ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 29 ΜΑΗ
Τα συνδικάτα απαιτούν συνέχιση του αγώνα

Την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 29 Μάη, κόντρα στην επιχείρηση κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, ζητά με επιστολή της προς το προεδρείο της Συνομοσπονδίας η παράταξη της ΔΑΣ. Παράλληλα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, οι συντονιστικές επιτροπές και οι επιτροπές αγώνα εντείνουν τη δράση τους για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του οποίου η επεξεργασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ηδη απεργία στις 29 Μάη αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, χτες προστέθηκαν το Συνδικάτο Αθήνας «Προμηθέας», το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, το Σωματείο Ζύθου Ποτών Τροφίμων, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, ενώ δεκάδες δευτεροβάθμιες οργανώσεις συνεδριάζουν για το ίδιο θέμα τις επόμενες ημέρες.

Η ΔΑΣ

Οπως σημειώνουν στην επιστολή τους προς τη ΓΣΕΕ, τα 10 στελέχη της ΔΑΣ, η εργατική τάξη όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε το μαχητικό της «παρών» σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτό μαρτυρούν η απεργία στις 3 Απρίλη, που έγινε από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, στις 11 Απρίλη από την ΑΔΕΔΥ, στις 18 Απρίλη με αποφάσεις των περισσότερων μαζικών οργανώσεων, καθώς και η απεργία την Πρωτομαγιά.

Η συμμετοχή σε αυτές τις απεργίες - υπογραμμίζει η ΔΑΣ - είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι: «Δεν αποδέχονται τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στον ψευτοδιάλογο για το ασφαλιστικό και την απαίτησή τους για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Καταγράφτηκε άλλη μια φορά η θέληση για υπεράσπιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και η διεκδίκηση αιτημάτων που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Καταγράφτηκε, επίσης, η θέληση για ευρύτερο συντονισμό όλων των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την πιο αποτελεσματική παρέμβαση του εργατικού κινήματος».

Γι' αυτό το συντονισμό και την ευρύτερη συσπείρωση των ίδιων των εργαζομένων από τα κάτω, παλεύουν οι Συντονιστικές Επιτροπές, οι Επιτροπές Αγώνα, εκατοντάδες πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία. Ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα επιμένει: Τώρα είναι η ώρα της μαζικής δράσης! Με κάθε τρόπο να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη Βουλή. Και όσοι από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος αρνούνται τη συμμετοχή σ' αυτό τον αγώνα ή ψάχνουν να βρουν προφάσεις, στρώνουν χαλί στην κυβέρνηση για να περάσει.

Οπως αποφασιστική στήριξη προς την κυβέρνηση δίνουν και εκείνες οι δυνάμεις που συνεχίζουν το «θέατρο» του κοινωνικού διαλόγου. Η προσέλευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ σε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, με πρόσχημα το χρηματοδοτικό, τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί. Η δήθεν ρήτρα που ζητά η πλειοψηφία, για την επαρκή χρηματοδότηση του ΙΚΑ, καθώς και οι ρυθμίσεις των χρεών του δημοσίου προς τον οργανισμό, είναι το κάλπικο νόμισμα για να εξαπατηθούν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι. Η πλειοψηφία επιδιώκει να δώσει στην κυβέρνηση τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται και την επίφαση της κοινωνικής συναίνεσης για να νομοθετήσει.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σ' όλους τους χώρους δουλιάς το μήνυμα

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που είναι αγώνας ζωής. Απεργούμε στις 29 Μάη και απαιτούμε»! Μ' αυτό το κάλεσμα, απευθύνεται σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους, η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία στις 29 Μάη. Μάλιστα, η διοίκηση του συλλόγου καλεί ειδική γενική συνέλευση στις 26 Μάη, Κυριακή, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του σωματείου, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 29 Μάη και την προοπτική του αγώνα.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, το σωματείο υπογραμμίζει ότι «μπορούμε να τους χαλάσουμε και θα τους χαλάσουμε τα σχέδια, με μαζικό, μαχητικό αγώνα και ενίσχυση του ταξικού ρεύματος του ΠΑΜΕ. Να συμβάλουμε δραστήρια στη δημιουργία ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού κινήματος, ικανού να αμφισβητήσει την εξουσία του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών».

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας, η διοίκηση του συλλόγου έχει προγραμματίσει σειρά εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, περιοδείες θα γίνουν: Αύριο Πέμπτη 16 Μάη, στις 2.30 μ.μ. στα «Πράκτικερ» στον Ταύρο. Την ίδια μέρα, στις 4.30 μ.μ., στα καταστήματα των οδών Αιόλου - Αγ. Μάρκου. Την Παρασκευή 17 Μάη, στις 2.30 μ.μ. και στις 4.30 μ.μ. στα καταστήματα της Ερμού και στις 5.00 μ.μ. στα «Χόντος Σέντερ» στη Γλυφάδα. Το Σάββατο 18 Μάη, στις 9 π.μ. στα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια. Την Τρίτη 21/5 στις 2.30 μ.μ. στο «Λαμπρόπουλο», την ίδια ώρα στα «Αλιμέντα», Κάνιγγος και Τζορτζ 8. Στις 4.30 μ.μ. στα καταστήματα της οδού «Σταδίου». Στις 6.30 μ.μ. στα «Χόντος Σέντερ» στο Περιστέρι. Την Τετάρτη 22/5 στις 5 μ.μ. τέρμα Πατησίων. Την Πέμπτη 23/5 στις 2.30 μ.μ. στο πολυκατάστημα «Φωκάς», στις 4.30 μ.μ. στη «Σταδίου», στις 5 μ.μ. στα «Χόντος Σέντερ» Καλλιθέας. Την Παρασκευή 24/5 στις 2.30 μ.μ. στο «Λαμπρόπουλο» και στις 4.30 μ.μ. στα καταστήματα στο «Κολωνάκι». Το Σάββατο 25/6 στις 9 π.μ. στα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια. Τη Δευτέρα 27/5 στις 5 μ.μ. στα «Καρφούρ» και «Μάκρο» στο Ρέντη.

ΠΑΤΡΑ
Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή

Την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους παίρνουν τα πρωτοπόρα σωματεία στην Πάτρα, καθώς χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται κι άλλα σωματεία όπως το Συνδικάτο Μετάλλου και ο κλάδος του Ιματισμού να προχωρήσουν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σε απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Παράλληλα, προετοιμάζονται για την ανοιχτή σύσκεψη εργαζομένων, συνδικαλιστών και διοικήσεις σωματείων, που θα γίνει τη Δευτέρα 20 Μάη στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στις 7μ.μ.

Στον αντίποδα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα πραγματοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την απεργία στις 29 Μάη, όχι χτες όπως είχαν ζητήσει με την προ ημερών επιστολή τους πέντε μέλη της διοίκησης, αλλά την Τρίτη 21 Μάη με την αιτιολογία πως λόγω των πολλών εργασιών, που έχει αυτό το διάστημα το Εργατικό Κέντρο δεν υπάρχει η δυνατότητα για πιο γρήγορα.

Στην Κόρινθο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, σήμερα Τετάρτη 15 Μάη, καλεί σε σύσκεψη με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Μάη, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, στις 7:30 μ.μ.

Για το ίδιο θέμα, στην Καλαμάτα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη αύριο Πέμπτη 16 Μάη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Εξάλλου, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών στην Πελοπόννησο, οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε συσκέψεις κι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση.

Περιοδείες

Μπροστά στην απεργία στις 29 Μάη, τα στελέχη του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις περιοδείες τους. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο χώρο της Υγείας. Ετσι, σήμερα Τετάρτη, περιοδείες θα γίνουν στο «Σισμανόγλειο», στον «Αγ. Σάββα» και στο Γενικό Κρατικό και την Παρασκευή στο Παίδων «Αγ. Σοφία», στο «Λαϊκό» και στο «Συγγρού».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για την προετοιμασία

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 29 του Μάη, προγραμματίζουν μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης, παρά τις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ να οδηγήσει το εργατικό κίνημα σε νέα υποχώρηση και να στείλει την Κοινωνική Ασφάλιση στην αγχόνη της εργοδοσίας.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που καλεί το ΠΑΜΕ για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής κινητοποίησης.

Στο μεταξύ μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων και των Συνελεύσεων μιας σειράς πρωτοβάθμιων Σωματείων που προσανατολίζονται να συμμετέχουν στην απεργία στις 29 του μήνα και να συνταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα και αύριο Πέμπτη, αναμένεται να συνεδριάσουν τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΘ, των Χημικών Βιομηχανιών και του κλάδου του Δέρματος.

Εξάλλου, εκκρεμεί ακόμη η απάντηση του προεδρείου του ΕΚΘ στο αίτημα των συνδικαλιστών της Εργατικής Ενότητας, για έκτακτη σύγκληση Ολομέλειας με θέμα την εργατική κινητοποίηση στις 29 Μάη και τη συμμετοχή του ΕΚΘ σ' αυτήν.

Αντίστοιχα, με συσκέψεις και προγραμματισμένες συνεδριάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων προχωρά η προετοιμασία της νέας απεργιακής κινητοποίησης και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ