ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΣΜΙΡ
Φλερτάροντας με τον όλεθρο

Ινδός στρατιώτης «επιδεικνύει» εκτοξευτή ρουκετών. Η νέα χτεσινή επίθεση στο Κασμίρ κλιμακώνει κι άλλο την ένταση στα σύνορα με το Πακιστάν

Associated Press

Ινδός στρατιώτης «επιδεικνύει» εκτοξευτή ρουκετών. Η νέα χτεσινή επίθεση στο Κασμίρ κλιμακώνει κι άλλο την ένταση στα σύνορα με το Πακιστάν
ΤΖΑΜΟΥ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η χτεσινή επίθεση στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους και, στη συνέχεια, εναντίον ενός στρατοπέδου, από μια ομάδα τριών φενταγίν - μαχητών σε αποστολή αυτοκτονίας - είχε τουλάχιστον 34 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά Ινδών στρατιωτών, και 25 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ολα δείχνουν ότι προγραμματίστηκε για να συμπέσει με την επίσκεψη της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Κριστίνα Ρόκα στο Νέο Δελχί, που ολοκλήρωσε τις επαφές της για το Κασμίρ, και αναμενόταν σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση των φενταγίν υπήρξε από δύο σχετικά άγνωστες στις ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας οργανώσεις, την Αλ-Μανσουράν και την Τζαμιάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of India», οι ινδικές υπηρεσίες θεωρούν την πρώτη ως «οργάνωση - σκιά» της διαβόητης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, την οποία έχουν θέσει εκτός νόμου οι αρχές του Πακιστάν. Αρχικά Ινδός ταγματάρχης είχε αποδώσει την επίθεση σε άλλη μια οργάνωση που κατηγορείται για την επίθεση στο ινδικό Κοινοβούλιο την 13η Δεκεμβρίου 2001, την Τζάις-ε-Μοχάμαντ. Οπως κι αν έχει, η Ινδία θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση, ή τουλάχιστον την «αδυναμία αποτροπής» της, τον πραξικοπηματία στρατηγό και αποκαλούμενο «Πρόεδρο» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Η χτεσινή επίθεση, η πιο πολύνεκρη εδώ και οκτώ μήνες, που η ινδική κυβέρνηση εντάσσει σε αυτό που αποκαλεί «εξαγόμενη από το Πακιστάν διασυνοριακή τρομοκρατία», θέτει θέμα ινδικών «αντιποίνων», ενδεχόμενο το οποίο προσπαθούσε χτες «να αποτρέψει» η Αμερικανίδα υφυπουργός, απεσταλμένη του Μπους, για να «αποκλιμακώσει» την ένταση ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες. Ο Ντένις Κουξ, ακαδημαϊκός και πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιούσε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Foreign Affairs» ότι ακριβώς ένα σενάριο σαν το χτεσινό αποτελεί συνταγή για πυρηνικό όλεθρο: μια επίθεση στην Ινδία, που ακολουθείται από μια εισβολή του ινδικού στρατού στο Πακιστάν και η αντεπίθεση του Πακιστάν - με πυρηνικά όπλα. Η εφημερίδα «Financial Times» μόλις προχτές τόνιζε ότι ο Μουσάραφ απείλησε γι' αυτό τον περασμένο μήνα, και ότι οι Ινδοί στρατηγοί «μελετούν» μια εισβολή.

Πιθανότατα, και οι δύο κυβερνήσεις μπλοφάρουν για να πείσουν τους ισχυρούς της Δύσης - κυρίως τις ΗΠΑ - να ταχθούν στο πλευρό της καθεμιάς. Αλλά, με πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες (850.000 Ινδούς και πάνω από 250.000 Πακιστανούς) στα σύνορα, τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

Διπλωμάτες τονίζουν πως η κυβέρνηση Βάτζπαϊ έχει παγιδευτεί στην μπλόφα της: συγκέντρωσε το στρατό στα σύνορα για να «αποτρέψει τις εισβολές» και να πιέσει το Πακιστάν να τις σταματήσει, αλλά δεν τα καταφέρνει και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποσύρει το στρατό. Από την άλλη, ο στρατηγός Μουσάραφ αποδεικνύεται ανίσχυρος να τιμήσει την υπόσχεσή του να «σταματήσει» τις ισλαμικές οργανώσεις, την ώρα που αυτές οι οργανώσεις ενώνονται με στόχο να τον ανατρέψουν, είτε νόμιμα, στις εκλογές του Οκτώβρη, είτε με άλλο τρόπο, σύμφωνα με σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ του «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Η αμερικανική πλευρά, που πέρα από την επίσκεψη της Ρόκα στέλνει και τον υφυπουργό Αρμιτεϊτζ στις δύο χώρες σε λίγο καιρό, αποκτά εν μέσω της έντασης αυτό που ήθελε - ένα ρόλο de facto διαμεσολαβητή...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Κατάθεση πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών...

ΧΑΓΗ.--

Ο Ράτομιρ Τάνιτς, πρώην στέλεχος των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και του σερβικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», το οποίο κατά την τριετία 1995-98 είχε συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, προσήλθε χτες στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Τάνιτς είπε στο δικαστήριο ότι κατά την περίοδο 1995-'98 συμμετείχε σε μυστικές διαπραγματεύσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς ηγέτες, στις οποίες όπως είπε ήταν παρόντες ο τότε Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Δημοκρατία» και υπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για την αστυνομία, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, και άλλοι αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας. Κατέθεσε ότι ο Μιλόσεβιτς υιοθέτησε «αρχικά μια πιο φιλειρηνική στάση» έναντι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, ωστόσο, σταδιακά από τον Ιούλιο του 1997 μεταβλήθηκε σε «σκληρότερη».

«Ξαφνικά, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στον αριθμό των Αλβανών στο Κόσσοβο. Οι σερβικές αρχές έπρεπε κάτι να κάνουν, ώστε ο πραγματικός αριθμός να μειωθεί, οι εθνικές εκκαθαρίσεις ήταν λύση και άλλη λύση δεν υπήρχε», ισχυρίστηκε ο Τάνιτς, του οποίου το πρόσωπο προβλήθηκε, απ' τα μόνιτορ στην αίθουσα Τύπου, «αλλοιωμένο» καθώς μπροστά στην κάμερα λήψης είχε τοποθετηθεί ειδικό φίλτρο.

Σύμφωνα με σχετικό χτεσινό ρεπορτάζ του σερβικού ραδιοφωνικού δικτύου Β-92 απ' το δικαστήριο της Χάγης, ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, πως αυτός και η σύζυγός του «βασανίστηκαν από Σέρβους αξιωματούχους, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Βελιγράδι» γι' αυτό και έκτοτε ζουν στο εξωτερικό.

Η κατάθεση του Τάνιτς, ο οποίος κατέθεσε με δέλεαρ την ένταξή του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της βδομάδας.

Η συνέντευξη της Μάρκοβιτς

Το ίδιο 24ωρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια σερβική εφημερίδα «ΝΑΣΙΟΝΑΛ» η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιργιάνα Μάρκοβιτς, παρομοίασε με αγώνα μεταξύ δυνάμεων του καλού και του κακού την καθημερινή μάχη που δίνει ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο δικαστήριο της Χάγης.

Η Μάρκοβιτς υπερασπίστηκε την αθωότητα του συζύγου της, σημειώνοντας πως ο Μιλόσεβιτς «δίνει αυτή τη μάχη ολομόναχος αντιμετωπίζοντας χιλιάδες Γολιάθ με μόνα όπλα την αλήθεια, το κουράγιο και την ικανότητα να λέει σ' όλους την αλήθεια».

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σκιές πάνω από την κάλπη...

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Σήμερα οι Ολλανδοί ψηφοφόροι, δέκα μέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Πιμ Φόρτουιν, καλούνται να επιλέξουν τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου και το ερώτημα που γεννάται, ακόμη μία φορά, είναι περί του «τρόμου» που προκαλεί η επιστροφή της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Συζήτηση και ερώτημα που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη μετά την «έκπληξη» της δεύτερης θέσης του Ζαν Μαρί Λεπέν, κατά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Τη δεύτερη θέση φαίνεται ότι διεκδικεί και το κόμμα του Φόρτουιν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, το κόμμα του Φόρτουιν λαμβάνει ποσοστό 18,5% της πρόθεσης ψήφου και 28 από τις 150 έδρες του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, ενώ σε προηγούμενη σφυγμομέτρηση που είχε διεξαχθεί την Πρωτομαγιά το κόμμα του λάμβανε ποσοστό 17%.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διεξήχθη από το ερευνητικό γραφείο NIPO για το τηλεοπτικό πρόγραμμα 2Vandaag, νικητές των εκλογών της Τετάρτης θα είναι οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), οι οποίοι λαμβάνουν 20,5% και 31 έδρες, έχοντας σημειώσει κι αυτοί άνοδο από το ποσοστό 19,3% που λάμβαναν στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του NIPO. Πτώση σημείωσε το Εργατικό Κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού Βιμ Κοκ καθώς από 19,8% που είχε λάβει τώρα έλαβε 16,5%.

Ετσι, μετά το «θρήνο» για τη δολοφονία με τα πολλά ερωτηματικά, η άνοδος της ακροδεξιάς θα επισκιάσει το πολιτικό σκηνικό. Συζήτηση που φυσικά δε θα αγγίξει, για άλλη μία φορά, επ' ουδενί τα πραγματικά αίτια αυτής της «ανόδου»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ