ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις πρόβες για το μουσικοθεατρικό δρώμενο «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που θα παρουσιαστεί στην αυριανή εκδήλωση
Από τις πρόβες για το μουσικοθεατρικό δρώμενο «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που θα παρουσιαστεί στην αυριανή εκδήλωση
Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, κορυφώνεται η πολύμηνη δραστηριότητα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Μιλώντας για την πολύμηνη δραστηριότητα της Οργάνωσης, με επίκεντρο τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήθηκαν όλες οι μορφές, όπως εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συσκέψεις, προβολές, με σκοπό να αναδειχτούν πιο ολοκληρωμένα το περιεχόμενο του εορτασμού και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν τη μεγάλη επέτειο, έτσι όπως αποτυπώνονται και στη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής.

Αξιοποιώντας την πείρα από όλη αυτήν τη δουλειά, οι Οργανώσεις είναι στην "τελική ευθεία" για την επιτυχία της μεγάλης εκδήλωσης στις 18/11 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Μέσα από τη δουλειά για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης ιεραρχήσαμε το άνοιγμα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε σχολές και σχολεία. Συνολικά, έγινε προσπάθεια ώστε το κάλεσμα της εκδήλωσης να φτάσει παντού, να γίνει ουσιαστική συζήτηση με λαϊκό κόσμο στον άξονα γιατί ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο, είναι ακόμα πιο απαραίτητη και επιτακτική η μελέτη και αξιοποίηση της πείρας από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο. Οι στόχοι που έχουμε θέσει για την επιτυχία της εκδήλωσης είναι υψηλοί».

Οι «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»

Δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ δούλεψαν άοκνα, αφιερώνοντας καθημερινά πολλές ώρες για την προετοιμασία της παράστασης. Στην πλειοψηφία τους, φοιτητές, μαζί με σπουδαστές, μαθητές και ανέργους, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο, πρόσφεραν τη δύναμη και την ενεργητικότητά τους, ώστε το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουν να είναι αντάξιο του μεγάλου έργου του Τζ. Ριντ, ενός εξαιρετικού λογοτεχνικού κειμένου, που ταυτόχρονα αποτελεί πολιτικό και ιστορικό ντοκουμέντο. Ενός αριστουργηματικού έργου για τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης, το κοσμοϊστορικό γεγονός που σημάδεψε ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας.

Εργάστηκαν έχοντας βαθιά την πίστη ότι οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο θα ξανάρθουν και θα τις ζήσουμε.

Αυτό που ξεχωρίζει, πέρα από την εθελοντική προσφορά και το μεράκι, είναι η συλλογικότητα, πολύτιμα υλικά με τα οποία στήνεται και προχωρά κάθε στάδιο αυτού του ερασιτεχνικού εγχειρήματος. Ατέλειωτες ώρες διάβασμα για να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα, συζήτηση και πρόβες, πολλές πρόβες. Κάθε συνάντηση αποτέλεσε ένα πολύτιμο ζωντανό, ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Αρχικά, δούλεψαν το κείμενο, με στόχο να αποφύγουν την αφηγηματική παρουσίαση και έστησαν μια θεατρική διασκευή με διαλόγους. Μέσα από το έργο παρουσιάζονται τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Οκτωβριανής Επανάστασης, από το 1914: Την πτώση του τσάρου, τις κυβερνήσεις που συγκροτήθηκαν στη συνέχεια, τα γεγονότα του Φλεβάρη του 1917, του Ιούλη και φυσικά τις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Εντάσσονται αρμονικά στη μουσικοθεατρική παράσταση βίντεο με στιγμιότυπα από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης και ρώσικα τραγούδια, που θα ερμηνεύσει η Ανθή Τατσιούλη.

Ο Γιώργος Σαραντόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, και η Ρίτα Χατζή, άνεργη αρχαιολόγος, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

«Για μας, η αναβίωση των 10 ημερών που συγκλόνισαν τον κόσμο έχει μια ευρύτερη σημασία κυρίως διότι 100 χρόνια μετά τη δεύτερη έφοδο στον ουρανό, η προοπτική μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν έχει ξεθωριάσει ούτε έχει εκμετρήσει το ζην, αντιθέτως, συνεχίζει να εμπνέει την πάλη μας για μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος θα εξανθρωπίζεται, πιο επίκαιρα, πιο αναγκαία», είπε ο Γιώργος Σαραντόπουλος, που ενσαρκώνει τον μπολσεβίκο. Και πρόσθεσε: «Μέσα από τα μάτια του μπολσεβίκου βλέπει κανείς τις ένδοξες αυτές σελίδες της Ιστορίας να αναβιώνουν, βλέπει όλους εκείνους τους λόγους που μέσα στη φωτιά γέννησαν την πρωτοπόρα δράση, την αυτοθυσία και σελίδες ηρωισμού. Φυσικά, μπορεί η δικιά μας η γενιά να στερείται αυτών των ιστορικών βιωμάτων, ωστόσο οι όροι που γεννούν αυτές τις νέες σελίδες ηρωισμού είναι ακόμα επί σκηνής και ο καπιταλισμός βρίσκεται στην τελευταία του πράξη.

Μέσα και από αυτήν την παράσταση που θα παρουσιάσουμε, θέλουμε να φέρουμε ένα κομμάτι της Ιστορίας σε επαφή με νεότερες ηλικίες ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι αυτό το κόκκινο νήμα που μας συνδέει με αυτά τα ιστορικά γεγονότα, φτάνει και στα δικά μας χέρια αναδεικνύοντας την ανάγκη σήμερα ο καθένας να παλεύει για το σοσιαλισμό.

Αποτελεί ένα μάθημα Ιστορίας που δεν θα το διάβαζα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου Ιστορίας, όσο μέσα από τη ζωή ενός μπολσεβίκου, όπως αυτή αποδίδεται μέσα από το συγκεκριμένο έργο».

Η Ρίτα Χατζή ανέφερε: «Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όλοι εμείς που συμμετέχουμε, αφιερώνουμε από τον προσωπικό μας χρόνο, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να αναδείξουμε την αξία της συλλογικής ερασιτεχνικής δουλειάς. Μέσα από τη διαδικασία της μελέτης και των δοκιμών γι' αυτήν την παράσταση, μαθαίνουμε την Ιστορία και εμπνεόμαστε. Παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε 100 χρόνια πριν, να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα, που αν και είναι διαφορετικά έχουν ωστόσο την ίδια ρίζα. Διδασκόμαστε από τους νικητές του 1917 και την πείρα που μας άφησαν παρακαταθήκη. Ο Οκτώβρης φωτίζει κάθε μας βήμα».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη η μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση

Στις 26 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ, για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

Η εκδήλωση, που θα αποτελέσει την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας, με δεκάδες εκδηλώσεις στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό. Οι εξορμήσεις με την πρόσκληση και το κάλεσμα της ΚΕ για μαζική συμμετοχή είναι καθημερινές στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, ενώ διαρκείς είναι και οι πρόβες για το μεγάλο πολυθέαμα που θα απολαύσουν οι συγκεντρωμένοι. Στην αρένα του ΣΕΦ οι δεκάδες συντελεστές θα ζωντανέψουν τις συγκλονιστικές στιγμές της Επανάστασης, αλλά και πλευρές της μαχητικής προετοιμασίας των μπολσεβίκων τα χρόνια πριν το '17. Επίσης, οι δεκάδες συντελεστές θα ξεδιπλώσουν τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε όλους τους τομείς, αλλά και τις ανεπάρκειες και τις αντιφάσεις που έκαναν δυνατή την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για την προετοιμασία της παράστασης, θα παρουσιάσει δηλώσεις από τους ηθοποιούς που «δάνεισαν» τη φωνή τους στην παράσταση.

Πούλμαν για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Αττικής την Κυριακή 26 Νοέμβρη, προς διευκόλυνση της συμμετοχής στην εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»:
  • ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Ρεπορτάζ από την προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 18/11
  • Αρθρο με θέμα τη διακίνηση και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη»
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους
  • Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση: Ανεξίτηλες οι εντυπώσεις που άφησε σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες
  • ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Μεζούρλο το 1946-49


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ