ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στις 20 Γενάρη η ορκωμοσία Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τα βασικά «μέτωπα» της αμερικανικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής να παραμένουν κοινά με αυτά της προηγούμενης διοίκησης στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, ο Δημοκρατικός, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη, μετά και την επίσημη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από το Σώμα των Εκλεκτόρων τη Δευτέρα.

Μετά τα επίσημα αποτελέσματα, το στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, συνεχάρη προχτές τον Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, για τη νίκη τους στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Μιλώντας στη Γερουσία, ο Μακόνελ εξήρε κυρίως τη θητεία του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Από τις αρχές Νοέμβρη, ο Μακόνελ αρνούνταν να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Προχτές και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνοντας «έτοιμος να συνεργαστεί» μαζί του. Την ίδια μέρα συνεχάρησαν τον Μπάιντεν και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Μεξικανός Πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, που ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από την εξουσία, χαρακτηρίζοντάς τον «τον πιο άνομο Πρόεδρο των ΗΠΑ» και «τρομοκράτη». «Δεν είμαστε περιχαρείς για την άφιξη του κ. Μπάιντεν, αλλά είμαστε χαρούμενοι που φεύγει ο Τραμπ», σημείωσε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε μια καλά μελετημένη κίνηση, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μπάιντεν επέλεξε για το υπουργείο Μεταφορών τον πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Πιτ Μπούτιτζατζ, θέλοντας να κάνει και ένα «άνοιγμα» χειραγώγησης στην ομοφυλοφιλική κοινότητα των ΗΠΑ. Αφού επέλεξε την Κάμαλα Χάρις - την πρώτη μαύρη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή στις ΗΠΑ - για αντιπρόεδρό του, ο Μπάιντεν επιλέγει έναν ακόμη πρώην αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές για να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του. Ο Μπούτιτζατζ, πρώην στρατιωτικός που έχει υπηρετήσει και στο Αφγανιστάν, είναι επίσης ένας από τους λίγους που δεν συμμετείχε στην ομάδα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2009 έως το 2016.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Reuters», η διοίκηση Μπάιντεν δεν θα σταματήσει να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των κυρώσεων, «καθώς επιδιώκει να αναμορφώσει την εξωτερική πολιτική της Αμερικής», αλλά ίσως επανασχεδιάσει έναν συνδυασμό κυρώσεων και διαπραγματεύσεων με Κίνα και Ιράν.

ΚΟΥΒΑ
Προετοιμάζεται η νομισματική μεταρρύθμιση

Συνεδριάζει αυτές τις μέρες η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας

Από τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες
Από τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες
Καθώς συνεδριάζει αυτές τις μέρες η Βουλή της Κούβας, η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, που συζητιέται ο κρατικός προϋπολογισμός), το ζήτημα που κυριαρχεί είναι η πολυσυζητημένη νομισματική μεταρρύθμιση, με την κατάργηση του λεγόμενου διπλού νομίσματος: Του ανταλλάξιμου πέσο (CUC - καθιερώθηκε το 1994, στη λεγόμενη «ειδική περίοδο» μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης), που σήμερα αντιστοιχεί σε ένα 1 δολάριο και μέχρι τώρα στις επίσημες πληρωμές ήταν ισοδύναμο του κουβανικού πέσο (CUP), αλλά στην πραγματικότητα 1 CUC ανταλλασσόταν με τουλάχιστον 24 CUP, που θα είναι και η ισοδυναμία που θα ισχύει επίσημα από 1η Γενάρη 2021.

Η διαδικασία αυτή ετοιμάζεται προσεκτικά από την κυβέρνηση, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο βάρβαρος αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ αλλά και στις επιπρόσθετες δυσκολίες λόγω πανδημίας, που οδήγησε στη μείωση της εισροής συναλλάγματος από τον τουρισμό, και υπάρχει η σαφής πρόθεση να μη γίνει με «διαδικασία σοκ» αλλά σταδιακά. Εξηγείται ως ένας «εξορθολογισμός που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της παραγωγικότητας», συνδυασμένος με τον έλεγχο που πρέπει να υπάρχει στην τήρηση των νόμων και των πλάνων που μπαίνουν.

Ουσιαστικά η εξάλειψη εντελώς του ανταλλάξιμου πέσο θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα μπορούν να διατηρηθούν οι υπάρχοντες λογαριασμοί σε CUC, δεν θα μπορούν όμως να γίνονται ανάλογες καταθέσεις. Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη οι αναλήψεις και συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται σε CUC, αλλά τα ρέστα θα επιστρέφονται σε CUP. Επίσης, μετά το πέρας του προαναφερθέντος εξαμήνου και εφόσον οι κάτοχοι των λογαριασμών σε CUC δεν θα έχουν κάνει οι ίδιοι μετατροπή των καταθέσεών τους σε CUP, οι λογαριασμοί αυτοί θα μετατραπούν αυτόματα σε λογαριασμούς CUP, με ένα επιπλέον μπόνους μεταξύ 1,5% και 3,5% - μέτρο που παίρνεται προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να μην πάνε μαζικά στις τράπεζες.

Η κουβανική κυβέρνηση, κατανοώντας τη σύνθετη διαδικασία και τις επιπτώσεις που θα έχει η αναμενόμενη υποτίμηση του κουβανικού πέσο, έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, θα διατηρηθούν οι επιδοτήσεις και τα βοηθητικά προγράμματα στο λεγόμενο «καλάθι των πρώτων αναγκών» (διατροφή, προϊόντα προσωπικής φροντίδας) και στις κατηγορίες του πληθυσμού που προστατεύονται ιδιαίτερα, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες.

Ταυτόχρονα, στις συζητήσεις στη Βουλή εγκρίνονται νομοθετικές διατάξεις που καθορίζουν το ύψος των τιμών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών (κοινής ωφέλειας κ.λπ.), τις πιο οικονομικές τιμές στις εργατικές κουζίνες, στα εκπαιδευτικά και αλλά ιδρύματα, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο πληθυσμός θα βοηθηθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, που αντικειμενικά θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες. Πολλές είναι οι γνώμες και τα ερωτήματα που διατυπώνονται στον τοπικό Τύπο, στην «Γκράνμα», όργανο του ΚΚ Κούβας, και σε άλλα έντυπα, για την ανάγκη να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι, που έχουν τις οικονομίες μιας ζωής σε κουβανικά πέσο. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Κούβα έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των εμπορευματικών σχέσεων σε πολλούς τομείς, με ενίσχυση του τομέα της αυτοαπασχόλησης και των μικροεπιχειρήσεων, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει είναι πολλές, γιαυτό και αρκετές παρατηρήσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να υποχωρήσουν σημαντικές κατακτήσεις που έφερε στο λαό ο σοσιαλισμός.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η κλιμακούμενη βία προκαλεί ... εκκλήσεις από τον ΟΗΕ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία που είναι διαρκής, με τη δράση των παραστρατιωτικών εγκληματικών οργανώσεων να έχει την πλήρη ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, ανάγκασε μέχρι και τον ΟΗΕ να κάνει εκκλήσεις για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής». Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει επικεφαλής τη σοσιαλδημοκράτισσα πρώην Πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, αναγνώρισε ότι μέσα στο 2020 έχουν καταγραφεί 66 σφαγές, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 255 άνθρωποι, καθώς και 120 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Μπατσελέτ δήλωσε ότι «καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας από μέρους μη κρατικών ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων και άλλων ένοπλων στοιχείων στην Κολομβία, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο αγρότες, αυτόχθονες και Αφροκολομβιανούς». Συμπλήρωσε και τις δολοφονίες 244 πρώην μελών του αντάρτικου κινήματος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Τα στοιχεία αυτά του ΟΗΕ είναι σαφώς υποτιμημένα. Οι λαϊκές οργανώσεις έως την προηγούμενη βδομάδα είχαν υπολογίσει ότι μετά την υπογραφή, το 2016, της «ειρηνευτικής» συμφωνίας με την τότε κυβέρνηση της Κολομβίας, όταν οι FARC παρέδωσαν τα όπλα, διαλύθηκαν και μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα, οι δολοφονημένοι αγωνιστές ξεπερνούν τους 900 και ανάμεσά τους πάνω από 290 είναι πρώην αντάρτες, ενώ μόνο το 2020 οι νεκροί είναι 286 έως τώρα.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΟΗΕ σημειώνει ότι «η φυλή αυτοχθόνων Πάες, γνωστή επίσης με την ονομασία Νάσα, υφίσταται ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το εντεινόμενο κύμα βίας. Τουλάχιστον 66 μέλη της δολοφονήθηκαν μέσα στη χρονιά, και η δολοφονία του ηγέτη των αυτοχθόνων Μιγκέλ Ταπί Ρίτο στις 3 Δεκέμβρη ανάγκασε περίπου 900 μέλη της φυλής να τραπούν σε φυγή, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε κοντινή πόλη, ζητώντας από τις αρχές να τους προστατεύσουν». Καταλήγοντας απηύθυνε έκκληση στις κολομβιανές αρχές «να λάβουν πιο ισχυρά και πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς από αυτήν τη φρικιαστική και πανταχού παρούσα βία». Βέβαια, παρά τα ευχολόγια του ΟΗΕ, η βία, που έχει την ανοχή της αστικής κυβέρνησης, έχει κοινωνικοοικονομικές αιτίες. Εχει σχέση με ισχυρά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, γαιοκτημόνων που θέλουν να εξαφανίσουν όσους αντιδρούν στα σχέδιά τους για την εκμετάλλευση της γης και του ορυκτού πλούτου.

ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίπτει την «έρευνα» για την υπόθεση Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Τη λεγόμενη κοινή «δημοσιογραφική έρευνα» CNN και «Σπίγκελ» και άλλων ιστοσελίδων, που αναφέρεται στην ταυτότητα των Ρώσων πρακτόρων οι οποίοι φέρεται να είναι οι υπεύθυνοι για τη δηλητηρίαση του αστού πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι απέρριψε χτες η ρωσική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν: «Εχουμε πλέον συνηθίσει στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες εξαπολύουν νέες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας στα μέσα ενημέρωσης, που αφορούν είτε χάκερς είτε αποκαλύψεις σχετικά με τη διπλή ή ακόμη και την τριπλή δηλητηρίαση του Ναβάλνι». Πρόσθεσε ότι «είναι διασκεδαστικό να διαβάζει κανείς τέτοιου είδους ειδησεογραφικά θέματα».

Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε ζημιογόνες τις προσπάθειες της Δύσης να κατηγορήσει τη Μόσχα ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση.

Ο Ναβάλνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η υπόθεση της δηλητηρίασής του αποδείχθηκε μετά από κοινή έρευνα των μέσων ενημέρωσης, η οποία ταυτοποίησε μια ομάδα δολοφόνων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), οι οποίοι τον παρακολουθούσαν επί χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πράκτορες της FSB, «που έχουν ειδικευθεί σε χημικά όπλα, στη χημεία και την ιατρική», είχαν ακολουθήσει μυστικά τον Ναβάλνι στα ταξίδια που έκανε στη Ρωσία τα τελευταία 4 χρόνια περισσότερες από 37 φορές.

Ο Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Δύο μέρες αργότερα, ο 44χρονος μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου για θεραπεία. Σύμφωνα με τις βιοχημικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γερμανία, στη Γαλλία και τη Σουηδία, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok. Τα στοιχεία αυτά ζητάει η ρωσική πλευρά αλλά έως τώρα υπάρχει άρνηση να της δοθεί πρόσβαση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ