ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Μια σειρά κινητοποιήσεων σε χώρους δουλειάς, στον απόηχο της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας της περασμένης Πέμπτης και των μεγάλων απεργιακών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ, κρατούν αναμμένη τη φλόγα των αγώνων και συγκεντρώνουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους, ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Σε κινητοποιήσεις βρίσκεται και η μικρομεσαία αγροτιά, προετοιμάζοντας τον πανελλαδικό συντονισμό για τις αρχές Δεκέμβρη. Την ίδια ώρα, στους τόπους δουλειάς, με ευθύνη και πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, γίνεται προσπάθεια να συζητηθεί η πείρα της απεργίας και να οργανωθεί «από τα κάτω» η κλιμάκωση, με νέα απεργία όταν κατατεθούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία είναι το μόνο για το οποίο εγγυάται και η σημερινή κυβέρνηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, με συμβολική κατάληψη στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος, που λήγει στο τέλος του έτους, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με την Θ. Φωτίου και τον Π. Κουρουμπλή, υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι συνέχισαν το «τροπάρι» των προκατόχων τους και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την ομηρία των 4.000 εργαζομένων και των άνω των 100.000 ωφελουμένων. Ετσι, ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα παρατείνεται για το 2016 και ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων θα ανανεωθούν ξανά για έναν ακόμα χρόνο. Εξάλλου, η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ το άρθρο 64 του Ν.4277/14, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε αορίστου χρόνου.

Η εργασιακή ομηρία δένει «γάντι» με το λεγόμενο «πανελλαδικό δίκτυο φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ» που σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση τα έτη 2017 - 2019, όπως ειπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκαν για χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μίλησαν γενικά για εθνικούς πόρους (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία), ΕΣΠΑ, ενώ δεν απέκλεισαν και την «αξιοποίηση» της Κοινωνικής Οικονομίας, δηλαδή συνεταιριστικών οργανώσεων, ΜΚΟ κ.λπ.

Επομένως, το νέο «σχήμα» - προσαρμοσμένο και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων - οδηγεί σε συγχώνευση όλων των σχετικών δομών, που θα λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ανταποδοτικά, για λιγότερους βέβαια δικαιούχους. Τέλος, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν πως τα 3,5 εκατ. ευρώ της 4ης δόσης για το 2015 θα καταβληθούν μετά τις 10/12.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος, τη σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί πανελλαδικά πλήρως ως υπηρεσία, ενταγμένη στους δήμους. Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κ.λπ. κατάστασή τους.

Δύο νέες 24ωρες στη «Γενική Ανακύκλωση» Ιωαννίνων

Από τις κινητοποιήσεις στην «Ανακύκλωση» στα Γιάννενα
Από τις κινητοποιήσεις στην «Ανακύκλωση» στα Γιάννενα
Νέα 24ωρη έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα, αντιδρώντας στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, αλλά και στην επιχείρηση τρομοκρατίας με ΜΑΤ και συλλήψεις, που επιστράτευσαν όλες τις προηγούμενες μέρες κυβέρνηση και εργοδοσία, για να κάμψουν το δίκαιο αγώνα τους. Χτες Δευτέρα, έγινε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλευρό της αντιπροσωπείας των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Από την πλευρά του υπουργείου, προτάθηκε να «παγώσουν» για δέκα μέρες οι απολύσεις και οι κινητοποιήσεις, στο διάστημα αυτό να γίνει διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, στο οποίο εγγράφονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος να γίνει νέα τριμερής στο υπουργείο Εργασίας. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, αλλά να μη γίνει καμία απόλυση ή μείωση μισθού.

Σε αυτά τα πλαίσια, σήμερα και αύριο συνεχίζουν τις 24ωρες απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα το απόγευμα θα κάνουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποτιμήσουν τα δεδομένα και να καθορίσουν παραπέρα τη στάση τους. Στο πλευρό των απεργών του εργοστασίου βρέθηκαν και χτες από τα ξημερώματα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία, φορείς, Ενώσεις, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, ενώ συνεχώς διευρύνεται το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τους, από μια σειρά συνδικάτα και οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε όλη τη χώρα.

Παρέμβαση στη ΔΕΗ από Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά

Από τη διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στα Καμίνια
Από τη διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στα Καμίνια
Παρέμβαση στη ΔΕΗ στα Καμίνια έγινε, χτες το πρωί, από τις Λαϊκές Επιτροπές της πειραιώτικης περιφέρειας, απαιτώντας να σταματήσει το πογκρόμ διακοπών ρεύματος που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το σύνθημά τους στα πανό και στην ανακοίνωση που μοίραζαν στον κόσμο ήταν: «Καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την προϊσταμένη του καταστήματος της ΔΕΗ, αλλά και τον διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ο τελευταίος ξεκαθάρισε προκλητικά ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτα», προκειμένου να αποτραπούν διακοπές στα λαϊκά σπίτια και παρέπεμψε στο υπουργείο Ενέργειας, όπου «παίρνονται - όπως τους είπε - οι πολιτικές αποφάσεις». Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει το παραμικρό στοιχείο σχετικά με τις εντολές διακοπών που έχουν εκδοθεί. Να σημειωθεί ότι από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια εκδίδονται οι εντολές για τη διακοπή ρεύματος σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά.

Οι Λαϊκές Επιτροπές καλούν στην οργάνωση της πάλης «για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι. Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αμεσα να υπάρξει μείωση. Να διαγραφούν τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών».

Νέα κινητοποίηση με αιχμή τα «πεντάμηνα»

Από παλιότερη διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Από παλιότερη διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Σε στάση εργασίας (από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη 1 μ.μ. προχωρούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «πεντάμηνα», την Πέμπτη 19 Νοέμβρη, διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενώ ο τελευταίος γύρος της «κοινωφελούς εργασίας» πλησιάζει στο τέλος του, το Συνδικάτο και η Επιτροπή καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στα χνάρια που χάραξαν το προηγούμενο διάστημα, μετατρέποντας το «πεντάμηνο» της προσωρινής δουλειάς σε «πεντάμηνο» οργάνωσης και αγώνα. «Διεκδικούμε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια για μας και τις οικογένειές μας, διεκδικούμε να μη δουλεύει κανείς κάτω από τα 751 ευρώ. Δεν αποδεχόμαστε την ανεργία, δεν αποδεχόμαστε τους μισθούς πείνας, δεν αποδεχόμαστε το μέλλον της εξαθλίωσης που σχεδιάζουν για μας, χωρίς εμάς. Ο καθένας και η καθεμία από μας να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία της κινητοποίησης. Να ακουστεί δυνατά και καθαρά η δική μας φωνή, που αρνείται να αποδεχτεί ότι αύριο θα βρεθεί ξανά στην ανεργία, χωρίς αγώνα, χωρίς να δείξουμε τη δύναμή μας», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Δράσεις αλληλεγγύης για τους απεργούς της ΒΙΣ

Στην «ΕΒΓΑ», οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό και μοίρασαν την ανακοίνωσή τους για τους απεργούς της ΒΙΣ
Στην «ΕΒΓΑ», οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό και μοίρασαν την ανακοίνωσή τους για τους απεργούς της ΒΙΣ
Στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν χτες σε χώρους δουλειάς που ανήκουν στον όμιλο «Φιλίππου», μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους απεργούς του εργοστασίου ΒΙΣ στο Βόλο. Τέτοιες παρεμβάσεις έγιναν στα εργοστάσια της «ΕΒΓΑ» στο Βοτανικό, της «ΦΑΓΕ» στη Μεταμόρφωση και της επιχείρησης «Μόρνος» στα Οινόφυτα. Παράλληλα, έχει συγκεντρωθεί βοήθεια για τους απεργούς που θα παραδοθεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, μέσα στις επόμενες μέρες, στο εργοστάσιο του Βόλου. Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στις χτεσινές παρεμβάσεις η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στηρίζοντας τους απεργούς εργάτες της ΒΙΣ Βόλου με οικονομική και υλική βοήθεια. Να γίνει ζήτημα όλων μας η διάδοση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δηλαδή, του δικαιώματος στη ζωή με σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους».

Συγκέντρωση στήριξης των απεργών της «Coca Cola»

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του κατειλημμένου εργοστασίου
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του κατειλημμένου εργοστασίου
Μετά την κατάληψη του εργοστασίου που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι της «Coca - Cola» στο Βόλο κήρυξαν 48ωρη απεργία, ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου που ανακοίνωσε η εργοδοσία, στέλνοντας στην ανεργία 86 εργαζόμενους, αλλά και αρκετούς «εργολαβικούς» και «εξωτερικούς συνεργάτες».

Ο πολυεθνικός όμιλος ανακοίνωσε ξαφνικά τη διακοπή λειτουργίας, σημειώνοντας ότι γίνεται στο πλαίσιο «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου του Βόλου και των αποθηκευτικών χώρων της Κ. Κηφισιάς θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σχηματάρι. Στους εργαζόμενους δόθηκε διορία μέχρι τις 27 Νοέμβρη ν' αποφασίσουν αν θέλουν να εργαστούν στο Σχηματάρι με «επιδότηση ενοικίου», πρόταση την οποία απέρριψε το σωματείο.

Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο χώρο της κατάληψης του εργοστασίου στη Βιομηχανική Ζώνη, οργανώθηκε συγκέντρωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων, στην οποία καλούσαν το σωματείο της «Coca Cola» και η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, με σύνθημα: «Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε τη συμπαράσταση του λαού». Η εκδήλωση περιλάμβανε συναυλία από λαϊκό μουσικό σχήμα. Στο μεταξύ, πρόταση ψηφίσματος με το οποίο ζητείται να μην κλείσει η Βιομηχανία «Coca Cola» στο Βόλο κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μπλόκαραν ατομικές συμβάσεις στον «Μαρινόπουλο»

Από την κινητοποίηση μέσα στον «Μαρινόπουλο», στην Καβάλα
Από την κινητοποίηση μέσα στον «Μαρινόπουλο», στην Καβάλα
Πολύμορφες παρεμβάσεις οργανώνουν τα ταξικά σωματεία στο χώρο του Εμπορίου, για να μην περάσει η προσπάθεια της «Carrefour Μαρινόπουλος» να επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών τουλάχιστον 8%. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε την Παρασκευή παρέμβαση στο Carrefour στο εμπορικό «one Salonika». Με την πίεση της κινητοποίησης, η διεύθυνση του καταστήματος αναγκάστηκε να σκίσει τις ατομικές συμβάσεις όσων εργαζομένων τις είχαν υπογράψει κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Το Σωματείο παραμένει σε ετοιμότητα να παρέμβει και σε όποιο κατάστημα χρειαστεί. Το επόμενο Σάββατο 21/11, στις 10 το πρωί, προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Καρφούρ Μακεδονία» και την επόμενη μέρα Κυριακή 22/11, προγραμματίζει έκτακτη γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καβάλα, το Σάββατο, το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν μέσα στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης απαίτησαν από τη διεύθυνση του καταστήματος και πέτυχαν να σχιστεί η μία και μοναδική ατομική σύμβαση που είχε υπογραφεί. Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, το σύνολο των εργαζομένων ήταν παρόντες, δήλωσαν ότι δεν θα υπογράψουν τις νέες μειωμένες συμβάσεις και ζήτησαν από το σωματείο να είναι στο πλευρό τους.

Και στην Κομοτηνή, χτες, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε κινητοποίηση στο κατάστημα «Μαρινόπουλος», κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.

Ξανά απεργία στο «Ζούρα»

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες βρίσκονται ξανά από το Σάββατο οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Η εργοδοσία για μια ακόμα φορά δεν τήρησε τη δέσμευσή της να καταβάλει μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων, που φτάνουν τους τέσσερις μισθούς, μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Ετσι, τα ξημερώματα του Σαββάτου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να απαντήσουν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και χτες, Δευτέρα, η απεργία είχε επιτυχία παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να φτιάξει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Αύριο η σύσκεψη για τα ΒΑΕ

Σε σύσκεψη με θέμα: «Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση από τη σκοπιά των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων», καλούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενους. Η σύσκεψη θα γίνει, αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Στο κάλεσμα ήδη ανταποκρίθηκε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των Δήμων αλλά και εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη. Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και της συνολικής επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων καλούν σε ετοιμότητα για δράση.

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 26 Νοέμβρη

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. «Κανένας μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο, κανένας μας δε θα τους ανεχτεί άλλο», τονίζουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις και απευθύνουν κάλεσμα αγώνα. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις, σε δώρα και επιδόματα αδείας. Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ