ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θέλουν συναίνεση των εκπαιδευτικών στην πολιτική των κενών και της αδιοριστίας

Δυναμική κινητοποίηση εκπαιδευτικών χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν σ' όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, απαίτησαν για πολλοστή φορά, χτες το μεσημέρι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, Ομοσπονδίες και Σωματεία εκπαιδευτικών. Αυτά που ξεκαθάρισαν χτες είναι η πρόθεση της κυβέρνησης: Να αφήσει και φέτος πολλά παιδιά χωρίς δάσκαλο στην τάξη, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης, να αξιοποιήσει το «διάλογο» εφ' όλης της ύλης ως «Δούρειο Ιππο» για να αποσπάσει τη συναίνεση των εκπαιδευτικών στη μη αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και να δικαιολογήσει τη διαιώνιση αυτών των προβλημάτων, με το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που υπάρχει. Οπως είπε ο υπουργός Παιδείας, «ο διάλογος» θα αφορά τα Αναλυτικά Προγράμματα, πόσες και ποιες ειδικότητες χρειάζονται, τους διορισμούς, την αύξηση του ωραρίου, πόσα παιδιά πρέπει να είναι μέσα στην τάξη κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Σωματείων με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, ούτε λίγο - ούτε πολύ ειπώθηκαν «μία από τα ίδια», ό,τι δηλαδή χιλιάδες κενά δεν πρόκειται να καλυφθούν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν εξασφαλιστεί 19.500 θέσεις, απ' αυτές οι 2.000 αφορούν την Ειδική Αγωγή και οι 12.000 τη Γενική Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεων των Ομοσπονδιών, τα κενά υπολογίζονται σε 25.000, άρα ακόμη και με αυτή την εξασφάλιση θέσεων, θα υπάρχουν περίπου 6.000 κενά. Στο ζήτημα των διορισμών, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα γίνουν από το 2016 και το 2017, με ορίζοντα 4ετίας, που θα συναρτάται από το γνωστό πλέον άλλοθι της πορείας του προϋπολογισμού, των δημοσιονομικών κ.ά. Για το μισθολογικό, υποστήριξε ότι ...πρόθεσή του είναι να δώσει μια μικρή αύξηση στους νεοδιοριζόμενους, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτή θα δοθεί μειώνοντας μεγαλύτερα κλιμάκια, ωστόσο διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη «καλή πρόθεση» δεν εξαρτάται απ' αυτόν, αλλά από την κυβέρνηση! Ενώ για το ζήτημα των καθαριστριών, της φύλαξης και το Ασφαλιστικό, απέφυγε να δώσει απάντηση.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από εκπροσώπους των ΕΛΜΕ, των Διδασκαλικών Συλλόγων, καθώς και Συλλόγων Γονέων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, για την κάλυψη των αναγκών τους σε υποδομές και αναλώσιμα υλικά.

Στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα κενά σε δασκάλους, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και Ειδικής Αγωγής είναι 333 και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό είναι περισσότερα από 300.

Εκπαιδευτικοί και γονείς κατήγγειλαν ότι τα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν, τα ολοήμερα δημοτικά στα περισσότερα σχολεία δε λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χάνονται χιλιάδες ώρες μαθημάτων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, όπου ακόμη λείπουν 8 εκπαιδευτικοί Γενικής Παιδείας και 15 Καλλιτεχνικών.

Για τις ανάγκες των σχολείων σε αναλώσιμα υλικά, καθαριστικά ακόμη και χαρτί υγείας, χαρατσώνονται οι γονείς μέσω των Συλλόγων, ενώ μπαίνοντας στο χειμώνα θα εμφανιστούν και τα προβλήματα θέρμανσης.

  • Στην Ξάνθη, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Καλεί όλα τα σωματεία, τους γονείς, τους μαθητές να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν.
Να τελειώνει η κοροϊδία απαίτησαν γονείς από όλη την Αττική

Διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο υπουργείο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν χτες το απόγευμα γονείς από περισσότερες από 40 Ενώσεις Γονέων από όλη την Αττική, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, για να διεκδικήσουν εδώ και τώρα λύσεις στο πρόβλημα των κενών, σε όσα υπονομεύουν το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται χρόνια στην εκπαίδευση.

Ξεχείλιζε η αγανάκτηση για την κατάσταση, η οποία εξακολουθεί να επικρατεί στα σχολεία κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, όπου οι γονείς απαίτησαν: Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, άμεσα πρόσληψη εκπαιδευτικών για την παράλληλη στήριξη και όλων των ειδικοτήτων, διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών και απαλλαγή από τον ΦΠΑ, κατάργησή του στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα είδη πρώτης ανάγκης, εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς στους μαθητές, να πληρωθούν οι καθαρίστριες και να λυθεί μόνιμα το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων.

«Θέλουμε μόρφωση για τα παιδιά μας», «εδώ και τώρα κάλυψη των κενών» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των Ενώσεων Γονέων δίπλα σε αυτά των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

Οι συγκεντρωμένοι δεν πτοήθηκαν από την αρχική αρνητική απάντηση που πήραν στο αίτημά τους για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μπήκαν στο προαύλιο του υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «τέρμα πια στην κοροϊδία, κάλυψη κενών σε όλα τα σχολεία», «δώστε λεφτά για την Παιδεία». Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, της ΑΣΓΜΕ και Ενώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας. Οπως ενημέρωσαν μετά τη συνάντηση, ο υπουργός έκανε λόγο για 19.000 διορισμούς ωστόσο τους είπε ότι θα μείνουν 2.500 - 3.000 κενά, συμφώνησε στην ανάγκη μόνιμων διορισμών, αλλά επικαλέστηκε τα δημοσιονομικά. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γονιών δήλωσαν ότι δεν βάζουν στη ζυγαριά τις ανάγκες των παιδιών τους. Κάλεσαν τους γονείς να διεκδικήσουν αγωνιστικά το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά τους, να το κάνουν υπόθεση των γενικών συνελεύσεων στους Συλλόγους τους, στα σχολεία.

Καλές προθέσεις και γραφειοκρατικά τερτίπια δεν αποτελούν λύση

Στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας

Κάποια από τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΤΕΙ τέθηκαν προχτές, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, η οποία παρέπεμψε τη λύση των προβλημάτων σε γενικολογίες, προθέσεις και γραφειοκρατικά τερτίπια.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου, ένα από τα πρώτα ζητήματα που θίχτηκαν αφορά την πρόσληψη του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, παρόλο που τα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2015 - 2016 έχουν αρχίσει και περίπου το 60% των διδασκόντων υπάγονται σ' αυτήν την κατηγορία προσωπικού. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή 16 ή τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη θα μπει το έκτακτο προσωπικό στις αίθουσες, αφού θα έχουν υπογραφεί οι δύο σχετικές Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τα οικονομικά των Ιδρυμάτων, που έχουν κληθεί να λειτουργήσουν με μειωμένους προϋπολογισμούς της τάξης του 22% περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε να κατατεθούν για το οικονομικό έτος 2016 οι προϋπολογισμοί, όπως έχουν διαμορφωθεί το 2015, με τις τροποποιήσεις τους και ζήτησε η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών να γίνεται από το ΕΣΥ, όπως προβλέπει ο νόμος και όχι από τους ισχνούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων. Για το θέμα η Σ. Αναγνωστοπούλου ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις των προϋπολογισμών, αλλά ...προτίθεται να διερευνήσει τρόπους μείωσης των λειτουργικών εξόδων (π.χ. ΔΕΗ, δημοτικά τέλη, κ.ά.). Κάτι που σημαίνει προβλήματα σε άλλους τομείς, αν τα καταφέρει να μειώσει αυτά τα λειτουργικά έξοδα, διαφορετικά το οικονομικό πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες 85 διορισμών ΕΤΕΠ, η Σ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για σχετικό έγγραφο που έχει σταλεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος προτίθεται να το ικανοποιήσει και ελπίζει ότι το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στον ΟΑΣΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ προχωράει σήμερα, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Κύριο αίτημα του ΜΑΣ είναι: «Να μη διανοηθούν να καταργήσουν τα μειωμένα εισιτήρια και τις κάρτες μετακίνησης για τους φοιτητές, δυνατότητα που δίνεται μέσω του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λόγω χρεών προς τον ΟΑΣΑ».

Παράλληλα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει «τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ, Γρηγόρη Δημητριάδη που προκλητικά απαίτησε από την κυβέρνηση τη σύλληψη όλων των επιβατών που δεν έχουν εισιτήριο. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στα σπίτια μας προστίθενται νέα βάρη και ματώνουμε κυριολεκτικά για να σπουδάσουμε. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε», σημειώνει το ΜΑΣ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ