ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ:
«Στρατιωτική πρόκληση» ο «Προστάτης του Ειρηνικού»

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Την - αναμενόμενη... - αντίδραση της ΛΔ Κορέας προκαλούν οι ασκήσεις υποκλοπής τηλεπικοινωνιών στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Αυστραλίας, που έχουν ξεκινήσει απ' το Σαββατοκύριακο και στην οποία συμμετέχουν ναυτικές και άλλες δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη ...Γαλλία.

«Αυτή η κοινή στρατιωτική ναυτική άσκηση είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, που σημειώνεται προτού οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν στρατιωτική επίθεση εναντίον μας. Πρόκειται για ανοιχτή στρατιωτική πρόκληση», σχολίαζε χαρακτηριστικά κεντρικό άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», που επικαλέστηκε χτες σε τηλεγράφημά του το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Γιονχάπ».

Οι ασκήσεις κατασκοπίας των τηλεπικοινωνιών πλοίων, που πλέουν στην περιοχή, φέρουν την ονομασία «Προστάτης του Ειρηνικού» και γίνονται υπό το πρόσχημα του «έγκαιρου» εντοπισμού σκαφών, που μεταφέρουν «παράνομα φορτία ναρκωτικών» και «όπλων μαζικής καταστροφής». Απώτερος στόχος φαίνεται να είναι η «πρακτική» προετοιμασία μιας ενδεχόμενης σκλήρυνσης του άτυπου κλοιού ναυτικού αποκλεισμού που έχουν στήσει (από τις αρχές του καλοκαιριού) πέριξ της ΛΔ Κορέας οι ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με Αυστραλία και Ιαπωνία...

Μάλιστα, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Χιλ, που ήταν παρών στο πρώτο στάδιο διεξαγωγής των ασκήσεων που πραγματοποιούνται απ' το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν έκρυψε, έστω και προσχηματικά, πως απώτερος στόχος είναι η ΛΔ Κορέας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξαιτίας του γεγονότος πως η Βόρειος Κορέα είναι πανέτοιμη στο μάρκετινγκ προώθησης της πυραυλικής της τεχνολογίας και επειδή μιλά ανοιχτά για περαιτέρω κινήσεις στο μονοπάτι των πυρηνικών όπλων, φοβόμαστε πράγματι πως μία μέρα η Πιονγιάνγκ θα εισέλθει στις μπίζνες πώλησης όπλων μαζικής καταστροφής ή άλλων...».

Η άσκηση «Προστάτης του Ειρηνικού» είναι η πρώτη που διεξάγουν οι 11 χώρες - μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία Διασφάλισης Ασφάλειας» (PSI) που συγκρότησε στις αρχές τρέχοντος έτους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους. Η συγκεκριμένη ομάδα συγκροτείται από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία.

Στον «Προστάτη του Ειρηνικού» δε συμμετείχαν οι περισσότερες απ' τις χώρες - μέλη της ομάδας «PSI», καθώς διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για τη νομιμότητα διεξαγωγής των συγκεκριμένων ασκήσεων. Σύμφωνα, πάντως, με τον Αυστραλό υπουργό Αμυνας, οι χώρες - μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία Ασφαλείας» θα πραγματοποιήσουν ...ανάλογα γυμνάσια υποκλοπής τηλεπικοινωνιών έως το τέλος του χρόνου στην Ευρώπη, δίχως, ωστόσο, να έχει οριστεί ο τόπος και χρόνος διεξαγωγής τους...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Κατάρρευση μέσα από τις αντιθέσεις

Από τις εκδηλώσεις των διαδηλωτών μετά την κατάρρευση της Συνόδου

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις των διαδηλωτών μετά την κατάρρευση της Συνόδου
ΚΑΝΚΟΥΝ.--

Οι αναπτυσσόμενες χώρες προσπάθησαν να έχουν μία κοινή φωνή, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών στην 5η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το γεγονός αυτό και η άρνησή τους να πιεστούν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ κυρίως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην κατάρρευση της Συνόδου. Γεγονός που προκάλεσε ζητωκραυγές εκτός της Συνόδου μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών...

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των 146 κρατών - μελών του ΠΟΕ σταματούν, καθώς έφτασαν σε αδιέξοδο και ουδεμία συμφωνία δεν ήταν ορατή ή εφικτή... «Το Κανκούν απέτυχε» θα δηλώσει και ο εμπορικός επίτροπος της ΕΕ Πασκάλ Λαμί και πρόσθεσε «δεν είναι μόνο ένα πλήγμα για τον ΠΟΕ, αλλά αποτυχία όλων μας». Οι διαπραγματεύσεις τώρα θα επιστρέψουν σε επίπεδο διπλωματών και στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη.

Τι προηγήθηκε όμως σε μία Σύνοδο που εξαρχής φαινόταν καταδικασμένη; Κατ' αρχήν, οι αναπτυσσόμενες ή αλλιώς χώρες, που αποτελούν την πλειοψηφία των μελών του ΠΟΕ, σχημάτισαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμμαχία και αποχώρησαν από την 5η Υπουργική Σύνοδο την Κυριακή το απόγευμα. Ο Κενυάτης εκπρόσωπος, Τζορτζ Οντούρ Ονγκουέν, μιλώντας εκ μέρους της συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και ότι η Υπουργική Σύνοδος είχε φτάσει στο τέλος της. Η δήλωση αυτή ακολούθησε τις διαβουλεύσεις, όπου οι «πλούσιες» χώρες προσπάθησαν να διαιρέσουν τη «χωρίς προηγούμενο συμμαχία των αναπτυσσόμενων χωρών», που ενώθηκαν κάτω από το πανό της εμπορικής πολιτικής για τα αγροτικά θέματα.

Τελικά, χτες η ΕΕ προσήλθε στη Σύνοδο, δηλώνοντας ότι δε θα συζητήσει την αγροτική πολιτική, το κύριο θέμα δηλαδή της σύσκεψης, εκτός αν ενοποιηθεί με τα θέματα επενδύσεων, πολιτικής ανταγωνισμού, κυβερνητικής προμήθειας και εμπορικής διευκόλυνσης, σε ό,τι αφορά τη Σιγκαπούρη. Τελικά, η ανακοίνωση της αποχώρησης έγινε τη στιγμή που ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, έδινε συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας την επιθυμία των ΗΠΑ να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Σιγκαπούρη και τελικά απειλώντας - όταν έγινε γνωστή η κατάρρευση - ότι αν οι ΗΠΑ δεν πάρουν αυτό που θέλουν από τον ΠΟΕ, θα δώσουν έμφαση σε αμφίπλευρες και περιφερειακές συμφωνίες όπως η Περιοχή Ελευθέρου Εμπορίου της ηπείρου της Αμερικής (ALCA)..

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές, που από το πρωί είχαν ουσιαστικά κατασκηνώσει κοντά στο Συνεδριακό Κέντρο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, γιορτάζοντας την κατάρρευση της Συνόδου. Πρόκειται για ένα τμήμα των χιλιάδων διαδηλωτών που πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε την Κυριακή, που ξεκίνησε από το κέντρο του Κανκούν προς το «χιλιόμετρο 0», όπως ονόμασαν την κόκκινη ζώνη μπροστά από το συνεδριακό ξενοδοχείο. Επεισόδια δεν έγιναν, παρότι μία ομάδα, αποτελούμενη μόνο από γυναίκες, άρχισε να κόβει το συρματόπλεγμα που κάλυπτε τον τεράστιο φράκτη και προσπάθησαν να τον ρίξουν.

ΡΩΣΙΑ
Φονική έκρηξη

ΜΟΣΧΑ.--

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 25 τραυματίστηκαν ύστερα από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) έξω από το κτίριο της ρωσικής μυστικής αστυνομίας FSB στην πόλη Μαγκάς στην Ιγκουσετία, στο Βόρειο Καύκασο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο οδήγησε πάνω στο κτίριο οδηγός - καμικάζι. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στο κτίριο όταν εξερράγη. Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι οι άνδρες των σωστικών συνεργείων που έχουν σπεύσει στην πόλη Μαγκάς, προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους στο κατεστραμμένο κτίριο, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι όταν έγινε η έκρηξη. Επίσης εκφράστηκαν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Πάντως κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Υπογραφή εμπορικής συμφωνίας

ΑΒΑΝΑ.-

Η πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου για μερική χαλάρωση του εμπάργκο μέσα στο κλίμα απειλών και επίθεσης εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ξένισε αρχικά. Ομως, αποκτά «νόημα» με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών στο Νησί της Επανάστασης.

Αντιπροσωπεία Αμερικανών πολιτικών και αξιωματούχων από την πολιτεία της Μοντάνα αφίχθη στην Κούβα και σ' αυτήν συμμετέχουν ο Ρόμπερτ Ουάιτλι, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων των ΗΠΑ και αντιπρόσωπος του Γεωργικού Τομέα της Μοντάνα. Η αντιπροσωπεία υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση της Κούβας, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, βάσει της οποίας ο κύριος εισαγωγέας τροφίμων της χώρας, «Αλιμπόρτ», θα αγοράσει τρόφιμα της προαναφερθείσας αξίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Ομως, την Κυριακή, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μαξ Μπόκους - ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κούβα από τον Απρίλη, από τη στιγμή δηλαδή που εκδηλώθηκε η προσπάθεια ανατροπής εκ των έσω με μέτωπο τους «αντιφρονούντες» - συναντήθηκε κατ' αρχάς την Κυριακή με τον Οσβάλντο Παγιά, ηγέτη της ομάδας που επιδιώκει τη διενέργεια δημοψηφίσματος διά μέσου του σχεδίου Βαρέλα, πριν υπογράψει μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Αβάνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κούβα αγοράζει τρόφιμα από τις ΗΠΑ από το 2001, μετά την άμβλυνση του εμπάργκο από το αμερικανικό Κογκρέσο, που επέτρεψε την πώληση γεωργικών προϊόντων στην Κούβα. Η «Αλιμπόρτ» υποστηρίζει ότι, από τα τέλη του 2001, συνήψε συμφωνίες ύψους 500 εκατ. δολαρίων, αγοράζοντας αλεύρι, καλαμπόκι και σόγια από τις ΗΠΑ, και πλήρωσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ