ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
ΟΧΙ στο ευρώ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Μετά από εβδομάδες κινδυνολογίας, ψυχολογικών εκβιασμών, αλλά και συναισθηματικής φόρτισης από την πρόσφατη δολοφονία της Ανα Λιντ, τελικά ο σουηδικός λαός έδωσε μια ηχηρή απάντηση στην κυρίαρχη τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους στη χώρα. Με τη συμμετοχή να φτάνει το 81% στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το 56% των ψηφοφόρων καταψήφισε την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ υπέρ του ευρώ τάχθηκε μόλις το 42%. Οπως έγραψε και η μεγάλη σουηδική εφημερίδα «Ντάαγκενς Νίχετερ» «το ΟΧΙ είναι μία γροθιά κατευθείαν στο πρόσωπο του συνόλου της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».

Ο πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον, απογοητευμένος, πρόλαβε να δηλώσει ότι μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα αυτό θα πλήξει τις «δυνατότητες της Σουηδίας», ενώ ανάλογες δηλώσεις ήρθαν από όλη την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι εξαιτίας του αποτελέσματος, η Σουηδία θα χάσει σε ισχύ στην ΕΕ, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ericsson» Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ είπε ότι «στο μέλλον η ανάπτυξη στη Σουηδία θα επηρεαστεί αρνητικά».

Από την άλλη πλευρά η Ούλα Χόφμαν, αρχηγός του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε πως «ο λαός κατέστησε σαφές ότι η δημοκρατία απορρέει από τη βάση, όχι από την κορυφή», ενώ την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα που τάχθηκαν κατά του ευρώ (οι Πράσινοι και κόμμα του Κέντρου). Το σίγουρο είναι ότι παρά τις πιέσεις, οι Σουηδοί εν μέσω και της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη αποφάσισαν να πουν ΟΧΙ στο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που χαρακτηρίζει την ΟΝΕ. Καινούριο δημοψήφισμα δεν αναμένεται πριν από το 2013.

Τέλος όσον αφορά στη δολοφονία της Ανα Λιντ, η αστυνομία χτες ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ίχνη DNA στο καπέλο που πιστεύεται ότι άφησε πίσω του ο δολοφόνος, αλλά δεν ταιριάζουν με κάποιο από τα δείγματα που βρίσκονται στην εθνική βάση δεδομένων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σουηδικές αρχές απέστειλαν το μαχαίρι του φόνου σε εργαστήρια του εξωτερικού για τον εντοπισμό ιχνών DNA, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ανθρώπου που θεωρείται βασικός μάρτυρας ή ύποπτος.

Μαθήματα... ευρωπαϊκής προοπτικής έδωσε προς τους Σουηδούς ψηφοφόρους ο υπουργός Οικονομίας, με αφορμή την άρνηση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος να αποδεχτούν το ευρώ. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, «αδίκησαν την υπόθεση του ευρώ τα αποτελέσματα της Σουηδίας». Οπως είπε «η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι υπόθεση μερικών, αλλά είναι διαδικασία που απαιτεί θεσμικές συγκλίσεις, ομογενοποίηση και καθολική συστράτευση».

ΧΙΛΗ
Οχι πια δάκρυα, αγώνας

Πολύμορφες ήταν οι διαδηλώσεις

Associated Press

Πολύμορφες ήταν οι διαδηλώσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση - πορεία από την πλατεία Ηρώων, στο κέντρο του Σαντιάγο, προς το κεντρικό νεκροταφείο της χιλιανής πρωτεύουσας - αποτίοντας δυναμικά φόρο τιμής στους επισήμως 1.200 ακόμη «εξαφανισμένους».

Οχι πια δάκρυα, αγώνας... ήταν το κεντρικό μοτίβο όσων πήραν μέρος στη διαδήλωση, που έγινε ενάντια στην ατιμωρησία των ενόχων, αλλά και την απαίτηση για την αλλαγή του φασιστικού Συντάγματος, που επιβάλλει ένα απαράδεκτο διεδρικό σύστημα που για την είσοδο και μόνο στη Βουλή απαιτεί ένα 35+1% τουλάχιστον των ψήφων. Επίσης ενάντια σε οποιεσδήποτε προσπάθειες της αντίδρασης και των δήθεν προοδευτικών για «εθνική συμφιλίωση» χωρίς προηγούμενη τιμωρία όσων ενέχονται σε δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανισμούς.

Η διαδήλωση εντασσόταν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, όταν ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Σοσιαλιστή Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Μετά την πλατεία Ηρώων, πρώτη στάση ήταν το άγαλμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε που ανεγέρθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, Λα Μονέδα. «Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική κληρονομιά του Αλιέντε θα ενδυναμωθεί κι ότι θα αποτελέσει ένα μήνυμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλήθειας», δήλωσε η Γκλάντις Μαρίν, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μπροστά από το άγαλμα.

Κατόπιν, η διαδήλωση, που διοργάνωσαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις των θυμάτων, κατευθύνθηκε στο Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο. Στο τέλος της πορείας ξέσπασαν επεισόδια, όταν οι μονάδες καταστολής προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο νεκροταφείο. Τα επεισόδια ξέσπασαν, οδοφράγματα στήθηκαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και 17 συνελήφθησαν.

Σημειώνεται ότι όλες οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί την Πέμπτη, ημέρα της επετείου. Αλλά έγιναν, ειδικά στα Πανεπιστήμια του Σαντιάγο και των άλλων μεγάλων πόλεων. Οι ταραχές εκείνη την ημέρα οδήγησαν σε σχεδόν 400 συλλήψεις και 25 τραυματισμούς αστυνομικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Αγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον φάλαγγας οχημάτων της Αστυνομίας στις Νότιες Φιλιππίνες το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στην οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ», που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ «συνδεδεμένη» με την «αλ Κάιντα».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν ισχυρίστηκε ότι σε μάχες το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ζαμπούλ σκοτώθηκαν «15 μαχητές Ταλιμπάν», περιλαμβανομένου του ηγετικού στελέχους τους, Αμπντούρ Ραχίμ. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, κάνοντας λόγο για θύματα «και από τις δύο πλευρές», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους, προσθέτοντας ότι ο Ραχίμ «είναι εν ζωή».

ΣΕΟΥΛ.-- Δεκάδες νεκρούς (τουλάχιστον 87!), 28 αγνοούμενους, 5.500 άστεγους και οικονομικές ζημιές ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων προκάλεσε το σαρωτικό πέρασμα του ισχυρότατου τυφώνα «Μαέμι» πάνω από τις νότιες ακτές της Ν. Κορέας. Ο αντίχτυπος των καταστροφών του τυφώνα καταγράφηκε χτες και στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, όπου σημειώθηκε δραματική πτώση στις τιμές μετοχών πολλών νοτιοκορεατικών εταιριών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ινδονήσιοι αστυνομικοί συνέλαβαν χτες περισσότερα από 13 άτομα, ως ύποπτα για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις του Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε εξετάσεις υποβάλλεται μια 30χρονη γυναίκα που εισήχθη χτες σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ με υψηλό πυρετό και συμπτώματα που φωτογραφίζουν πιθανή μόλυνσή της από τους κορονοϊούς που προκαλούν το σύνδρομο SARS.

ΡΙΑΝΤ.-- Βραχυκύκλωμα φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αιτία για την πρόκληση πυρκαγιάς χτες στις φυλακές «Αλ Χαέρ», στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 67 κρατουμένων και την εισαγωγή άλλων 20 σε νοσοκομείο της περιοχής με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Κλειστό επί αρκετές ώρες παρέμεινε την Κυριακή το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, στο Ντίσελντορφ, μετά από σειρά απειλών για τοποθέτηση βομβών. Επειτα από εκτεταμένη έρευνα οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για φάρσα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας έλαβε η σερβική Αστυνομία μετά τη ρίψη πυρών αγνώστου κατά του κτιρίου της σερβικής κυβέρνησης αργά το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι αρχές απέδωσαν το περιστατικό στον «πανικό που καταλαμβάνει ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος» ενόψει δίκης κατηγορουμένων για το φόνο του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Αποκλείστηκε το 1/3 του πληθυσμού

...Από το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ

Στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ, 369.611 πολίτες (το 66,92% όσων συμμετείχαν) ψήφισαν υπέρ της ένταξης, ενώ κατά ψήφισαν 182.719 πολίτες (ή το 33,08%). Περίπου το 30% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου απείχε από το δημοψήφισμα, ενώ -όπως σημειώνει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ- πάνω από 300.000 μόνιμοι κάτοικοι της χώρας (οι ρωσόφωνοι), το 1/3 του συνολικού πληθυσμού, είχαν στερηθεί το δικαίωμα να τοποθετηθούν στο δημοψήφισμα, αφού δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα.

Από τη μεριά του ο Ούνο Σίλμπεργκ, πρόεδρος του κινήματος «Οχι στην ΕΕ!» σημείωσε πως «αν και οι οικονομικές δυνατότητες των ευρωσκεπτικιστών ήταν δεκάδες φορές λιγότερες απ' αυτές των ευρω-αισιόδοξων, ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσαν ήταν μόνο κατά δύο φορές μικρότερος». Ο Ούνο Σίλμπεργκ σημείωσε ότι το κίνημά του δε θεωρεί το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος αρκετό για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, μια και για κάτι τέτοιο θα πρέπει να διεξαχθεί άλλο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, το οποίο είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα και μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο από αντίστοιχο δημοψήφισμα.


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ