ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Για μια ταξική Πρωτομαγιά!

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 17 Απρίλη, για την προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης ταξικής συγκέντρωσης την Κυριακή 7  του Μάη

Η διοργάνωση πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας, με σαφή ταξικό, αγωνιστικό περιεχόμενο, είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, τη Δευτέρα 17 Απρίλη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Βερανζέρου 1). Στόχος επίσης είναι να καθοριστεί πρόγραμμα δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της ταξικής ενωτικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 7 Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί.

«Τη φετινή Πρωτομαγιά θα πρέπει με τον πιο έντονο τρόπο οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους και συνολικά στο βιοτικό τους επίπεδο» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σχετική συνεδρίασή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και η νέα επίθεση που βρίσκεται προ των πυλών και που στοχεύει στην «καρδιά» των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, απασχόλησαν τη συνεδρίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έγκριση του «επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης», αλλά και στην πρόσφατη σύνοδο της Λισαβόνας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε σοβαρές δεσμεύσεις απέναντι στους «εταίρους» για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και συνολικά των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στο χτύπημα του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η επιλογή στη θέση του υπουργού Εργασίας στη νέα κυβέρνηση, του Τ. Γιαννίτση, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες του «επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης» και επίσης ένας από τους συντάκτες της διαβόητης έκθεσης Σπράου, δίνει το στίγμα των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης που δεν είναι άλλες από την επιτάχυνση των μέτρων επιβολής κοινωνικού μεσαίωνα.

Από αυτή την άποψη προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη σήμερα, η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και πάλης, ικανού να ορθώσει φραγμό σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια. Το βάρος εκ των πραγμάτων πέφτει στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, καθώς οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, τηρούν «σιγή ιχθύος» και με τη στάση τους έχουν βάλει «πλάτη» στο να περάσουν αντεργατικά μέτρα και είναι «πρόθυμες» να στηρίξουν και τη νέα λαίλαπα που έρχεται.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, χρειάζεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μαζικών ενωτικών ταξικών αγώνων. Στη συνεδρίαση της Γραμματείας αποφασίστηκε το «ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσει, ώστε να αναδειχτεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους το ταξικό περιεχόμενο και ο διεκδικητικός χαρακτήρας στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των ευρωμονόδρομων της ΟΝΕ και των πολεμικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΠ - ΟΛΘ
Διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σε διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης βρίσκονται οι εργαζόμενοι μετά την αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους

Σε 3ήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από την ερχόμενη Τρίτη 18 του μήνα οι υπάλληλοι στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι διεκδικούν για πρώτη φορά, μετά την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) περιλαμβάνουν επίσης αποχή από την εργασία την ερχόμενη Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή και νέα 3ήμερη απεργιακή κινητοποίηση από τη Δευτέρα 24 του Απρίλη. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μήνες και η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ενώ, ταυτόχρονα, δεν έχει συζητηθεί με τους εργαζόμενους, καθώς έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία η πρόταση της ΔΕ για αγωνιστικό πρόγραμμα μέσα από γενικές συνελεύσεις!

Η κατάτμηση του λιμανιού του Πειραιά και η προσφορά του στους ιδιώτες, η κατάργηση παραγωγικών του δραστηριοτήτων, η απώλεια θέσεων εργασίας, η αποδυνάμωση ουσιαστικά της άμυνας της χώρας, η πλήρης και ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, είναι οι συνέπειες που αναμένονται και προωθούνται μετά την ιδιωτικοποίηση. Μέσα σ' αυτό το «γκρίζο» τοπίο, οι υπάλληλοι, που δεν έχουν πλέον δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα μετά τη μετατροπή των Οργανισμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, διεκδικούν τη διαφύλαξη των κατακτήσεων και δικαιωμάτων που είχαν μέχρι τώρα.Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών» χαρακτηρίζει «στημένη απάτη της κυβέρνησης και των διοικήσεων ΟΛΠ και ΟΛΘ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη ΣΣΕ». Ταυτόχρονα, θεωρεί συνυπεύθυνη την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΜΥΛΕ, που μετά από πολύμηνες μυστικές συναντήσεις με απουσία και αποφυγή ενημέρωσης των εργαζομένων και των ΔΣ των σωματείων και της ΟΜΥΛΕ, έφεραν σαν τελειωμένη και συμφωνημένη υπόθεση το σχέδιο για τη ΣΣΕ στις αρχές Μάρτη.

«Οι εξελίξεις - υπογραμμίζεται - αναφορικά με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και τη ΣΣΕ είναι απόρροια της πολιτικής της ΟΝΕ αλλά και της παράλυσης και του παροπλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, με τη συναίνεση, την εργασιακή ειρήνη, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που έχουν επιβάλει οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με τις ομόφωνες αποφάσεις τους και τη συστηματική απόρριψη των αγωνιστικών προτάσεων της ΔΕ».

Η ΔΕ κατήγγειλε και καταψήφισε την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, πάνω από όλα, για την απουσία αγωνιστικής δράσης και για τον παραγκωνισμό των εργαζομένων, από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και την ομάδα διαπραγμάτευσης. Καταψήφισε επίσης το σχέδιο σύμβασης προτείνοντας βελτιώσεις και ταυτόχρονα απαίτησε την αγωνιστική αντίδραση κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Πρότεινε να πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις αφού γίνουν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, προκειμένου να ενημερωθούν και να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια να προχωρήσει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με απόφαση της συνέλευσης των αντιπροσώπων της ΟΜΥΛΕ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

«Καλούμε - σημειώνεται τέλος - κάθε συνάδελφο να πάρει τον απεργιακό αγώνα, που από τα πράγματα επιβλήθηκε στην υποταγμένη και συμβιβασμένη πλειοψηφία, στα δικά του χέρια. Από αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πρέπει να βγουν νικητές. Ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα μπροστά και στα σαρωτικά μέτρα για ιδιωτικοποίηση, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Με την καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε τη δική μας απάντηση στον εμπαιγμό, στην πολιτική της λιτότητας και του ξεπουλήματος».

ΕΛΙΤΑ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και τοματοπαραγωγοί

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΙΤΑ (πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ) στον Αλμυρό Μαγνησίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων, ύστερα από τη λήξη της απεργίας διαρκείας που είχαν ξεκινήσει πριν από δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων 6 μηνών και των επιδομάτων αδείας 1998 και 1999, το ποσό των οποίων ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια δραχμές. Αποφάσεις για τις νέες κινητοποιήσεις τους αναμένεται να λάβουν τις επόμενες μέρες, στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν.

Σε τραγική κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι τοματοπαραγωγοί της περιοχής, καθώς δεν έχουν πάρει ακόμα δραχμή για τα προϊόντα που πούλησαν εδώ και ένα χρόνο στην ΕΛΙΤΑ.

Να σημειωθεί ότι το σωματείο των εργαζομένων και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού υπέγραψαν συμφωνία με τη διοίκηση της ΕΛΙΤΑ, η οποία προβλέπει την πώληση προϊόντων αξίας 180 εκατομμυρίων δραχμών σε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, και την καταβολή των εισπραχθέντων στους εργαζόμενους και στους τοματοπαραγωγούς, ποσό που βέβαια δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά προβλήματά τους.

ΕΚΑ
Να ανακληθεί η απόλυση

Την άμεση ανάκληση της άδικης απόλυσης της εργαζόμενης Σωτηρίας Μπαρμπαρέσου , από την εταιρία ΚΕΚ SYNERGY, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Επιπλέον, δηλώνει ότι ότι κάθε εργαζόμενους εκτός από υποχρεώσεις έχει και κατοχυρωμένα δικαιώματα, τόσο εργατικά όσο και συνδικαλιστικά, τα οποία είναι αποφασισμένο το ΕΚΑ να προασπίσει. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Σ. Μπαρμπαρέσου απολύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2000 για τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα, όπως διαπίστωσε και η ίδια η εργαζόμενη. Το ΕΚΑ σημειώνει ότι παρά τις διαμαρτυρίες και την προσφυγή στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, «η ιδιοκτησία του ΚΕΚ, εμμένει στην καταχρηστική αυτή απόφαση, που στρέφεται κατά της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποστολή στο Βελιγράδι

Για το Βελιγράδι αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για το δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. Επίσης, στα πλαίσια της επίσκεψης θα γίνει αδελφοποίηση του Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Βελιγραδίου.

Πυρκαγιά σε σκάφος

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες νωρίς το πρωί στο μηχανοστάσιο του αλειυτικού σκάφους «Λίμπερτι», ενώ έπλεε 4 ναυτικά μίλια νότια της Σερίφου. Μοναδικός επιβαίνοντας ήταν ο Διαμαντής Ρήνας 45 χρόνων, ο οποίος και είναι καλά στην υγεία του. Σε βοήθειά του έσπευσε άλλο αλιευτικό σκάφος «Αρίστος» το οποίο ρυμούλκησε το αλιευτικό στις 9.30 το πρωί στο λιμάνι της Σερίφου, ενώ η πυρκαγιά είχε καταπολεμηθεί με τα μέσα που διέθετε το ρυμουλκό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ