ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ζητά από τους αγρότες να πουν κι ευχαριστώ για συντάξεις... 23 ευρώ!

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις συντάξεις που λαμβάνουν οι αγρότες με το νόμο - λαιμητόμο

Την οργή και αγανάκτηση των αγροτών για τα όσα είδαν μετά το νέο υπολογισμό των συντάξεων που επήλθε με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και συζητήθηκε χτες.

Αντί να είναι «οι μεγάλοι κερδισμένοι», όπως διατεινόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι αγρότες είδαν τελικά μετά από 30 χρόνια εισφορών τις συντάξεις τους να φτάνουν έως τα 360 ευρώ μεικτά το πολύ, ενώ όσοι έχουν 20 χρόνια ασφάλισης πήραν σύνταξη... 23 ευρώ! Δηλαδή, μόλις το 6% της «εθνικής σύνταξης» των 384 ευρώ! Για να φτάσουν μάλιστα να παίρνουν το σύνολο της «εθνικής σύνταξης», οι αγρότες πρέπει, με βάση τον ν. 4387, να περιμένουν 15 χρόνια!

Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί την προκλητική διάταξη των προηγούμενων κυβερνήσεων που καταργεί τις άδειες τοκετού και λοχείας για τις αγρότισσες, όπως και το γεγονός ότι οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ούτε αναγνωρίζεται ατύχημα την ώρα της δουλειάς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε ακόμα το αίτημα των αγροτών, «λόγω της φύσης της δουλειάς, οι συνταξιοδοτήσεις τους να γίνονται στα 60 χρόνια και των αγροτισσών στα 55 χρόνια», αντί να πεθαίνουν στα χωράφια, αφού είναι πολλοί οι αγρότες που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή αδυνατούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής (απανωτά χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, φόροι κ.ο.κ.) και της επίθεσης από τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες, τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα κ.τ.λ.

Δικαιολογεί τις συντάξεις - φιλοδώρημα για το μόχθο μιας ζωής...

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, στην απάντησή του παραλίγο να ζητήσει από τους αγρότες να πουν και ευχαριστώ για το φιλοδώρημα που παίρνουν ως σύνταξη!

Είπε συγκεκριμένα: «Σας διαβεβαιώνω ότι με βάση τα ανύπαρκτα αποθεματικά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη λύση από το να αφεθεί η πορεία της ελάττωσης μέχρι εξαφάνισης των συντάξεων των αγροτών, μια πορεία που εμείς ανακόψαμε με το νόμο 4387, καθώς προβλέψαμε τη βαθμιαία, είναι γεγονός, χορήγηση των εθνικών συντάξεων». Είπε ακόμα ότι «σας υπενθυμίζω ότι η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ και ο αγρότης σήμερα πληρώνει 87 ευρώ τον μήνα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι χωρίς ασφαλιστικό κεφάλαιο και εισφορές του παρελθόντος, δεν είναι δυνατόν να μου λέτε να δίνουμε εθνική σύνταξη 384 ευρώ», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος και των συνταξιούχων αγροτών, αλλά και την κυβερνητική κοροϊδία κατά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου και στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων...

Επιπλέον, ο υφυπουργός έκανε «γαργάρα» όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών, όπως την άδεια λοχείας, τοκετού και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Η κυβέρνησή σας υπηρετεί, όπως και οι προηγούμενες, πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Υλοποιεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που επιδεινώνουν τις ανάγκες στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων» για τα κέρδη του κεφαλαίου, σχολίασε ο Ν. Μωραΐτης.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας

Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο οι πολύμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιούν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Αύριο Σάββατο:

-- Η Ομάδα Γυναικών Παλλήνης, Ανθούσας, Γέρακα καλεί σε θεατρική παράσταση στις 7.30 μ.μ. στο «Οινοποιείο Πέτρου» (Λ. Μαραθώνος 170, Παλλήνη). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-- Η Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

Την Κυριακή 18/3:

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς καλεί σε εκδήλωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρ. ΔΕΚΟ - Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας θα παρουσιάσουν τη μουσικοθεατρική παράσταση του ΠΑΜΕ «Θεσσαλικός Κύκλος», στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Καλυψώ» στην Καλλιθέα.

Κινητοποιήσεις για την Υγεία στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο των δράσεών του για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε στις 9/3 παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Στο υπόμνημα που κατέθεσε, μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα εξής αιτήματα: Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και σε εξοπλισμό. Να εξοπλιστούν τα ιατρεία με αξονικό και μαγνητικό τομογράφο. Να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό - αιματολογικό και στα οφθαλμολογικά ιατρεία. Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, εμβόλια, φυσικοθεραπείες, ιατρικές επισκέψεις - να παρέχονται σε όλους δωρεάν. Υποχρεωτικός και δωρεάν εμβολιασμός όλων των παιδιών, δωρεάν εξετάσεις για τις γυναίκες (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης), λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο πρώην ΙΚΑ Βόλου οργάνωσε στις 8/3 ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας. Τα μέλη του Συλλόγου μοίραζαν ανακοινώσεις, ενώ αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του στον διευθυντή του τοπικού καταστήματος.

Σειρά πρωτοβουλιών πήραν και οι Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας, Σέκλιζας και Ταμασίου: Πραγματοποίησαν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, πανεπιστημιακές σχολές και σχολεία και οργάνωσαν κινητοποίηση στο Νοσοκομείο, με αιχμή την έλλειψη μαιευτικής κλινικής. Στην κεντρική εκδήλωση, στις 8/3 στο «Παυσίλυπο», μετά την ομιλία παρουσιάστηκε μουσικό αφιέρωμα από τη χορωδία του Κέντρου Ιστορικής Λαογραφικής Ερευνας «Απόλλων», που απέδωσε τραγούδια με αναφορά στη γυναίκα και την παράδοση.

Σε Ρόδο και Ικαρία

Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Ξενοδόχων του νησιού, καταγγέλλοντας τις απολύσεις που συνεχίζει ο όμιλος «Aldemar». «Τολμούν να απολύουν έγκυο γυναίκα, τη στιγμή που οι έγκυες καμαριέρες στα ξενοδοχεία του ομίλου δουλεύουν κυριολεκτικά μέχρι να γεννήσουν μέσα στα χημικά και καθαρίζοντας τον ίδιο αριθμό δωματίων μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης τους», αναφέρει η Ομάδα στο ψήφισμά της. Στην παρέμβαση συμμετείχαν επίσης μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων καθώς και του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Paradise Village».

Με δύο εκδηλώσεις τίμησαν την 8η Μάρτη η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και η Ομάδα Γυναικών Αγίου Κηρύκου.

Η εκδήλωση στον Χριστό Ραχών περιλάμβανε θεατρικό που παρουσίασαν γυναίκες μαζί με μικρά παιδιά. Στην ομιλία που ακολούθησε, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της Υγείας στο νησί, με αφορμή τα κενά σε παιδιάτρους στις δημόσιες δομές Υγείας. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, ο αντιδήμαρχος Ραχών, Σωτήρης Κόχυλας, καθώς και αντιπροσωπίες ταξικών σωματείων.

Αντίστοιχη εκδήλωση με προβολή ταινίας, πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στον Αγιο Κήρυκο από την Ομάδα Γυναικών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Ενίσχυση και απόλυτη πλειοψηφία για την ΔΑΣ

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταλαμβάνοντας μάλιστα για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία, το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η αύξηση των ψηφισάντων και η σημαντική αύξηση της ΔΑΣ σε ψήφους και ποσοστά έδωσαν απάντηση και στην επίθεση που ξεδιπλώθηκε, με υποσχέσεις και εκβιασμούς, από υποψηφίους της παράταξης «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και στελέχη της διοίκησης του δήμου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 318, με 300 έγκυρα (από 275 ψηφίσαντες και 258 έγκυρα το 2015). Η ΔΑΣ πήρε 166 ψήφους, 55,33% και κατέλαβε πέντε έδρες (από 102 ψήφους, 39,53% και 4 έδρες). Το ψηφοδέλτιο «Ενιαίο» (στηρίχθηκε από τη δημοτική αρχή) πήρε 134 ψήφους, 44,6% και 4 έδρες (από 97 ψήφους, 37,59% και 3 έδρες το 2015). Την προηγούμενη φορά είχε κατέβει το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» που τώρα δεν κατέβηκε.

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο ψήφισαν 256, με 233 έγκυρα (από 237 ψηφίσαντες και 222 έγκυρα το 2015). Η ΔΑΣ πήρε 154 ψήφους και ανέδειξε 3 αντιπροσώπους (από 115 ψήφους και 2 αντιπροσώπους). Το «Ενιαίο» πήρε 79 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (από 35 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο).

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που πήραν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες και ιδιαίτερα «όλους εκείνους που πίστεψαν στην ανάγκη ύπαρξης ισχυρού, μαχητικού σωματείου, που για ακόμα μια φορά έδωσαν δύναμη στη δύναμή τους και εμπιστεύθηκαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ. Η τρομοκρατία και οι μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής δεν πέρασαν. (...) Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. (...) Θα συμβάλουμε πιο ουσιαστικά ώστε να σταματήσει η "ντροπή" του δήμου μας, η διάσπαση των εργαζομένων ανάμεσα σε δύο σωματεία. Ενα σωματείο στο δήμο για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν στις εκλογές να στηρίξουν αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα το σωματείο μας».

Ενίσχυση της ΔΑΣ και στο δήμο Αγίων Αναργύρων

Στις εκλογές των εργαζομένων στο δήμο Αγίων Αναργύρων για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, η ΔΑΣ πήρε 189 ψήφους, αναδεικνύοντας 3 αντιπροσώπους (από 2 το 2015). Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» πήρε 35 ψήφους και δεν εξέλεξε κανέναν αντιπρόσωπο (από 1 που είχε).

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει πως παρότι επιχειρήθηκε η ωμή παρέμβαση εκπροσώπων της διοίκησης του δήμου, σε άμεση συνεργασία με εκπροσώπους της "Συνδικαλιστικής Ανατροπής" από την ΠΟΕ ΟΤΑ, στις εκλογές, αρκετοί συνάδελφοι δεν λύγισαν και γύρισαν την πλάτη σε αυτούς τους μηχανισμούς».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Σύσκεψη οργάνωσης του αγώνα

Κάλεσμα προς όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει το Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης. Σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς το επόμενο διάστημα «ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν», όπως επισημαίνει το Συντονιστικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ