ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ σε βάρος των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

H έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεύρυνση της ΕΕ, που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος την Πέμπτη, επιχειρεί να αξιοποιήσει τις διαδικασίες για την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ, ως ένα ακόμη μέσο επιβολής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της στα κράτη αυτά, αλλά και στις γειτονικές με την ΕΕ χώρες, εναλλάσσοντας τις υποσχέσεις για δήθεν επωφελείς οικονομικές συμφωνίες με τις ανοιχτές απειλές και πιέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Σερβίας, που συνοδεύεται από την απαίτηση πλήρους υποταγής στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ, την ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά τους, ακόμη και με την επιβολή κυβερνήσεων της αρεσκείας της, τη δημιουργία ευρωΝΑΤΟικών προτεκτοράτων, όπως το Κοσσυφοπέδιο.

O ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του KKE, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το ψήφισμα, διαστρεβλώνει προκλητικά την πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί τόσο των παλαιών όσο και των νέων χωρών της Ενωσης, εμφανίζοντας την εμβάθυνση και διεύρυνσή της ως δήθεν προς όφελός τους, ενώ η αλήθεια είναι το εντελώς αντίθετο. Τα σχέδια που προτείνονται για τη νέα διεύρυνσή της, αποσκοπούν στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και χειραγώγηση των λαών των υπό ένταξη χωρών, που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση, στην εντονότερη καταλήστευση αυτών των χωρών από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Ειδικά η διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, συνοδεύεται από μια τεράστια επιχείρηση υποδούλωσης, αλλά και ταπείνωσης των λαών αυτών των χωρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιμονή για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, το ψευτο-Δικαστήριο που κατασκεύασαν οι θύτες Αμερικανο-Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, για να δικάσουν τα θύματα των πολέμων και των εγκλημάτων τους στην περιοχή, αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους λαούς ότι η διαδικασία διεύρυνσης εξακολουθεί να στηρίζεται στην αλλαγή συνόρων και τη δημιουργία προτεκτοράτων των ιμπεριαλιστών, όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου, που θα οδηγήσει σε νέο γύρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων με θύματα τους λαούς της περιοχής.

Γι' αυτό οι ευρωβουλευτές του KKE καταψηφίζουμε το ψήφισμα, επαναλαμβάνοντας τη θέση μας κατά της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και της διεύρυνσης της».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Σηκώνει» το θέμα η κυβέρνηση

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση απέναντι στην ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της, αφήνοντας ταυτόχρονα να διαφανεί ότι χρησιμοποιεί το θέμα και για «εσωτερική κατανάλωση».

Με αφορμή επιστολή που στάλθηκε στον Κ. Καραμανλή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, όπου επαναλαμβάνονται, επίσημα πλέον, οι γνωστές απαράδεκτες θέσεις τους περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας κ.ο.κ., η κυβέρνηση φρόντισε να δημοσιοποιήσει την «οργισμένη» αντίδρασή της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα, αλλά φρόντισε να προαναγγείλει ότι θα υπάρξει απάντηση του πρωθυπουργού μέσα στη βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή Γκρούεφσκι διατυπώνονται αιτήματα περί επιστροφής περιουσίας και απόδοσης ιθαγένειας σε σλαβομακεδόνες που έφυγαν από την Ελλάδα... Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέφευγε οποιαδήποτε απάντηση και σχολιασμό επικαλούμενη ότι η μόνη διαφορά αφορά το θέμα της ονομασίας...

Παρόλο που ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε στη χτεσινή δήλωσή του ότι η κυβέρνηση «δε θα παρασυρθεί και δε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα», την ίδια στιγμή «παρασύρεται» απαντώντας στα όσα περί μειονοτήτων αναφέρονται στην επιστολή Ν. Γκρούεφσκι, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση στην ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Εναρμονισμένος με τη γραμμή της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» την επιστολή Γκρούεφσκι, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει το προεκλογικό της παραλήρημα».

ΣΥΡΙΖΑ
Σε αναζήτηση κυβερνητικού «οράματος»

H στρατηγική της δημιουργίας του «εναλλακτικού πόλου» διαχείρισης της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε το Σαββατοκύριακο στην 1η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, τόσο από την εισήγηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στη «νεοφιλελεύθερη επίθεση». Πάνω στην απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού οικοδομείται όλη η φιλολογία περί «ρήξης» και «ανατροπής», αφήνοντας στο απυρόβλητο τις άλλες εκδοχές αντιλαϊκής διαχείρισης, όπως σοσιαλδημοκρατική και κεντροαριστερή. Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε, η οποία εγκρίθηκε από το σώμα υπό τη μορφή απόφασης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται, πρέπει στους επόμενους μήνες να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, να επιβεβαιώσει τις ελπίδες χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων και νέων, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, να θέσει τις βάσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

Κάλεσμα «για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και θα αμφισβητεί την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Τσίπρας, ο οποίος θέλοντας να κρατήσει «ζεστό» το κυβερνητικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ως πρότυπα αριστερών κυβερνήσεων χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, κράτησε ανοιχτές τις πόρτες και προς το ΠΑΣΟΚ σε μια προοπτική όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε πλεονεκτική εκλογικά θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησε έμμεσα για το θέμα, παραπέμποντας σε απάντησή του προς στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κατονόμασε. «Πρέπει, είπε, να έχουμε την τόλμη και το κουράγιο να τους συναντήσουμε ανοιχτά, μέσα από μια πλατιά διαδικασία που πρέπει να εκπονήσουμε». Ειδικά για το δικομματισμό είπε ότι τα δύο κόμματα «δεν έχουν πια τους μηχανισμούς απορρόφησης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας» προφανώς προσδοκώντας να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ρόλο.

Από την εισήγηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής η προσπάθεια να εμφανίζεται το όλο σχήμα σαν η «αριστερή» φωνή της συνείδησης της ηγεσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι γίνεται λόγος για «μια αριστερά που δε θα μετατρέπεται σε γλάστρα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης επιζητώντας τη συμμετοχή της σε θνησιγενή κυβερνητικά σχήματα, ούτε σε δύναμη που λειαίνει το πεδίο για την επιβολή της αστικής πολιτικής μετά από ορισμένους κλυδωνισμούς». Βέβαια, για το πώς αυτά συμβιβάζονται με βασικές επιλογές όπως του ευρωμονόδρομου, είναι ένα θέμα για οποίο προφανώς και δε δόθηκε απάντηση.

Στην επιφάνεια βγήκαν και τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, με κυρίαρχο το αν θα πρέπει να εξελιχθεί σε κόμμα. Από τις τοποθετήσεις που έγιναν φάνηκε πως δεν αντιμετωπίζεται, στην παρούσα φάση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τα πράγματα περισσότερο κατευθύνεται σε μια λειτουργία «κινηματική» κατά τα πρότυπα του «Κοινωνικού Φόρουμ». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας προειδοποίησε, έμμεσα, ότι τυχόν λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα θα οδηγούσε σε κυριαρχία της ισχυρότερης συνιστώσας που είναι ο ΣΥΝ, καθησυχάζοντας έτσι και όσους από τον ΣΥΝ εκφράζουν φόβους για «διάχυση» του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Χριστόφια - Μουν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο Παρίσι. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε το «ενδιαφέρον του ΟΗΕ να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση στο Κυπριακό μέσα από τις συνομιλίες των Κυπρίων για τους Κύπριους», με τον Δ. Χριστόφια να σχολιάζει ότι οι Κύπριοι «επαναβεβαίωσαν την ιδιοκτησία της διαδικασίας και τα ΗΕ θα διαδραματίσουν με συνέπεια και με αντικειμενικότητα το ρόλο του δημιουργού των συνθηκών, αυτών που θα τη διευκολύνουν».

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την «ικανοποίησή» του, για την εν λόγω δέσμευση επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε τονίσει την ετοιμότητά μας να εργαστούμε σκληρά και με υπομονή και επιμονή, πάντα βεβαίως υπερασπιζόμενοι αρχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για τη λύση στο Κυπριακό. Επαναβεβαιώσαμε και τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία αναλήφθηκε από το 1977, και έχει επαναβεβαιωθεί από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα», με το ραντεβού τους να ανανεώνεται για το Σεπτέμβρη στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» - «SIEMENS» - «ΑΝΚΟ»
Εκκρεμεί και άλλη δίωξη

Και μια δεύτερη ποινική δίωξη, η δικαστική διερεύνηση της οποίας είναι σε εξέλιξη, έχει ασκηθεί από πέρσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Η δίωξη που είναι κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε το 2007 σε σχέση με τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης «Ιντρακόμ» - «Siemens» - «ΑΝΚΟ» συνολικού ύψους 40,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, για τις συμβάσεις αυτές τα ίδια τα στελέχη του ΟΤΕ κατέθεσαν ότι ήταν υπερτιμημένες κατά 14,1 εκατ. ευρώ και πως προχώρησαν «παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού». Οι συμβάσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ, το οποίο για την περίοδο 2003-2007 περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες και στοίχισε συνολικά στον Οργανισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αύριο η κατάθεση του Κλαδά

Προθεσμία προκειμένου να καταθέσει αύριο ζήτησε και πήρε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς, ο οποίος είχε κληθεί χτες με την ιδιότητα του υπόπτου στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η εισαγγελέας σχετικά με τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος μεσολάβησε προκειμένου να διευθετηθεί ευνοϊκά από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων εκκρεμότητα σχετικά με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη.

Αύριο εξάλλου θα καταθέσει ως ύποπτος και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Βαγγέλης Καραμάνος, ο οποίος επίσης ζήτησε χτες προθεσμία από την εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση αυτή έχει υποστηρίξει ότι ο Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του είχε εκφράσει την έκπληξή του για το γεγονός της πρόσκλησής του από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να μην γνωρίζει ο Ειδικός Γραμματέας της ΥΠΕΕ, ότι η υπόθεσή του είναι «κλεισμένη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ