ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Ευχολόγια για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας

Διά της γνωστής μεθόδου των «κροκοδείλιων δακρύων» επαναβεβαίωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Ντα Κόστα, την πάγια θέση του «μην αγγίζετε τα κακώς κείμενα», απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Γ. Θεωνά σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη φίμωση της ελευθερίας έκφρασης, μετά τη σύλληψη και τη βαρύτατη καταδίκη των ηγετών του νόμιμου κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP), τη σύλληψη των τριών Κούρδων δημάρχων και άλλων δημοκρατών, για δηλώσεις τους μετά τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου επανέλαβε για πολλοστή φορά τα γνωστά ευχολόγια για εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα θέσουν τέρμα σε αυτή την κατάσταση αθέτησης βασικών κριτηρίων που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των μειονοτήτων». Ο κ. Ντα Κόστα απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για το αν «το Συμβούλιο σκοπεύει να απαιτήσει στα πλαίσια και της προενταξιακής διαδικασίας την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία καθώς και την ελεύθερη δημιουργία και λειτουργία όλων των πολιτικών κομμάτων», σημειώνοντας στην «περί διαγραμμάτων», τοποθέτησή του ότι η Τουρκία «δε θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες» ότι «παρακολουθείται υπό το φως της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης» και ότι - ακόμα!!! - αναμένεται «να καθοριστούν οι τομείς προτεραιότητας στους οποίους θα πρέπει να επικεντρώσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες η τουρκική κυβέρνηση...». Στην επιμονή των δύο ευρωβουλευτών του ΚΚΕ ν' απαντήσει συγκεκριμένα στις ερωτήσεις, σημείωσε ότι «τα θέματα που έχουν σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό είναι λεπτά και χρειάζονται προσεκτικούς χειρισμούς», κάτι που δεν ισχύει βέβαια για άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Γιουγκοσλαβίας, όπου η ΕΕ κράτησε και κρατά τη γνωστή στάση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, υπογράμμισε τα εξής: «Ακούσαμε και χτες τον κ. Verheugen και τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου να αναγνωρίζουν, έστω και υποβαθμισμένα, ορισμένα από τα προβλήματα σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία και γι' αυτό εξέφρασαν μάλιστα και τη λύπη τους. Ωστόσο όμως, και χτες και σήμερα υπογράμμισαν τη δήθεν πρόοδο που κάνει το τουρκικό καθεστώς στον τομέα αυτό. Τα ίδια μάς είπε, όπως ακούσαμε και σήμερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου. Ομως, είναι αλήθεια ότι, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται μερικοί και στην Ελλάδα, οι αποφάσεις του Ελσίνκι για την Τουρκία αποθράσυναν το τουρκικό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγέτες της Τουρκίας δήλωσαν την επόμενη ότι η Τουρκία έγινε υποψήφια προς ένταξη άνευ όρων. Δεν είναι τυχαίο ότι διαμαρτύρονται, ενώ καμία δέσμευσή τους δεν τίμησαν, ότι δεν τους δόθηκαν τα κονδύλια που προβλέπονται από την τελωνειακή ένωση».

«Μας είπαν επίσης», σημείωσε ο Στρ. Κόρακας, «ότι η Τουρκία προτίθεται να κάνει βήματα». Ομως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ίσως περισσότερο από δέκα, τα ακούμε αυτά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς τίποτα να γίνεται. Μάλλον πάμε χειρότερα. Ο αγωνιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αkim Birdal που πυροβολήθηκε, ξαναμπήκε πάλι φυλακή, αντί να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: πότε συγκεκριμένα σκοπεύει το τουρκικό καθεστώς να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ηγετών του HADEP και των βουλευτών του καθώς και όλων των πολιτικών κρατουμένων; Αν θα λυθεί το Κουρδικό επιτέλους με πολιτικά μέσα και αν θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη λειτουργία και δράση όλων των κομμάτων. Αν τέλος θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο».

Την απαίτησή του «το Συμβούλιο να απαντάει πιο συγκεκριμένα σε συγκεκριμένες ερωτήσεις», τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Γ. Θεωνάς και συνέχισε ζητώντας από τον Προεδρεύοντα να τοποθετηθεί για το «αν η προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας κρατήσει είκοσι χρόνια, θα πρέπει όλοι αυτοί οι οποίοι είναι στη φυλακή σήμερα να περιμένουν τα είκοσι χρόνια για να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης;».

«Είναι διατεθειμένο το Συμβούλιο», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «σε όλη αυτή τη διαδικασία, να καθυστερήσει ή να ματαιώσει υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απορρέουν από την προενταξιακή διαδικασία αν τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται λόγος παραμένουν στη φυλακή; Και τέλος, θα μπορέσει να ζητηθεί ποτέ από την Τουρκία κάποια ενέργεια που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού, μια και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα έπρεπε να προωθούνται μέσα στην προενταξιακή διαδικασία;».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ντα Κόστα, «ικανοποίησε» την απαίτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες... αοριστολογίες προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του Στρ. Κόρακα, ο οποίος παίρνοντας το λόγο αναφώνησε «ΕΛΕΟΣ!!!».

«Συγκρατημένο ενδιαφέρον» για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Απάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη

Το συγκρατημένο... ενδιαφέρον και τη γνωστή επιλεκτική ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαίωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων και των διώξεων σε βάρος της μειονότητας των Ασσυρίων - Χαλδαίων στην Τουρκία.

Στην απάντησή του ο προεδρεύων του Συμβουλίου, κ. Ντα Κόστα, αφού επανέλαβε το γνωστό τροπάριο περί ανάγκης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, επικαλέστηκε για την ειδική περίπτωση και τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία «υποχρεώνει την Τουρκία να προστατεύει τους χώρους λατρείας των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων». Ωστόσο, παρά τους «ευσεβείς πόθους» και τις διαπιστώσεις, ο προεδρεύων απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την κατάφωρη και βίαιη παραβίαση δε των οποίων χαρακτήρισε «παράπονα της Κοινότητας των Ασσυρίων - Χαλδαίων». Καταλήγοντας, τους απέδωσε τουλάχιστον «... και κάποιο αντικειμενικό στοιχείο», το οποίο η ΕΕ θα εξετάσει με - τη γνωστή της - «δέουσα προσοχή».

Τη μη ικανοποίησή του για την απάντηση επισήμανε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Κ. Αλυσανδράκης, τονίζοντας ότι «θα περίμενε κανείς, εάν υπήρχε μια πραγματική ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια πιο συγκεκριμένη απάντηση».

«Εδώ πρόκειται για δύο πανάρχαιους λαούς», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «οι οποίοι έχουν υποστεί μια συστηματική γενοκτονία από τη μεριά του τουρκικού καθεστώτος, μια γενοκτονία ίσως όχι τόσο εντυπωσιακή όσο αυτή των Αρμενίων, αλλά εξίσου αποτελεσματική. Αρκετές χιλιάδες είναι πρόσφυγες ή μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν μείνει μερικές δεκάδες χιλιάδες στο χώρο όπου έζησαν από τα αρχαία χρόνια. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος. Βεβαίως, καλή η αναφορά σας στη Συνθήκη της Λωζάνης. Αλλά από εκεί και έπειτα μια ευθύνη και από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τονιστούν ορισμένα πράγματα στο τουρκικό καθεστώς ως προς την αναγκαιότητα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης, είτε με την ευρύτερη έννοια».

Η απαίτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για «κάποια συγκεκριμένη ενέργεια στο Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε για άλλη μια φορά σε «ώτα μη ακουόντων».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Επείγεται η κυβέρνηση

Φαίνεται πως επείγεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την προώθηση του μέτρου περί δημιουργίας επαγγελματικού στρατού, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, μέτρο το οποίο για να γίνει «εύπεπτο» θα συνοδευτεί με τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιούνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που «σερβίρονται», για μια ακόμα φορά πρόκειται να θεσμοθετηθεί η σταδιακή καθιέρωση 12μηνης θητείας, η οποία για το 2000 θα γίνει 16 μήνες, το 2001 14 μήνες και για το 2002 12 μήνες. Οσον αφορά στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, προβλέπεται για το 2000 η πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών στρατιωτών, που μέσα στα τρία πρώτα χρόνια θα φτάσουν τους 15.000.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ιστορική η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανακοίνωση του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα»

Ιστορική, χαρακτηρίζουν την απόφαση του Αρείου Πάγου, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τα μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

Στο κείμενο της ανακοίνωσή τους, τα μέλη του συμβουλίου υπογραμμίζουν: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που ελήφθη, μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία, είναι κυριολεκτικά ιστορική. Με αυτήν κρίθηκε ως αντίθετος προς το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Συνείδηση Δικαίου, ο ηθικά κραυγαλέα αβάσιμος ισχυρισμός της γερμανικής κυβέρνησης, ότι τάχα τα ελληνικά δικαστήρια είναι αναρμόδια να κρίνουν τις ευθύνες του γερμανικού κράτους για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα».

Παράλληλα, τονίζουν ότι τώρα αρχίζει μια καινούρια προσπάθεια για την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Στην προσπάθεια αυτή, καλείται να συνδράμει και το ελληνικό δημόσιο. Ηρθε, επιτέλους, η ώρα να ενεργοποιηθεί και να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και να απαιτήσει, επιτέλους, να εξοφλήσει η Γερμανία και το κατοχικό δάνειο και να απαιτήσει να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο για τις ζημιές που προξένησε στον εθνικό πλούτο και που επιδίκασαν οι σύμμαχοι να πληρώσει.

Η ελληνική Δικαιοσύνη, συνεχίζουν τα μέλη της επιτροπής στην ανακοίνωσή τους, δικαίωσε τα θύματα και, ταυτόχρονα, καταξιώθηκε και η ίδια ως Δικαιοσύνη μιας δημοκρατικής πολιτείας, που απονέμει το δίκαιο στο όνομα του ελληνικού λαού, πέρα από οποιεσδήποτε κρατικές και διπλωματικές σκοπιμότητες.

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Ο ελληνικός λαός, με αυτήν την απόφαση, δικαιούται να είναι περήφανος για τη Δικαιοσύνη του. Ολοι όσοι αγωνίστηκαν για να έρθει αυτή η φωτεινή ώρα νιώθουν βαθιά ικανοποίηση».

Σήμερα στον «902» TV

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο:

Στις 14.00 «Ματιές στον Κόσμο»

Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους: Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη καθηγητή Πανεπιστημίου, τον Θέμο Στοφορόπουλο, πρώην πρέσβη και τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, με θέμα: «Εξωτερική πολιτική, ελληνοτουρκικές θέσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ