Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
Σήμερα στην Ολομέλεια το νέο νομοσχέδιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο περιέχει την πρώτη δόση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εφαρμογή του μνημονίου και προδιαγράφει τη συνέχιση της σφαγής του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, συνολικά των λαϊκών αναγκών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ αύριο τα μεσάνυχτα αναμένεται η ψήφισή του.

Χτες, οι αρμόδιοι υπουργοί, είτε με κάποιες αλλαγές - προσωρινές όπως παραδέχονταν και οι ίδιοι - όπως η απόσυρση των διατάξεων για τα ενοίκια, είτε λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για μια σειρά άρθρα συνεχίζονται», προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την αυταπάτη ότι το αντιλαϊκό νομοσχέδιο μπορεί να διορθωθεί. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έκανε σαφές ότι τα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, και για τους δικούς του τομείς, είναι μόνο η αρχή, καθώς «δεν αποτελεί τη συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού» και προετοιμάζεται «μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος» με ένα «πολύ σημαντικό νομοσχέδιο» που θα έρθει το Νοέμβρη.

Εξάλλου, η σφοδρότητα της επίθεσης που διαγράφουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι τέτοια, που στη διάρκεια της χτεσινή ακρόασης φορέων, από τους 20 περίπου φορείς που συμμετείχαν μόνο ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου. Από τους υπόλοιπους, ακόμα και από φορείς που η πλειοψηφία στις διοικήσεις τους είναι υπέρ της κυβέρνησης ή υπέρ των κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο, οι περισσότεροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, ζητώντας ο καθένας για λογαριασμό των μελών του, την απόσυρση σχετικών άρθρων. Στη διάρκεια της ακρόασης εκφράστηκαν και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών (π.χ. Δ. Γιαννακόπουλος κ.ά.) απείλησαν με το κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις, αν περάσει η διάταξη που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων.

«Απαντάμε με τον οργανωμένο αγώνα μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, επισήμανε ότι η αντιλαϊκή ταξική πολιτική, εδώ και χρόνια μειώνει σταδιακά συντάξεις, παροχές σε Υγεία και Πρόνοια για τον λαό, προκειμένου να προσφέρει προνόμια και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Οταν οι κυβερνήσεις πιάνουν το Ασφαλιστικό, σημείωσε, «η συζήτηση είναι πώς θα περικοπούν οι συντάξεις, η υγεία, οι κοινωνικές παροχές. Γιατί δεν κάνουμε μία συζήτηση για το Ασφαλιστικό που να αφορά να επιστραφούν τα χρήματα από τα "κουρέματα", αυτά που ληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το χρηματιστήριο, τα χρήματα των ασφαλισμένων που για δεκάδες χρόνια ήταν άτοκα στις τράπεζες. Γι' αυτά που χρωστούν επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες, εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι που είναι 20 δισ. ευρώ και τότε να δούμε ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία του Ασφαλιστικού και ποιος πρέπει να πληρώσει και ποιος πρέπει να εισπράξει γι' αυτήν την υπόθεση».

Ειδικά για το πολυνομοσχέδιο και τα επόμενα που έρχονται τόνισε: «Ρίχνετε τους συνταξιούχους στον Καιάδα. Κυριολεκτικά οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα».

Ενώ κατήγγειλε ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν διστάζει να καταφύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, αναπαράγοντας ότι «οι νέες γενιές δουλεύουν για τους παλιούς συνταξιούχους. Πού το βρήκατε αυτό το επιχείρημα και το λέτε; Πού πήγαν τα δικά μας χρήματα που δουλέψαμε 40 χρόνια στις βιομηχανίες, στα εργοστάσια, στα χαλυβουργεία; Απαντήστε σε αυτό».

Κατήγγειλε ακόμα την επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ όταν όπως είπε οι περισσότεροι που δούλεψαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, ο μέσος όρος ζωής τους είναι το πολύ 15 χρόνια από τη μέρα που θα πάρουν τη σύνταξη.

«Εμείς» τόνισε, «δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα, το δρόμο που είναι δοκιμασμένος και σε όλη την κοινωνική εξέλιξη, έχει αποδειχτεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μας αναγκάζετε να βγαίνουμε στους δρόμους ακόμα και άνθρωποι 80 και 85, για να υπερασπίσουμε στο τίμιο πεζοδρόμιο τα δικαιώματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ