ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινά στις Βρυξέλλες με ανοικτά μέτωπα στα νότια και ανατολικά

...αλλά και κόντρες στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας

Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ξεκινά σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Η Σύνοδος θα εξετάσει όλα τα ανοικτά μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων όπου παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ για λογαριασμό των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, ενώ ανάμεσα στα άλλα ζητήματα αναμένεται να συζητηθεί και η συνέχιση της αποστολής της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG 2 στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα είναι και η πρώτη μετά την εκλογή Τραμπ που έχει ζητήσει «μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του χτες στον Τύπο, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να καθησυχάσει φόβους εντός του ΝΑΤΟ περί «διαλυτικών» τάσεων, διαβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ εδράζεται πάνω σε έναν «ισχυρό» και «αδιάρρηκτο» δεσμό μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης. Προς επίρρωση τούτου, σήμερα προγραμματίζεται κοινή δημόσια δήλωσή του με τον νέο υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ.

Σταθερά στο στόχαστρο η Ρωσία

Αναπτύσσοντας και παραπέρα το περίγραμμα όπου γίνεται η Σύνοδος, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης 4 πολυεθνικών σχηματισμών μάχης στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Η Σύνοδος αναμένεται, εξάλλου, να ολοκληρωθεί με συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπου θα εστιάσουν στην κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή (Μαύρη Θάλασσα και Καύκασος) και στις αναδιαρθρώσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας «που την φέρνουν πιο κοντά στο ΝΑΤΟ», όπως είπε ο γγ του.

Επίσης, χαρακτήρισε την Ουκρανία πολύ στενό εταίρο του ΝΑΤΟ και επιβεβαίωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσκάλεσε σύσσωμο το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ) να συνεδριάσει στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία», συμπλήρωσε, και ταυτόχρονα σημείωσε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τη ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα με επίκεντρο τη Ρουμανία και τα λιμάνια της.

Επιτελείο για «ανάλυση απειλών» σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή

Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε, επίσης, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ στο νότο για «προβολή της σταθερότητας στη γειτονιά μας», όπως είπε. Σημείωσε ότι «το NATO υποστηρίζει τη Συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και εκπαιδεύει χώρες εταίρους όπως το Ιράκ, την Ιορδανία και την Τυνησία. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σύσταση ενός ξεχωριστού επιτελείου στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου σε πρώτη φάση θα γίνεται «ανάλυση απειλών» από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η αναφορά αυτή του γγ του ΝΑΤΟ σχετίζεται και με την πρόταση που φέρονται διατεθειμένα να καταθέσουν στη Σύνοδο μια σειρά καπιταλιστικά κράτη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία) για αναβάθμιση - και με μια ορισμένη οργανωτική αναδιάταξη - της νότιας πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας. Το θέμα, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, θα συζητηθεί στη Σύνοδο, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο ένα επιτελείο για το νότο που είναι τελικά σχετικό με το νότο. Εχουμε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο νότο, αν χρειαστεί. Αλλά, οπωσδήποτε, το επιτελείο θα προσθέσει κάποιες επιπλέον δυνατότητες (...) και θα στεγαστεί στη Διακλαδική Συμμαχική Διοίκηση στη Νάπολη».

Ενδοαστικές κόντρες για τα βάρη των δαπανών

Τέλος, ο γγ του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει ουσιαστικά τις αμερικανικές απαιτήσεις, ζήτησε «δίκαιο μοίρασμα βαρών και αύξηση στις αμυντικές δαπάνες», διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο.

Σημείωσε ότι στις 2 τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Ντ. Τραμπ ο Αμερικανός Πρόεδρος του εξέφρασε μεν «την ισχυρή δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ», από την άλλη ωστόσο «υπογράμμισε τη σημασία της δίκαιης κατανομής βαρών. Και ότι αυτές οι χώρες που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ τους πρέπει να πιάσουν το στόχο του 2% (σ.σ: η ΝΑΤΟική νόρμα). Και συμφωνώ μαζί του», είπε.

Στο ίδιο μοτίβο, εμφανίστηκε ικανοποιημένος που μετά από χρόνια περικοπών στις τέτοιες δαπάνες, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2016, καταγράφεται αύξηση 3,8% στις δαπάνες που έκαναν τα κράτη - μέλη της Ευρώπης και ο Καναδάς. «Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο απ' ό,τι είχαμε προβλέψει. Προσθέτει σχεδόν 10 δισ. δολάρια επιπλέον για την άμυνά μας. Ενα ποσό που κάνει τη διαφορά, αλλά σίγουρα πρέπει να διατηρήσουμε το μομέντουμ», συμπλήρωσε.

Τέλος, αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ο υβριδικός πόλεμος και οι υβριδικές απειλές, όπως και η ενίσχυση της άμυνας ενάντια σε κυβερνο-επιθέσεις.

Μήνυμα του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα της Τουρκίας

Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και κοινού ταξικού αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, απέστειλε χτες το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα της Τουρκίας. Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι, συναγωνιστές της Τουρκίας!

Το ΠΑΜΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που στις γραμμές του συσπειρώνονται εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για τα συμφέροντα της Εργατικής τάξης στη χώρα μας, απευθύνεται στα Συνδικάτα της Τουρκίας, καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες στην Τουρκία και, με πνεύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, θέλει να μοιραστεί μαζί σας ορισμένες σκέψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση.

Οι συνθήκες στην περιοχή μας είναι ανησυχητικές, επικίνδυνες.

Ο πόλεμος στην Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη συνεχίζεται, με θύματα εκατομμύρια εργαζόμενους, λαϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους ακόμα και παιδάκια.

Εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι τραβάνε το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αναζητούν έναν τόπο να σταθούν, να ζήσουν.

Αντιδραστικές οργανώσεις - όπως ο ISIS - μέρος του πολέμου που μαίνεται, ευθύνονται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις με θύματα αθώους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στον τουρκικό και στους άλλους λαούς.

Η πείρα μάς διδάσκει ότι πίσω από αυτήν την κατάσταση, πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις προβάλλει ο ανταγωνισμός μονοπωλιακών συμφερόντων και κρατών για τον έλεγχο του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των ενεργειακών αγωγών, το μοίρασμα των αγορών. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που πρωταγωνιστούν στους πολέμους στην περιοχή μας καταπατούν τα συμφέροντα των λαών, προσπαθώντας να επικρατήσουν στην κούρσα των ανταγωνισμών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ανησυχούμε πολύ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών, οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμισή τους στην περιοχή.

Οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και οι δηλώσεις που αμφισβητούν τα σύνορα, τα νησιά, τις συνθήκες που ρυθμίζουν τα σύνορα στην περιοχή μας, είναι επικίνδυνη εξέλιξη που πρέπει να μας απασχολήσει πολύ.

Καθημερινά, διαπιστώνεται πως οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις αποτελούν πηγή δεινών για τους λαούς, όπως και το ίδιο το βάρβαρο σύστημα, που προκαλεί ανεργία, φτώχεια και πολέμους.

Συνάδελφοι, συναγωνιστές της Τουρκίας!

Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, που δημιουργείται για τους λαούς των δύο χωρών μας, σας καλούμε:

  • Να συντονίσουμε την πάλη μας ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην εκμετάλλευση και την κατάργηση δικαιωμάτων.
  • Να υψώσουμε κοινή φωνή ενάντια στις αστικές τάξεις και στον εθνικισμό. Γιατί η ελληνική και η τούρκικη εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα, ενάντια σε εκείνους που τους θέλουν "κρέας για κανόνια τους".
  • Να δυναμώσουμε την κοινή μας πάλη ενάντια σε δηλώσεις κι ενέργειες που αμφισβητούν τα σύνορα και τις Συνθήκες που τα κατοχυρώνουν.
  • Να ισχυροποιήσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τις αστικές τάξεις και τους όποιους σχεδιασμούς τους που οδηγούν τους λαούς μας σε νέες περιπέτειες.

Το ΠΑΜΕ απλώνει στα συνδικάτα της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας και στους Τούρκους εργαζόμενους χέρι φιλίας και συνεργασίας.

  • Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των δύο λαών.
  • Οχι στην αλλαγή συνόρων, στις στρατιωτικές προκλήσεις και την αναμέτρηση στο Αιγαίο, όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο κοινός ταξικός αγώνας των εργαζομένων στην Τουρκία και στην Ελλάδα».
ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Εθνικό συμφέρον» η εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι και η συνέχιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο, της αρμάδας SNMG2, που κατέπλευσε εδώ πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά από αίτημα των κυβερνήσεων Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού, και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να ζητήσει παραμονή της αρμάδας, και όπως προεξοφλούν ανώτατες πηγές του ΓΕΝ στην Αθήνα, το αίτημα θα ικανοποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές δίνουν και μια ιδέα των υπηρεσιών που παρέχουν και θα συνεχίσουν να παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, προς «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ντόπιας αστικής τάξης.

«Εκτός από το Αιγαίο πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί χρειαζόμαστε μεγαλύτερα πλοία για επιχειρήσεις», αναφέρουν, παραπέμποντας σε ένα ενδιαφέρον που υπάρχει η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει μερίδιο από σύγχρονα αντιτορπιλικά που θα αποσύρει για να διαθέσει σε «συμμάχους» το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Για την ίδια ζώνη, της Ανατολικής Μεσογείου, εκσυγχρονίζουν τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3, που όπως επιβεβαιώνουν στο ΓΕΝ θα μπορούν να ελέγχουν καθημερινά επαρκώς την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι και «συμμαχική υποχρέωση», όπως προσθέτουν, και δεν μπορεί να γίνει σήμερα με πλοία.

Σε μια πρόσθετη τέτοια παροχή υπηρεσιών, τα ίδια ανώτατα στελέχη παραπέμπουν στις διευκολύνσεις που έχει στη βάση της Σούδας ο αμερικανικός 6ος στόλος, που το τελευταίο διάστημα εστιάζει τη δραστηριότητά του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμπληρώνουν ότι έχουν συναποφασίσει με τους Αμερικανούς, όποτε πλοίο τους προσεγγίζει ελληνικό λιμάνι, και ανάλογα με τις διαθεσιμότητες, να προχωρούν σε συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις.

Τέλος, και με αφορμή την ανάπτυξη της φρεγάτας «Ναβαρίνο» και του υποβρυχίου «Ποσειδών» στη Μεσόγειο, σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, οι ίδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν την απόφαση που έχει παρθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις να μετέχουν, «όσο μπορούμε», όπως λένε χαρακτηριστικά, σε τέτοιες αποστολές και επιχειρήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ