ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Ανάγκη ενεργοποίησης όλων για την επιτυχία της απεργίας

Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της κινητοποίησης στις 29 του Μάη. Εμφαση στους ξεκάθαρους στόχους και στον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων έδωσε η ΤΑΔΗΣΥ

Ολες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια να διαδοθεί το μήνυμα της απεργίας στις 29 του Μάη έχει ρίξει η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση», κλιμάκια της οποίας έχουν ήδη αρχίσει τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, καλώντας τους δημόσιους υπάλληλους να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα περισσότερο από κάθε άλλη φορά εναντίον της αντιασφαλιστικής, αντεργατικής και αντιδημοσιοϋπαλληλικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην ανάγκη συστράτευσης των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ για την επιτυχία της απεργίας, αναφέρθηκαν χτες και όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία συζήτησε για τα οργανωτικά μέτρα στήριξης της κινητοποίησης. Η ΕΕ αποφάσισε μια σειρά από μέτρα, όπως συνελεύσεις οργάνων, συσκέψεις, περιοδείες, ενημερωτικά μηνύματα από το ραδιόφωνο, συνέντευξη Τύπου κ.ά.

Η απεργία στις 29 του Μάη αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην αγωνιστική πορεία των εργαζομένων όλης της χώρας για την αποτροπή του ασφαλιστικού μεσαίωνα, που προωθεί η κυβέρνηση με τη βοήθεια των πολιτικών και συνδικαλιστικών συμμάχων της. Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και σύμβουλος της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ), τόνισε στην τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση επιμένει στον αντιασφαλιστικό στόχο της, ωστόσο διακατέχεται από σκεπτικισμό για τη δυνατότητά της να τον προωθήσει, καθώς μπροστά της έχει την επερχόμενη κινητοποίηση. Η οποία -- πρόσθεσε ο συνδικαλιστής -- μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική εάν αποκτήσει και ευρύτερα χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

«Σε αυτό το ζήτημα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας -- προειδοποίησε τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων ο Δ. Αγκαβανάκης -- και να έχουμε ξεκάθαρους στόχους για την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, την απαίτηση λύσεων υπέρ των εργαζομένων σε όλα τα άλλα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και συνολικά».

Ο συνδικαλιστής επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα του νέου μισθολογίου έχει αναδειχτεί σε «φάρμακον διά πάσα νόσον», που η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται για να μη διεκδικούν άμεσα ουσιαστικές αυξήσεις οι εργαζόμενοι, ενώ καλλιεργεί και την αυταπάτη ότι μέσα από αυτό μπορεί να καλύψει τις απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων από το Ασφαλιστικό! «Ο εργαζόμενος δεν ενδιαφέρεται για το "θεσμό" του μισθολογίου όταν αυτό χρησιμεύει για την καθήλωση των αποδοχών του και για να περάσει η σύνδεση του μισθού με την απόδοση. Θέλει άμεσα αύξηση του μισθού του στις 300.000 δραχμές για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του», τόνισε χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζοντας έτσι την εμμονή της πλειοψηφίας στη λογική «νέο μισθολόγιο ή τίποτα».

Αύριο, Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει σύσκεψη Νομαρχιακών Τμημάτων και Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας της απεργίας στις 29 του Μάη, ενώ θα παρέμβει με επιστολή της και για την κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας, το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και απειλείται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

ΙΚΑ
«Πράσινο φως» για να μην καταβάλλονται εισφορές

Μάθημα για το πώς δε θα πληρώνουν οι εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων δίνει η κυβέρνηση μέσα από έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλισης - Εσόδων του ΙΚΑ και με αφορμή την περίπτωση των εργαζομένων του Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συνιστά «ανωτέρα βία» η ανακαίνιση του ξενοδοχείου και παρότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολυθεί συνιστά στον εργοδότη να μην καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ!

Οι εργαζόμενοι ήταν σε τρίμηνη διαθεσιμότητα (έληξε στις 31 Μάρτη) και μετά από αυτήν πρέπει να πληρώνονται κανονικά το μισθό τους και να είναι ασφαλισμένοι. Η πληρωμή του μισθού έγινε κανονικά για τον Απρίλη, αλλά όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν καταβληθεί στο ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ο εργοδότης έκανε χρήση μιας εξωφρενικής γνωμάτευσης του ΙΚΑ που εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν, λόγω ανωτέρας βίας, σαν τέτοια θεωρεί την ανακαίνιση για το 2004 και ως εκ τούτου, αναφέρει το ΙΚΑ, δεν μπορούν να ασφαλιστούν ούτε καν στην περίπτωση που «αυτοπροαιρείται» ο εργοδότης να καταβάλλει τους μισθούς. Και για να μη μένουν περιθώρια αμφιβολιών το ΙΚΑ παραπέμπει και στο άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι σε λόγους ανωτέρας βίας δεν υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλει τις αποδοχές. Καθώς όμως είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια να χαρακτηριστεί ανωτέρα βία η ανακαίνιση το ΙΚΑ σημειώνει πως βέβαια αυτός ο χαρακτηρισμός κρίνεται κατά περίπτωση στα δικαστήρια. Αφού, λοιπόν, τέτοια δίκη δεν έχει γίνει και άρα δεν έχει χαρακτηριστεί η ανακαίνιση του ξενοδοχείου "ανωτέρα βία" προκύπτει σοβαρό ζήτημα τόσο με το γεγονός ότι η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και με τη σπουδή του ΙΚΑ να υποδείξει σ' αυτήν το «δικαίωμά» της να μη πληρώσει.

Γίνεται καθαρό πως η όλη μεθόδευση αφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών να μειώσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Ταυτόχρονα, συμβάλλει παραπέρα στην εισφοροδιαφυγή και «επισημοποιεί» την προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρήσεις με διάφορα δικαιολογητικά να μην ασφαλίζουν εργαζόμενους.


Διαφημίζουν το σκλαβοπάζαρο!

Οπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση με την πολιτική της και με πρόσχημα την έγκαιρη κατασκευή των Ολυμπιακών και άλλων δημοσίων έργων διευκολύνει πλήρως τους εργολάβους να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα ανακοίνωσης της εταιρίας ΔΟΜΟΠΛΑΝ ΕΠΕ, το οποίο κοινοποίησε στην εφημερίδα μας η «Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών», σύμφωνα με την οποία η ίδια και το Βουλγάρικο Τεχνικό Επιμελητήριο «ξεκίνησαν συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση επιστημονικού και εργατικού δυναμικού από τη Βουλγαρία για λογαριασμό των Ελληνικών Τεχνικών Εταιριών». Μάλιστα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό θα επιλέγεται από το Βουλγαρικό Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο θα εγγυάται την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ελληνα εργοδότη»! Στη συνέχεια περιλαμβάνεται και κατάλογος με τις «μίζες» που θα λαμβάνει η εν λόγω εταιρία για κάθε εργαζόμενο που θα προσλαμβάνεται στην Ελλάδα...

Στην ανακοίνωση επίσης γίνεται επίκληση του νόμου 2910/2001 περί μεταναστών, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα στον εργοδότη - εν προκειμένω στις τεχνικές εταιρίες - να «νοικιάσουν» τεχνικό προσωπικό από το εξωτερικό.

Ολα αυτά, σε μια περίοδο μάλιστα με έντονο το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας, δε σημαίνουν τίποτε άλλο από την προσπάθεια που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας - μαζί και οι τεχνικές εταιρίες - για την επιβολή από το παράθυρο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ουσιαστικά οι απαιτήσεις των τεχνικών εταιριών από τους εργαζόμενους που θα έρθουν δε θα είναι άλλες από: εργασιακό καθεστώς του 10ωρου - 6ήμερου - 60ωρου, καθηλωμένες αμοιβές, κοινωνική - βιολογική ισοπέδωση των μισθωτών, μείωση του λεγόμενου έμμεσου μισθολογικού κόστους.

Συνέλευση Συνταξιούχων

Σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του, με τη μαζική συμμετοχή τους στη συνέλευση να δώσουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της πλουτοκρατίας ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση.

ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Απέσυραν την αγωγή

Μετά την κατακραυγή και την καταδίκη από τους εργαζόμενους, αλλά και συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, η κυβερνητική διοίκηση της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας απέσυρε τελικά προχτές αργά το βράδυ την αγωγή που είχε υποβάλει κατά του σωματείου εργαζομένων, του αντιπροέδρου και του γραμματέα. Με την αγωγή ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στις 18 Απρίλη, στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Μετάλλου, ενώ ζητούσε να επιβληθούν στον αντιπρόεδρο και γραμματέα του σωματείου ποινή κράτησης ενός έτους και πρόστιμο 30.000 ευρώ στον καθένα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση της ανάκλησης της αγωγής ανακοινώθηκε από την εταιρία προχτές αργά το βράδυ σε επικοινωνία που είχε με το σωματείο, ενώ ήδη είχε προγραμματιστεί για χτες ευρεία σύσκεψη από το σωματείο με τη συμμετοχή των βουλευτών της περιοχής, της Ομοσπονδίας Μετάλλου, της ΓΣΕΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΛΛΕΝΙΤ
Τους σέρνουν στα δικαστήρια

Στα δικαστήρια σέρνει τους εργαζόμενους της ΕΛΛΕΝΙΤ η «οφσορ» ιδιοκτήτρια εταιρία «Τράστιγκ», επειδή διεκδικούν αγωνιστικά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία εναντίον των κινητοποιήσεων που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΛΛΕΝΙΤ.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή σε δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια. Και οι εργοδότες, που αρνούνται να μπουν στη διαδικασία συζήτησης, κατέθεσαν αγωγή και ζητούν να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Οι εργαζόμενοι, όπως ήδη ανακοινώσαμε, θα πραγματοποιήσουμε στάση εργασίας από τις 10 έως τις 12 το πρωί και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Αλέκος Μανούσος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ