ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
Εντείνεται η προσπάθεια για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα

Με περιοδείες, εξορμήσεις, συζητήσεις και ένταση των μέτρων για ακόμα μεγαλύτερη διάδοση του αγωνιστικού καλέσματος, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και άλλοι μαζικοί φορείς μπαίνουν στα «γεμάτα» για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 21 Φλεβάρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί μαχητική απάντηση στην αντεργατική πολιτική και στη νέα επίθεση που βρίσκεται προ των πυλών, με την επιδίωξη για κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και προώθηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που αυτή περιλαμβάνει προς όφελος του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Συλλαλητήρια θα γίνουν την ίδια μέρα, Τρίτη 21/2, στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.). Αλεξανδρούπολη (έξω από το δημαρχείο, 6.30 μ.μ.). Βόλος (πλατεία Πανεπιστημίου, 6.30 μ.μ.). Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων, 6.30 μ.μ.). Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας, 7 μ.μ.). Καβάλα (πλατεία Καπνεργάτη, 6.30 μ.μ.). Καλαμάτα (πλατεία 23ης Μαρτίου, 6.30 μ.μ.). Καστοριά (απέναντι από παλιά Νομαρχία, 6.30 μ.μ.). Κατερίνη (κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.). Λαμία (πλατεία Πάρκου, 6.30 μ.μ.). Λήμνος (λιμάνι Μύρινας, 6.30 μ.μ.). Ξάνθη (πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.). Φλώρινα (κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.).

Επιπλέον, μία μέρα μετά, την Τετάρτη 22/2, στη Θεσσαλία θα γίνουν και τα εξής συλλαλητήρια:

Λάρισα (κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.), Τρίκαλα (πλατεία Ρήγα Φεραίου, 6 μ.μ.), Καρδίτσα (Δημοτική Αγορά, 6 μ.μ.), Ελασσόνα (κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.).

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν απευθύνει επίσης η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ.

Πρόγραμμα εξορμήσεων και συσκέψεων από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Το δικό του πρόγραμμα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη του Συνδικάτου πραγματοποιούν εξορμήσεις σε εργοτάξια, όπως στην επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, σε γιαπιά σε Πικέρμι - Κορωπί, Βύρωνα - Καισαριανή, Ηλιούπολη - Μπραχάμι, στη Νερατζιώτισσα, σε σχολείο στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε χώρους εργασίας στους Δήμους Ανω Λιοσίων και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και εξορμήσεις στους Δήμους Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας.

Παράλληλα, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 17/2, οργανώνεται σύσκεψη στο παράρτημα του Κέντρου, στις 18.30, στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο θα κόψει την πίτα και θα συζητήσει με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Αντίστοιχα, κόψιμο πίτας και συζήτηση οργανώνονται στο παράρτημα του Ζωγράφου (Περιάνδρου 18), στις 19.00 και στο παράρτημα του Περιστερίου (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών), στις 18.30.

Ολες οι αξιώσεις του κεφαλαίου γίνονται μνημόνιο και «αξιολογήσεις»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ορίζει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 μ.μ.

Στο κάλεσμά του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις αξιολογήσεις τους, τα παζάρια τους, την "κανονικότητά" τους... Ο,τι αξίωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, έγιναν μνημόνια που περιέχουν τις "αξιολογήσεις". "Αξιολόγηση" εφαρμόζει ο εργοδότης ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από 12 μήνες, "αξιολόγηση" εφαρμόζει ο Φουρλής του ομίλου ΙΚΕΑ και INTERSPORT που "βαπτίζει" τους εργαζόμενους που διεκδικούν δικαιώματα, ως άτομα με "βαρύτατα ψυχολογικά προβλήματα". "Αξιολόγηση" εφαρμόζει ο ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ (κατάστημα παιχνιδιών) που έχει αναρτημένο πίνακα υποχρεώσεων για τους εργαζόμενους, με την "υπενθύμιση" ότι η εποχή είναι δύσκολη και σίγουρα ένα σταθερό εισόδημα είναι καλύτερο από την ανεργία, ιδιαίτερα για όσους έχουν υποχρεώσεις. "Αξιολόγηση" εφαρμόζουν οι μεγαλοεργοδότες στο εμπόριο που πείθουν την εργαζόμενη μητέρα ότι είναι "κόστος" για τις επιχειρήσεις. "Αξιολόγηση" είναι τα "δουλεμπορικά" γραφεία, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από τον ένα εργοδότη στον άλλο, όπως γίνεται στα πρώην καταστήματα ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, νυν MY MARKET, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, η ανασφάλιστη εργασία...».

Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία κι όλους τους εργαζόμενους του κλάδου η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της, «ο ΣΕΤΕ μαζί με τον ΣΕΒ, κάθε μέρα απαιτούν να περάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα βάρβαρα μέτρα ως συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων που ήταν και δική τους απαίτηση. Θέλουν μνημόνια διαρκείας που θα εξυπηρετούν τον ανταγωνισμό τους για τη μοιρασιά του πλούτου που εμείς με τον ιδρώτα μας παράγουμε. Ετοιμάζουν το 4ο μνημόνιο για να εξασφαλίσουν ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Προσπαθούν να τελειώσουν με κάθε εργατικό δικαίωμα και ταυτόχρονα να μην κουνηθεί φύλλο, να πάμε σαν τα πρόβατα στη σφαγή». «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την οργάνωση του αγώνα μας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο αποφάσισε και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της το περασμένο Σάββατο, με την παρουσία και των προέδρων και γραμματέων των σωματείων που είναι στη δύναμή της. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την κατάσταση στον κλάδο, «ακόμα και σε τομείς όπως αυτούς της Χαρτοποιίας, Κυτιοποιίας, Βαθυτυπίας που υπάρχει ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων αφού βασιλεύει και εκεί η ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την «ανάγκη για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία τους ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και ειδικότητα, την οργάνωση και την ένταξη των ανέργων στο κίνημα, φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ και της διεκδίκησης των απωλειών των τελευταίων χρόνων».

Να συζητήσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 21/2 καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η οποία έχει ορίσει προσυγκέντρωση για το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, ορίζοντας προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 μ.μ.

Σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου διοργανώνει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, την Παρασκευή 17/2 στις 7 μ.μ. στα γραφεία του.

Ο

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»: Στο πλαίσιο του προγράμματος κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα για τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμά τους στη δουλειά, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και στο ΚΤΕΟ «Auteco» (Λεωφόρος Αθηνών 107), επιχείρηση που ανήκει στον όμιλο «J&P ΑΒΑΞ», όπου συνιδιοκτήτες είναι οι ιδιοκτήτες του «Athens Ledra» (οικογένεια Παρασκευαΐδη).

ΟΑΕΔ: Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη (12 μ. έως τέλος του ωραρίου) οι εργαζόμενοι που έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕΔ και προέρχονται από τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) που καταργήθηκαν, στο πλαίσιο του δευτέρου μνημονίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την επανασύσταση των Οργανισμών και το ξεκίνημα των προγραμμάτων που καταργήθηκαν. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στα γραφεία της πρώην Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων).

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε νέα τρίωρη στάση εργασίας, κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας (5 π.μ. - 8 π.μ. και 9 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα) προχωρούν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η «Ενωμένη Κίνηση» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) συμμετέχει στην κινητοποίηση και διεκδικεί: Ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Επαναλειτουργία όλων των γραμμών. Προσλήψεις προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Την Κυριακή πραγματοποιείται το 30ό Συνέδριό του

Την Κυριακή 19/2, στην αίθουσα συνελεύσεών του, πραγματοποιείται το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στο Συνέδριο, οι αντιπρόσωποι που εξέλεξαν τα σωματεία - μέλη του ΕΚΛ θα αποτιμήσουν τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, θα συζητήσουν για τα νέα ταξικά καθήκοντα και το διεκδικητικό πλαίσιο για το επόμενο τρίχρονο, ενώ στις 1 και 2 Μάρτη θα εκλέξουν νέα Διοίκηση, Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΛ επεσήμαναν ότι το Συνέδριο θα γίνει σε συνθήκες στις οποίες η εργατική τάξη συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ. «Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση», τόνισαν, «η απερχόμενη ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΛ, δρώντας συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε στην οργάνωση μικρών και μεγάλων κινητοποιήσεων, με την συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, με σύνθημα "την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές που τη δημιούργησαν και όχι η εργατική τάξη"».

Αφού αναφέρθηκαν στην πλούσια αγωνιστική δράση του ΕΚΛ όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωσαν ότι «αυτή η δράση και οι αγώνες ήταν σημαντικοί, αλλά πίσω από τις ανάγκες, αφού ακόμα η συμμετοχή στα σωματεία και στους αγώνες των εργαζομένων είναι κάτω από τη σφοδρότητα της επίθεσης που δεχόμαστε».

«Επιδιώκουμε» υπογράμμισαν «το 30ό Συνέδριο του ΕΚΛ να συμβάλει, με τη συζήτηση και τις αποφάσεις του, στο δυνάμωμα της οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους και στους τόπους δουλειάς, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση των σωματείων, στο δυνάμωμα των αγώνων και του ταξικού προσανατολισμού τους (...) την ανάπτυξη της κοινής δράσης και της συμμαχίας με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ, ενάντια στη βάρβαρη επίθεση σε βάρος μας, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών καθημερινά, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του και την ΕΕ».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ