ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Φτώχεια και μετανάστευση οδηγούν στη ραγδαία εξάπλωση της παιδικής εργασίας

Παιδάκι που αναγκάζεται να δουλέψει για να επιβιώσει
Παιδάκι που αναγκάζεται να δουλέψει για να επιβιώσει
Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της παιδικής εργασίας σε μια από τις πιο φτωχές χώρες της Κεντρικής Ασίας, στο Τατζικιστάν. Σύμφωνα με έκθεση της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στη χώρα αυτή αναγκάζεται να εργάζεται τουλάχιστον ένα στα δέκα παιδιά (10-12% από τα περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά). Με βάση τα επίσημα στοιχεία το 40% των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Τατζικιστάν ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, και γι' αυτό το λόγο τα παιδιά αναγκάζονται να αναζητούν δουλειά, προσπαθώντας να ενισχύσουν τα πενιχρά οικονομικά μέσα των οικογενειών τους. Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση είναι η μετανάστευση εργατικού δυναμικού και καθώς φεύγουν οι ενήλικες, τα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται για να επιβιώσουν.

Στη χώρα αυξάνεται παράλληλα η εσωτερική μετανάστευση των παιδιών. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 9 χιλιάδες παιδιά του Τατζικιστάν στην ηλικία των 14-15 ετών είναι εσωτερικοί μετανάστες που συνέχεια μετακινούνται, σε αναζήτηση εργασίας, αντιμετωπίζοντας διάφορους κινδύνους. Τα περισσότερα παιδιά που εργάζονται απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, στις λαϊκές αγορές, στους δρόμους. Το 70% των παιδιών που εργάζονται είναι αγόρια. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το 50% των παιδιών που εργάζεται σε διάφορες δουλειές του δρόμου προέρχεται από γονείς που ήδη έχουν φύγει μετανάστες.

Οι αρχές του Τατζικιστάν φέτος εκπόνησαν ένα «Εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας» που θα διαρκέσει επτά χρόνια, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κοινωνιολόγος Φιρούζ Σαϊντόφ, παρ' όλες τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της χώρας για την πάταξη της παιδικής εργασίας, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, ενώ η νόμιμη και παράνομη εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας παίρνει ολοένα πιο μεγάλες διαστάσεις.

Το Τατζικιστάν, στα σχεδόν 70 χρόνια της σοσιαλιστικής ιστορίας του, χάρη στα μεγάλα πλεονεκτήματα της σοσιαλιστικής οργάνωσης της οικονομίας του, είχε κάνει τεράστια βήματα, όχι μόνον στην ανάπτυξη των οικονομικών υποδομών του (υδροηλεκτρικά φράγματα, εξορυκτική βιομηχανία, μηχανοκατασκευές, κλωστοϋφαντουργία κ.ά.), εργασία και σιγουριά για το μέλλον, αλλά και στον τομέα της μόρφωσης και του πολιτισμού, ξεπερνώντας καθυστέρηση αιώνων, εξαλείφοντας τον αναλφαβητισμό, παρέχοντας πλήρη και δωρεάν μόρφωση στα παιδιά.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, κι αφού η χώρα πέρασε κι από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, ο καπιταλισμός ρίχνει τα παιδιά των φτωχότερων εργατικών λαϊκών στρωμάτων στη σκληρή εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, στην αμορφωσιά. Το μέλλον τέτοιων παιδιών δεν είναι άλλο παρά η μετανάστευση (νόμιμη ή παράνομη) στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, όπου ήδη βρίσκονται - σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις - από 1 έως 2 εκατομμύρια Τατζίκοι, που ρίχνονται στις βαρύτερες, πιο ανθυγιεινές και κακοπληρωμένες εργασίες.


Ι. Π.


ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Μεγάλη ένταση από τα γυμνάσια των ιμπεριαλιστών

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ανακοίνωση της βορειοκορεατικής Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης Κορέας επέκρινε τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ για την πραγματοποίηση «επικίνδυνων στρατιωτικών γυμνασίων για έναν πυρηνικό πόλεμο» ενώ οι 11ήμερες ασκήσεις «Key Resolve» που άρχισαν τη Δευτέρα με τη συμμετοχή χιλιάδων Νοτιοκορεατών και Αμερικανών στρατιωτικών χαρακτηρίζονται σαν «σαφής κήρυξη πολέμου» σε βάρος της ΛΔ Κορέας.

Μέσα στη βδομάδα η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα σύμφωνα μη επίθεσης με τη γειτονική Ν. Κορέα, πως προχωρά στη διάλυση του συνδέσμου επαφών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουτζόμ και αναστέλλει τη λειτουργία της λεγόμενης «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής απευθείας επικοινωνίας των ηγεσιών αμφοτέρων χωρών.

Η εξέλιξη κρίνεται πολύ σοβαρή σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη του εκπροσώπου του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών πως είναι πλέον «αναπόφευκτος ένας δεύτερος κορεατικός πόλεμος», 60 χρόνια μετά την εκεχειρία για τον τερματισμό του πρώτου (1950-53).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ