ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Κατατέθηκε ρύθμιση για τη διευθέτηση του τρόπου πληρωμής τους

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων στους δήμους
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων στους δήμους
Ρύθμιση για τη διευθέτηση του τρόπου πληρωμής και καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον τομέα καθαριότητας των δήμων, κατατέθηκε χτες σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μετά από σειρά κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους.

Η νομοθετική ρύθμιση έχει κατατεθεί ως άρθρο (άρθρο 25) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Εχει τίτλο «Διευθέτηση ζητημάτων δαπανών καθαριότητας δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων» και προβλέπει ότι «δαπάνες για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών» των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ «και των νομικών τους προσώπων όπως επίσης και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ (...) σχετικές με την καθαριότητα οι οποίες προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις (...) θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων». Στην παράγραφο 2 του άρθρου αναφέρεται ότι «ειδικά για την περίπτωση των ΟΤΑ α' βαθμού, οι δαπάνες της προηγούμενης παραγράφου που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και αν αυτά δεν επαρκούν από τα κάθε είδους, γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη δαπανών αυτών, έσοδά τους».

Το άρθρο καταψήφισε η ΝΔ, ο εισηγητής της οποίας, Μ. Βορίδης, μίλησε για «καταδικαστέα πρακτική», λέγοντας ότι «υπάρχουν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ που περιμένει κόσμος να προσληφθεί». Ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, ανέφερε ότι το άρθρο... «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», επειδή «θα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για δαπάνη που αφορά αποκλειστικά το δήμο». Οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης μέχρι αργά το βράδυ που συνεχιζόταν η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν είχαν εκφράσει θέση.

Μόνο το ΚΚΕ ευθέως δήλωσε από την αρχή ότι θα ψηφίσει υπέρ του άρθρου. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων για την ανανέωση των συμβάσεών τους και τη διευθέτηση του τρόπου πληρωμής τους, ενώ όπως τόνισε, «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, γιατί η καθαριότητα δεν είναι εποχιακή, είναι ανάγκη διαρκής. Οι άνθρωποι όχι μόνο έχουν δικαίωμα στη δουλειά αλλά και στη μονιμοποίηση».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του δήμου Κορίνθου

Την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας των εργαζομένων επιβεβαιώνει και η μάχη που δίνουν οι συμβασιούχοι του δήμου Κορίνθου, των οποίων οι συμβάσεις εξακολουθούν να μην έχουν ανανεωθεί από τη δημοτική αρχή.

Η Επιτροπή Αγώνα των συμβασιούχων του δήμου πραγματοποίησε τη Δευτέρα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας να παρθεί απόφαση από το Σώμα για ανανέωση της σύμβασής τους, με βάση την νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία διευθετεί τον τρόπο που θα καλύπτεται η μισθοδοσία των συμβασιούχων.

Η Επιτροπή Αγώνα απευθύνθηκε με ανοιχτή επιστολή προς κάθε δημοτικό σύμβουλο και κατέρριψε τα επιχειρήματα και τις προφάσεις της Δημοτικής Αρχής που αρνείται πεισματικά την ανανέωση των συμβάσεων.

Σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα της παρέμβασής της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Με την παρέμβασή μας, αποσπάσαμε τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για νέα συνεδρίασή του αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. Σε σύσκεψη που ακολούθησε αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα μας με πολύμορφες κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση. Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 21/2, στις 18.00 στα Περιβολάκια».

  • Σύσκεψη εργαζόμενων και συμβασιούχων του Δήμου Πάτρας, διοργανώνει τη Δευτέρα 20/2 το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας, στις 6 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Το Συνδικάτο καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους που έπιασαν δουλειά στο δήμο Πάτρας και τους καλεί να οργανωθούν στο σωματείο τους και να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για δουλειά με δικαιώματα.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε λειτουργία ο μηχανισμός που προδιαγράφει πετσόκομμα κοινωνικών επιδομάτων

Με επίφαση τον «εξορθολογισμό» αλλά και μέσω της εφαρμογής του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει το δρόμο για παραπέρα μείωση έως και πλήρη περικοπή κοινωνικών επιδομάτων. Αυτό προδιέγραψε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, αναπτύσσοντας τον τρόπο λειτουργίας του «Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ενταξης και Συνοχής». Το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα συνδέει τις 13 περιφέρειες με όλους τους αρμόδιους οργανισμούς και το υπουργείο, ενώ, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, μέσα από αυτό «για πρώτη φορά όταν βάλετε το ΑΦΜ οποιουδήποτε, εμφανίζεται δίπλα πόσα και τι επιδόματα παίρνει και από πού».

Ο μηχανισμός αυτός ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στα μέσα Δεκέμβρη με τις συνοπτικές διαδικασίες του «επείγοντος», καθώς συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

«Ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Ενταξης και Συνοχής τώρα λειτουργεί», σημείωσε η Θ. Φωτίου «και κάθε μήνα ξέρουμε ποιος πήρε τι πήρε και από πού. Δεκαεφτά φορείς έδιναν 125 επιδόματα. Επρεπε να έχουμε μια ισχυρή επιχειρηματολογία για τους δανειστές που έλεγαν ότι τα επιδόματα είναι πολλά και πρέπει να τα κόψουμε». Κι όλα αυτά όταν, ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που η ίδια επικαλέστηκε, «το 8% του πληθυσμού ζει στην ακραία και το 35% των συμπολιτών μας κινδυνεύουν να βρεθούν σε φτώχεια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε: «Σε ό,τι μας αφορά, εμείς λέμε ότι αυτός ο κόσμος θέλει στήριξη. Δεν μπορεί αυτή η στήριξη να είναι άλλη από την αξιοπρεπή διαβίωση, μέσα από τη χρηματοδότηση, μέσα από τα επιδόματα αναπηρίας, τα οποία θα πρέπει να είναι στα επίπεδα που σας έχουμε αναφέρει. Ολα αυτά είναι στον "Προκρούστη" αυτής της πολιτικής που ασκείται σήμερα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να μπορέσει να ανακάμψει το ίδιο το σύστημα».

Οπως τόνισε, αυτός ο μηχανισμός «θα αξιοποιηθεί συνολικά και για τη μείωση ακόμη περισσότερο αυτών των επιδομάτων που είχαν μέχρι τώρα όλοι αυτοί που είναι σε μια τέτοια κατάσταση», υπενθυμίζοντας ότι και τα ΚΕΠΑ παρουσιάστηκαν ως μηχανισμός ενιαίος όπου πιστοποιούνταν η αναπηρία ατόμων με ειδικές ανάγκες και εξελίχθηκε σε σφαγείο των ποσοστών αναπηρίας.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, δυστυχώς, είναι και αυτός ο "εθνικός μηχανισμός", όπου εκεί θα ενοποιηθούν όλα τα επιδόματα και το ΚΕΑ θα είναι αυτό που θα διασφαλίζει την ελάχιστη διαβίωση των ανθρώπων που είναι στην ακραία φτώχεια», τόνισε.

«Εμείς με αυτήν την πολιτική διαφωνούμε ριζικά», υπογράμμισε, «και πιστεύουμε ότι ο λαός έχει άλλο δρόμο να διαλέξει. Ο δρόμος είναι να απαλλαγεί από αυτούς που τον κρατούν στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, δηλαδή, να απαλλαγεί από όλους αυτούς που σήμερα κάνουν κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία και αυτοί δεν είναι άλλοι παρά το κεφάλαιο και οι δυνάμεις που το υπηρετούν».

ΟΕΦΣΕΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη φορολόγηση της χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων

Κινητοποίηση ενάντια σε άλλο ένα αντεργατικό μέτρο πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9/2 η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά & Νήσων, στο υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα της φορολόγησης της χρήσης των εταιρικών αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, όπου απαίτησαν την απόσυρση του μέτρου, αφού, όπως τόνισαν, το αυτοκίνητο για τους ιατρικούς επισκέπτες - πωλητές είναι εργαλείο δουλειάς που τους δίνεται υποχρεωτικά από τις εταιρείες - εργοδότες.

Σύμφωνα με τα σωματεία, η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε πως τέτοια μέτρα «της επιβάλλονται» από το κουαρτέτο ως προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της περιβόητης «αξιολόγησης».

«Με λίγα λόγια, μας είπαν ότι "αναγκάζονται" να προχωρήσουν στο παραπέρα χαράτσωμα του ήδη πετσοκομμένου εισοδήματος των εργαζομένων και ότι προτίθενται να συζητήσουν τρόπους, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου στους μισθούς μας. Κουραστήκαμε να ακούμε για κυβερνήσεις που "εκβιάζονται", για κυβερνήσεις που "με πόνο ψυχής" μας εξαθλιώνουν. Το αντεργατικό αυτό μέτρο, όπως και πολλά άλλα, φέρει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εντάσσεται στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για την ανάκαμψή του, την έξοδο στις αγορές, το κλείσιμο της "αξιολόγησης", που πάντα πληρώνουν οι εργαζόμενοι», σημειώνουν η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο, και καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στο Συνδικάτο και την Ομοσπονδία.

Γλέντια από σωματεία

-- Οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra» θα φιλοξενήσουν αύριο στο ξενοδοχείο το γλέντι του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, με αφορμή την Τσικνοπέμπτη. Το γλέντι θα συνδυαστεί με την προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση του επιχειρησιακού σωματείου και των εργαζομένων στο «Athens Ledra», που είναι εδώ και έναν περίπου χρόνο απλήρωτοι.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε γλέντι οικονομικής ενίσχυσής του, αύριο, Τσικνοπέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του.

-- Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων διοργανώνει αποκριάτικο παιδικό πάρτι, την Κυριακή 19/2, στις 11 π.μ. (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ