ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνοριακές διευθετήσεις με «γέφυρα» τις μπίζνες

Σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, με τη συνοδεία δέκα υπουργών και εκατό επιχειρηματιών

Το Αιγαίο «μυρίζει» χρήμα για την αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία, γι' αυτό και οι δυο πρωθυπουργοί μετατρέπουν τις μπίζνες σε όχημα για γενικότερες διευθετήσεις

Eurokinissi

Το Αιγαίο «μυρίζει» χρήμα για την αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία, γι' αυτό και οι δυο πρωθυπουργοί μετατρέπουν τις μπίζνες σε όχημα για γενικότερες διευθετήσεις
Με στόχο να αποτελέσει η ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία το όχημα για τις συνοριακές διευθετήσεις που «μαγειρεύονται» στο Αιγαίο, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, με τη συνοδεία δέκα υπουργών και εκατό από τους μεγαλύτερους Τούρκους επιχειρηματίες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την τουρκική ιδέα για τη δημιουργία ενός κοινού ελληνοτουρκικού πολιτικού μηχανισμού, ο οποίος θα είναι μόνιμος (στελέχωση αρμόδιας υπηρεσίας σε κάθε υπουργείο), θα επεξεργάζεται και θα υλοποιεί κοινές πολιτικές. Με τον τρόπο αυτό, όπως έχουν δηλώσει στο «Ρ» πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα δημιουργηθεί η αίσθηση των κοινών συμφερόντων και θα ατονήσει η σημασία που αποδίδεται σήμερα στις συνοριακές διαφορές, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν και αυτές να διευθετηθούν.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, σήμερα το πρωί, οκτώ υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Διαμαντοπούλου, Ρέππας και Ραγκούσης) θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους αντίστοιχους Τούρκους συναδέλφους τους, προκειμένου να καθορίσουν το οργανόγραμμα των τακτικών τους μελλοντικών επαφών και το πλαίσιο συνεργασίας τους, για την υλοποίηση των συμφωνιών που θα υπογραφούν σε πανηγυρική τελετή σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί θα συναντώνται με τους Τούρκους συναδέλφους τους περισσότερες από δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να υλοποιούν πολιτικές συνεργασίας στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα παρακολουθούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, που θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο και θα επισφραγίζονται από το κοινό ελληνοτουρκικό υπουργικό συμβούλιο (Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας), το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά το χρόνο υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών.

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση αυτού του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, μετά τις συναντήσεις Παπανδρέου - Ερντογάν, οι οποίοι και θα υπογράψουν μια σειρά από συμφωνίες που έχουν προετοιμάσει τα αντίστοιχα υπουργεία που μετέχουν στο συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι δέκα, αναφέρονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Αιχμή ο Τουρισμός και η Ενέργεια

Οπως έχει επισημάνει σε δημοσιεύματά του το τελευταίο διάστημα ο «Ριζοσπάστης», βασικός τομέας στον οποίο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι ο τομέας του τουρισμού. Η Αγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έτοιμο σχέδιο συνεργασίας για την «ενοποίηση» των τουριστικών προορισμών στο χώρο του Αιγαίου.

Αρμόδιοι στον τουρισμό τουρκικοί φορείς έχουν δημόσια εκφράσει το ενδιαφέρον τους για «μακροχρόνιες ενοικιάσεις τουριστικής γης» και υποδομών σε ελληνικά νησιά. Για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προανήγγειλε το σημερινό ολοήμερο επιχειρηματικό και πολιτικό φόρουμ, όπου ««θα ακουστούν οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για την ελληνική οικονομία και ποιοι τομείς συνεργασίας μπορούν να ανοίξουν».

Ανάλογη σημασία με τον τουριστικό τομέα αποδίδει η Αγκυρα και στον τομέα της ενέργειας, επιδιώκοντας να εντάξουν την Ελλάδα στον ιστό των δικτύων που ελέγχουν για την προώθηση πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τις σημερινές συναντήσεις στην Αθήνα, έχει συμφωνηθεί να κρατηθούν στο ημίφως οι συνομιλίες που εξελίσσονται από την επιτροπή για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των γενικότερων συνοριακών διευθετήσεων που αυτή συνεπάγεται.

Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι η αρμόδια γι' αυτό το θέμα ελληνοτουρκική επιτροπή συνεδρίασε πριν τρεις μέρες και έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση τον επόμενο μήνα. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών των συνομιλιών εξαρτάται από την εμπέδωση του κλίματος οικονομικής συνεργασίας το οποίο έχουν αποφασίσει να προβάλλουν οι δύο κυβερνήσεις.

Κλίμα εφησυχασμού από τη ΝΔ

Κλίμα εφησυχασμού και συναίνεσης καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ για την επίσκεψη Ερντογάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προωθούμενα σχέδια για ΝΑΤΟική συνδιαχείριση στο Αιγαίο έχουν τουλάχιστον την ανοχή της. Ο εκπρόσωπος Τύπου, σε χθεσινή δήλωσή του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει πέρα από τις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει ο Αντ. Σαμαράς και οι οποίες, όπως είπε, «είναι κοινής αποδοχής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν να κάνουν ΝΑΤΟική λίμνη το Αιγαίο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ με ανησυχία αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που ξεκινά την Παρασκευή 14 Μάη. Ολα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς "πάτρωνες".

Η "βήμα προς βήμα προσέγγιση", που ξεκίνησε στη Μαδρίτη το 1997 (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας "νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξελίσσεται σε "βήμα προς βήμα διολίσθηση" προς την αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, όπως προέκυψε πρόσφατα κι από έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, που κηρύσσει το Αιγαίο ως "γκρίζα ζώνη".

Οι εξελίξεις αυτές, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση, σε μια στιγμή που και στην περιοχή μας οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Επίσης, η ελληνοτουρκική συνεργασία, την οποία προπαγανδίζουν οι δύο πρωθυπουργοί, προσβλέπει στην παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών των δύο χωρών, όπως άλλωστε φαίνεται και από το πρόγραμμα των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών. Από αυτή τη σκοπιά καλεί τους εργαζόμενους να δούνε πίσω από τους "πανηγυρικούς", που θα ακούσουν αυτές τις μέρες, τους κινδύνους που περικλείει η μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟική "λίμνη". Να ενδυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την απόκρουση των σχεδίων αυτών, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την αποδέσμευση της Ελλάδας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις - ΝΑΤΟ και ΕΕ - που αποτελούν μόνιμη πηγή οδυνηρών συνεπειών σε βάρος των λαών».

Νέα πρόκληση από τουρκική φρεγάτα

Νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια ντε φάκτο διχοτόμησής του στη γραμμή του 25ου Μεσημβρινού. Στις 12.55 το μεσημέρι, η τουρκική φρεγάτα «Γκόκοβα» που μαζί με δύο ακόμα της ίδιας εθνικότητας έπλεαν σε μη δεσμευμένη περιοχή, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, στο ύψος της Ανδρου, επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο σε 4 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «Mιράζ 2000-5».

Η ενέργεια αυτή είναι δηλωτική τού ποιος ασκεί στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή, αφού η τουρκική φρεγάτα ζητούσε από τα ελληνικά αεροσκάφη την ταυτότητά τους και τον προορισμό τους. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του επεισοδίου υπάγεται στο χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών, όπου τον έλεγχο των πτήσεων ασκεί η Ελλάδα σύμφωνα με όσα έχει ορίσει ο Διεθνής Οργανισμός Αεροπλοΐας ICAO. Ανάλογο συμβάν είχε υπάρξει και την Τρίτη το βράδυ σε γειτονική περιοχή του βόρειου Αιγαίου.

Παράλληλα, χθες, σημειώθηκε έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR. 25 τουρκικά αεροσκάφη από τα οποία τα 6 οπλισμένα, αλλά και ελικόπτερα, προκάλεσαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ