Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
ΟΧΙ στο ευρώ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Μετά από εβδομάδες κινδυνολογίας, ψυχολογικών εκβιασμών, αλλά και συναισθηματικής φόρτισης από την πρόσφατη δολοφονία της Ανα Λιντ, τελικά ο σουηδικός λαός έδωσε μια ηχηρή απάντηση στην κυρίαρχη τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους στη χώρα. Με τη συμμετοχή να φτάνει το 81% στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το 56% των ψηφοφόρων καταψήφισε την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ υπέρ του ευρώ τάχθηκε μόλις το 42%. Οπως έγραψε και η μεγάλη σουηδική εφημερίδα «Ντάαγκενς Νίχετερ» «το ΟΧΙ είναι μία γροθιά κατευθείαν στο πρόσωπο του συνόλου της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».

Ο πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον, απογοητευμένος, πρόλαβε να δηλώσει ότι μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα αυτό θα πλήξει τις «δυνατότητες της Σουηδίας», ενώ ανάλογες δηλώσεις ήρθαν από όλη την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι εξαιτίας του αποτελέσματος, η Σουηδία θα χάσει σε ισχύ στην ΕΕ, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ericsson» Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ είπε ότι «στο μέλλον η ανάπτυξη στη Σουηδία θα επηρεαστεί αρνητικά».

Από την άλλη πλευρά η Ούλα Χόφμαν, αρχηγός του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε πως «ο λαός κατέστησε σαφές ότι η δημοκρατία απορρέει από τη βάση, όχι από την κορυφή», ενώ την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα που τάχθηκαν κατά του ευρώ (οι Πράσινοι και κόμμα του Κέντρου). Το σίγουρο είναι ότι παρά τις πιέσεις, οι Σουηδοί εν μέσω και της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη αποφάσισαν να πουν ΟΧΙ στο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που χαρακτηρίζει την ΟΝΕ. Καινούριο δημοψήφισμα δεν αναμένεται πριν από το 2013.

Τέλος όσον αφορά στη δολοφονία της Ανα Λιντ, η αστυνομία χτες ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ίχνη DNA στο καπέλο που πιστεύεται ότι άφησε πίσω του ο δολοφόνος, αλλά δεν ταιριάζουν με κάποιο από τα δείγματα που βρίσκονται στην εθνική βάση δεδομένων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σουηδικές αρχές απέστειλαν το μαχαίρι του φόνου σε εργαστήρια του εξωτερικού για τον εντοπισμό ιχνών DNA, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ανθρώπου που θεωρείται βασικός μάρτυρας ή ύποπτος.

Μαθήματα... ευρωπαϊκής προοπτικής έδωσε προς τους Σουηδούς ψηφοφόρους ο υπουργός Οικονομίας, με αφορμή την άρνηση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος να αποδεχτούν το ευρώ. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, «αδίκησαν την υπόθεση του ευρώ τα αποτελέσματα της Σουηδίας». Οπως είπε «η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι υπόθεση μερικών, αλλά είναι διαδικασία που απαιτεί θεσμικές συγκλίσεις, ομογενοποίηση και καθολική συστράτευση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ