ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διογκώνονται οι αντιδράσεις, επιμένει το Ισραήλ

Φοιτητική διαδήλωση στη Γάζα

Associated Press

Φοιτητική διαδήλωση στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ο Γιάσερ Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης του παλαιστινιακού λαού. Είναι η προσωποποίηση της εθνικής ταυτότητάς του και των εθνικών του οραμάτων και κάθε άλλο παρά άσχετος με τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως διατείνεται η ισραηλινή ηγεσία», δήλωνε ξεκάθαρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, αν και δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά για τη μη πάταξη των ενόπλων οργανώσεων, υπογράμμισε ότι «η διαρκής επέκταση των εποικισμών, η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους και η, ουσιαστικά, ελλιπής αποδοχή του οδικού χάρτη από το Ισραήλ, οδηγούν, όπως είναι αναμενόμενο, τον παλαιστινιακό λαό στο συμπέρασμα ότι αντί να πλησιάζει η μέρα επίλυσης, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει μετά από επείγον αίτημα που κατέθεσαν οι αραβικές χώρες, ζητώντας την υιοθέτηση απόφασης που θα εγγυάται την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα του Γιάσερ Αραφάτ, ενώ ταυτόχρονα θα ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει όχι μόνο στην «απομάκρυνσή» του, αλλά ούτε σε καμία άλλη «πρόκληση». Η συζήτηση, παρά τις έντονες αραβικές πιέσεις για τάχιστη λήψη απόφασης, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη.

Μια πρώτη γεύση των σφοδρών διπλωματικών διαξιφισμών δόθηκε από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, από τη Γενεύη, οι ΥΠΕΞ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία καλούνται τα δύο μέρη «να επανέλθουν στην εφαρμογή του οδικού χάρτη», αλλά δε γίνεται σαφής αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις και στην ισραηλινή απειλή. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ, αλλά δε δείχνει, μέχρι στιγμής, πρόθυμη να ασκήσει, και αυτή τη φορά, βέτο. Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση του Οργανισμού «ο οποίος δε δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τα θύματα των παλαιστινιακών επιθέσεων».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις, την Κυριακή, του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η δολοφονία Αραφάτ είναι ανάμεσα στις πιθανές λύσεις». Το βρετανικό ΥΠΕΞ κάλεσε επειγόντως τον Ισραηλινό πρέσβη στο Λονδίνο, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι αυτές οι δηλώσεις είναι «απαράδεκτες». Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, εκτίμησε ότι «αυτά τα λόγια δεν είναι πολιτικών αλλά μαφιόζων» και συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι στόχος του Ισραήλ «είναι να προκαλέσει χάος και αναρχία στα παλαιστινιακά εδάφη, δημιουργώντας προϋποθέσεις εξόντωσης των τελευταίων Παλαιστινίων μετριοπαθών».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

«Εξαιρετικά επικίνδυνη», χαρακτήρισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, την προοπτική «απομάκρυνσης» του Γιάσερ Αραφάτ και τόνισε ότι έχει, ήδη, καλέσει την Ουάσιγκτον να παρέμβει. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον Ιορδανό μονάρχη, ενώ ο Σύρος και ο Ιρανός ΥΠΕΞ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Παλαιστίνιο ηγέτη. Χτες, το βράδυ, το θέμα επρόκειτο να εξετάσει σε έκτακτη σύνοδο και ο Αραβικός Σύνδεσμος, του οποίου ο ΓΓ Αμρ Μούσα υπογράμμιζε ότι «η παραμονή στην εξουσία του εκλεγμένου Προέδρου των Παλαιστινίων αποτελεί εγγύηση ειρήνης».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, από τη Βαγδάτη, επανέλαβε ότι θα είναι «λάθος η εξόντωση ή η εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ. Οι συνέπειες δε θα είναι καθόλου καλές, και ο θυμός του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου αλλά και πολλών άλλων χωρών θα είναι πολύ μεγάλος». «Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος κατέληξε πως «δεν περνά καν από το μυαλό της ΕΕ ότι θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση».

Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, επέμενε στην ορθότητα της απόφασης «απαλλαγής» από τον Αραφάτ, αν και υποστήριζε ότι «δε θα εφαρμοστεί άμεσα». Αρκετοί, πάντως, Ισραηλινοί υπουργοί, όπως ο Σαούλ Μοφάζ, φέρονται να πιέζουν έντονα για δολοφονία του Παλαιστινίου ηγέτη, τονίζοντας ότι «η αρνητική αντίδραση θα διαρκέσει μόλις λίγες μέρες και μακροπρόθεσμα θα υπάρχει όφελος». Ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε με αληθινά πυρά Παλαιστινίους διαδηλωτές σε αρκετά σημεία των παλαιστινιακών εδαφών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, την Κυριακή, ένας 12χρονος Παλαιστίνιος στην Καλάντια, έξω από τη Ραμάλα, και ένας ηλικιωμένος στη Νάμπλους. Προχώρησε, επίσης, σε νέες συλλήψεις σε Ραμάλα, Χεβρώνα και Νάμπλους, ενώ έξω από το αρχηγείο του Αραφάτ παραμένουν χιλιάδες κόσμου, σχηματίζοντας ανθρώπινες ασπίδες, και καθημερινά δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σε όλες τις πόλεις.

ΕΕΔΥΕ
Ολοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Πέμπτη, 25 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του λεκανοπεδίου Αττικής να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση -που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ κατά την κρίση της, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια- θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα και εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.

Σε ανακοίνωση κάλεσμά του, το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Σχεδόν 3 χρόνια από τη Νέα Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζεται. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ισραηλινός στρατός, τονίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, «δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «τηρεί απόλυτη σιγή για τις τραγικές εξελίξεις αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, κάθε συνοικίας, μετά και μπροστά από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις οφείλει μαζικά να συμμετέχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζουν οι διοργανωτές.

  • Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό καλεί όλα τα σωματεία της στην Αθήνα να συμμετάσχουν και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.
Γ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Η πολιτική του Ισραήλ προκαλεί τη βία

Σε δήλωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει την ανάγκη έντασης της διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ, για να αποτραπούν τα σχέδια της βίαιης απέλασης του Παλαιστίνιου ηγέτη, έως και με τη λήψη οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ και την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή. Στη δήλωση σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πριν κατηγορήσουν τον Γιάσερ Αραφάτ για συνενοχή στην τρομοκρατία, πρέπει το Ισραήλ να αναγνωρίσει ότι η απροθυμία του να εκπληρώσει τις νόμιμες απαιτήσεις των Παλαιστινίων, που είχε υποστηρίξει όλη η διεθνής κοινότητα (η αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη, η επιστροφή των προσφύγων και η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ), καθώς επίσης και η βία από τη μεριά του ισραηλινού στρατού, προξενούν τη βία από την αντίθετη πλευρά.

Πριν κατηγορήσουν τον Γιάσερ Αραφάτ, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να θυμηθούν ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαρόν με την επίσκεψή του στο ιερό για τους μουσουλμάνους τζαμί Αλ-Ακσα τον Οκτώβρη 2000, προκάλεσε έκρηξη οργής που εξελίχθηκε σε λαϊκή εξέγερση - στην Ιντιφάντα».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΛΑΣΗΘΙ
Πικετοφορίες συμπαράστασης

- Πικετοφορία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.

- Εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, διοργανώνουν, επίσης, από κοινού, η Επιτροπή Ειρήνης και το ΠΑΜΕ Λασηθίου, την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στις 7 το απόγευμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ