Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΠ - ΟΛΘ
Διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σε διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης βρίσκονται οι εργαζόμενοι μετά την αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους

Σε 3ήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από την ερχόμενη Τρίτη 18 του μήνα οι υπάλληλοι στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι διεκδικούν για πρώτη φορά, μετά την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) περιλαμβάνουν επίσης αποχή από την εργασία την ερχόμενη Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή και νέα 3ήμερη απεργιακή κινητοποίηση από τη Δευτέρα 24 του Απρίλη. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μήνες και η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ενώ, ταυτόχρονα, δεν έχει συζητηθεί με τους εργαζόμενους, καθώς έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία η πρόταση της ΔΕ για αγωνιστικό πρόγραμμα μέσα από γενικές συνελεύσεις!

Η κατάτμηση του λιμανιού του Πειραιά και η προσφορά του στους ιδιώτες, η κατάργηση παραγωγικών του δραστηριοτήτων, η απώλεια θέσεων εργασίας, η αποδυνάμωση ουσιαστικά της άμυνας της χώρας, η πλήρης και ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, είναι οι συνέπειες που αναμένονται και προωθούνται μετά την ιδιωτικοποίηση. Μέσα σ' αυτό το «γκρίζο» τοπίο, οι υπάλληλοι, που δεν έχουν πλέον δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα μετά τη μετατροπή των Οργανισμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, διεκδικούν τη διαφύλαξη των κατακτήσεων και δικαιωμάτων που είχαν μέχρι τώρα.Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών» χαρακτηρίζει «στημένη απάτη της κυβέρνησης και των διοικήσεων ΟΛΠ και ΟΛΘ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη ΣΣΕ». Ταυτόχρονα, θεωρεί συνυπεύθυνη την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΜΥΛΕ, που μετά από πολύμηνες μυστικές συναντήσεις με απουσία και αποφυγή ενημέρωσης των εργαζομένων και των ΔΣ των σωματείων και της ΟΜΥΛΕ, έφεραν σαν τελειωμένη και συμφωνημένη υπόθεση το σχέδιο για τη ΣΣΕ στις αρχές Μάρτη.

«Οι εξελίξεις - υπογραμμίζεται - αναφορικά με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και τη ΣΣΕ είναι απόρροια της πολιτικής της ΟΝΕ αλλά και της παράλυσης και του παροπλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, με τη συναίνεση, την εργασιακή ειρήνη, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που έχουν επιβάλει οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με τις ομόφωνες αποφάσεις τους και τη συστηματική απόρριψη των αγωνιστικών προτάσεων της ΔΕ».

Η ΔΕ κατήγγειλε και καταψήφισε την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, πάνω από όλα, για την απουσία αγωνιστικής δράσης και για τον παραγκωνισμό των εργαζομένων, από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και την ομάδα διαπραγμάτευσης. Καταψήφισε επίσης το σχέδιο σύμβασης προτείνοντας βελτιώσεις και ταυτόχρονα απαίτησε την αγωνιστική αντίδραση κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Πρότεινε να πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις αφού γίνουν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, προκειμένου να ενημερωθούν και να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια να προχωρήσει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με απόφαση της συνέλευσης των αντιπροσώπων της ΟΜΥΛΕ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

«Καλούμε - σημειώνεται τέλος - κάθε συνάδελφο να πάρει τον απεργιακό αγώνα, που από τα πράγματα επιβλήθηκε στην υποταγμένη και συμβιβασμένη πλειοψηφία, στα δικά του χέρια. Από αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πρέπει να βγουν νικητές. Ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα μπροστά και στα σαρωτικά μέτρα για ιδιωτικοποίηση, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Με την καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε τη δική μας απάντηση στον εμπαιγμό, στην πολιτική της λιτότητας και του ξεπουλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ