ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ενα πολύχρωμο, με τα χρώματα του φιλειρηνικού -αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, βουερό ποτάμι κύλησε την Κυριακή στα 42 χιλιόμετρα της κλασικής μαραθώνιας διαδρομής, πάνω στα βήματα του πρωτοπόρου ειρηνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη. Ξεκίνησε από τον Τύμβο του Μαραθώνα για να καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος.

Ελάχιστα λεπτά πριν τις 8 το πρωί, ο γνώριμος χώρος συνάντησης άρχισε να γεμίζει από μαραθωνοδρόμους της ειρήνης, κάθε ηλικίας. Δεν αργεί να ξεκινήσει η τελετή εκκίνησης. Η φετινή 28η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, 44 χρόνια μετά την πρώτη Μαραθώνια Πορεία αλλά και τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρ. Πετρόπουλος, έρχεται να υπογραμμίσει ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που εκφράζεται, π.χ., με το δόγμα του προληπτικού πολέμου, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας κτλ., εντείνεται και μαζί μεγαλώνει η ανάγκη να δυναμώσει το φιλειρηνικό κίνημα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Οι Δ. Γόντικας, Δ. Αρβανιτάκης, Θ. Τζιαντζής και Σπ. Χαλβατζής, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Θ. Χιντζόγλου, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, ο Παν. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, άλλων μαζικών φορέων, του Κέντρου Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη, Γρηγόρης και Γιώργος, και ο εγγονός του Γρηγόρης.

Η πορεία ξεκινά στις 8.40 π.μ., με το κεντρικό πανό της ΕΕΔΥΕ να προπορεύεται και να σημειώνει: «28η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: ΟΧΙ στην "αντιπυραυλική ασπίδα" των ΗΠΑ, Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

Πρώτη στάση, στη Νέα Μάκρη. Λίγο μετά η πορεία σταματά στο σημείο όπου άδικα βρήκε το θάνατο ο Θαν. Παπαρήγας: «Τιμούμε τη μνήμη του, συνεχίζουμε τους αγώνες...». Ακολουθεί η υποδοχή στη Ραφήνα. Το σύνθημα «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί» σκίζει τον αέρα ενώ οι μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης συνέχισαν την πορεία αμέσως προς το Πικέρμι. Η ζέστη, που όσο η ώρα περνούσε δυνάμωνε, δεν τους πτόησε. Θερμή όμως και η υποδοχή που επιφύλασσαν για τους διαδηλωτές οι κάτοικοι των περιοχών απ' όπου περνούσε η πορεία. Σε πολλές περιπτώσεις η αγάπη αυτή του κόσμου εκδηλωνόταν με την προσφορά στους αγωνιστές κρύου νερού που τόσο το είχαν ανάγκη.

Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα
Στο Πικέρμι, τόπο όπου 54 Ελληνες πατριώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, έγινε κατάθεση στεφανιού από την ΕΕΔΥΕ. Στην Παλλήνη έγινε η μεγάλη στάση και εκδήλωση υποδοχής των διαδηλωτών από το χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Παλλήνης, με παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς, για να κλείσει η εκδήλωση με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, από τους γιους του Γιώργο και Γρηγόρη, τον εγγονό του Γρηγόρη, το δήμαρχο Παλλήνης και το δήμαρχο Αγ. Παρασκευής, Βασ. Γιαννακόπουλο. Στεφάνι εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ κατέθεσαν η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Στην Αγία Παρασκευή γίνεται η τελευταία στάση των ειρηνοδρόμων πριν το κέντρο της Αθήνας και το ποτάμι φουσκώνει όλο και περισσότερο καθώς και άλλοι αγωνιστές συντονίζουν τα βήματά τους. Ανάμεσα σε αυτούς και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πορεύτηκε μαζί με τους διαδηλωτές έως το Σύνταγμα.

Η λεωφόρος Μεσογείων εξελίσσεται σε κοίτη ενός αφρισμένου ποταμού. Ο παλμός δυναμώνει και τα συνθήματα αντηχούν: «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Στο ύψος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Τελευταίος σταθμός η αμερικάνικη πρεσβεία. Τα συνθήματα βγαίνουν αυθόρμητα από χιλιάδες στόματα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής, μέσω της οδού Β. Σοφίας, ήταν πιο «εύκολα». Στο Σύνταγμα ήδη είχε στηθεί η εξέδρα και είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να χειροκροτήσει τους ειρηνοδρόμους. Μια μεγάλη αγκαλιά για τους χιλιάδες ειρηνοδρόμους. Τους μαραθωνοδρόμους της ειρήνης υποδέχτηκαν στο Σύνταγμα τραγούδια της ειρήνης και του αγώνα από νεολαιίστικο συγκρότημα.

Ο Ευ. Μαχαίρας

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευ. Μαχαίρας, με την ομιλία του ξετύλιξε το νήμα που συνδέει την ιστορική διαδρομή της ΕΕΔΥΕ με τους σημερινούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Θύμισε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία στις 21 του Απρίλη 1963 με τις 2.000 συλλήψεις και τους 200 τραυματίες, όπου ο Γρ. Λαμπράκης μόνος του στην αρχή και με τους συνοδοιπόρους του στη συνέχεια έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα αυτής της μεγάλης διαδρομής που συνεχίζεται και σήμερα. «Οι ιμπεριαλιστές, τόνισε ο Ευ. Μαχαίρας, θέλουν τους λαούς υπόδουλους των πολυεθνικών εταιρειών. Να μην είναι πολίτες ελεύθερων κρατών με την ιστορία τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους, αλλά κοπάδια καταναλωτών. Οι λαοί όμως θέλουν να έχουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία τους, τη δημοκρατία τους, στο σύστημα διακυβέρνησης που επιθυμούν. Για όλα αυτά αγωνιζόμαστε. Για όλα αυτά πορευόμαστε».

Μετά την ομιλία του Ευ. Μαχαίρα ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Β. Λέκκα, τον οποίο συνόδευσαν νέοι μουσικοί και η εκδήλωση τελείωσε με τους συγκεντρωμένους να ενώνουν τη φωνή τους με τους καλλιτέχνες τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά»...

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Εξω το ΝΑΤΟ απ' το Λιμάνι

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», βροντοφώναξαν εκατοντάδες λαού και νεολαίας, που το μεσημέρι της Κυριακής διαδήλωσαν την απόφασή τους να εμποδίσουν αγωνιστικά τα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να μετατρέψει το Λιμάνι της Περάμου σε στρατιωτικό ορμητήριο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικοί φορείς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, ερασιτέχνες ψαράδες κλπ. Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Γ. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Δράμας της ΝΑΣ, αναφέρθηκε στους ευρύτερους σχεδιασμούς των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών για την περιοχή, που καθιστούν στρατηγικής σημασίας τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού λιμανιού στην Πέραμο. Οπως είπε, το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη ένταση, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σενάρια που αναφέρονται σε σχέδια για επαναλειτουργία της αμερικάνικης βάσης στη Δράμα, την αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων για αποθήκευση πυρηνικών όπλων κλπ. Και κάλεσε σε συντονισμένο παλλαϊκό αγώνα.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην κατασκευή ΝΑΤΟικού Λιμανιού Ανθή Ελευθεριάδου και Γιάννης Κανίογλου, εκφράζοντας την «απόφαση του λαού» της περιοχής, είπαν ΟΧΙ στο λιμάνι του πολέμου, ΝΑΙ στην Πέραμο της ειρήνης. Απάντησαν και στη διοίκηση του δήμου, που σε ρόλο εκπροσώπου κυβέρνησης και ΝΑΤΟ ανέλαβε να πείσει το λαό να συναινέσει στο έγκλημα και να αποδεχτεί τα «αργύρια» που του τάζουν. Λαός και νεολαία, μικρά παιδιά, δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για να σταματήσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, στήνοντας ανθρώπινη αλυσίδα στην παραλία της Περάμου. Πάνω στην άμμο, πλάι στη θάλασσα, απλώθηκαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές και μέσα στη θάλασσα οι ερασιτέχνες ψαράδες, με τα καΐκια τους, πήραν τη θέση τους κι αυτοί στο μέτωπο του αγώνα.

Ακολούθησε πορεία στην παραλία και στους κεντρικούς δρόμους της Περάμου. Η πορεία κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο Ελευθερών, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό με τις ζωγραφιές των παιδιών να αποτυπώνουν τη θέλησή τους για Πέραμο λιμάνι της ειρήνης.

ΠΟΡΕΙΑ ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ
Αγώνας για πανανθρώπινη ειρήνη

Τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και το όραμά του για πανανθρώπινη ειρήνη τίμησαν, προχτές Κυριακή, φίλοι της ειρήνης από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, οι οποίοι, συμμετέχοντας στην 24η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, πορεύτηκαν από τη γενέτειρά του Κερασίτσα μέχρι την Τρίπολη.

Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών άρχισε να συγκεντρώνεται στο χώρο της συγκέντρωσης στην Κερασίτσα, με τις σημαίες της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ να δεσπόζουν στο χώρο. Τα θερμά χειροκροτήματα όλων απέσπασαν οι Γιώτης Νικολαΐδης, Αλέξης Ανδρινόπουλος, Αλέξανδρος Αράθυμος και Ζαμπάλας, οι οποίοι κατέφθασαν στο χώρο με τα ποδήλατά τους, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης από την Καλαμάτα. Τους φιλειρηνιστές καλωσόρισε ο Χρήστος Μαλλίρης, μέλος της ΕΕΔΥΕ, ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη και όσων έπεσαν για το ιδανικό της ειρήνης.

Η πορεία που ακολούθησε - αφού διήνυσε οχτώ χιλιόμετρα - έφθασε στην Τρίπολη, όπου την υποδέχτηκαν πολλοί κάτοικοι της πόλης με χειροκροτήματα. Οι οδοιπόροι της ειρήνης ανταπαντούν με το μήνυμα - σύνθημα: «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Στην πλ. Αγ. Βασιλείου της Τρίπολης, όπου και κατέληξε η πορεία, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από νεανικό συγκρότημα της Αρκαδίας, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε πως «θέμα πρώτης προτεραιότητας για το παγκόσμιο και ελληνικό κίνημα ειρήνης είναι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η οποία θα ενισχύσει την ηγεμονία τους στον κόσμο και θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στους λαούς όλου του κόσμου».

Πορείες σε Θεσσαλονίκη και Ακτιο

Την Κυριακή 20 Μάη

Πορείες ειρήνης και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται και αυτήν την Κυριακή 20 Μάη:

-- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει πορεία στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το μνημείο του Μπλόκου της Καλαμαριάς, θα περάσει μπροστά από το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη και θα καταλήξει στο μνημείο της Αντίστασης μπροστά από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης, επί της οδού Λαγκαδά. Επόμενη κορυφαία εκδήλωση που προγραμματίζει η ΕΔΥΕΘ είναι η εκδήλωση στις 22 του Μάη, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από τη δολοφονία του.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι πραγματοποιούν αντιιμπεριαλιστική - φιλειρηνική πορεία στο Ακτιο, ενάντια στη ΝΑΤΟική βάση που είναι εγκαταστημένη στην περιοχή για να διαδηλώσουν την αταλάντευτη και ανυπότακτη πάλη εργαζομένων, λαού και νεολαίας απέναντι στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων». Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Εκδηλώσεις πραγματοποιούν τις μέρες αυτές οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης:

-- Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού, αύριο Τετάρτη 16 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Υμηττού (πλατεία ηρώων) με θέμα την Αντιφασιστική Νίκη των λαών.

-- Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου, αύριο Τετάρτη 16 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Δωδεκανήσου 57), με θέμα τη ζωντανή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.

-- Επιτροπή Ειρήνη Ν. Ηρακλείου, την Πέμπτη 17 Μάη στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος) με θέμα την Αντιφασιστική Νίκη των λαών.

-- Επιτροπή Ειρήνη Σεπολίων, το Σάββατο 19 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Γαλαξειδίου και Λυκούδη, με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ηχηρό φιλειρηνικό μήνυμα σ' όλους τους νομούς

Ηχηρό μήνυμα έντασης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης έστειλαν οι αγωνιστές της Ειρήνης στη Θεσσαλία με πορείες και πολύμορφες εκδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

Τη λειτουργία του ευρωστρατηγείου κατήγγειλαν έξω από την πρώτη στρατιά οι φιλειρηνιστές στη Λάρισα που συμμετείχαν στην πορεία. Η πορεία ξεκίνησε από τον Τύρναβο, όπου χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Κιτσίδης και ο Νίκος Κούβελας, εκπρόσωπος της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης. Ενδιάμεσος σταθμός της πορείας ήταν η Γιάννουλη και στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε ήταν ο Βασίλης Ζωγράφος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα αταλάντευτης κι ανυπότακτης δράσης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Στη Μαγνησία, η πορεία ξεκίνησε από την Ανακασιά, όπου απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος του Δήμου Ιωλκού. Οι φιλειρηνιστές βαδίζοντας στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα. Η πορεία κατέληξε στην παραλία Βόλου, όπου μίλησε ο Βασίλης Τίρχας πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ρίτσα Κωτή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών.

Στα Τρίκαλα αφετηρία των διαδηλωτών ήταν το Μεγαλοχώρι, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Εστιαιώτιδας. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρικάλων. Εκεί ακολούθησε εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Μήτσιο, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης.

Μαχητική ήταν και η πορεία στην Καρδίτσα που ξεκίνησε από τη Μητρόπολη. Οι φιλειρηνιστές κατέληξαν στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας όπου μίλησε ο Σωτήρης Στουρνάρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ