Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Οχι πια δάκρυα, αγώνας

Πολύμορφες ήταν οι διαδηλώσεις

Associated Press

Πολύμορφες ήταν οι διαδηλώσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση - πορεία από την πλατεία Ηρώων, στο κέντρο του Σαντιάγο, προς το κεντρικό νεκροταφείο της χιλιανής πρωτεύουσας - αποτίοντας δυναμικά φόρο τιμής στους επισήμως 1.200 ακόμη «εξαφανισμένους».

Οχι πια δάκρυα, αγώνας... ήταν το κεντρικό μοτίβο όσων πήραν μέρος στη διαδήλωση, που έγινε ενάντια στην ατιμωρησία των ενόχων, αλλά και την απαίτηση για την αλλαγή του φασιστικού Συντάγματος, που επιβάλλει ένα απαράδεκτο διεδρικό σύστημα που για την είσοδο και μόνο στη Βουλή απαιτεί ένα 35+1% τουλάχιστον των ψήφων. Επίσης ενάντια σε οποιεσδήποτε προσπάθειες της αντίδρασης και των δήθεν προοδευτικών για «εθνική συμφιλίωση» χωρίς προηγούμενη τιμωρία όσων ενέχονται σε δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανισμούς.

Η διαδήλωση εντασσόταν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, όταν ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Σοσιαλιστή Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Μετά την πλατεία Ηρώων, πρώτη στάση ήταν το άγαλμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε που ανεγέρθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο, Λα Μονέδα. «Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική κληρονομιά του Αλιέντε θα ενδυναμωθεί κι ότι θα αποτελέσει ένα μήνυμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλήθειας», δήλωσε η Γκλάντις Μαρίν, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μπροστά από το άγαλμα.

Κατόπιν, η διαδήλωση, που διοργάνωσαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις των θυμάτων, κατευθύνθηκε στο Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο. Στο τέλος της πορείας ξέσπασαν επεισόδια, όταν οι μονάδες καταστολής προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο νεκροταφείο. Τα επεισόδια ξέσπασαν, οδοφράγματα στήθηκαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και 17 συνελήφθησαν.

Σημειώνεται ότι όλες οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί την Πέμπτη, ημέρα της επετείου. Αλλά έγιναν, ειδικά στα Πανεπιστήμια του Σαντιάγο και των άλλων μεγάλων πόλεων. Οι ταραχές εκείνη την ημέρα οδήγησαν σε σχεδόν 400 συλλήψεις και 25 τραυματισμούς αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ