τη «διμερή θέληση για ένταση της συνεργασίας».

Η συμφωνία υπεγράφη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας το 2018, κατά την επίσκεψη του Αιγύπτου Προέδρου στη Ρωσία, και έχει ήδη επικυρωθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει πως τα δυο κράτη θα ανταλλάσσουν επισκέψεις των προέδρων σε τακτική βάση και θα πραγματοποιούν τακτικές υπουργικές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το οικονομικό και στρατιωτικό σκέλος της «συνεργασίας». Ενδεικτικά, θα συσταθεί μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας υπό την προεδρία των αναπληρωτών ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που θα συντονίζει κινήσεις στην «ιμπεριαλιστική σκακιέρα» με τον τίτλο «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Παράλληλα εντείνεται η στρατιωτική και εξοπλιστική συνεργασία.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη η επιδίωξη για στενή συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων Ρωσίας και Αιγύπτου, με ετήσιες συναντήσεις της κοινής ρωσο-αιγυπτιακής επιτροπής για το εμπόριο, την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία και του ρωσο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στη βιομηχανία στην Αίγυπτο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ