ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Μέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης είναι η σημερινή για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και έχουν προκηρυχθεί τρίωρες στάσεις εργασίας από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τις ΕΛΜΕ - Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αιχμή των αιτημάτων είναι να γίνουν άμεσα μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και καμία απόλυση συμβασιούχου, άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων και άμεσα μέτρα στήριξης των συμβασιούχων της Εκπαίδευσης, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η οποία χαιρετίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αίτημα τους μαζικούς και μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Η ΑΣΓΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων σε όλη τη χώρα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων προβάλλοντας τα αιτήματα για αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο 12χρονο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, με δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Αύξηση τώρα των κρατικών κονδυλίων για την Παιδεία. Μαζικούς διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία. Σχολικά κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, πλήρως εξοπλισμένα με μέσα και χώρους για εκπαίδευση, άθληση, πολιτισμό, σίτιση, 15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, α' και β' δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις. Σύγχρονα και δωρεάν βιβλία που δεν παραμορφώνουν το μυαλό και την ψυχή των παιδιών.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης με αποφάσεις τους μια σειρά από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, ανάμεσά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ και Γεωγραφίας Χαροκοπείου, που έχουν προχωρήσει με πολλούς άλλους συλλόγους από άλλες πόλεις σε πανελλαδικό συντονισμό και δράσεις για το ζήτημα της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, επίσης, δηλώνει πως «στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών στον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πολιτική απαξίωσης της δημόσιας Παιδείας, των περικοπών, της περιφρόνησης των εκπαιδευτικών, στον αγώνα για ένα 12χρονο σχολείο με ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο σύγχρονο, εξοπλισμένο, που θα παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις, που θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τους εκπαιδευτικούς που και στις πιο αντίξοες συνθήκες παρέχουν δημιουργική γνώση, προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο, διδάσκουν κοινωνικές αξίες».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζει τον αγώνα για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στις Εστίες

Κινητοποίηση για να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά πλυντήρια

Μετά από κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητριών - Φοιτητών των Εστιών ΤΕΙ Θεσσαλίας στη διοίκηση του Ιδρύματος, αυτή δεσμεύτηκε να ενεργήσει για λύση του προβλήματος στις Εστίες, που δημιουργείται εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πλυντήρια, τα οποία λειτουργούσε ιδιώτης, σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να είναι αναγκασμένοι να πλένουν τα ρούχα τους σε εξωτερικά ιδιωτικά πλυντήρια, πληρώνοντας. Η διοίκηση έθεσε το θέμα στη Σύγκλητο και αποφάσισε να κηρυχτεί διαγωνισμός για να βρεθεί νέος εργολάβος που θα διαχειριστεί ξανά τα πλυντήρια, αλλά αυτή η διαδικασία θα κρατήσει άλλες 15 μέρες περίπου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος δηλώνει πως επιμένει στο αίτημά του για άμεσο άνοιγμα των πλυντηρίων της Εστίας, χωρίς καμιά καθυστέρηση, με ευθύνη του Ιδρύματος και χωρίς κόστος για τους εστιακούς, τοποθέτηση πλυντηρίων σε κάθε κτίριο ένα για κάθε όροφο και τονίζει: «Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως η διαχείριση τμημάτων φοιτητικής μέριμνας από εργολάβους είναι μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών. Για μια ακόμα φορά, οι εστιακοί θα χρειάζεται να πληρώνουν για τα αυτονόητα, επιβαρύνοντας κι άλλο την οικονομική τους κατάσταση. Αποδεικνύεται, δηλαδή, πως θέλουν να συνεχίσουν τις μπίζνες βγάζοντας κέρδος από σπουδαστές που για να πάρουν δωμάτιο στις Εστίες, περνάνε από "διαγωνισμό φτώχειας"».

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφήσει κανέναν συνάδελφο στη μοίρα που του προετοιμάζουν, ο Σύλλογος τονίζει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί:

  • Κατάργηση του χαρατσιού των 150 και 400 ευρώ για την παροχή δωματίου στις Εστίες, τα δωμάτια να δίνονται για την τετραετία φοίτησης και όχι μόνο για ένα έτος.
  • Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στέγασή τους.
  • Χτίσιμο νέων δημόσιων δωρεάν Εστιών. Να παρθούν μέτρα στέγασης για όσους έρχονται κατά τις εξεταστικές περιόδους.
  • Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάρτες σίτισης σε όλους τους φοιτητές χωρίς κανένα κριτήριο. Σίτιση για όλους ποσοτικά ικανή και ποιοτικά ελεγμένη, χωρίς να απαιτείται να επανακατατεθούν δικαιολογητικά. Μέριμνα για σίτιση την περίοδο των εορτών και καλοκαιριού για τους συναδέλφους που διαμένουν λόγω πρακτικής ή αδυναμίας να μεταβούν στον τόπο κατοικίας τους. Δημιουργία χώρων εστίασης σε κάθε κτίριο.
  • Να αντιμετωπιστούν οι υγρασίες, οι μυρωδιές των σιφονιών, τα ζωύφια, αλλαγή στρωμάτων, ουσιαστική συντήρηση δωματίων. Θέρμανση - ζεστό νερό 10 ώρες. Συντήρηση και αντικατάσταση όπου απαιτείται του μηχανολογικού - ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Να καθαρίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι των Εστιών.
  • Δωρεάν μεταφορά από και προς το ΤΕΙ, τα αστικά λεωφορεία να περνούν από τις Εστίες μετά τη δύση του ηλίου.
  • Να επισκευαστεί το γηπεδάκι, να τοποθετηθεί στέγαστρο στα κτίρια Α' αρρένων - θηλέων για τα ποδήλατα με ειδικό χώρο όπου θα κλειδώνονται.

Εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση

Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε χτες στοχευμένα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε αίθουσα όπου εκείνη την ώρα έκανε μάθημα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Μαίρη Μπόση και της πέταξαν μπογιές. Η καθηγήτρια διευκρίνισε ότι δεν την χτύπησαν και δεν χτύπησε κανείς άλλος, ωστόσο διακόπηκε το μάθημα, καθώς η αίθουσα γέμισε με μπογιές, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός ήσσονος σημασίας.

Παράλληλα, εμφανίστηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης για την ενέργεια, το οποίο αναφέρεται σε μια σειρά από άτομα που έχουν καταδικαστεί.

Με σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιά Μαίρης Μπόση. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" για όσους επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας στα Πανεπιστήμια και τελικά άλλοθι για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org