Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Δεκέμβρη το Σκοπιανό

Για το Δεκέμβρη μετατίθεται, όπως φαίνεται, η συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μ. Νίμιτς. Αρχικά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, είχε μιλήσει για συναντήσεις στις 20 και 21 Νοέμβρη, ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα συνδέουν αυτήν τη μετάθεση των ημερομηνιών με το ότι οι Σκοπιανοί χρειάζονται τελικά να εξετάσουν λεπτομερέστερα κάποια «διαδικαστικά ζητήματα» και ότι ζήτησαν «περισσότερο χρόνο προετοιμασίας».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το 2018 «χρυσό παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, καθώς το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, αλλά και την ΕΕ (ευρωεκλογές).

«Πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες, η στάση των δύο χωρών προς τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος. Περιμένουμε την πρόταση του κ. Νίμιτς, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί της ουσίας και να βρούμε λύση. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το 2018, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης των κρίσεων, που είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια», είπε συγκεκριμένα. Την άποψη περί «έτους ευκαιρίας το 2018» έχει και η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ