ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το «Ριτς-γκέιτ» απειλή για τον Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ερευνα σε βάρος του τέως Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την απόφασή του να δώσει χάρη στον «διαβόητο» επιχειρηματία Μαρκ Ριτς, ανακοίνωσαν εισαγγελείς της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Κλίντον αμνήστευσε τον επιχειρηματία, απαλλάσσοντάς τον από ποινή κάθειρξης για φοροδιαφυγή 48 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ριτς έχει κατηγορηθεί - μεταξύ πολλών άλλων - για απάτες και παράνομες συναλλαγές, που αφορούσαν το πετρέλαιο, με το Ιράν, μαζί με τον συνέταιρό του Πίνκους Γκριν, επίσης αμνηστευθέντα.

Ο Κλίντον υπεραμύνθηκε της επιλογής του: «Οπως έχω πει επανειλημμένως, (έκανα) αυτό που θεωρούσα σωστό», δήλωσε χτες. «Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ανάρμοστοι παράγοντες, περιλαμβανομένης της άντλησης κεφαλαίων για τη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή ή τη βιβλιοθήκη μου, έπαιξαν κάποιο ρόλο είναι απολύτως ψευδείς», πρόσθεσε.

Η Μαίρη Τζο Ουάιτ διαφωνεί. Η εισαγγελέας διερευνά ήδη κατά πόσον υπήρξε δωροδοκία - εμμέσως ή αμέσως - προς τον Κλίντον για να δοθεί χάρη, κατά το «ΒBC News Online». Ενώ δύο επιτροπές του Κογκρέσου διερευνούν το θέμα. Η πρώην σύζυγος του Ριτς, Ντενίζ, ήταν χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, ειδικά της καμπάνιας της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον (70.000 δολάρια). Η πρώην κα Ριτς δώρισε ακόμη 450.000 δολάρια στο Ταμείο της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Κλίντον.

Η τράπεζα USB Warburg, που ήθελε να «νοικιάσει» τις ρητορικές ικανότητες του κου Ριτς (ο οποίος ζει πλέον στην Ελβετία) έναντι αμοιβής, ακύρωσε τη σχετική διαπραγμάτευση και απέσυρε την πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερικ Χόλντερ, τέως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, είπε στην «Washington Post» ότι «εξωθήθηκε» να εγκρίνει τις χάρες για λόγους «εθνικής ασφαλείας»...

ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Επανάσταση στην τέχνη του πολέμου»!

Νέες στρατηγικές επιλογές, βασιζόμενες σε τρεις άξονες, στην τεχνολογία, στην «αντιπυραυλική άμυνα» - NMD και σ' ένα μικρό ευέλικτο αλλά αποτελεσματικό στρατό, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κύριος εχθρός: η Κίνα

Ο Τζ. Μπους την ώρα που αναγγέλλει το «νέο αμυντικό του δόγμα»

Associated Press

Ο Τζ. Μπους την ώρα που αναγγέλλει το «νέο αμυντικό του δόγμα»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μάλλον «τσιγκούνης», αλλά εξαιρετικά αιμοδιψής, εμφανίστηκε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά την πρώτη παρουσίαση της «νέας αρχιτεκτονικής της άμυνας», που σύμφωνα με τον ίδιο θα ανατρέπει, το κατεστημένο του Πενταγώνου!

Βέβαια, πρόκειται απλώς για την οριοθέτηση της πολιτικής και στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αφού τα σχέδια αυτά ακόμη τυγχάνουν όχι μόνο επεξεργασίας, αλλά και εσωτερικών διαβουλεύσεων ή ακόμη και αντινομιών μεταξύ των δύο δυνάμεων, που μάχονται εσωτερικώς. Του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία όσο και της ίδιας της κυβέρνησης. Οι δύο κύριοι εκπρόσωποι αυτών των αντίρροπων τάσεων, σύμφωνα με τους Τάιμς, εμφανίζονται να είναι από τη μία πλευρά ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και ο υπουργός και υφυπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ και Πολ Ουόλφοβιτς και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

Αναλυτές στοιχηματίζουν υπέρ της ομάδας του αντιπροέδρου και μάλλον η προχτεσινή ομιλία του Μπους στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, φαίνεται ότι τους δικαιώνει, αφού κατά την πρώτη παρουσίαση του νέου αμυντικού δόγματος διαφαίνεται εν πολλοίς ότι οι «εμπνεύσεις» του Ράμσφελντ θα τεθούν επί το έργον που δεν είναι άλλο από την αμφισβήτηση του υφιστάμενου καθεστώτος, τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς.

Κύρια αιχμή είναι η ριζική αναδιάρθρωση του αμερικανικού στρατεύματος που προσβλέπει στην ανατροπή του στάτους κβο και τον προσανατολισμό στις νέες τεχνολογίες και στα καινούρια οπλικά συστήματα από τις οριακές βελτιώσεις «υφιστάμενων συστημάτων, στα οποία η αμερικανική βιομηχανία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια. Ετσι, η υλοποίηση του εν λόγω οράματος περιλαμβάνει την κατάργηση των φιλόδοξων και δαπανηρών αποστολών που αποτελούν κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και τη στροφή των ενόπλων δυνάμεων σε μονάδες μικρότερες, πιο ευέλικτες και καλύτερα εξοπλισμένες, αφού κατά τον Μπους βρισκόμαστε μπροστά την «επανάσταση της τέχνης του πολέμου», όπου «η στρατιωτική δύναμη δεν αποτελεί πλέον θέμα μεγέθους, αλλά ταχύτητας και κινητικότητας».

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ασία

Με άλλα λόγια, το νέο δόγμα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιπυραυλική «άμυνα», και εμμένει σε αυτή παρά τις αντιδράσεις τόσο από τους Ευρωπαίους «συμμάχους», όσο και από τους Ρώσους και τους Κινέζους αναλυτές. Εκτιμούν ότι όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου δόγματος και κατατεθεί, περίπου την άνοιξη», πολλοί θα τρομάξουν συμπεριλαμβανομένων και των ΝΑΤΟικών συμμάχων παρά τις καθησυχαστικές προτάσεις του Μπους όπως «θα συνεργαστούμε για την εδραίωση της ειρήνης και θα συζητούμε έγκαιρα και ειλικρινά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αναμένοντας ότι θα τηρήσουν κι αυτοί την ίδια τακτική. Στη διπλωματία, στην τεχνολογία, την αντιπυραυλική άμυνα, τη διεξαγωγή πολέμων και πάνω απ' όλα την πρόληψη των πολέμων, πρέπει να εργαζόμαστε μαζί ως ένας», δε θα είναι αρκετές μπροστά τη νέα πραγματικότητα που θα τείνει να διαμορφωθεί στη διεθνή σκακιέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» αλλά και του βρετανικού «Economist», στο στόχαστρο της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δε βρίσκεται όμως μόνο ο εντυπωσιακός κατάλογος των αμερικανικών εξοπλισμών, αλλά και η αλλαγή πλεύσης... Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, η αμερικανική παρουσία στη Γηραιά Ηπειρο αποτελούσε ταμπού. Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τζορτζ Μπους είχε ήδη μιλήσει για το ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βοσνία και το Κόσσοβο και την ανάθεση στους Ευρωπαίους του ειρηνευτικού έργου στην περιοχή. Τώρα, ο Αντριου Μάρσαλ -διευθυντής από την εποχή του Νίξον της Υπηρεσίας Βασικών Εκτιμήσεων (Office of Net Assessment)- προχωρεί σε διάφορα άρθρα του ακόμη περισσότερο: ο βασικός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι σήμερα η Ρωσία, αλλά η Κίνα. Τα σχέδια του Πενταγώνου δε θα πρέπει έτσι να επικεντρωθούν στην Ευρώπη, όπου δε διαφαίνονται σοβαρές απειλές, αλλά στην Ασία.

Το δόγμα αυτό μπορεί να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την παρουσία τους στη Γερμανία, τη Βρετανία ή την Ιταλία, και να δώσουν προτεραιότητα στην Απω Ανατολή. Στη συζήτηση περί στρατηγικών επιλογών που έχει ήδη αρχίσει, πολλοί ειδικοί δε διστάζουν να προβλέψουν ότι η Ρωσία θα είναι σύντομα λιγότερο σημαντική για τους Αμερικανούς από την Ινδία. Και ότι το αμερικανικό Ναυτικό μπορεί μια μέρα να εγκαταλείψει τη Μεσόγειο.

«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» - NMD
Πρώτα «πολεμικά επεισόδια»

Ασκηση ενός πολέμου που χρησιμοποίησε το διάστημα σαν πολεμικό πεδίο, με σενάριο που εξελίσσεται κατά το 2017, κατήγγειλε ότι πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Χου Ξιαοντί

ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Αυτό που... πολύ στοργικά έχει ονομαστεί ο «υιός του Πολέμου των Αστρων», το «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει πια τεθεί σαν πρώτο στην ατζέντα των ζητημάτων στις συνομιλίες μεταξύ των χωρών, αλλά και των διεθνών οργανισμών. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο περιττό και κυρίως επικίνδυνο είναι, καθώς αν υλοποιηθεί θα ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τη Συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους -που υπογράφηκε το 1972 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ- το μεγαλύτερο μέχρι τώρα επίτευγμα στον τομέα του περιορισμού των εξοπλισμών.

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό τρόμου που έχει στηθεί, χτες, για πρώτη φορά επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επί ευρωπαϊκού εδάφους, στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό. Η διαμάχη φυσικά είχε άμεση σχέση με το NMD, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαφωνίες επεκτάθηκαν όσον αφορά τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο εξοπλισμό.

Στην πρώτη ομιλία του, εκπροσωπώντας τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γκρέι, επαναβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων που σκοπό έχουν την αποτροπή μίας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα. Παράλληλα, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ, παραμένει η έναρξη των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό της παραγωγής σχάσιμων υλικών για την παραγωγή των πυρηνικών βομβών, όπως το πλουτώνιο και το εμπλουτισμένο ουράνιο.

Οπως παρατηρούν αναλυτές, η θέση αυτή του Γκρέι δεν απέχει πολύ από την επίσημη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και επί κυβέρνησης Κλίντον, αφού οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μοναδική χώρα, από τις 66 που συμμετέχουν, που αντιτίθεται στις επίσημες διαπραγματεύσεις για το διάστημα. Και η πεισματική άρνηση αυτή λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της προώθησης των σχεδίων για την αντιπυραυλική άμυνα. Απλά, ο Γκρέι το επιβεβαίωσε και μάλιστα, όσον αφορά το NMD, τόνισε με σημασία ότι «οι ΗΠΑ έχουν πάει όσο μακριά μπορούσαν», αναφερόμενος τόσο στον πυρηνικό αφοπλισμό όσο και στο διάστημα.

Η Θέση αυτή του Γκρέι, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από το NMD προκάλεσαν την οργή του Κινέζου πρέσβη, Χου Ξιαοντί, ο οποίος τόνισε από την έδρα, ότι η πιο επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα είναι «εξέταση της τάσης της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος», καθώς και όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η διαφύλαξη της Συνθήκης ΑΒΜ. «Εκφράζουμε τις βαθύτατες ανησυχίες μας για τις αναφορές σχετικά με τις ασκήσεις ενός πολέμου των άστρων, που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα. Η άσκηση χρησιμοποίησε το διάστημα σαν πολεμικό πεδίο με σενάριο που εξελίσσεται κατά το 2017», τόνισε ο Χου και πρόσθεσε: «Αυτή η άσκηση αναντίρρητα απέδειξε ότι η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι απειλή που προσπάθησε να αποτραπεί με τη Συνθήκη για το Διάστημα, του 1967, καθώς και με άλλες ανάλογες συμφωνίες, όσον αφορά την κούρσα των εξοπλισμών».

Εξάλλου, είναι τοις πάσι γνωστόν ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται, εξαιτίας του NMD, σε μία από τις χειρότερες στιγμές, ενώ το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε ακόμη περισσότερο την Τρίτη, όταν η Μόσχα -διά του υπουργού Αμυνας ΙγκόρΣεργκέγιεφ- τόνισε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας πυραυλικής άμυνας, αν οι ΗΠΑ τελικά προχωρήσουν στην υλοποίηση του NMD, που παραβιάζει την ΑΒΜ. Οι εξελίξεις αυτές επισκιάζουν και την επικείμενη πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και του Ρώσου ομόλογου του Ιγκόρ Ιβανόφ, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 24 Φλεβάρη στο Κάιρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ