ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ»
Κοσμοπλημμύρα κάθε μέρα - Μήνυμα ελπίδας και ανάτασης η συμμετοχή της νεολαίας

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με εντυπωσιακή κοσμοσυρροή χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίας συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 9.45 μ.μ., όπου θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και τις δύο μέρες οι χιλιάδες επισκέπτες πλημμύρισαν τις μουσικές σκηνές, όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητες για κάθε ηλικία που εξελίσσονταν στα Στέκια. Οι μικρότερες ηλικίες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα στον φιλόξενο χώρο του Παιδότοπου και του «κόκκινου Αερόστατου».

Ο χώρος αγκαλιάστηκε από μαθητές και φοιτητές, νέους εργαζόμενους και νέα ζευγάρια που ήρθαν με τα παιδιά τους, από ανθρώπους όλων των ηλικιών, επιβεβαιώνοντας την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα αγώνα που απευθύνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Αλλά και ότι ολοένα και περισσότεροι εμπνέονται από το σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"».

Το Φεστιβάλ μετατράπηκε και σε μαχητική συγκέντρωση έκφρασης της οργής για τα δεινά των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, διεκδίκησης, έκφρασης ταξικής αλληλεγγύης με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι για πλήθος κόσμου η πρώτη «στάση» στον χώρο ήταν το σημείο συγκέντρωσης της βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Αλλοι με τα αυτοκίνητα για να ξεφορτώσουν τη βοήθεια που συγκέντρωσαν στην πολυκατοικία, στη γειτονιά, στους χώρους δουλειάς, ενώ αρκετοί κουβαλούσαν με τα χέρια το δικό τους μερτικό στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης.

***

Στη συνέχεια συζήτησαν, αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς, παίρνοντας ερέθισμα από τις εκθέσεις και τα ταμπλό, από το έντυπο υλικό που διακινούνταν σε κάθε Στέκι. Στο Εργατικό, των Νέων Στρατευμένων, στο Στέκι κατά των εξαρτήσεων, στο περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και στα περίπτερα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της Επιτροπής Ειρήνης κ.λπ.

Παράλληλα, στο Στέκι Πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο η εικαστική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», μέσα από την οποία η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα μελών της για τον πόλεμο. Παράλληλα προβαλλόταν βίντεο που ετοίμασαν η Εμπρού Γιουφούφ με τον Μάρκο Τραϊτοράκη και με το οποίο σχολιάζουν λέξεις - κλειδιά που αφορούν την Τέχνη και τη ζωή: Θυσίες, δυνατότητες, ταξικό, επιστήμη, εμπόρευμα, ατομική ευθύνη, κ.λπ. Επίσης, στον χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους και θέμα «Φωτογραφίζοντας την πόλη μου».

Το Σάββατο 16/9 θα παρουσιαστεί εικαστική έκθεση φοιτητών του Εικαστικού του ΑΠΘ και άλλων νέων καλλιτεχνών με τίτλο «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Στο Μαθητικό Στέκι παρακολούθησαν την ηλεκτρονική έκθεση με τίτλο «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο», που παρουσιάζει πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Συμπλήρωσαν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για το σχολείο που ξέρουν και το σχολείο που θα ήθελαν, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους. Παράλληλα οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδι ρουκ ζουκ και στη δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη».

Στο Στέκι Αθλητισμού, το Σάββατο 16/9 θα γίνει επίδειξη τζούντο από την ομάδα του ΓΣ Ηρακλή, στις 7 μ.μ. Επίσης θα γίνει η βράβευση των νικητών και των νικητριών του λαϊκού αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή.

Στο Στέκι για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια προβαλλόταν ότι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες χτίζεται πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία, στις κοινωνικές διακρίσεις. Στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών για την ανατροπή της γενεσιουργού μορφής βίας, του καπιταλισμού, σπάνε στην πράξη οι αναχρονιστικές, πατριαρχικού τύπου κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Στο Φοιτητικό Στέκι οι επισκέπτες περιηγούνται στην έκθεση με ντοκουμέντα για την ιστορία της ΚΝΕ και τις πιο σημαντικές στιγμές της δράσης της. Από την ηρωική ΕΠΟΝ στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το 1ο Φεστιβάλ, για την εφημερίδα της, τον «Οδηγητή», το 1ο της Συνέδριο το 1976, από σημαντικές στιγμές της Οργάνωσης, όπως το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις Πρέσπες το 1992, τις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν αργότερα κ.ο.κ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Σάββατο 16/9

Κεντρική Σκηνή

- Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο

- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

Λαϊκή Σκηνή

- «Ρεμπέτ Ασκέρ»

- Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- Urban Pulse

- «Μωρά στη Φωτιά»

Μαθητική Σκηνή

- Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση

- Marseaux

«Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... Απαντάμε, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής»

Πόλος έλξης η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε η κεντρική έκθεση με τίτλο «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... Απαντάμε, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής». Μια δουλειά προσεγμένη που αποτελείται από 5 θεματικές ενότητες, οι οποίες στον χώρο «δίνονται» με 5 ισόπλευρα τρίγωνα. Περιλαμβάνει πολλά στοιχεία και τρέχουσες, ζωντανές εξελίξεις που δίνονται με ποικιλία infogragic.

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά τον χαρακτήρα του σημερινού συστήματος, την οικονομική ανάπτυξη και ποια είναι τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες. Αποτυπώνεται μέσα από στοιχεία ότι τα κέρδη αυτής της ανάπτυξης δεν πάνε σε όλους. Χρησιμοποιούνται παραδείγματα από ελληνικές επιχειρήσεις - μεγαθήρια που έχουν σχέση και με την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ετσι, την ίδια στιγμή που π.χ. η «e-food» είχε κέρδη 25,2 εκατ. ευρώ, το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» αποκάλυπτε ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον 10 από τους εργαζόμενους δεν γυρνάνε σπίτι τους. Αποτυπώνει επίσης ότι το χτύπημα δεν είναι μόνο στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και στον τρόπο ζωής τους. Στο επίκεντρο φέρνει και τον νέο γύρο επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τις εξελίξεις σε Εργασιακά - Μισθολογικά, Παιδεία και Υγεία που έρχονται σε αντίθεση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αναδεικνύεται η συρρίκνωση του εισοδήματος με τη μείωση των μισθών και τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών με τα 525 από τα 550 δισ. να προέρχονται από τους εργαζόμενους, ενώ μόλις το υπόλοιπο 5% να καταβάλλεται από το μεγάλο κεφάλαιο.

Αποτυπώνεται η στόχευση των νέων εργασιακών μέτρων που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για δουλειά ήλιο με ήλιο, με 16ωρα σε δύο εργοδότες, ποινικοποίηση και πρόστιμα για την περιφρούρηση της απεργίας.

Προβάλλονται ακόμα τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι φοιτητές π.χ. στο ΑΠΘ που κάνουν μάθημα σε κτίρια χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, ετοιμόρροπα, πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια για στέγαση και παράλληλα με τις σπουδές τους να πρέπει να εργάζονται (45%).

Και στη σκληρή πραγματικότητα αντιπαραβάλλονται μια σειρά από επιτεύγματα τεχνολογικά, άριστες σχολικές υποδομές, που θα μπορούσαν να παρέχονται σε μαθητές και φοιτητές σήμερα, αλλά δεν τους παρέχονται γιατί μπαίνει εμπόδιο το κέρδος των ομίλων.

Σημαντικό επίσης πεδίο αφορούν τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, με χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις, λίστες αναμονής στα χειρουργεία και το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Β. Ελλάδας, το Θεαγένειο, να στέλνει τις βιοψίες σε ιδιωτική κλινική επί πληρωμή.

Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την «πράσινη» ανάπτυξη και το ποιος κερδίζει και χάνει από αυτήν, ποιος τελικά την πληρώνει. Με την Ελλάδα να είναι 7η στην κατάταξη ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ, ο λαός τελικά να βιώνει την ενεργειακή φτώχεια και να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στο κόστος (65% κόβουν από άλλες βασικές ανάγκες για την πληρωμή του ρεύματος).

Αναδεικνύονται επίσης οι επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» στο περιβάλλον και παρουσιάζεται η πρόταση του ΚΚΕ.

Δίνεται βάρος επίσης στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, δείχνοντας ότι το «ακραίο φαινόμενο» είναι η πολιτική που αφήνει ανοχύρωτο τον λαό, η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους, καθώς και ότι για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται στην πράξη πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Η τέταρτη θεματική ενότητα αφορά τους ελεύθερους χώρους που χάνονται ή παραδίδονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, και τα σχέδια «αξιοποίησης» των πρώην στρατοπέδων όπως «Παύλου Μελά», «Κόδρα» και «Καρατάσιου». Επίσης, παρουσιάζει την κατάσταση στις συγκοινωνίες μέσα από τα παραδείγματα του μετρό Θεσσαλονίκης που επί 17 χρόνια κατασκευάζεται και έχει δαπανηθεί πάνω από 1 δισ., το παράδειγμα του Flyover και κυρίως αναδεικνύει τι συγκοινωνίες έχει ανάγκη ο λαός σήμερα. Αναφέρεται, τέλος, στον ρόλο των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, με τη μετατροπή της σε κόμβο μεταφορών και Ενέργειας, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και η εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πέμπτη θεματική ενότητα προβάλλει την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Δείχνει ποιες είναι οι σύγχρονες δυνατότητες, παρουσιάζει επιτεύγματα στην ΕΣΣΔ και, τέλος, αναδεικνύει το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα. Φωτίζει ότι η πραγματική διέξοδος για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας και της κοινωνίας, το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Και απαντά στο πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στη χώρα μας, με νου, καρδιά, οργανωτή την επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, τους κομμουνιστές, οργανωμένους στο κόμμα τους, το ΚΚΕ!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον χώρο του Φεστιβάλ

Τον δικό τους χώρο έχουν στο Φεστιβάλ η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, όπου οι νέοι και οι άλλοι επισκέπτες μπορούν να συνομιλούν με τους υποψηφίους και να προμηθεύονται το διαθέσιμο έντυπο υλικό με τις θέσεις για μια σειρά επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον λαό της περιοχής.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι «η μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη μάς γεμίζει ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα που προσλαμβάνουμε από τον κόσμο.

Είναι ένα πολύ ξεχωριστό Φεστιβάλ φέτος και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, με όλα όσα τραγικά βιώνει ο λαός και η νέα γενιά το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του αστικού κράτους.

Οι ίδιες οι εξελίξεις δίνουν νόημα και εμπλουτίζουν το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, "για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη". Γιατί μπορεί οι εικόνες των ανυπολόγιστων καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία να επιβεβαιώνουν το βαθύ σκοτάδι του αστικού κράτους και όλου του μηχανισμού του σε Περιφέρεια και δήμους, ταυτόχρονα όμως φουντώνουν τα παραδείγματα που δείχνουν ότι η οργή μπορεί να γίνει λάμψη, μέσα από το μεγαλείο της λαϊκής δράσης και αυτενέργειας, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης.

Από αυτήν την άποψη, το Φεστιβάλ έχει και τον χαρακτήρα του μαζικού νεανικού ξεσπάσματος, δείχνει ότι η νεολαία παρακολουθεί την πολιτική αντιπαράθεση, έχει άποψη, συμμετέχει ενεργά, αγωνίζεται. Εχει μια μεγάλη ευκαιρία, όλο αυτό να το εκφράσει και στις κάλπες, στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Αλλά και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι εδώ στον χώρο του 49ου Φεστιβάλ με δικό της περίπτερο, δίπλα στη νεολαία που αγωνιά για το μέλλον της και ταυτόχρονα ελπίζει ότι με τον αγώνα της μπορεί να γίνει αλλιώς!

Μέσα στην ανασφάλεια των πανάκριβων σπουδών, της εύρεσης στέγης, της δουλειάς που δεν καλύπτει τις φιλοδοξίες της, η νέα γενιά μπορεί να δώσει τη δική της διέξοδο. Η εκλογή περισσότερων υποψηφίων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα στείλει μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα για ολοκληρωμένη και δωρεάν μόρφωση, για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος, για 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο, για μια ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής μας. Οι νέοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη με πολύ πιο δυνατή "Λαϊκή Συσπείρωση" και στον δήμο Θεσσαλονίκης».

Αλλα μεγάλα Φεστιβάλ αυτό το Σαββατοκύριακο

Αυτές τις μέρες το 49ο Φεστιβάλ περνάει από πολλές ακόμα πόλεις, με μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη:

Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων, το Σάββατο, οπότε θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μαθητική θεατρική παράσταση «Ο Κεραμιδοτρέχαλος», συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Δάικο.

Λέσβος, στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων, το Σάββατο, οπότε θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Συναυλίες με τους Swamp Blues Kara Onemanband και Δημήτρη Μυστακίδη & Band.

Σε άλλες πόλεις και νησιά
  • Σάββατο 16 Σεπτέμβρη:

Θήβα, στο γήπεδο μπάσκετ Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από τον Απόστολο Ρίζο.

Καβάλα, στο Πάρκο Φαλήρου, από τις 19.30. Δεύτερη μέρα εκδηλώσεων με: Συζήτηση με θέμα «Η συμβολή της ΚΝΕ στους φοιτητικούς αγώνες. Η αναζωογόνηση των Φοιτητικών Συλλόγων», ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με τους Πέτρο Ζώτο και Γαβρήλο Κοκκώνα και συναυλία με τους Pasta Tomato.

Κέρκυρα, στην Ανω Πλατεία, από τις 20.00, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων, οπότε θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Συζήτηση με θέμα τη φοιτητική στέγη και συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

Ξάνθη, στο υπαίθριο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, στις 19.30. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Χαιρετισμοί του Κώστα Βογιατζή, υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης, και της Βούλας Μαχαιρίδου, υποψήφιας δημάρχου Αβδήρων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και γλέντι από τους «Ρουμπαγιάτ».

Ρέθυμνο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σαντορίνη, στο γήπεδο μπάσκετ στο Καμάρι. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Συζήτηση με θέμα «Μετά το σχολείο τι;», με την Κορνηλία Καλτσουκαλά, στέλεχος της ΚΝΕ και μουσικό πρόγραμμα με ροκ & έντεχνη και λαϊκή μουσική.

Χαλκίδα, στο πάρκο Λαού, δεύτερη μέρα εκδηλώσεων με: Συζήτηση με θέμα «Τσακίζουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», συναυλίες με τους Νίκο Γιακουμάκη και Κονσπίρασι, τον Tiny Jackal και παραδοσιακό γλέντι με τους «Μαντάρα».

Χίος, στην πλατεία Βουνακίου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσική και χοροί από την ομάδα κρουστών Brasilioniko, hip-hop συναυλία με τον Arcy, νησιώτικο γλέντι με τους Πέτρο Ντούλη, Μαρκέλλο Πούπαλο, Κυριάκο Κυριακόπουλο και Σταμάτη Πούπαλο.

  • Κυριακή 17 Σεπτέμβρη:

Κως, στο Λαογραφικό Μουσείο (Χάνι). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού & Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Εντεχνη συναυλία από τις Πόπη Ξυλουρά και Μαρία Μιχαλάκα, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Una Fatsa» (Νίκος Καμπανής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Κώστας Ορσάρης), αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τον Ιπποκράτη Πατάκο.

Ηχηρό μήνυμα στο Φεστιβάλ της Πάτρας, που συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο

Την Κυριακή θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας έδωσε από την Παρασκευή το ραντεβού του στις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στην Πάτρα, που γίνεται στο Νότιο Πάρκο και απλώνεται με το πρόγραμμά του και σε όλο το Σαββατοκύριακο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα και μπροστά στην επικείμενη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Την Κυριακή 17/9 θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της Πάτρας ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

20.30 Χορευτικά και άλλα δρώμενα από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων και Πολιτιστικούς Συλλόγους.

22.00 Αφιέρωμα «Ο Μίκης Θεοδωράκης των ποιητών». Τραγουδά η Μπέττυ Χαρλαύτη.

23.30 Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Λαϊκά Χρώματα», με τους Ανδρέα Σταματόπουλο (ακορντεόν και τραγούδι), Γιώργο Δρίτσα (μπουζούκι), Δημήτρη Αθανασιάδη (κιθάρα), Δώρα Bέτσου (τραγούδι) και Παναγιώτη Τσαβατόπουλο (μπουζούκι και τραγούδι).

  • Νεανική Σκηνή:

20.00 Θεατρική παράσταση «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά», από τη θεατρική ομάδα του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ.

20.30 Συναυλία hip hop με τον Ερνέστο Λαζαράκη.

21.00 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις». Θα μιλήσουν: Θανάσης Μελάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Νίκος Κουφαλάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γεωργία Ροδοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών.

22.00 Συναυλία με τον «Εισβολέα» full band.

24.00 Λαϊκό γλέντι με τους «Φιλεντέμ».

  • Χώρος «κόκκινου Αερόστατου:

«Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», ανακαλύπτουμε το κρυμμένο τραγούδι του «κόκκινου Αερόστατου», γινόμαστε δημοσιογράφοι, δημιουργούμε για να φέρουμε το φως στη ζωή μας! Glitter party!

  • Παιδότοπος:

20.00 Ζωγραφίζοντας τον Καραγκιόζη!

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη.

22.00 Πάρτι με μπαλόνια, μεγάλες και μικρές φούσκες!

Κυριακή 17 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

20.30 Μουσικό αφιέρωμα «Το Rock της αμφισβήτησης», από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

21.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή.

22.30 Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα.

  • Χώρος «κόκκινου Αερόστατου»:

«Οχι στο σκοτάδι, ναι στη ζωή». Βιωματικά παιχνίδια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με την Ναταλία Καλού, ψυχολόγο, συνεργάτιδα του ΕΣΥΝ. Βράβευση της καλύτερης αφίσας με θέμα τις φυσικές καταστροφές.

  • Παιδότοπος:

20.00 Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων, γινόμαστε ορχήστρα!

21.00 Ζωγραφική αλλιώς!

21.30 Glitter party - face painting.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ