ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» σε όλες τις μορφές απασχόλησης

Με προκλητικά «τσιτάτα» του τύπου «η ευελιξία προστατεύει την απασχόληση» (!) και πανηγυρισμούς για την «άρση της ακαμψίας» στις συμβάσεις αορίστου χρόνου, ο ΣΕΒ με το χτεσινό «οικονομικό δελτίο» του υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά ότι η περιβόητη «ολοκλήρωση της προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018» δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει καμιά «επιστροφή στην κανονικότητα της προ κρίσης περιόδου» στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιομήχανοι εστιάζουν τα πανηγύρια τους στην «ελαστικοποίηση» των ίδιων των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, επιχειρώντας μάλιστα να τη δικαιολογήσουν με τον ισχυρισμό ότι χωρίς αυτήν οι «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας μπορεί να ήταν ακόμα περισσότερες.

«Με την έλευση της κρίσης», αναφέρουν, «ενδεχομένως να είχε αυξηθεί η χρήση των πιο ευέλικτων συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης, αν δεν είχε αλλάξει από το 2010 και μετά το θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα αυξήθηκε η χρονική περίοδος απόλυσης χωρίς αποζημίωση από τους 2 σε 12 μήνες, μειώθηκε το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και έγινε συνείδηση η δυνατότητα (που υπήρχε ανέκαθεν) της διαπραγμάτευσης σε ατομική βάση του μισθού και προς τα κάτω -και όχι μόνο προς τα πάνω. (...) Δηλαδή, έχει αρθεί σήμερα σε αξιόλογο βαθμό η παλαιότερη ακαμψία στις συμβάσεις αορίστου χρόνου, έτσι ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για τους εργοδότες να προσφεύγουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Εχοντας ως δεδομένο αυτό το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και το οποίο χτυπά όλους τους εργαζόμενους - «μόνιμους» και ελαστικά απασχολούμενους - οι βιομήχανοι επιχειρούν να παρουσιάσουν την εμπέδωση και παραπέρα επέκταση της «ευελιξίας» και στην περίοδο μετά την καπιταλιστική κρίση... περίπου ως ένα φυσικό φαινόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ επικαλείται τις «γενικότερες υποβόσκουσες τάσεις που σχετίζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία, που θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την αγορά εργασίας...». Ως τέτοιες τάσεις ο ΣΕΒ προβάλλει «τη μεγαλύτερη αυτοματοποίηση παραγωγικών διαδικασιών, τη συρρίκνωση των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών προσδοκιών και την επέκταση κλάδων έντασης ευέλικτων μορφών εργασίας».

Βέβαια, αυτό που αποκρύπτουν οι βιομήχανοι είναι ότι η επέκταση της «ευελιξίας» δεν επιβάλλεται από την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά από την καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής και την επιδίωξη του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδος... Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το ξεζούμισμα αξιοποιείται παράλληλα με την υποαπασχόληση: «Σε περίπτωση που η αύξηση της ζήτησης κριθεί ότι είναι προσωρινή», αναφέρει ο ΣΕΒ, «τότε η επιχείρηση θα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή της μέσω εντατικότερης αξιοποίησης του μόνιμου προσωπικού (υπερωρίες κ.λπ.) και ενδεχομένως να προσλάβει και πρόσθετους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου...».

«Κλειδώνουν» τα «προαπαιτούμενα»

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατατίθεται την ερχόμενη βδομάδα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, με κεντρικούς άξονες την κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, τη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, με στόχο την υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα εν μέσω των προβλέψεων για ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «τρέχοντας» τα «προαπαιτούμενα» του 3ου κύκλου της «αξιολόγησης», έχει προαναγγείλει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις 29 Νοέμβρη, ως ένα πρώτο σινιάλο, ενόψει της κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει στη συνέχεια από την πλευρά των τραπεζών, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας. Στις πρώτες θέσεις της αντιλαϊκής ατζέντας περνά πλέον το ζήτημα της εκχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ήδη στο πλαίσιο των συνεννοήσεων με το κουαρτέτο έχουν συμφωνηθεί τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, σε ό,τι αφορά τα νέα νομοθετικά εμπόδια που φέρνουν για την κήρυξη εργατικών απεργιών.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από την πλευρά του, σε έκθεση με τίτλο «Η παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση», διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια «ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα». Σύμφωνα με τους ίδιους, η ελληνική οικονομία ευνοήθηκε από την εφαρμογή κάποιων αναγκαίων «μεταρρυθμίσεων», ενώ «ο σχεδιασμός του τρίτου προγράμματος ήταν σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων».

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το ελληνικό κράτος διέθεσε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω των διακρατικών δανείων στήριξης) ποσά ύψους 45,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τα 8,9 δισ. ευρώ, επομένως η ζημιά φτάνει στα 36,4 δισ. ευρώ. Φυσικά η χασούρα φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες.

Προμήθειες και απαλλαγές για την «έξοδο στις αγορές»

Το πόσο των 8,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ως προμήθεια οι διεθνείς τράπεζες που έχουν αναλάβει να μεσολαβήσουν τις πράξεις ανταλλαγής (swap) παλαιών διάσπαρτων κρατικών ομολόγων με νέα ομόλογα. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ επιπλέον ορίζεται ότι τυχόν κέρδη που θα προκύψουν για τους ομολογιούχους από την εν λόγω ανταλλαγή, απαλλάσσονται από το φόρο...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης προς την ΚΝΕ

Για την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα αλληλεγγύης με αφορμή την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για την επίθεση χρυσαυγιτών σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, απέστειλε η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας (TKG).

Στο μήνυμά της αναφέρεται:

«Η ΚΝ Τουρκίας (TKG) καταδικάζει απερίφραστα τις διώξεις των μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) που έπεσαν θύματα φασιστικής επίθεσης. Αυτή η απαράδεκτη απόφαση είναι τόσο χτυπητή που αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της αστικής νομοθεσίας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελεί εξέλιξη που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, είναι απόφαση πολιτικά απαράδεκτη που επιχειρεί να δώσει νομικό "πάτημα" στην υποταγή του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη βία των φασιστών της Χρυσής Αυγής, ποινικοποιώντας την απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις.

Η ντροπιαστική απόφαση δε δείχνει τίποτα άλλο παρά τα δύο διαφορετικά πρόσωπα του αντικομμουνισμού. Από τη μια, έχουμε φασίστες που επιτίθενται στους συντρόφους μας που δούλευαν για την προπαγάνδιση μιας απεργίας. Από την άλλη, έχουμε την αστική νομοθεσία, που προσπαθεί να εξισώσει τα λεγόμενα "δύο άκρα" προκειμένου να διώξει τους κομμουνιστές και το εργατικό κίνημα. Αυτό είναι άριστο παράδειγμα τού πώς οι καπιταλιστές προσπαθούν να εμποδίσουν την πολιτική μας δράση μέσα από διαφορετικούς μηχανισμούς καταστολής. Από τη μία, οι νομικές τους διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από αντικομμουνισμό και, από την άλλη, οι φασίστες τους που οργανώνουν δολοφονικές προκλήσεις είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο αποσκοπούν στο να απομακρύνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική.

Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που αντιμετωπίζουμε στον αγώνα μας για τη σοσιαλιστική εξουσία αυξάνουν το μίσος μας προς την καπιταλιστική βαρβαρότητα και δυναμώνουν τη θέλησή μας να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης. Είτε με άγρια είτε με ήπια μέτρα, δεν θα αποπροσανατολιστεί ο αγώνας μας για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Οι κομμουνιστές θα στέκονται ενάντια σε κάθε επίθεση από αντιλαϊκές δυνάμεις. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους μας της ΚΝΕ και καταδικάζουμε για άλλη μία φορά αυτήν την αντικομμουνιστική απόφαση σε βάρος τους».

Τον Δεκέμβρη το Σκοπιανό

Για το Δεκέμβρη μετατίθεται, όπως φαίνεται, η συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μ. Νίμιτς. Αρχικά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, είχε μιλήσει για συναντήσεις στις 20 και 21 Νοέμβρη, ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα συνδέουν αυτήν τη μετάθεση των ημερομηνιών με το ότι οι Σκοπιανοί χρειάζονται τελικά να εξετάσουν λεπτομερέστερα κάποια «διαδικαστικά ζητήματα» και ότι ζήτησαν «περισσότερο χρόνο προετοιμασίας».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το 2018 «χρυσό παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, καθώς το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, αλλά και την ΕΕ (ευρωεκλογές).

«Πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες, η στάση των δύο χωρών προς τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος. Περιμένουμε την πρόταση του κ. Νίμιτς, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί της ουσίας και να βρούμε λύση. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το 2018, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης των κρίσεων, που είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια», είπε συγκεκριμένα. Την άποψη περί «έτους ευκαιρίας το 2018» έχει και η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ σε Ισπανία και Βραζιλία
  • Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, μεταβαίνει στην Ισπανία για να συμμετάσχει στο 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ) με Γενικό Γραμματέα τον σύντροφο Αστορ Γκαρσία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 18 - 19 Νοέμβρη.
  • Για την Μπραζίλια της Βραζιλίας αναχώρησε ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για να λάβει μέρος στις εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας, που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 19 Νοέμβρη.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org