ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
Σήμερα στην Ολομέλεια το νέο νομοσχέδιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο περιέχει την πρώτη δόση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εφαρμογή του μνημονίου και προδιαγράφει τη συνέχιση της σφαγής του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, συνολικά των λαϊκών αναγκών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ αύριο τα μεσάνυχτα αναμένεται η ψήφισή του.

Χτες, οι αρμόδιοι υπουργοί, είτε με κάποιες αλλαγές - προσωρινές όπως παραδέχονταν και οι ίδιοι - όπως η απόσυρση των διατάξεων για τα ενοίκια, είτε λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για μια σειρά άρθρα συνεχίζονται», προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την αυταπάτη ότι το αντιλαϊκό νομοσχέδιο μπορεί να διορθωθεί. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έκανε σαφές ότι τα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, και για τους δικούς του τομείς, είναι μόνο η αρχή, καθώς «δεν αποτελεί τη συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού» και προετοιμάζεται «μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος» με ένα «πολύ σημαντικό νομοσχέδιο» που θα έρθει το Νοέμβρη.

Εξάλλου, η σφοδρότητα της επίθεσης που διαγράφουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι τέτοια, που στη διάρκεια της χτεσινή ακρόασης φορέων, από τους 20 περίπου φορείς που συμμετείχαν μόνο ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου. Από τους υπόλοιπους, ακόμα και από φορείς που η πλειοψηφία στις διοικήσεις τους είναι υπέρ της κυβέρνησης ή υπέρ των κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο, οι περισσότεροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, ζητώντας ο καθένας για λογαριασμό των μελών του, την απόσυρση σχετικών άρθρων. Στη διάρκεια της ακρόασης εκφράστηκαν και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών (π.χ. Δ. Γιαννακόπουλος κ.ά.) απείλησαν με το κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις, αν περάσει η διάταξη που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων.

«Απαντάμε με τον οργανωμένο αγώνα μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, επισήμανε ότι η αντιλαϊκή ταξική πολιτική, εδώ και χρόνια μειώνει σταδιακά συντάξεις, παροχές σε Υγεία και Πρόνοια για τον λαό, προκειμένου να προσφέρει προνόμια και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Οταν οι κυβερνήσεις πιάνουν το Ασφαλιστικό, σημείωσε, «η συζήτηση είναι πώς θα περικοπούν οι συντάξεις, η υγεία, οι κοινωνικές παροχές. Γιατί δεν κάνουμε μία συζήτηση για το Ασφαλιστικό που να αφορά να επιστραφούν τα χρήματα από τα "κουρέματα", αυτά που ληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το χρηματιστήριο, τα χρήματα των ασφαλισμένων που για δεκάδες χρόνια ήταν άτοκα στις τράπεζες. Γι' αυτά που χρωστούν επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες, εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι που είναι 20 δισ. ευρώ και τότε να δούμε ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία του Ασφαλιστικού και ποιος πρέπει να πληρώσει και ποιος πρέπει να εισπράξει γι' αυτήν την υπόθεση».

Ειδικά για το πολυνομοσχέδιο και τα επόμενα που έρχονται τόνισε: «Ρίχνετε τους συνταξιούχους στον Καιάδα. Κυριολεκτικά οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα».

Ενώ κατήγγειλε ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν διστάζει να καταφύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, αναπαράγοντας ότι «οι νέες γενιές δουλεύουν για τους παλιούς συνταξιούχους. Πού το βρήκατε αυτό το επιχείρημα και το λέτε; Πού πήγαν τα δικά μας χρήματα που δουλέψαμε 40 χρόνια στις βιομηχανίες, στα εργοστάσια, στα χαλυβουργεία; Απαντήστε σε αυτό».

Κατήγγειλε ακόμα την επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ όταν όπως είπε οι περισσότεροι που δούλεψαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, ο μέσος όρος ζωής τους είναι το πολύ 15 χρόνια από τη μέρα που θα πάρουν τη σύνταξη.

«Εμείς» τόνισε, «δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα, το δρόμο που είναι δοκιμασμένος και σε όλη την κοινωνική εξέλιξη, έχει αποδειχτεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μας αναγκάζετε να βγαίνουμε στους δρόμους ακόμα και άνθρωποι 80 και 85, για να υπερασπίσουμε στο τίμιο πεζοδρόμιο τα δικαιώματά μας».

Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση

Τον ταξικό χαρακτήρα του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας και χτες στις Επιτροπές, επισήμανε προς την κυβέρνηση: «Επιτελείτε το ρόλο του υπαλληλικού προσωπικού των επιχειρηματικών ομίλων και είστε πιο ικανοί να επιτελέσετε τη βρώμικη δουλειά. Ηρθε η κυβέρνηση της Αριστεράς μαζί με τους ΑΝΕΛ να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει».

Απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος με τον πιο κυνικό τρόπο παραδέχτηκε την περικοπή των προνοιακών συντάξεων από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και παρέπεμψε την εξέταση του θέματος στο μέλλον, σημείωσε ότι μέχρι να το εξετάσει η κυβέρνηση το θέμα, «οι υπέργηροι ανασφάλιστοι θα είναι χωρίς σύνταξη», προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την ταξικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οπως σημείωσε, «εξαπολύετε νέα κύματα επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, συνολικά στο λαό, για να ενισχύσετε το μεγάλο κεφάλαιο» και επανακατέθεσε ερωτήματα όπως: «Βάζετε ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Γιατί δε βάζετε στους μεγαλοξενοδόχους;» και «μιλάτε για ισοδύναμα και για πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί δε βάζετε φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο; Να ένα ισοδύναμο». Αντίθετα, τόνισε, «συνολικότερα διευκολύνετε τους επιχειρηματικούς ομίλους, απαλλάσσετε από τα χρέη, τα ανταποδοτικά τέλη και μάλιστα αναδρομικά, τους διαχειριστές των λιμανιών, των αεροδρομίων, των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές γενικότερα», με επίπτωση να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, να ανοίγει «έντεχνα» και με έμμεσο τρόπο ο δρόμος ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, ενώ με αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως επισήμανε, εντάσσεται και η διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι με βάση τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης, λέμε ότι «πρέπει να συγκρουστεί τώρα και όχι αύριο ένα ρωμαλέο ταξικό κίνημα με την πολιτική αυτή και την κυβέρνησή σας».

Υλοποιούνται πάγια ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι πολύ βαρύ το τίμημα των μέτρων που θα πληρώσει η εργατική τάξη, αν δεν αντιδράσει μαζικά και δυναμικά».

Οπως είπε ενδεικτικά, «με τα αντιασφαλιστικά μέτρα του άρθρου 1 του παρόντος σχεδίου νόμου, την πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία υλοποιούν τις καταστροφικές ρυθμίσεις του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, καθώς και με το συνολικό σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που επεξεργάζονται οι "σοφοί", έρχεστε να τελειώσετε το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να οδηγήσετε στο ασφαλιστικό μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης, με σύνδεση εισφορών - παροχών, ό,τι δηλαδή προβλέπεται στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα και στην "Πράσινη Βίβλο" για τις συντάξεις.

(...) Επιταχύνει η κυβέρνηση την υλοποίηση αποφάσεων που έχουν λάβει πολλά χρόνια πριν σε επίπεδο ΕΕ, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωπαϊκού, με απαλλαγή της εργοδοσίας και του κράτους της, που θα δίνει απλά για συντάξεις - επιδόματα ελεημοσύνης. Δηλαδή, η εγγύηση του κράτους θα αρχίζει και θα τελειώνει στην εξασφάλιση ενός κατώτατου επίπεδου σύνταξης και παροχών υγείας, σε πολύ μεγάλη ηλικία. Από εκεί και πέρα ρόλο αναλαμβάνουν τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, που αντιμετωπίζουν την Ασφάλιση ως πεδίο κερδοφορίας.

Στρώνεται το έδαφος για ένα Ασφαλιστικό, στο οποίο ο ασφαλισμένος θα παρακαλά να έχει δουλειά και μετά τα 67 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια ελάχιστη σύνταξη με την οποία θα μπορεί να συντηρείται».

Πρόσθεσε πως «αυτά που κράτησε η εργατική τάξη με νύχια και δόντια και μέσα στην κρίση, ήρθε να τα σαρώσει η κυβερνώσα Αριστερά, αποδεικνύοντας, με τραγικό για τα λαϊκά δικαιώματα τρόπο, τον ιστορικό της ρόλο».

Κάλεσε, τέλος, σε οργάνωση και αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Δεν υπάρχει χώρος, ούτε χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση. Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με το δρόμο των μονοπωλίων και την ένωσή τους, την ΕΕ».

Με τα περί «διορθωτικών κινήσεων» επιχειρούν να συσκοτίσουν τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο η αρχή, επισημαίνοντας ότι ενώ η βάρβαρη επίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις ή θα έρθει το «παράλληλο πρόγραμμα». Λες και δε θα εφαρμοστούν, σημείωσε, οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, δε θα χτυπηθεί το λαϊκό εισόδημα, δε θα γίνει νέα φοροεπιδρομή και θα καλυφθούν οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων. Στην ουσία, συμπλήρωσε, εκτός της κοροϊδίας, η κυβέρνηση θέλει να συσκοτίσει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση της συνεχώς και μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η εξασφάλιση νέων πεδίων δράσης.

Ως παράδειγμα ανέφερε τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται από την επιβολή των δημοτικών τελών και τον ΕΝΦΙΑ υποδομές και ακίνητα που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή «δωράκι στους επιχειρηματικούς ομίλους» και πρόσθεσε ότι «απαλλάσσετε από τέλη μεγαλοεπιχειρηματίες και εντείνετε τη φορολογία στο λαό», ενώ ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκει η κυβέρνηση να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και παράδοση υποδομών - «φιλέτων» στα μονοπώλια.

Κάλεσε το λαό να ακυρώσει στην πράξη το πολυνομοσχέδιο, να απαιτήσει ό,τι του αφαίρεσαν και να διεκδικήσει, με τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, τη δική του εξουσία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα μέτρα δεν διορθώνονται. Αντιπαλεύονται με οργάνωση της λαϊκής πάλης

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το πολυνομοσχέδιο:

«Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης - κι ό,τι ακόμα είναι στα σκαριά - αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, που δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού όλα τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου τσακίζουν το όποιο εισόδημα έχει απομείνει, τα δικαιώματα του λαού μας, για να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καμιά ανοχή στην κυβερνητική πρόκληση ότι ο λαός δήθεν ψήφισε αυτά τα μέτρα, καμιά ανοχή στην κοροϊδία των "ισοδύναμων" και των δήθεν διορθώσεων.

Τα μέτρα αυτά δεν διορθώνονται. Αντιπαλεύονται με οργάνωση της λαϊκής πάλης απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου που καταστρέφουν τη ζωή μας».

Οι λίστες και οι ληστές

Πολύς λόγος έγινε στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» και άλλες λίστες, αλλά και για τη διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι τάχα πατάσσει τη διαφθορά παρατείνει κατά ένα έτος την εξέταση των υποθέσεων της λίστας που «κινδυνεύουν να παραγραφούν» και για τις οποίες έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου. Σε αυτό το «παιχνίδι», που βγάζει λάδι το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που γεννά και τη διαφθορά και τη διαπλοκή, συμμετείχαν πρόθυμα και τα άλλα αστικά κόμματα, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους για την τύχη των εν λόγω υποθέσεων και αποδίδοντας τα βάσανα του λαού στη διαφθορά και στο ότι κάποιοι «τα φάγανε»...

Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, ο οποίος παίρνοντας το λόγο επισήμανε: «Οι ληστές της εργατικής τάξης και του λαού βρίσκονται και εκτός λίστας. Είναι αυτοί που υπηρετούνται από τις πολιτικές σας, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και από αυτούς πρέπει να απαλλαγούν η εργατική και ο λαός μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ