Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Αγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον φάλαγγας οχημάτων της Αστυνομίας στις Νότιες Φιλιππίνες το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στην οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ», που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ «συνδεδεμένη» με την «αλ Κάιντα».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν ισχυρίστηκε ότι σε μάχες το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ζαμπούλ σκοτώθηκαν «15 μαχητές Ταλιμπάν», περιλαμβανομένου του ηγετικού στελέχους τους, Αμπντούρ Ραχίμ. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, κάνοντας λόγο για θύματα «και από τις δύο πλευρές», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους, προσθέτοντας ότι ο Ραχίμ «είναι εν ζωή».

ΣΕΟΥΛ.-- Δεκάδες νεκρούς (τουλάχιστον 87!), 28 αγνοούμενους, 5.500 άστεγους και οικονομικές ζημιές ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων προκάλεσε το σαρωτικό πέρασμα του ισχυρότατου τυφώνα «Μαέμι» πάνω από τις νότιες ακτές της Ν. Κορέας. Ο αντίχτυπος των καταστροφών του τυφώνα καταγράφηκε χτες και στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, όπου σημειώθηκε δραματική πτώση στις τιμές μετοχών πολλών νοτιοκορεατικών εταιριών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ινδονήσιοι αστυνομικοί συνέλαβαν χτες περισσότερα από 13 άτομα, ως ύποπτα για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις του Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε εξετάσεις υποβάλλεται μια 30χρονη γυναίκα που εισήχθη χτες σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ με υψηλό πυρετό και συμπτώματα που φωτογραφίζουν πιθανή μόλυνσή της από τους κορονοϊούς που προκαλούν το σύνδρομο SARS.

ΡΙΑΝΤ.-- Βραχυκύκλωμα φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αιτία για την πρόκληση πυρκαγιάς χτες στις φυλακές «Αλ Χαέρ», στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 67 κρατουμένων και την εισαγωγή άλλων 20 σε νοσοκομείο της περιοχής με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Κλειστό επί αρκετές ώρες παρέμεινε την Κυριακή το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, στο Ντίσελντορφ, μετά από σειρά απειλών για τοποθέτηση βομβών. Επειτα από εκτεταμένη έρευνα οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για φάρσα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας έλαβε η σερβική Αστυνομία μετά τη ρίψη πυρών αγνώστου κατά του κτιρίου της σερβικής κυβέρνησης αργά το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι αρχές απέδωσαν το περιστατικό στον «πανικό που καταλαμβάνει ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος» ενόψει δίκης κατηγορουμένων για το φόνο του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ