ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ 33 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ
Η επιτυχία της διάσωσης να μη σκεπάσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Ο τελευταίος μεταλλωρύχος που διασώθηκε, ο Λουίς Ουρσούα, που θεωρείται και ο οργανωτής των 33 εργατών
Ο τελευταίος μεταλλωρύχος που διασώθηκε, ο Λουίς Ουρσούα, που θεωρείται και ο οργανωτής των 33 εργατών
ΣΑΝΤΙΑΓΟ._

Μέσα σε 22 ώρες και 30 λεπτά ολοκληρώθηκε τελικά χθες τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, η επιχείρηση διάσωσης των 33 εγκλωβισμένων επί 69 ημέρες ανθρακωρύχων στο ορυχείο - κάτεργο του Σαν Χοσέ, στο Κοπιαπό της ερήμου Ατακάμα. Τελευταίος στην επιφάνεια της Γης βγήκε ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τους εργαζόμενους στη διάρκεια της παραμονής τους περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Ολοι οι μεταλλωρύχοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές μολύνσεις στα δόντια τους, σε δύο μάλιστα έγιναν επεμβάσεις με ολική αναισθησία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ κάποιοι έχουν και προβλήματα όρασης. Ενας διαγνώστηκε με πνευμονία αλλά η κατάστασή του δεν χαρακτηρίζεται σοβαρή. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας, όλοι είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν και θα έπαιρναν εξιτήριο μέχρι αργά χθες.

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο δημοσίων σχέσεων και εκμετάλλευσης της επιχείρησης διάσωσης και είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται, τους επισκέφτηκε χθες στο νοσοκομείο για «αναμνηστικές φωτογραφίες» και τους απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για να μεταβούν στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα στις 25 Οκτωβρίου για την ειδική εκδήλωση που προγραμματίζεται προς τιμή τους.

Εντούτοις πέρα από τα αστραφτερά φώτα της δημοσιότητας, που πραγματικά τυφλώνουν, η ουσία παραμένει η ίδια και μάλιστα αναδύθηκε με τον έντονο τρόπο με την υπόθεση του εγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων: οι άθλιες συνθήκες εργασίας και η ασφάλεια. Ας υπόσχεται ο πρόεδρος Πινιέρα, ότι μετά τη διάσωση τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στη Χιλή και ότι θα ξεκινήσει έρευνα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τα στάνταρ ασφαλείας στα ορυχεία της Χιλής, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ της χώρας. Ο πρόεδρος Πινιέρα και η κυβέρνησή του, όπως ακριβώς έπραξε και τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα που κώφευσε χαρακτηριστικά, το βασικό του μέλημα θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων της εγχώριας και διεθνούς ολιγαρχίας και θα κωφεύσει στις ανάγκες, στα αιτήματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει πραγματικά αν δεν πιεστεί από το λαϊκό κίνημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΓΓ του ΚΚ Χιλής, Λαουτάρο Καρμόνα και βουλευτής του Κόμματος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συγγενών των εργατών και στον «καταυλισμό της Ελπίδας» σημείωσε χαρακτηριστικά : «πρέπει να πιέσουμε ώστε ο πρόεδρος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ότι "η Χιλή να μην είναι η ίδια μετά το δυστύχημα", θα πρέπει να παλέψουμε να ισχύει το ίδιο και για όλο το χώρο της εργασίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και να εξασφαλιστούν οι όροι ασφάλειας παντού».

Για να αλλάξει η αθλιότητα στα ορυχεία απαιτείται λαϊκός αγώνας

Πάντως παρά την τεράστια προβολή της πρωτοφανούς επιχείρησης διάσωσης των εργατών (και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της) που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά την τεράστια χαρά και ανακούφιση που έφερε σε όλο τον χιλιάνικο λαό και σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, δεν θα πρέπει ξεχαστούν οι άθλιες συνθήκες που δίνουν την μάχη του μεροκάματου οι μεταλλωρύχοι σε μια χώρα που η πλουτοκρατία κερδίζει αμύθητα ποσά απο την εξόρυξη του φυσικού πλούτου.

Σταχυολογούμε αυτή την βαρβαρότητα, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων για την ασφάλεια της ζωής των εργατών:

  • Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, 31 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν σε όλα τα ορυχεία της χώρας,
  • από 1990 - 2005 στα κάτεργα-ορυχεία της Χιλής έχουν δολοφονηθεί 742 εργάτες,
  • το 2008 στο ορυχείο Σαν Χοσέ, αυτό όπου εγκλωβίστηκαν τον Αύγουστο οι 33 εργάτες, είχαν σκοτωθεί δυο μετά από κατάρρευση στοών,
  • οι εταιρείες προτιμούν να πληρώνουν γελοία πρόστιμα της τάξης των 2500 δολαρίων για ελλείψεις παρά να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, ακόμα και στοιχειώδη όπως αγωγούς εξαερισμού με σκάλες,
  • το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μεταλλωρύχους είναι τα 65 όταν τα συνδικάτα διεκδικούν τα 55 χρόνια.

Αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά στοιχεία για τις άθλιες συνθήκες που δίνουν τον αγώνα του μεροκάματου οι μεταλλωρύχοι της Χιλής, που υπολογίζονται σε πάνω απο 18.000 στα περίπου 150 ορυχεία της χώρας που παράγουν κυρίως χαλκό αλλά και χρυσό, ασήμι, μόλυβδο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και βρίσκονται σε περιοχή 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι για να μπορεί να απολαμβάνει ο λαός τα οφέλη από τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργάτες, για να εξασφαλιστεί η δουλειά με ασφάλεια, πρέπει να τεθεί το ζήτημα ο ορυκτός πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία και να μην τον λυμαίνονται οι άρπαγες καπιταλιστές και οι πολυεθνικές. Και αυτό ισχύει για την Χιλή και για κάθε χώρα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες δημοσίων υπαλλήλων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Χιλιάδες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και της Φορολογικής Υπηρεσίας της Ρουμανίας πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συγκεκριμένο υπουργείο μια ημέρα μετά την «αυθόρμητη» διαμαρτυρία εκατοντάδων υπαλλήλων που εμπόδισαν τον υπουργό Γκεόργκε Ιαλομιτιάνου να βγει από το κτίριο. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τη μείωση του μισθού τους κατά 25%, αλλά και για τη μη καταβολή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που αποτελούν μεγάλο μέρος του μισθού τους, στα πλαίσια των επιβαλλόμενων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθούν η δυσαρέσκεια και οι εντάσεις, ο υπουργός Ιαλομιτιάνου, μετά από συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των συνδικάτων, υποσχέθηκε στους διαμαρτυρόμενους ότι θα τους καταβληθούν τα επιδόματα του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, μετά την άρνηση των απεργών να αποδεχθούν την αρχική πρόταση να λάβουν μόνο το επίδομα του Αυγούστου. Σημειώνεται πως τα επιδόματα του Μάη, του Ιούνη και του Ιούλη δόθηκαν μερικώς.

Τα συνδικάτα των δασκάλων και της αστυνομίας δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς, ενώ εκατοντάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν χτες μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Ντανιέλ Φουνέριου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ

ΤΟΚΙΟ.--

Την απογοήτευση και τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν χτες οι δήμαρχοι των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι εξαιτίας της πρόσφατης παραδοχής των ΗΠΑ πως πραγματοποίησαν υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην έρημο της Νεβάδα στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη.

«Είμαι απογοητευμένος γιατί διαλύσατε τις προσδοκίες και τις ελπίδες των επιζώντων της ατομικής βόμβας και της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της Γης», σημείωσε στην επιστολή του προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα, με την οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάουε διαμαρτυρήθηκε έντονα, εξέφρασε επίσης «απόλυτη απογοήτευση» και δήλωσε αντίστοιχα ότι η αμερικανική πυρηνική δοκιμή «συνιστά οπισθοδρόμηση από τη διεθνή τάση για έναν κόσμο δίχως πυρηνικά όπλα».

Το ίδιο 24ωρο, ο διευθυντής του μουσείου πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα άλλαξε το ψηφιακό ρολόι που μετράει τις μέρες από την τελευταία πυρηνική δοκιμή στον πλανήτη το οποίο σήμερα μετρά 30 μέρες από τη δοκιμή στη Νεβάδα και είναι η 13η πυρηνική δοκιμή από τον Αύγουστο του 2001.

Ιαπωνικές εφημερίδες σημειώνουν τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα το Γενάρη του 2009 με την ανάληψη των καθηκόντων του πως τάχα είναι υπέρ ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. Προφανώς στο «όραμα» του Ομπάμα εξαιρούνται τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ