Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Υπογραφή εμπορικής συμφωνίας

ΑΒΑΝΑ.-

Η πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου για μερική χαλάρωση του εμπάργκο μέσα στο κλίμα απειλών και επίθεσης εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ξένισε αρχικά. Ομως, αποκτά «νόημα» με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών στο Νησί της Επανάστασης.

Αντιπροσωπεία Αμερικανών πολιτικών και αξιωματούχων από την πολιτεία της Μοντάνα αφίχθη στην Κούβα και σ' αυτήν συμμετέχουν ο Ρόμπερτ Ουάιτλι, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων των ΗΠΑ και αντιπρόσωπος του Γεωργικού Τομέα της Μοντάνα. Η αντιπροσωπεία υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση της Κούβας, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, βάσει της οποίας ο κύριος εισαγωγέας τροφίμων της χώρας, «Αλιμπόρτ», θα αγοράσει τρόφιμα της προαναφερθείσας αξίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Ομως, την Κυριακή, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μαξ Μπόκους - ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κούβα από τον Απρίλη, από τη στιγμή δηλαδή που εκδηλώθηκε η προσπάθεια ανατροπής εκ των έσω με μέτωπο τους «αντιφρονούντες» - συναντήθηκε κατ' αρχάς την Κυριακή με τον Οσβάλντο Παγιά, ηγέτη της ομάδας που επιδιώκει τη διενέργεια δημοψηφίσματος διά μέσου του σχεδίου Βαρέλα, πριν υπογράψει μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Αβάνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κούβα αγοράζει τρόφιμα από τις ΗΠΑ από το 2001, μετά την άμβλυνση του εμπάργκο από το αμερικανικό Κογκρέσο, που επέτρεψε την πώληση γεωργικών προϊόντων στην Κούβα. Η «Αλιμπόρτ» υποστηρίζει ότι, από τα τέλη του 2001, συνήψε συμφωνίες ύψους 500 εκατ. δολαρίων, αγοράζοντας αλεύρι, καλαμπόκι και σόγια από τις ΗΠΑ, και πλήρωσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ