ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«Αντιρωσικό μέτωπο» από ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία

Ανεβάζουν τους τόνους και αυξάνουν τις απειλές έναντι της Μόσχας, με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σ. Σκριπάλ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται μέρα με τη μέρα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Χτες, οι ηγέτες Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας προσπάθησαν να δείξουν πως είναι ενωμένοι ενάντια στη Μόσχα, την οποία κατηγόρησαν ανοιχτά ως βασική υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του πράκτορα, δίχως να παρουσιάσουν απτές αποδείξεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση, τονίζοντας ότι «η χρήση στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Υποστηρίζουν επίσης ότι η συγκεκριμένη επίθεση στρέφεται «κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου» και «συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου». «Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, καλώντας τη Μόσχα «να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον διεθνή οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων».

Ακολούθησε δήλωση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η δηλητηρίαση του Σκριπάλ στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπουρι ήταν «σαφής παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών». Είπε πως σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιήθηκε «η πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». «Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της», προειδοποίησε, τονίζοντας ωστόσο στη συνέχεια: «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός».

Ρωσική αντίδραση

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση των τεσσάρων ηγετών έριξε νέο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Ρωσία, η οποία προετοιμάζει ανάλογα διπλωματικά αντίποινα μετά από τις απελάσεις πρεσβευτών της, που δρομολόγησε την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το πρωί, προειδοποίησε για αντίποινα «ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκές» τις αιτιάσεις της Βρετανίας, επισήμανε πως οι βρετανικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν με τις ρωσικές στην εξιχνίαση της δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του εκφράζοντας την ανησυχία για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία. «Πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Οφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο... Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα διπλωμάτης, εκφράζοντας την απορία πώς άλλες χώρες εκφράζουν αλληλεγγύη στο Λονδίνο δίχως να διαθέτουν σχετικές πληροφορίες.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε χτες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκτίμησε ότι η στάση της κυβέρνησης Μέι οφείλεται «εν μέρει στην ανικανότητα» να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις σε σχέση με το Brexit.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, επιβεβαίωσε πως η Βρετανία μελετά την πιθανή μείωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο μέτρων με αφορμή τη δηλητηρίαση του Σ. Σκριπάλ. Επισήμανε πάντως ότι εάν αυτό το μέτρο υλοποιηθεί τότε θα πρόκειται για απόφαση «πολιτικά υποκινούμενη», που «δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».

Βρετανικό νέο κέντρο «άμυνας» χημικών όπλων

Ενδιαφέρον ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στα άλλα η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τ. Μέι αξιοποιεί ποικιλοτρόπως τη δηλητηρίαση Σκριπάλ. Οχι μόνο για να συσπειρώσει συμμάχους της χώρας της στο πλευρό της ούτε για να αποπροσανατολίσει μέρος του βρετανικού λαού από τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκαλεί το σκληρό παζάρεμα του Brexit με την ΕΕ και την παρατεταμένη αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα.

Χτες, το BBC, επικαλούμενο τον Βρετανό υπουργό Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον (που θεωρείται από τους πιθανούς «διαδόχους» της Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας), μετέδωσε πως οι βρετανικές αρχές θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου «κέντρου άμυνας χημικών όπλων» τάχα για να προστατευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο από «εντεινόμενες απειλές από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα». Το κέντρο αυτό, που ουσιαστικά συνιστά «νεκρανάσταση» ή έστω επισημοποίηση του βρετανικού προγράμματος χημικών όπλων, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 48.000.000 στερλίνες και θα δημιουργηθεί στο Πόρτον Ντάουν, στις εγκαταστάσεις του Στρατιωτικού Επιστημονικού και Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, οι ΗΠΑ χτες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά 19 Ρώσων πρώην αξιωματούχων και πέντε ρωσικών οργανισμών που είχαν κατηγορηθεί προ μηνών από τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με (για πρώτη φορά) ενεργοποίηση του νόμου «αντιμετώπισης αντιπάλων των ΗΠΑ» (γνωστός ως νόμος CAATSA). Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν χτες βράδυ ότι θα απαντήσουν αναλόγως...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ
«Διαχειρίσιμες» προς το παρόν οι επιπτώσεις, λέει η Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, αλλά η όποια κλιμάκωση σε έναν κανονικό εμπορικό πόλεμο και η εντεινόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξεκάθαρη ζημιά, ανέφερε χτες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, στη μηνιαία έκθεσή του.

«Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας συνεχίζεται στις αρχές του 2018. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι ευνοϊκό», ανέφερε το υπουργείο, εκτιμώντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα επηρεάσουν μόνο κάποιες περιοχές και ότι οι συνολικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι «διαχειρίσιμες». Πρόσθεσε όμως πως «η πιθανή κλιμάκωση σε έναν εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει απτή ζημιά».

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι ο Τραμπ αμφισβητεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα, όπως αυτό καθορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). «Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι», είπε, προειδοποιώντας πως οι χώρες ενδέχεται να ξεκινήσουν ένα σπιράλ εμπορικών περιορισμών ως αντίμετρα.

Η απειλή του «εμπορικού πολέμου» θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της «G20» στην Αργεντινή (17 - 20 Μάρτη), όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (SPD), Ολαφ Σολτς, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν, καθώς και όλους τους ομολόγους του της «G7».

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Νέα κυβέρνηση μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου

Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Σλοβακία με τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της φίλης του μέσα στο σπίτι τους, στα τέλη Φλεβάρη, οδήγησε την Τετάρτη στην παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από πολυήμερες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις (προηγουμένως είχαν παραιτηθεί οι υπουργοί Πολιτισμού και Εσωτερικών). Ο Κούτσιακ ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής επιχειρηματιών, ειδικά από την Ιταλία, που φέρεται να είχαν άμεσες σχέσεις με συνεργάτες του Φίτσο.

Τελικά, χτες ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Κίσκα έδωσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι τώρα αντιπρόεδρο Πέτερ Πελεγκρίνι, και η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να είναι κυβέρνηση συνασπισμού, όπως η προηγούμενη που είχε σχηματιστεί το 2016 από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Smer» (από όπου προέρχονται οι Φίτσο και Πελεγκρίνι), το εθνικιστικό Εθνικό Κόμμα Σλοβανίας και το συντηρητικό κόμμα της ουγγρικής μειονότητας «Most - Hid» («Γέφυρα»).

Μετά την παραίτησή του, ο Φίτσο τόνισε ότι θα παραμείνει στην πολιτική, λέγοντας: «Ο ρόλος μου θα έγκειται στο να στηρίζω τον νέο πρωθυπουργό και να προωθώ τις προτεραιότητες που είναι σημαντικές για το Smer: Τον σαφή προσανατολισμό του υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ΝΑΤΟ».

Οπως ανακοινώθηκε, η νέα κυβέρνηση διαθέτει 79 ψήφους στην 150μελή Βουλή της Σλοβακίας και τις επόμενες μέρες θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο του Κόζιτσε αποφάσισε να προχωρήσει στην κράτηση του Ιταλού επιχειρηματία Αντόνιο Βαντάλα και έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία του Κούτσιακ.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις σταμάτησαν τις προκλήσεις τους σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε χτες από αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της πολιτείας της Ν. Υόρκης διαπίστωσαν ότι 9 στα 10 εμφιαλωμένα νερά μεγάλων πολυεθνικών περιέχουν μικροπλαστικά και διπλάσια μικροσωματίδια από το νερό της βρύσης. Αυτό αναφέρει έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Orb Media» με βάση πάνω από 240 δείγματα εμφιαλωμένου νερού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο δρόμο μένουν τελικά οι περισσότεροι από τους 30.000 υπαλλήλους της αμερικανικής αλυσίδας πώλησης παιχνιδιών λιανικής «Toys R Us», που στο τέλος του 2017 υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας. Χτες εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο των 740 καταστημάτων που είχε δημιουργήσει στις ΗΠΑ κατά τα 70 χρόνια παρουσίας στις αγορές της χώρας. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του FBI πρότειναν χτες την απόλυση του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Αντριου Μακέιμπ, μετά από αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που τον κατηγορεί ότι παραπλάνησε τα στελέχη της υπηρεσίας που διερευνούσαν σειρά ζητημάτων σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

ΜΟΣΧΑ.-- Νέες ρωσικές διαστημικές μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον πλανήτη Αρη από το 2019 και την πειραματική δοκιμή νέων τεχνολογιών το 2023, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού το 2040 ή το 2050 ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ