ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Προκλητικός εκβιασμός από την εργοδοσία

Να δυναμώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά και την καταβολή των δεδουλευμένων, ενάντια στα παιχνίδια του ομίλου και των τραπεζών, καλεί τους εργαζόμενους η ΟΕΚΙΔΕ

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του Ομίλου στην Αθήνα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του Ομίλου στην Αθήνα
Ενα βήμα πιο κοντά στον κίνδυνο του οριστικού λουκέτου στα εργοστάσια βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ομίλου «Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σήμερα, μέσα από γενικές συνελεύσεις όλων των επιχειρησιακών σωματείων, οι εργαζόμενοι αναμένεται να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους, ενώ καλούνται από την ΟΕΚΙΔΕ να απορρίψουν το συμβιβαστικό πλαίσιο που προβάλλει η ΓΣΕΕ, με το οποίο ουσιαστικά ζητά νέες χρηματοδοτήσεις για τον όμιλο και αφήνει στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες και τον Λαναρά, που για χρόνια - και ιδιαίτερα τα 4 τελευταία - ευνοούνται με χρηματοδοτήσεις και προνόμια, για να κερδοφορούν, να κλείνουν εργοστάσια και να απολύουν μαζικά τους εργάτες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της εταιρείας και των Σωματείων των εργαζομένων του ομίλου. Ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δε δεσμεύτηκε στο αίτημα η κυβέρνηση να στηρίξει νέα χρηματοδότηση από τις πιστώτριες τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Συνεχίζοντας τον εκβιασμό, ο διαχειριστής - διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χ. Βατίστα απείλησε ότι αν η χρηματοδότηση δεν εξασφαλιστεί μέχρι την Πέμπτη, θα ακολουθήσει κλείσιμο των εργοστασίων.

Ετσι χτες η ΓΣΕΕ και ενώ είχε προηγηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων στην Αθήνα πρότεινε ουσιαστικά αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ανακοίνωσε συλλαλητήριο για αύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πώς και ποιοι ανέτρεψαν το διεκδικητικό πλαίσιο

Με ανακοίνωσή της, η ΟΕΚΙΔΕ θυμίζει ότι, με βάση την πείρα από παρόμοιες περιπτώσεις, την πείρα από τον αρνητικό ρόλο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επεξεργάστηκε σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα αιτήματα: Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και κανονική πληρωμή στο εξής. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μη γίνει καμία απόλυση. Δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. 1.500 ευρώ άμεση οικονομική ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο και προστασία των ανέργων με επιδότηση 1.120 ευρώ, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, πάγωμα των δανείων των εργαζομένων, κλπ.

«Αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τα σωματεία και εγκρίθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων που έγινε στην Αθήνα την Τετάρτη 9 Ιούλη. Αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ στη συνάντηση της Ομοσπονδίας, των σωματείων και των άλλων φορέων, με το υπουργείο Απασχόλησης.

Στη συνάντηση αυτή, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά, με ευθύνη του προέδρου της ΓΣΕΕ, της προέδρου του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας, Πλεκτικής Ιματισμού Θεσσαλονίκης και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, επιχειρήθηκε η ανατροπή του διεκδικητικού πλαισίου που είχαν εγκρίνει οι εργαζόμενοι και προβλήθηκε σαν αίτημα η νέα οικονομική στήριξη του ομίλου Λαναρά διανθισμένη με γνωστές παραπλανητικές θέσεις περί ελέγχου της χρηματοδότησης και την παρότρυνση να συνεχιστεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου.

Για την προώθηση αυτών των θέσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκλεισε αυθαίρετα συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας».

Κόντρα στα σχέδια της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η ΟΕΚΙΔΕ σημειώνει πως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη, οι εργαζόμενοι, μαζί με την κλαδική Ομοσπονδία, να δυναμώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα που θα διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλειά, την καταβολή των δεδουλευμένων, και θα απορρίπτει τα παιχνίδια του ομίλου και των τραπεζών.

Το ρόλο της ΓΣΕΕ καταγγέλλει η ΔΑΣ

Την τακτική του προέδρου της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας της Διοίκησης, που, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις τους, προχώρησαν σε συνάντηση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία του Ομίλου του Λαναρά για να του εξασφαλίσουν νέα οικονομικά προνόμια, καταγγέλλει και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (η παράταξη του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ).

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου και του κλάδου συνολικά, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά στην ταξική τους Ομοσπονδία, να δυναμώσουν τον αγώνα και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Να καταδικάσουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το δικομματισμό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τους ΣΥΝοδοιπόρους τους, που τους οδήγησαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «LANNET»
Ενωμένοι δίνουν τη μάχη

Μάχη για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δίνουν και οι εργαζόμενοι της «Lannet» του Ομίλου Λαναρά, απαντώντας στον χτεσινό ανοιχτό και προκλητικό εκβιασμό της εργοδοσίας, ότι η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε «πτώχευση» αν δε βρεθεί επενδυτής. «Αταλάντευτοι συνεχίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά». Αυτό το μήνυμα στέλνουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, που άμεσα με μπροστάρη το ταξικό τους Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και τη στήριξη και άλλων ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, οργανώνουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Μάλιστα, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους και περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους, προχώρησαν και στη σύσταση Σωματειακής Επιτροπής.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την επιχείρηση και πραγματοποίησαν μαζικό διάβημα στη διοίκηση, απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους (Μάιο, Ιούνιο) και τη διασφάλιση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους. Το απόγευμα εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον Λαναρά, ο οποίος και ισχυρίστηκε ότι γίνεται προσπάθεια να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα του Μάη μέχρι την Παρασκευή και του Ιουνίου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουλίου. Σ' ό,τι αφορά τη λειτουργία της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια εκβιασμού των εργαζομένων, δήλωσε ότι αν δε βρεθεί επενδυτής η επιχείρηση θα πτωχεύσει!

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο και άλλες ταξικές δυνάμεις στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθεια κατάσχεσης εξοπλισμού της εταιρείας λόγω χρεών, με μοναδικό σκοπό να προστατέψουν το δικαίωμα στη δουλειά τους. Μάλιστα η επαγρύπνηση των εργαζομένων και του συνδικάτου το Σάββατο και την Κυριακή, με βάρδιες περιφρούρησης του κτιρίου, έδειξε την αποφασιστικότητά τους να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους. Την Κυριακή, η εταιρεία η οποία και κίνησε τις διαδικασίες της κατάσχεσης, «Μάικρο Ντάτα», μετά από «συμφωνία»... με τη διοίκηση της «Lannet», κατέγραψε με δικαστικό επιμελητή τα μηχανήματα της επιχείρησης, δίνοντας προθεσμία για την αποπληρωμή των χρεών μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη.

Το ΣΕΤΗΠ με ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε πλατιά χτες στους εργαζόμενους, υπογραμμίζει ότι «θα προχωρήσουμε σε αποφασιστικές κινήσεις και ασφαλιστικά μέτρα ώστε να σιγουρευτούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν αυτά που δικαιούνται».

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εβδομήντα και πλέον απολύσεις με τη μέθοδο των «αποχωρήσεων»

Τα αντεργατικά της σχέδια φαίνεται ότι ξεδιπλώνει η διοίκηση της πολυεθνικής «VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ», καθώς σύμφωνα και με πληροφορίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), η επιχείρηση προχώρησε από την περασμένη βδομάδα σε 60 απολύσεις με τη μέθοδο των «οικειοθελών» αποχωρήσεων. Παράλληλα, πρόγραμμα «απαλλαγής» της από εργαζόμενους με τη μέθοδο των «οικειοθελών» αποχωρήσεων βάζει και η διοίκηση της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» η οποία προχώρησε σε πάνω από δέκα απολύσεις στις εταιρείες «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΙΤ» και «ΙΝΤΡΑΚΟΜ Telecom».

Σύμφωνα, με τις πληροφορίες του ΣΕΤΗΠ η διοίκηση της «VODAFONE» διά των εκπροσώπων της άρχισε να καλεί από την περασμένη βδομάδα εργαζόμενους από διάφορα τμήματα και να τους θέτει το εκβιαστικό δίλημμα ή φεύγεις με «κάτι παραπάνω» και την αποζημίωση ή απολύεσαι! Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι η εταιρεία έχει βάλει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο που δεν περιορίζεται μόνο στις 60 απολύσεις.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» καταγγέλλει τις απολύσεις στις επιχειρήσεις του Ομίλου και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για να μπει φρένο σε αυτές τις εξελίξεις, για τη διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Καταγγέλλει επίσης την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου καθώς, όπως σημειώνει, για ακόμα μια φορά «η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ βαδίζει χέρι - χέρι με την εργοδοσία. Δε βλέπει κανένα πρόβλημα και θεωρεί τις απολύσεις ανύπαρκτες και φυσιολογικές».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Μπορούμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις απολύσεις με το ταξικό κλαδικό μας συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ (συνδικάτο εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες). Που ήδη στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής του μετρά νικηφόρες μάχες για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και την ανάσχεση των απολύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ