Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στέλνουν «μήνυμα ενότητας» ενώ φουντώνουν τα σενάρια διάσπασης

«Η φύση απεχθάνεται το κενό» προειδοποιούν τα αστικά επιτελεία που παρεμβαίνουν στις διεργασίες της Κεντροδεξιάς

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των τριών υποψήφιων προέδρων της ΝΔ... χωρίς τον Ευ. Μεϊμαράκη

Eurokinissi

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των τριών υποψήφιων προέδρων της ΝΔ... χωρίς τον Ευ. Μεϊμαράκη
Εικόνα... ηρεμίας επιχειρούν να δώσουν στη ΝΔ, μετά την όξυνση της κόντρας τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία, για μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα της εκλογής, που μόνο τέτοια δεν είναι, καθώς η κάθε πλευρά μετρά ποια διαδικασία θα την ωφελήσει ή όχι στην προσπάθειά της να κερδίσει.

Μετά τη θυελλώδη προχτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία διεκόπη από έναν Ευ. Μεϊμαράκη μαινόμενο για διάφορα θέματα και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν ακόμα και για μηνύσεις, χτες, τόσο ο νυν πρόεδρος όσο και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Αδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας) συναντήθηκαν στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα, προσωρινό έστω, συμβιβασμό.

Μετά τη συνάντησή τους, έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν την ακόλουθη, κοινή δήλωση: «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του καταστατικού. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

Η πιθανότητα διάσπασης και... η αντικατάσταση

Μια «ενότητα», βέβαια, που πλέον δε φαντάζει και τόσο βέβαιη για τη ΝΔ, καθώς από διάφορες πλευρές συζητιέται ή ψιθυρίζεται η λέξη «διάσπαση». Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως ενώ πριν κάποιες μέρες το ενδεχόμενο διάσπασης αναφερόταν μόνο αν εκλεγεί ο «εξωκοινοβουλευτικός» Τζιτζικώστας, τώρα προβάλλεται γενικώς σαν ενδεχόμενο, όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο δείχνει να αναλύεται σε μια σειρά επιτελεία, όπου μετρούν την πιθανότητα κάποιος άλλος κομματικός φορέας να αναλάβει το ρόλο της Κεντροδεξιάς στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Εγραφε χτες η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της: «Αν η ΝΔ αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων (σ.σ. να διαχειριστεί τα ζητούμενα της αστικής τάξης), θα πρέπει να θυμηθούμε τη δοκιμασμένη ρήση, που ισχύει και στην πολιτική: Η φύση απεχθάνεται το κενό».

Αλλά και η «Αυγή» γνωμάτευσε χτες ότι «η Δεξιά βέβαια δεν πρόκειται να σβήσει. Αλλά για τη ΝΔ καλό είναι να μη βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά...».

«Ο,τι κάνουμε είναι αυτοκτονικό...»

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ίσως και το εξής στιγμιότυπο: Μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, οι Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης φωτογραφήθηκαν μαζί και όταν ρωτήθηκαν γιατί απουσίαζε ο Μεϊμαράκης από τη φωτογραφία, ο Τζιτζικώστας αναρωτήθηκε «Ελα, ντε»...

Σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι κινήσεις μιας σειράς παραγόντων του κόμματος: Οι Νικ. Κακλαμάνης, Κ. Χατζηδάκης και Θ. Καράογλου έβαζαν στο τραπέζι ζήτημα συνεδρίου. Ο Μ. Σαλμάς ζητούσε αναβολή της διαδικασίας διαδοχής για το Μάρτη του 2016. Αλλα στελέχη φέρονται να διακινούν προς υπογραφή κείμενο υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών ανάδειξης προέδρου στις 22/11 «και όχι από κλειστές διαδικασίες, όπως επιθυμούν κάποιοι λίγοι βουλευτές τις τελευταίες ώρες», όπως ανέφεραν.

Ο Ν. Δένδιας - που προχτές εκτιμούσε ότι «η Κεντροδεξιά έχει μέλλον στην Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν στο μέλλον η Κεντροδεξιά θα εκφράζεται από τη ΝΔ, είναι κάτι που θα φανεί» - χτες έλεγε στο «Βήμα FM»: «Η ΝΔ είχε από τον Ιανουάριο συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας και του εαυτού της. Να εξηγήσει γιατί έχασε και να προσδιορίσει την ταυτότητά της. Για κάποιο περίεργο λόγο, επί 5 μήνες δεν το έπραξε και επέλεξε να μην κάνει συνέδριο (...) Και τον καλύτερο οδηγό της Φόρμουλα 1 να επιλέξουμε, τον Λιούις Χάμιλτον σήμερα ή τον Μάικλ Σουμάχερ παλαιότερα, αν του δώσουμε ένα σαράβαλο, δεν υπάρχει πιθανότητα να τρέξει καλά. Το ζήτημα δεν ήταν να γίνω αρχηγός, αλλά να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα (...) Δεν πιστεύω σε αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας. Χωρίς κατάλογο και διάλογο, όποιος θέλει μπαίνει και ψηφίζει. Αυτά δεν είναι σοβαρά (...) Το συνέδριο θα μπορούσε να εξετάσει και αυτό. Να είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία, αλλά οργανωμένα, με δομές (...) Αυτό που κάνουμε είναι αυτοκτονικό. Προβλέπω ότι πιθανότατα όλα αυτά θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Μακάρι να βγω ψεύτης».

«Καταψηφίζουν» αυτά που έχουν ήδη ψηφίσει

Σημειωτέον, η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προηγήθηκε της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στην οποία επισήμως θέμα ήταν η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα το καταψηφίσει, προσπαθώντας, με διάφορα επιχειρήματα, να ξεπλυθεί από το γεγονός ότι έχει ήδη ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, υπερψηφίζοντας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο, το οποίο τα περιλαμβάνει.

Σε άλλα ζητήματα της εσωκομματικής διαδικασίας, σήμερα θα ανοιχτούν οι κλειστές προσφορές όσων εταιρειών θελήσουν να μετάσχουν στη μηχανογραφική υποστήριξη της εκλογής προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ