Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013 - αριθ. φύλλου: 11505

Διακήρυξη του ΠΑΜΕ μπροστά στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

ΣΕΛ.  6   -   7

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η αστική τάξη της Ελλάδας οικειοθελώς παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν και το χρέος και τη δύναμη να αντιταχθούν στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η διασφάλιση του εγχώριου ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το λαό

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, στην Τουρκία και η κατεύθυνση της «συνεκμετάλλευσης», «συνδιαχείρισης» του Αιγαίου, σε συνδυασμό με την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει την Ελλάδα «ενεργειακό δίαυλο» των μονοπωλίων για την τροφοδοσία της ΕΕ με πηγές ενέργειας και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο στη γραμμή του «αμοιβαίου οφέλους», οδηγούν σε υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα. Εκεί είναι ενταγμένος και ο πρόσφατος χαρακτηρισμός αυτών των ενεργειακών αποθεμάτων ως «ευρωπαϊκών», προβάλλοντας την ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Τα συμφέροντα των εργαζομένων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, δεν μπορούν να τα εγγυηθούν οι αστικές κυβερνήσεις. Το ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών και προειδοποιεί πως η ειρήνη κινδυνεύει από τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται με επίκεντρο το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον πλούτο τους, όπου υπάρχουν μεγάλα και αντικρουόμενα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που συγκρούονται με σφοδρότητα.


ΣΕΛ.  3


ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Επιχειρηματικά παιχνίδια με την υγεία του λαού

Η έλλειψη φαρμάκων εκδηλώνεται είτε γιατί οι φαρμακοβιομήχανοι προτιμούν τη διακίνησή τους σε χώρες όπου πετυχαίνουν μεγαλύτερα κέρδη, είτε γιατί με αυτόν τον τρόπο πιέζουν για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι εταιρείες φαρμάκου, οι οποίες επιλέγουν την κυκλοφορία των φαρμάκων με βάση τα κέρδη που αυτή θα τους επιφέρει.


ΣΕΛ.  12

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει ξανά την Τετάρτη 20 Μάρτη.ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ανοιχτή επιστολή στους μαθητές για την 25η Μάρτη

ΣΕΛ.  15
Καραμανλής και ΣΥΡΙΖΑ

ΣΕΛ.  13
ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Παραπλανούν με την «αυτονομία»

ΣΕΛ.  8
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Φτώχεια και παιδική εργασία

ΣΕΛ.  32
Για την επίσκεψη Ομπάμα σε Ισραήλ - Παλαιστίνη

ΣΕΛ.  27
Η μαζική συλλογική δράση απάντηση στον εργοδοτικό πόλεμο

Η αναμέτρηση με τα σχέδια και τους μηχανισμούς της μεγαλοεργοδοσίας αναδεικνύει καθημερινά την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει γοργά τόσο η μαζικοποίηση των κλαδικών συνδικάτων όσο και η ολόπλευρη αναζωογόνηση της λειτουργίας τους.


ΣΕΛ.  16  -  17


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org