ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνία για την αντιλαϊκή διοικητική μεταρρύθμιση

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν, στο πλαίσιο του συνεδρίου, την πλήρη συμφωνία τους στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση και για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση αλλά και για τα οικονομικά των δήμων

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίουτης ΚΕΔΚΕ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίουτης ΚΕΔΚΕ
(Της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Σε βήμα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ξεπουλά τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτική ήταν η συναίνεση του δικομματισμού στο μοντέλο αξιοποίησης των καμένων εκτάσεων της Ηλείας - στο έδαφος της οποίας και συγκεκριμένα στο Κάστρο Κυλλήνης επελέγη να γίνει ...συμβολικά το συνέδριο - που παραδίδονται βορά στην κερδοσκοπία, είτε αυτό αποκαλείται Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών, είτε βιώσιμη «πράσινη ανάπτυξη», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του.

Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, και τον Γ. Παπανδρέου - ούτε και τους αιρετούς που χειροκροτούσαν με θέρμη - κατά τ' άλλα να ...εκφράσουν δημόσια τη λύπη τους για την καμένη γη. Πατώντας μάλιστα στην τραγωδία σε αυτήν, αλλά και στην υπόθεση των Ζωνιανών, επιχείρησαν να πείσουν ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με λιγότερους σε αριθμό αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς θα τα αλλάξει όλα προς το καλύτερο. Πώς; Μεταφέροντας λειτουργίες του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει ότι οι δήμοι αναλαμβάνουν τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό κόστος αυτών.

Οι νέες αρμοδιότητες που ζητούν οι δήμαρχοι να αναλάβουν οι δήμοι, όπως, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτική Προστασία, είναι προφανές ότι απαιτούν μεγαλύτερες αυτοδιοικητικές μονάδες, ικανές να τις ασκήσουν σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο και θα παραχωρηθούν πιο εύκολα τέτοιες δραστηριότητες, υπηρετώντας έτσι το στόχο της διάσπασης του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα τους.

ΚΕΔΚΕ: Πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Το ρόλο του εκφραστή της πολιτικής των δυνάμεων του δικομματισμού αλλά και του ΣΥΝ ανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος παρουσίασε το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η νέα διοικητική δομή. Συγκεκριμένα, ζήτησε τη θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας από το 2010, τη συνένωση δήμων και τη θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων έθεσε την ανάληψη από τους δήμους φορολογικής εξουσίας.

Την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση, οι λεγόμενοι ΚΑΠ, προτείνεται να αποτελέσει έναν εξισορροπητικό μηχανισμό ανάμεσα σε δήμους που μπορούν να έχουν έσοδα από φόρους και δήμους που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Ξανατέθηκε το αίτημα χρηματοδότησης κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως, παιδικοί σταθμοί, δημοτική αστυνομία, κλπ., τις οποίες, θυμίζουμε, με χαρά είχαν αναλάβει οι δήμαρχοι, παρά τις φωνές που έλεγαν ότι θα επιβαρύνουν την τσέπη του δημότη, όπως και γίνεται.

Περί κλοπής

Την πλήρη σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική δομή της χώρας εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε το ...όραμά του για ένα επιτελικό κράτος, τις πολιτικές του οποίου θα ασκεί η Αυτοδιοίκηση, κάτι που ονόμασε ...αποκέντρωση. Μόνο που στην πραγματικότητα, η λεγόμενη αποκέντρωση είναι ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση προς όφελος του κεφαλαίου. Διαπίστωσε, μάλλον όψιμα, διαφθορά του κεντρικού κράτους που μεταφέρεται στο τοπικό επίπεδο και στηλίτευσε την κυβέρνηση που δεν έχει αποδώσει τους παρακρατημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης, ξεχνώντας ότι και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ασκούσε την ίδια πολιτική κλοπής των χρημάτων των δήμων κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος υπερθεμάτισε για τη συμφωνία της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας να αποδοθούν στην ΤΑ 1,5 δισ. ευρώ από τα παρακρατημένα, όταν αυτά ανέρχονται σε πραγματικές τιμές σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για τον νέο «Καποδίστρια» επαναλαμβάνοντας ότι θα μειωθούν οι δήμοι ώστε να είναι αποτελεσματικοί.

ΚΗΦΙΣΟΣ
Ο κίνδυνος πλημμύρας παραμονεύει

Το πρόβλημα είχε αποκαλύψει ο «Ρ» και είχε φέρει το ΚΚΕ στη Βουλή από το φθινόπωρο του 2005, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει

Οι εγκαταλειμμένες λαμαρίνες στον Κηφισό, όπως τις είχε καταγράψει το ρεπορτάζ του «Ρ» το 2005
Οι εγκαταλειμμένες λαμαρίνες στον Κηφισό, όπως τις είχε καταγράψει το ρεπορτάζ του «Ρ» το 2005
Το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ο Κηφισός να υπερχειλίσει και να πλημμυρίσει ολόκληρες συνοικίες, που είχε αποκαλύψει ο «Ρ» και είχε θέσει με Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή από το 2005, επιβεβαίωσαν και οι έλεγχοι της Νομαρχίας Πειραιά.

Η Νομαρχία, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει τους κινδύνους, καθώς σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν αρκετά σημεία όπου τα τοιχία του ποταμού και το υπέδαφος έχουν διαβρωθεί, ενώ στην κοίτη του βρίσκονται εγκαταλειμμένα σίδερα, πέτρες και διαβρωμένες λαμαρίνες μήκους 160 μέτρων, που λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε είδους φερτά υλικά.

Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα το ανέδειξε ρεπορτάζ του «Ρ» τον Οκτώβρη του 2005, ενώ αμέσως μετά η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη το είχε φέρει στη Βουλή. Μάλιστα, το ΚΚΕ επανέφερε το πρόβλημα μόλις την περασμένη Δευτέρα με νέα Ερώτηση που συνυπογράφουν και οι βουλευτές Βέρα Νικολαΐδου και Γιώργος Μαυρίκος.

Στις 7-11-2005 με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ είχε επισημάνει την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου και την απομάκρυνση των πασσάλων που έχουν μείνει από την κατασκευή του έργου και λειτουργούν σαν ανάχωμα σε φερτά υλικά. Τότε, το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε λόγο για εργολαβία - «σκούπα» για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της κοίτης του ποταμού από τους πασσάλους που είχαν μείνει και δεσμευόταν για τον καθαρισμό όλης της περιοχής.

Ο «Ρ» είχε αναδείξει τις κακοτεχνίες και τις προχειρότητες στον Κηφισό, με έρευνά του από τον Οκτώβρη του 2005. Είναι ενδεικτικό ότι το έργο του Κηφισού, που στοίχισε πάνω από 100 δισ. δραχμές στον ελληνικό λαό, έγινε με μελέτες του ...1972.

Στη νέα Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνεται η ολιγωρία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το γεγονός πως για άλλη μια φορά τα αντιπλημμυρικά έργα και η προστασία των κατοίκων των γύρω περιοχών επαφίενται στη βούληση του εργολάβου. Να σημειωθεί ότι τους ίδιους κινδύνους είχε επισημάνει με ανακοίνωσή της την 1η Νοέμβρη η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Πειραιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Τις προτάσεις τους για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης και οι Δημοτικές Παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος της Γραμματείας της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης και ο Νίκος Ζώκας, εκπρόσωπος των Δημοτικών Παρατάξεων. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων και δημοτικών κινήσεων.

«Ταξική επιλογή ο Καποδίστριας 2»

Παρέμβαση στο συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, του Νίκου Καραθανασόπουλου, βουλευτή του Κόμματος

Ο νέος Καποδίστριας είναι άμεσα συνδεδεμένος και με τη λειτουργία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, το οποίο κατά την ΚΕΔΚΕ θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι δήμοι για να λειτουργήσουν.

Ομως, όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Καραθανασόπουλος, «οι υποδομές που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες είναι μη επιλέξιμα έργα», δηλαδή δε χρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ. Οπως συμπλήρωσε, «το περιεχόμενο του ΕΣΠΑ είναι βαθιά ταξικό», καθώς «συγκεντροποιεί και τη δομή των μηχανισμών διαχείρισης των έργων, την ιδιωτικοποιεί, καθιστώντας το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τον κατεξοχήν φορέα διαχείρισης».

«Σε μια τέτοια διαδικασία - συμπλήρωσε - θέλουν να εντάξουν τη διοικητική δομή». Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στον «Καποδίστρια 2», «όχι γιατί θέλουμε τη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης», αλλά γιατί θα αποτελέσει εφαλτήριο μιας νέας αντιλαϊκής επίθεσης, θα επιβαρυνθεί περισσότερο η λαϊκή οικογένεια και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση.

Υπογράμμισε πως η φορολογική εξουσία που ζητά η ΚΕΔΚΕ βασίζεται στην αντιλαϊκή λογική της ανταποδοτικότητας. Πως δεν μπορεί αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περάσουν στο κράτος και ανέφερε χαρακτηριστικά τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ανέδειξαν την έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης από την κεντρική εξουσία, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί ξεχωριστά ο κάθε δήμος να αντιμετωπίσει τις φωτιές. Κατέληξε καταδεικνύοντας την αιτία, δηλαδή την αλλαγή των χρήσεων γης για να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ