ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τακτική... ίσων πιέσεων από το ΝΑΤΟ

«Κρατά αποστάσεις», πιέζοντας ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την τακτική των... ίσων πιέσεων ακολουθεί το ΝΑΤΟ, τόσο έναντι του Βελιγραδίου, όσο και έναντι των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην εύφλεκτη κοιλάδα του Πρέσεβο.

Ετσι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, αφ' ενός προειδοποίησε τους Αλβανούς αυτονομιστές πως εάν δεν κάτσουν γρήγορα στο τραπέζι των συνομιλιών τότε... θα δοθεί το «πράσινο φως» για την είσοδο των σερβικών δυνάμεων εντός της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, αφ' ετέρου ζήτησε να απομακρυνθεί από τη νότια Σερβία το Σώμα του γιουγκοσλαβικού στρατού που πριν τον Ιούνη του '99 υπηρετούσε στην Πρίστινα και να μην επιχειρηθούν σε καμία περίπτωση «βίαιες αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις». Μετά απ' όλα αυτά, ο Ρόμπερτσον εξέφρασε τη θετική στάση του ΝΑΤΟ έναντι του γιουγκοσλαβικού «ειρηνευτικού» σχεδίου που παρουσίασαν χτες επίσημα στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς και ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

«Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει αρκούντως την πρωτοβουλία ως εποικοδομητική και ενθαρρυντική βάση διαπραγμάτευσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, αναφερόμενος στο σχέδιο που κόμισαν στη βελγική πρωτεύουσα οι Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς. Και ο Ρόμπερτσον πρόσθεσε:«Καλούμε την τοπική αλβανική κοινότητα στη νότια Σερβία να εισέλθει στη φάση διαλόγου με το Βελιγράδι για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, μακροπρόθεσμης διευθέτησης»...

Αναφερόμενος δε στο αίτημα του Βελιγραδίου για συρρίκνωση έως σταδιακή κατάργηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Νότιας Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε με το ανάλογο ύφος πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν πρέπει να φανεί ούτε να χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο». Οπως είπε επί λέξει ο Ρόμπερτσον «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συλλογιστεί τις αλλαγές που προτείνει το σχέδιο αναφορικά με τη Ζώνη Ασφάλειας στα όρια μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Νότιας Σερβίας, εάν δε θα δημιουργηθεί ένα κενό ή εάν αυτό δεν οδηγήσει σε νέα βία, ή λεγόμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ή σύρραξη και αποτελέσει τμήμα μιας διευθέτησης των προβλημάτων στην περιοχή»... Ετσι, απ' τη μια ο Ρόμπερτσον έδωσε πνοή στις προσδοκίες του Βελιγραδίου για αλλαγή του στάτους κβο στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων, ενώ απ' την άλλη διαβεβαίωνε τους Αλβανούς αυτονομιστές ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει με κανέναν τρόπο τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου και όλου του λαού του».

Οπως είναι γνωστό στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων μεταξύ Νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου απαγορεύεται, σύμφωνα με τη στρατιωτική συμφωνία του Κουμάνοβο, η εκεί πρόσβαση γιουγκοσλαβικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων... Κάτι που αξιοποίησαν «μοιραία» οι Αλβανοί αυτονομιστές του UCPMB, για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους κατά των σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων. Ομως, όπως παρατηρεί χτεσινή σχετική ανταπόκριση του πρακτορείου «Ρόιτερς», «το ΝΑΤΟ δεν έχει»-επί του παρόντος τουλάχιστον- «πρόθεση να στείλει δυνάμεις εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης»... και δεν αποκλείεται ανάλογα με τα σχέδιά του να δώσει το «πράσινο φως» εισόδου στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας...

Οι Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς από την πλευρά τους δε διευκρίνισαν πώς ακριβώς εννοούν την «αποστρατιωτικοποίηση» της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο. Αρκέστηκαν να πουν πως το σχέδιο του Βελιγραδίου «θα εφαρμοστεί με σύνεση, υπομονή και δίχως οποιαδήποτε τελεσίγραφα». «Δε θα υπάρξουν ξαφνικές κινήσεις, ούτε βίαιες ή μαζικές κλιμακώσεις βίας! Ούτε όμως και αλλαγές συνόρων, ή ειδικά καθεστώτα ή αυτονομία», κατέληξε σε χτεσινές δηλώσεις του ο Νεμπόιτσα Τσόβιτς.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο του Βελιγραδίου για το Πρέσεβο, προβλέπει σταδιακή ενσωμάτωση της αλβανικής κοινότητας στους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, στις τοπικές διοικήσεις και επιχειρήσεις, οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη της περιοχής, που είναι μια από τις φτωχότερες της Σερβίας και σχέδιο τριών φάσεων για τη σταδιακή και υπό όρους αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής δίχως παροχή καθεστώτος αυτονομίας.

Θετικά απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Βελιγράδι...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χτες την υποστήριξή της στο σχέδιο του Βελιγραδίου για την επίλυση της κρίσης στη νότια Σερβία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή «στα οικονομικά στοιχεία της πρότασης» εντός του πλαισίου φετινού προγράμματος της ΕΕ για τη Σερβία, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αφορμή την επίσκεψη των Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν, δήλωσε πως η Κομισιόν «εξετάζει από κοντά τα οικονομικά στοιχεία του σχεδίου, κατανοώντας ταυτόχρονα την επιθυμία των γιουγκοσλαβικών και των σερβικών αρχών να ελέγξουν τα προβλήματα στην κοιλάδα του Πρέσεβο, αντιμετωπίζοντας κυρίως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους».

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΓΚΡΙΝΒΙΛ
Κορυφώνεται η ένταση

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πρωτοφανής εμβολισμός του ιαπωνικού αλιευτικού «Εχίμε Μάουρο» από το αμερικανικό υποβρύχιο «Γκρίνβιλ» απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των ιαπωνικών εφημερίδων από το Σάββατο, την ημέρα του δυστυχήματος, ενώ η στροφή της υπόθεσης, μετά την αποκάλυψη του CNN ότι δύο πολίτες είχαν τον έλεγχο του πηδαλίου του υποβρηχίου κατά την ώρα της σύγκρουσης, έχει τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την οργή για τις αθώες ψυχές που χάθηκαν άδικα.

Ηδη χτες, η Ιαπωνία έκανε επίσημο διάβημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παρουσία πολιτών στο χειριστήριο του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοέι Κόνο, μετέφερε τη διαμαρτυρία του Τόκιο σε εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. «Δεν μπορώ παρά να θεωρήσω εξαιρετικά σημαντική αυτήν την υπόθεση, εάν αποδειχθεί ότι η συμμετοχή πολιτών στη διαδικασία ανάδυσης του υποβρυχίου προκάλεσε το ατύχημα. Είναι λυπηρό που η Ιαπωνία δεν ενημερώθηκε αμέσως για την παρουσία πολιτών τη στιγμή του ατυχήματος», φέρεται να δήλωσε ο Κόνο, ενώ οι εννέα από τους 35 ναυτικούς του αλιευτικού παραμένουν πάντα αγνοούμενοι.

Στο μεταξύ, μία ακόμη διάσταση, που ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας, αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξαιτίας αυτής της αλλόκοτης υπόθεσης. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο άνθρωπος που κανόνισε την επιβίβαση των πολιτών στο υποβρύχιο ήταν ο πρώην ναύαρχος Ρίτσαρντ Μάκε, που το 1996 εξαναγκάστηκε από το αμερικανικό Ναυτικό σε πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς ως επικεφαλής της αμερικανικής δύναμης, είχε «αντιπροτείνει» ότι οι τρεις άντρες που ανήκαν στη μονάδα του και είχαν απαγάγει και βιάσει ένα 12χρονο κορίτσι, θα μπορούσαν να είχαν «νοικιάσει» κάποια γυναίκα!

Στρώνουν το έδαφος για σύλληψη Μιλόσεβιτς «εντός ημερών»...

Η Κ. Ν. Πόντε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου

Associated Press

Η Κ. Ν. Πόντε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο Σέρβος πρωθυπουργός δεν ξεχνά ούτε μέρα τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Ζόραν Τζίντζιτς, αναφερόμενος σε χτεσινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου - και μία ημέρα μετά την απομάκρυνση όλων των δικαστών που υπηρέτησαν το σερβικό δικαστικό σύστημα υπό το καθεστώς Μιλόσεβιτς - ...επανέλαβε πως «εντός μερικών ημερών» θα μπορούσαν να αρχίσουν οι ανακρίσεις σε βάρος του Μιλόσεβιτς.

«Οπως διαβάζετε στις εφημερίδες, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αρχίσουν ανακρίσεις σε βάρος του. Και τότε εξαρτάται από τον δικαστή που θα κάνει τις ανακρίσεις ποια μέτρα θα ληφθούν. Είναι, επομένως, ζήτημα, που αφορά τους δικαστικούς θεσμούς και όχι την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζίντζιτς στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Πάντως, χτες, ανώτερο στέλεχος του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του ανταπάντησε ότι τα μέλη και οι οπαδοί της παράταξης «θα εμποδίσουν κάθε απόπειρα σύλληψης του ηγέτη τους». Επιπλέον, ο Μπράνκο Ρούζιτς, επικεφαλής της Οργάνωσης Νέων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, εξέφρασε την ελπίδα της νεολαιίστικης οργάνωσης πως δε θα γίνει μια τέτοια προσπάθεια. «Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ένας πολίτης, όπως όλοι οι άλλοι και πρέπει να απολαμβάνει όλα τα συνταγματικά και νόμιμα δικαιώματα, στα οποία έχουμε δικαίωμα όλοι», είπε ο Ρούζιτς.

Ολα αυτά, ενώ φουντώνουν οι φήμες για πιθανή σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, το χτεσινό αγγλόφωνο ειδησεογραφικό δελτίο «V.I.P», επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, έγραψε ότι αυτό «μπορεί να συμβεί την άλλη εβδομάδα».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επανέναρξη των συνομιλιών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα και των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» - (FARC-EP) ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν εκ νέου μετά την τρίμηνη διακοπή τους, καθώς οι FARC-EP είχαν αποχωρήσει, εξαιτίας της μη τήρησης των αρχικών όρων που είχαν τεθεί για την έναρξή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του βρετανικού BBC, οι συνομιλίες ενδέχεται να επικεντρωθούν σε μία πιθανή κατάπαυση του πυρός εκ μέρους των FARC-EP, την ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς και τη σύσταση επιτροπών εκτίμησης των δύο χρόνων της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και για την αποφυγή μελλοντικών πιθανών αδιεξόδων και αποχωρήσεων.

Η επανέναρξη είναι αποτέλεσμα της συνάντησης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας του Αντρές Παστράνα με τον ηγέτη των FARC-EP Μανουέλ Μαρουλάντα, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, το θύλακο που ελέγχουν οι FARC-EP. Ενα ακόμη αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, που κράτησε δύο μέρες, ήταν η παράταση της ύπαρξης της ζώνης μέχρι τον Οκτώβριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ