ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στέλνουν «μήνυμα ενότητας» ενώ φουντώνουν τα σενάρια διάσπασης

«Η φύση απεχθάνεται το κενό» προειδοποιούν τα αστικά επιτελεία που παρεμβαίνουν στις διεργασίες της Κεντροδεξιάς

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των τριών υποψήφιων προέδρων της ΝΔ... χωρίς τον Ευ. Μεϊμαράκη

Eurokinissi

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των τριών υποψήφιων προέδρων της ΝΔ... χωρίς τον Ευ. Μεϊμαράκη
Εικόνα... ηρεμίας επιχειρούν να δώσουν στη ΝΔ, μετά την όξυνση της κόντρας τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία, για μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα της εκλογής, που μόνο τέτοια δεν είναι, καθώς η κάθε πλευρά μετρά ποια διαδικασία θα την ωφελήσει ή όχι στην προσπάθειά της να κερδίσει.

Μετά τη θυελλώδη προχτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία διεκόπη από έναν Ευ. Μεϊμαράκη μαινόμενο για διάφορα θέματα και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν ακόμα και για μηνύσεις, χτες, τόσο ο νυν πρόεδρος όσο και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Αδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας) συναντήθηκαν στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα, προσωρινό έστω, συμβιβασμό.

Μετά τη συνάντησή τους, έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν την ακόλουθη, κοινή δήλωση: «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του καταστατικού. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

Η πιθανότητα διάσπασης και... η αντικατάσταση

Μια «ενότητα», βέβαια, που πλέον δε φαντάζει και τόσο βέβαιη για τη ΝΔ, καθώς από διάφορες πλευρές συζητιέται ή ψιθυρίζεται η λέξη «διάσπαση». Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως ενώ πριν κάποιες μέρες το ενδεχόμενο διάσπασης αναφερόταν μόνο αν εκλεγεί ο «εξωκοινοβουλευτικός» Τζιτζικώστας, τώρα προβάλλεται γενικώς σαν ενδεχόμενο, όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο δείχνει να αναλύεται σε μια σειρά επιτελεία, όπου μετρούν την πιθανότητα κάποιος άλλος κομματικός φορέας να αναλάβει το ρόλο της Κεντροδεξιάς στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Εγραφε χτες η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της: «Αν η ΝΔ αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων (σ.σ. να διαχειριστεί τα ζητούμενα της αστικής τάξης), θα πρέπει να θυμηθούμε τη δοκιμασμένη ρήση, που ισχύει και στην πολιτική: Η φύση απεχθάνεται το κενό».

Αλλά και η «Αυγή» γνωμάτευσε χτες ότι «η Δεξιά βέβαια δεν πρόκειται να σβήσει. Αλλά για τη ΝΔ καλό είναι να μη βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά...».

«Ο,τι κάνουμε είναι αυτοκτονικό...»

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ίσως και το εξής στιγμιότυπο: Μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, οι Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης φωτογραφήθηκαν μαζί και όταν ρωτήθηκαν γιατί απουσίαζε ο Μεϊμαράκης από τη φωτογραφία, ο Τζιτζικώστας αναρωτήθηκε «Ελα, ντε»...

Σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι κινήσεις μιας σειράς παραγόντων του κόμματος: Οι Νικ. Κακλαμάνης, Κ. Χατζηδάκης και Θ. Καράογλου έβαζαν στο τραπέζι ζήτημα συνεδρίου. Ο Μ. Σαλμάς ζητούσε αναβολή της διαδικασίας διαδοχής για το Μάρτη του 2016. Αλλα στελέχη φέρονται να διακινούν προς υπογραφή κείμενο υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών ανάδειξης προέδρου στις 22/11 «και όχι από κλειστές διαδικασίες, όπως επιθυμούν κάποιοι λίγοι βουλευτές τις τελευταίες ώρες», όπως ανέφεραν.

Ο Ν. Δένδιας - που προχτές εκτιμούσε ότι «η Κεντροδεξιά έχει μέλλον στην Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν στο μέλλον η Κεντροδεξιά θα εκφράζεται από τη ΝΔ, είναι κάτι που θα φανεί» - χτες έλεγε στο «Βήμα FM»: «Η ΝΔ είχε από τον Ιανουάριο συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας και του εαυτού της. Να εξηγήσει γιατί έχασε και να προσδιορίσει την ταυτότητά της. Για κάποιο περίεργο λόγο, επί 5 μήνες δεν το έπραξε και επέλεξε να μην κάνει συνέδριο (...) Και τον καλύτερο οδηγό της Φόρμουλα 1 να επιλέξουμε, τον Λιούις Χάμιλτον σήμερα ή τον Μάικλ Σουμάχερ παλαιότερα, αν του δώσουμε ένα σαράβαλο, δεν υπάρχει πιθανότητα να τρέξει καλά. Το ζήτημα δεν ήταν να γίνω αρχηγός, αλλά να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα (...) Δεν πιστεύω σε αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας. Χωρίς κατάλογο και διάλογο, όποιος θέλει μπαίνει και ψηφίζει. Αυτά δεν είναι σοβαρά (...) Το συνέδριο θα μπορούσε να εξετάσει και αυτό. Να είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία, αλλά οργανωμένα, με δομές (...) Αυτό που κάνουμε είναι αυτοκτονικό. Προβλέπω ότι πιθανότατα όλα αυτά θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Μακάρι να βγω ψεύτης».

«Καταψηφίζουν» αυτά που έχουν ήδη ψηφίσει

Σημειωτέον, η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προηγήθηκε της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στην οποία επισήμως θέμα ήταν η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα το καταψηφίσει, προσπαθώντας, με διάφορα επιχειρήματα, να ξεπλυθεί από το γεγονός ότι έχει ήδη ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, υπερψηφίζοντας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο, το οποίο τα περιλαμβάνει.

Σε άλλα ζητήματα της εσωκομματικής διαδικασίας, σήμερα θα ανοιχτούν οι κλειστές προσφορές όσων εταιρειών θελήσουν να μετάσχουν στη μηχανογραφική υποστήριξη της εκλογής προέδρου.

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Ψάχνονται πώς θα συμπήξουν τον «τρίτο πόλο»

Τις διαφορετικές, προσώρας, προσεγγίσεις για το πώς και με ποιον τρόπο θα παίξουν ρόλο στις διεργασίες στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ανέπτυξαν χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τις «Προοδευτικές λύσεις για την Ελλάδα στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις» που διοργάνωσε το αποκαλούμενο «ΔΙΚΤΥΟ» (προΐσταται η πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου), σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό «think tank» FEPS (προΐσταται ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα).

Φ. Γεννηματά: Να αφήσουμε την αναζήτηση «ρόλων» και να ενώσουμε δυνάμεις

Στην τοποθέτησή της, η Φ. Γεννηματά ανέπτυξε την πρότασή της για «νέα προοδευτική πρόταση από μια ενωμένη, μεγάλη, πλειοψηφική Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων»:«Γνωρίζετε ότι στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο, εκτός από το νεολογισμό grexit υπάρχει και το pasokification που σημαίνει ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω κρίσης και των πολιτικών λιτότητας. Για μας λοιπόν, είναι διπλός ο στόχος: Αφενός να τελειώνουμε τη συζήτηση περί grexit αφετέρου σε ό,τι μας αφορά να κάνουμε το pasokification παρελθόν: Μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, επανένωσης, ανανέωσης και αναγέννησης ενός προοδευτικού τρίτου δρόμου, μέσα από μια διαδρομή αξιόπιστου πολιτικού λόγου ενάντια στο λαϊκισμό και τον συντηρητισμό από όπου και αν προέρχεται».

Μιλώντας ειδικά για το κόμμα της είπε: «Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης σε ένα μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας, που εκφράζει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο, όλη τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Ενα ρεύμα με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο. Που δεν θα είναι άλλοθι και δεκανίκι, είτε στους νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς της ΝΔ, είτε στις λαϊκίστικες, θολές, δήθεν αριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ (...) Υπάρχουν όμως άλλες πολιτικές δυνάμεις, δίκτυα, πρόσωπα, κοινωνικές δυνάμεις του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου. Είναι η ώρα να πάρουμε όλοι τις αποφάσεις μας, να αφήσουμε τους εγωισμούς και την αναζήτηση "ρόλων" και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτή η πρόσκληση από εμένα είναι ανοιχτή, διαρκής, καθαρή. Απευθύνεται σε όλον το χώρο».

Στ. Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε μεγάλη προοδευτική συμμαχία ...για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Μιλώντας, νωρίτερα, ο Στ. Θεοδωράκης στην ίδια ημερίδα, περιγράφοντας ως «προοδευτικό» τους εκσυγχρονισμούς στο αστικό κράτος και την παραπέρα ενίσχυση της «ιδιωτικής οικονομίας», αναρωτήθηκε: «Θα μου πείτε: Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Το Ποτάμι; Οχι, το Ποτάμι δεν μπορεί μόνο του. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας (...) Από την επόμενη μέρα των εκλογών έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία για διάλογο με όλους αυτούς τους πολίτες που ασφυκτιούν ανάμεσα στα δύο συντηρητικά κόμματα: τη ΝΔ - τον δεξιό συντηρητισμό δηλαδή - και τον ΣΥΡΙΖΑ - τον αριστερό συντηρητισμό. Μια πρωτοβουλία στην οποία προστίθενται συνεχώς νέα πρόσωπα».

Και κατέληξε: «Σ' αυτόν τον διάλογο καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Τους απογοητευμένους από τις συνεχείς διαψεύσεις, τους κεντροδεξιούς και τους κεντροαριστερούς που νιώθουν ότι είναι προοδευτικοί. Δεν τους καλούμε σε παζάρι. Δεν τους καλούμε σε υπόγειες συζητήσεις. Δεν τους καλούμε για να κάνουμε ανταλλαγές μηχανισμών. Τους καλούμε σε έναν διάλογο στο φως και όχι στη σκιά»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναβλήθηκε η δίκη των χρυσαυγιτών

Για τις 3/3/2016 αναβλήθηκε η δίκη των δύο χρυσαυγιτών που στις 7/11/2012, έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, επιτέθηκαν σε μαθητές - μέλη της ΚΝΕ και απεργούς εργάτες της ΑΓΝΟ. Οι δύο χρυσαυγίτες, ένας ιδιοκτήτης σχολής καράτε και ένας προπονητής καράτε, ήταν να δικαστούν χτες στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα των κατηγορουμένων.

Θυμίζουμε ότι στις 7/11/2012, οπλισμένοι με ρόπαλα (ξύλινα και μηχανικά, με μαχαίρια) προπηλάκισαν, απείλησαν και χτύπησαν μαθητές - μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά για να καλέσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής τραυματίστηκαν ένας απεργός εργάτης της ΑΓΝΟ και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ