ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων

Επισήμως επιδιώκεται να μην ανοιχτούν «μέτωπα» με τους δυσαρεστημένους, που «κόπηκαν» από το «νέο» υπουργικό σχήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλες «γραμμές»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξεκίνησε ο κύκλος των συνεργασιών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, αυτό το χαρακτήρα είχε η σύσκεψη του Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εργασίας Τ. Γιαννίτση και Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, που έγινε χτες στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Τύπου, Τηλ. Χυτήρη.

Την ίδια ώρα, από την ηγεσία της κυβέρνησης επιχειρείται να κλείσουν τα «μέτωπα» με τους δυσαρεστημένους - και κυρίως με τους «κομμένους» - από το «νέο» κυβερνητικό σχήμα, πριν ακόμα αυτά ανοίξουν. Εκεί απέβλεπαν οι χαμηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αιχμές, στις οποίες προέβησαν κατά την παράδοση των υπουργείων «τους» οι Ε. Βενιζέλος και Γερ. Αρσένης. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, πρόκειται «για άτομα που έχουν επιδείξει σημαντική δραστηριότητα», είναι «προβεβλημένα στελέχη», για να συμπληρώσει με νόημα ότι «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και τις απόψεις του».

Ειδικά, πάντως, σε ό,τι αφορά την αποστροφή - υπαινιγμό του Ε. Βενιζέλου πως κάποια στιγμή θα επανέλθει στα αξιώματά του, ο Δ. Ρέππας δεν απέφυγε το αιχμηρό σχόλιο, λέγοντας ότι ο μόνος που αποφασίζει για τη στάση του πρώην υπουργού είναι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, αλλά για τη σύνθεση της κυβέρνησης αποφασίζει ο πρωθυπουργός. Κατέληξε, δε, αναφέροντας ότι ο πρώην υπουργός «έχει κάθε λόγο να διακατέχεται από αυτοπεποίθηση»...

Επίσης, ερωτώμενος για το τι σηματοδοτεί η αντικατάσταση Αρσένη στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά...

Χτες, τέλος, αν και δημοσίως επιδείχτηκε το ίδιο πνεύμα νομιμοφροσύνης από πλευράς Σκανδαλίδη, παρά τη μη υπουργοποίησή του, «διαρροές» που προέρχονταν από πηγές του Μαξίμου (και γι' αυτό μη φέρουσες το μέγιστο βαθμό αξιοπιστίας), ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή θα προβεί και σε εσωκομματικές αλλαγές, όπου θα καταγραφεί εκ νέου η δυσφορία του για το πρόσωπο του Κ. Σκανδαλίδη...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο στόχαστρο τα «ακροδεξιά στοιχεία»

Η αποδοχή στο «κλαμπ του μεσαίου χώρου» επιβάλλει στον Κ. Καραμανλή να απαλλαγεί από ορισμένα «βαρίδια» στο κόμμα του

Πιέσεις και εισηγήσεις για να «καθαρίσει» το κόμμα από τα ακροδεξιά στοιχεία, προκειμένου να γίνει αποδεκτή και πιστευτή η μετατόπιση του κόμματος στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, δέχεται ο Κ. Καραμανλής, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζει στον κομματικό μηχανισμό και τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου «επανίδρυσης».

Προεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διατυπώσει τη θέση ότι οι ακροδεξιοί της ΝΔ είναι «γραφικές φιγούρες του παρελθόντος», με τις οποίες δεν αξίζει να ασχολείται, γιατί δε δίνουν αυτές το στίγμα και τη φυσιογνωμία του κόμματος και απλά υπάρχουν στα πλαίσια της παράταξης. Μετά τις εκλογές όμως δεν είναι λίγοι οι σύμβουλοι και τα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι η δράση των ακροδεξιών στην προεκλογική περίοδο (αναφέρεται το όνομα του Γ. Καρατζαφέρη) που εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση, ήταν μία από τις αιτίες της εκλογικής ήττας. Ομως στις εκλογές η ομάδα των ακροδεξιών της ΝΔ στην ΚΟ όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, αλλά ενισχύθηκε με «ηχηρά» ονόματα, γεγονός που δεν κάνει διόλου εύκολη την όποια απόπειρα να τεθούν «εκτός κόμματος». Γι' αυτό είναι περισσότερο πιθανό να γίνει μια προσπάθεια «ελέγχου» και απομόνωσής τους κατά τρόπο που δε θα «σκιάζουν» τη γενικότερη «κεντρώα» εικόνα του κόμματος.

Ρόλο «πολιορκητικού κριού» για την αποπομπή των ακροδεξιών από τη ΝΔ έχει αναλάβει ανοιχτά ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του χτες στην «Εξουσία» ζητά «να πεταχτούν στη θάλασσα τα ακροδεξιά βαρίδια»(!), γιατί «αποδείχτηκε κι από το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος πως η ακροδεξιά δεν έχει να προσθέσει τίποτα πια - εκτός από κάποια γραφικότητα - στην πολιτική δύναμη της ΝΔ».

Αλλά και το χτεσινό «Βήμα» προστρέχει σε «βοήθεια» του Κ. Καραμανλή. Σε πρωτοσέλιδο αναγγελτικό με τίτλο «Η ακροδεξιά (;) αυθαδιάζει! -Ο Γ. Καρατζαφέρης κατά του Κ. Καραμανλή» σημειώνει: «Ο προσανατολισμός του Κ. Καραμανλή στον μεσαίο χώρο και η δυσαρέσκεια που εκφράζει για τους ακραίους του κόμματός του και ειδικά για εκείνους που έδιναν υποσχέσεις στα "δικά μας παιδιά" προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος από τον τηλεοπτικό σταθμό του "έβγαλε γλώσσα" προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Τόνισε ότι αν βρεθεί εκτός..."θα με βρουν απέναντι!"».

Γενικότερα πάντως εκτιμάται ότι προκειμένου να γίνει αποδεκτή η ΝΔ στο «κλαμπ του μεσαίου χώρου» θα πρέπει να απαλλαγεί από πολλά θεωρούμενα «βαρίδια». Για παράδειγμα είναι γνωστή η αξίωση του Ν. Μπερνς προς τον Κ. Καραμανλή να τελειώνει με τον αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό του κόμματός του ή να ελεγχθούν οι συνδικαλιστές της ΝΔ ώστε να μην υπάρχει υπόνοια συμμετοχής του σε λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βολές από Μητσοτάκη

Στο «παιχνίδι» των συσχετισμών που εξελίσσεται μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίστηκε χτες, ξαφνικά, και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος, στο υπουργείο Εξωτερικών άρχισαν να συσσωρεύονται «σύννεφα» καθώς εκτιμήθηκε πως από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά μια προσπάθεια τοποθέτησης «τοποτηρητών».

Εχοντας υπόψη του όλα αυτά και το κλίμα που επικρατεί στο ΥΠΕΞ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να «παρέμβει», δηλώνοντας: «H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είναι πολύ αδύνατη. Και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου απαράδεκτα έχει παραμερίσει τη Διπλωματική Υπηρεσία και την έχει υποκαταστήσει με στρατιά προσωπικών του συμβούλων, κινδυνεύει να γίνει επικίνδυνο. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα μεγάλα μας εθνικά θέματα είναι σε κρίσιμη καμπή».

Η απάντηση της κυβέρνησης διατυπώθηκε από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικά μικρόψυχη τη δήλωση αυτή του κ. Μητσοτάκη. Είναι κοινά αποδεκτή και ολοφάνερη η επιτυχημένη πορεία του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Δε χρειάζεται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Το υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε ο Δ. Ρέππας, έχει ισχυρότατη ηγεσία και βεβαίως, έχει διπλωμάτες πολύ ικανούς, οι οποίοι αξιοποιούνται καταλλήλως από την ηγεσία του υπουργείου. Οι διπλωμάτες του δε χρειάζονται τη συνηγορία του κ. Μητσοτάκη ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού παράγοντα»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης, σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, υπεραμύνθηκε των τοποθετήσεων του Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι «η Διπλωματική Υπηρεσία ετοιμάζεται να προβεί σε κινητοποιήσεις και απεργίες, γατί έχει φτάσει στο αμήν από τον πλήρη παραγκωνισμό της» από τις στρατιές των συμβούλων που χρησιμοποιεί ο Γ. Παπανδρέου.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει ικανός αριθμός διπλωματών οι οποίοι «εκτέθηκαν» υπέρ της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών άρχισαν να ανησυχούν για «παροπλισμό» τους. Υπό αυτή την έννοια, η παρέμβαση Μητσοτάκη μπορεί ίσως και να δημιουργεί ένα αίσθημα συμπαράστασης προς κάποια μερίδα διπλωματών. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του Επίτιμου προέδρου της ΝΔ, ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι πιο βαθύς και ανιδιοτελής. Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θεωρεί ότι η χώρα προχωρά στην ουσία της ελληνοτουρκικής συζήτησης και τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά αν αυτή η διαδικασία αφεθεί στα χέρια των συμβούλων του υπουργού...

ΔΗΚΚΙ
Σχέδιο ανανέωσης και ανασύστασης

«Θα προχωρήσουμε σε άμεση οργανωτική ανασυγκρότηση, ανανέωση και ανασύσταση», υποστήριξε προχτές το βράδυ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του. Ο Δ. Τσοβόλας απέδωσε την εκλογική συρρίκνωση του ποσοστού του ΔΗΚΚΙ «στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο αλλά και στους εξωγενείς παράγοντες, που ήθελαν το ΔΗΚΚΙ εκτός Βουλής».

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας πρότεινε η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Οργανωτικής Συνδιάσκεψης, η οποία πρότεινα να γίνει ως τα τέλη Ιουνίου, αλλά και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του πρώτου συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ στις αρχές Δεκεμβρίου αυτού του χρόνου. Ενα συνέδριο, το οποίο, όπως είπε ο Δ. Τσοβόλας, «θα πρέπει να είναι ιδεολογικό και καταστατικό».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κατέθεσε και έξι συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους, όπως είπε, «οφείλεται η σημαντική μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος του». Εκανε λόγο, για τα εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα, για συμφέροντα εκδοτικών συγκροτημάτων, στις αναληθείς προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στον εκλογικό νόμο, αλλά και στις οργανωτικές αδυναμίες του ΔΗΚΚΙ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ