ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμβάσεις ενάντια στην προσπάθεια να μπει η συνδικαλιστική δράση «στο γύψο»

Συνεχίζεται η απαράδεκτη επιβολή προστίμων ...«άσκοπης μετακίνησης» ενάντια σε αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων και φορέων

Την αξιοποίηση κυβερνητικών μέτρων στο όνομα της πανδημίας για την ένταση της καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μετά την πολύμορφη κλιμάκωση αυτής της επιχείρησης καταστολής μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου και την απεργία στις 26 Νοέμβρη - και ενώ η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο χτύπημα των συνδικάτων - η προσπάθεια να μπει «στο γύψο» η συλλογική διεκδίκηση συνεχίζεται, μεταξύ άλλων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να σπεύδουν να «ελέγξουν» εκπροσώπους σωματείων και φορέων, φτάνοντας στο σημείο να επιβάλουν πρόστιμα για... «άσκοπη μετακίνηση» σε συμβολικές διαμαρτυρίες, στις οποίες τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Διαμαρτυρία για τα πρόστιμα στην Ανατολική Αττική

Ετσι, να ακυρωθούν τα πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση» που επιβλήθηκαν σε δύο μέλη Σωματείων, που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στον ξυλοδαρμό εργαζόμενου από την εργοδοσία στο πρακτορείο της «Γενικής Ταχυδρομικής» στα Γλυκά Νερά, απαίτησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με παρέμβαση χτες στο τοπικό τμήμα της Τροχαίας.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε παρέμβαση στο κατάστημα της εταιρείας, όπου πρόσφατα εργαζόμενος δέχτηκε από την εργοδοσία επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό του, επειδή δεν πρόλαβε να παραδώσει το σύνολο των δεμάτων που του είχαν ανατεθεί. Ενώ η παρέμβαση αντιπροσωπείας των συνδικάτων, που έγινε με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, είχε ολοκληρωθεί, αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» ακολούθησαν δύο εργαζόμενους, τους σταμάτησαν και τους επέβαλαν πρόστιμο για «άσκοπη μετακίνηση». Οι εκπρόσωποι της Τροχαίας δήλωσαν αναρμόδιοι για το ζήτημα. Το Εργατικό Κέντρο σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες καταγγελίας της προσπάθειας τρομοκράτησης των συνδικαλιστών και ζητά την ακύρωση των προστίμων.

Προσπάθεια τρομοκράτησης συνδικαλιστών στη Λάρισα

Ακόμα ένα επεισόδιο αυταρχισμού σημειώθηκε στη Λάρισα, την προηγούμενη Τρίτη, σε παρέμβαση - εξόρμηση μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας και άλλων Σωματείων στον χώρο του «Animus». Οι συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη κίνηση της διοίκησης του ομίλου να ζητάει από εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο, με το οποίο δηλώνουν πως σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή της πανδημίας θα έχουν ποινικές συνέπειες. Στο σημείο έφτασε περιπολικό μαζί με αστυνομικό της Ασφάλειας, για να ελέγξει... τη «σκοπιμότητα» της μετακίνησης.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν έπιασε, αφού κάτω από την παρέμβαση των συνδικαλιστών αποτράπηκε η επιβολή προστίμων και το κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου συνέχισε την εξόρμησή του. Να σημειωθεί ότι η έλευση του αστυνομικού της Ασφάλειας «συνέπεσε» χρονικά με την έλευση του εργοδότη.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει την απόπειρα εκφοβισμού, τονίζοντας ότι «την ίδια ώρα που οι εργοδότες έχουν κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, που καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν οι ίδιοι ακόμη και το κόστος των τεστ, τους κουνάνε το δάχτυλο και θέτουν τον εαυτό τους ως αυτόκλητους επιτηρητές των μέτρων».

Τα παραπάνω περιστατικά είναι τα πιο πρόσφατα αλλά όχι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβερνητικής προσπάθειας να εντείνει την καταστολή, με πρόστιμα στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το προηγούμενο διάστημα η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας επέβαλε στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου εξοντωτικό πρόστιμο 3.000 ευρώ, με αφορμή τη συμβολική κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος ενάντια στην απόφαση να μπει «λουκέτο» στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια Εβρου.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στις πλατείες των χωριών βγαίνουν την Κυριακή τα τρακτέρ

Κάλεσμα στους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή 17/1 απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, προσθέτοντας ότι άμεσα θα ανακοινώσει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους για τα μεγάλα προβλήματά τους που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, προβάλλοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί με συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα μέτρα που πήρε έως σήμερα η κυβέρνηση για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ψίχουλα μπροστά στα δεκάδες δισ. ευρώ που έδωσε και δίνει σε εφοπλιστές, εμποροβιομήχανους και άλλους επιχειρηματίες. Οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - για παράδειγμα, το βαμβάκι φέτος είχε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι - αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών και λαού. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης».

Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή τόνισε: «Εχουν περάσει 4 μήνες από τον "Ιανό" και αρκετοί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη, ενώ όσα πορίσματα έχουν βγει δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Οι αγρότες διεκδικούν αποζημίωση στο 100% της ζημιάς».

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, επισήμανε ότι δεν έχουν γίνει. «Με μια απλή βροχή τις προηγούμενες μέρες πλημμύρισαν πάνω από 8.000 στρέμματα επειδή δεν είχαν κλείσει τα αναχώματα», σημείωσε. Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. «Πολλά χωράφια δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και η κυβέρνηση πρέπει να τους αποζημιώσει και για την επόμενη χρονιά».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία των αγροτών και όλου του λαού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πλούσια συζήτηση στη διαδικτυακή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Η ανάγκη ενίσχυσης της πάλης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς και οργανωμένης απάντησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικτυακής σύσκεψης που οργάνωσε την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή εκλεγμένων συνδικαλιστών από δεκάδες σωματεία και φορείς.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, εισηγητικά στάθηκε στην πείρα από τη δράση των σωματείων το προηγούμενο διάστημα: «Παρά τις δυσκολίες, είναι σημαντικό ότι δεν αναστείλαμε τη δράση μας, έγιναν δεκάδες εγγραφές σε σωματεία, αναπτύχθηκαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως η απεργία στις 26 Νοέμβρη, οι δράσεις αλληλεγγύης, οι συνεχείς και πολύμορφες κινητοποιήσεις στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο, τα ταξικά σωματεία, συνεχίζουν να είναι το αποκούμπι των εργαζομένων».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι σωματείων, αναδεικνύοντας την κατάσταση στους κλάδους. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στις γειτονιές, καθώς και η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε αυτήν την κατάσταση.

Θετική ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από την προσπάθεια οργάνωσης εστιών αντίστασης, με τις κινητοποιήσεις στα δύο νοσοκομεία με τη μαζική συμμετοχή υγειονομικών και συμβασιούχων, με τη μεγάλη συμμετοχή των οικοδόμων στο εργοστάσιο «Αρμός» χάρη στο σταθερό σχέδιο που έχει το Συνδικάτο σε αυτόν το χώρο, καθώς και με τις δεκάδες εγγραφές στο Σωματείο Επισιτισμού και στο παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας, αποφασίστηκε να στηριχτούν δράσεις έξω από εργοστάσια όπου έγιναν εργατικά «ατυχήματα», στα δύο νοσοκομεία, στα σχολεία. Αποφασίστηκε επίσης να οργανωθεί διαδικτυακή εκδήλωση για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Επισημάνθηκε τέλος ότι όλα τα Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να συζητήσουν για τις μεγάλες αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση.

ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ - ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ
Πολλοί εργαζόμενοι αποκλεισμένοι από την επιδότηση ανεργίας

Τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας με την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στο Ταμείο Ανεργίας με 50 ένσημα μόνο όσους εργάστηκαν σε εποχιακές επιχειρήσεις, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Οπως επισημαίνει, εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς «αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας όλοι όσοι εργάστηκαν εποχιακά σε διαλογητήρια - κονσερβοποιεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ΟΑΕΔ μη εποχιακά, ενώ όλοι γνωρίζουμε από τα ίδια τα στοιχεία των επιχειρήσεων ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων πραγματοποιεί 40 - 60 μεροκάματα την καλοκαιρινή περίοδο».

Εξηγεί μάλιστα ότι φέτος λόγω της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς και του καθολικού κλεισίματος, εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός δουλειάς για 10 - 20 μέρες, ειδικά στις μεγάλες κονσερβοποιίες («Κρόνος», «Παυλίδης», «Venus» κ.λπ.).

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει τις κινητοποιήσεις του έξω από τα παραρτήματα του ΟΑΕΔ στην περιοχή (Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Γιαννιτσών) και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σε αυτό, να απομονώσουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, να διεκδικήσουν αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα.

Να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων: Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Να καταργηθούν οι νομοθετικές διατάξεις που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, προϋποθέτουν 400 μέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια. Ενταξη στο νόμο 1836/89 (εποχικότητας) για όσους πραγματοποιούν 25 έως 40 ένσημα το χρόνο. Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση 500 μεροκάματων την τελευταία 5ετία πριν από τη συνταξιοδότηση. Κατοχύρωση σύνταξης με 2.000 εποχικά ένσημα. Ενταξη στα ΒΑΕ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάσεις εργασίας στη Φοιτητική Λέσχη

Κυλιόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας, σήμερα Παρασκευή, από τις 7 π.μ. για τους εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας, βρίσκονται και πάλι άνεργοι. Η εργολαβική εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της Λέσχης μετά τις γιορτές, προσλαμβάνοντας ένα μέρος των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων είχαν λήξει. Το Συνδικάτο απαιτεί άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων της Λέσχης χωρίς μεταβολές στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με ίση μεταχείριση.

ΦΑΡΜΑΚΟ
Καταγγελίες εργαζομένων για υπερωρίες χωρίς τέλος

Σε παρεμβάσεις στη διοίκηση του ομίλου «ΒΙΑΝΕΞ», μετά από καταγγελίες εργαζομένων για εντατικοποίηση, υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, έχει προχωρήσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Η εργοδοσία, από τη μεριά της, κάνει λόγο για «νόμιμες, εγκεκριμένες από το υπουργείο ώρες υπερωριών», τις οποίες οι εργαζόμενοι δουλεύουν «με την θέλησή τους, χωρίς καμία πίεση».

«Το πού βρίσκεται η αλήθεια το γνωρίζουμε καλά και εμείς, και εσείς, και η εργοδοσία», σχολιάζει η Ομοσπονδία. Κυβέρνηση και εργοδοσία, υπογραμμίζει, «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με άθλιο τρόπο τις εξελίξεις με τον κορονοϊό (...) για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα», σε έναν κλάδο μάλιστα όπου τα κέρδη, ο τζίρος και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση στα σωματεία μας, την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους συναδέλφους, τη συσπείρωση στην Ομοσπονδία», τονίζει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ